ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Απάντηση του Αντιδημάρχου Ήλιδας Παναγιώτη Μαυρίκου στο Δήμαρχο Πηνειού
29.12.15 14:41
Απάντηση του Αντιδημάρχου Ήλιδας Παναγιώτη Μαυρίκου στο Δήμαρχο Πηνειού
Με δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου ζητήθηκε η άποψη μου σχετικά με τη χωροθέτηση του χώρου προσωρινής εναπόθεσης δεμάτων του Δήμου Πηνειού, επιχειρηματολογώντας, απάντησα βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, και είναι σε όλους τους συμπολίτες μας διαθέσιμα.
Πρόκειται για τους ηλεκτρονικούς χάρτες που μας παρέπεμψε η επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και στους οποίους εμφαίνονται τα όρια των Καλλικρατικών Δήμων, απ’ όπου και αποδεικνύεται ότι το αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Πηνειού εμφανίζεται να είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ήλιδας.
Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι ανοιχτή και δημόσια σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να την αντλήσει μέσω του διαδικτύου. Καλό είναι όποιος το επιθυμεί να ανατρέξει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.okxe.gr και να αναζητήσει τα όρια των δήμων της περιοχής μας.
Πέραν αυτού, δεν προχώρησα σε κανέναν χαρακτηρισμό και, μάλιστα, προσωπικού χαρακτήρα για τον Δήμαρχο Πηνειού. Αντ’ αυτού, οι απαντήσεις του κυρίου Καστρινού που κι εγώ διάβασα την επομένη στον τύπο –προς μεγάλη μου απογοήτευση–, βρίθουν συκοφαντικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών και δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν αυτοδιοικητικό, πολλώ δε μάλλον στον Δήμαρχο μιας πόλης.
Απαξιώ να απαντήσω και εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Γιορτή για τα παιδιά από την Ένωση Αστυνομικών Ηλείας
29.12.15 13:29
Γιορτή για τα παιδιά από την Ένωση Αστυνομικών Ηλείας
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ‘’Ιόνιον’’ πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου η γιορτή για τα παιδιά των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας.
Μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη και δόθηκαν ευχές στο αστυνομικό προσωπικό από τον Αστυνομικό Διευθυντή, Στεφανόπουλο Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Μαζαρακιώτη Χρήστο, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών νομού Ηλείας, Μαρούντα Νικόλαο
και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγούλη Ηλία.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας αναφέρει:
«Παρά την εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας συγκυρία καταβάλαμε
κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσουμε στην εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με τις εν λόγω Ενώσεις έναν ιδιαίτερο εορταστικό
χαρακτήρα με επίκεντρο τα παιδιά.
Η Ένωση θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι παρευρέθηκαν στη γιορτή, όσοι συνεργάστηκαν και συνεισέφεραν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης καθώς και όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην γιορτή μας, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΗΛ.ΒΙ.ΖΑΧ., το Δισκοπωλείο ‘’Κυριάκος’’, τον κλόουν Αγριδιώτη Χρήστο και τον Άγιο Βασίλη Τουρή Παναγιώτη».
Επίσης.
«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας εκφράζει τις θερμές της
ευχαριστίες για τις δωρεές σε σχολικές τσάντες και γραφική ύλη, το
βιβλιοπωλείο ΄΄ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος΄΄ και τα καταστήματα παιχνιδιών ΄΄ ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΛΟΣΑΚΑ ΑΦΟΙ &ΣΙΑ Ο.Ε.΄΄ , ΄΄SCONDO MARKET-ΚΑΡΑΒΑΤΑΣ Γεώργιος, ΄΄ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης΄΄.
Σε μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και δοκιμασίας των αξιών της προσφοράς δεν λείπουν ευτυχώς εκείνες οι συμπεριφορές συμπολιτών μας που τροφοδοτούν την προοπτική και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Το νέο έτος ας είναι μία χρονιά διαφορετική και να δώσει πίσω τα κλεμμένα όνειρα και τα χαμόγελα στη ζωή όλων των ανθρώπων».
ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
29.12.15 12:59
ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Μία καθ’ όλα οργανωμένη συναυλία… Μία συγκλονιστική μουσική ερμηνεία… καθήλωσε ένα συγκινητικό κοινό…
Όλα αυτά προσέφερε η Φιλαρμονική Λεχαινών, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015, στο Κινηματοθέατρο Άστρον του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στα Λεχαινά.
Η Φιλαρμονική Λεχαινών υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Κωνσταντίνου Κοτσορώνη, μάγεψε κυριολεκτικά το πολυπληθές κοινό, ερμηνεύοντας γνωστά ξένα μουσικά έργα αλλά και ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα γνωστών Χριστουγεννιάτικων μελωδιών, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα των παρευρισκομένων που είχαν σπεύσει να τιμήσουν με τη παρουσία τις προσπάθειες των μελών της Φιλαρμονικής και του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συναυλία ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Φιλαρμονικής που αμέσως μετά, έδωσε τη σκυτάλη στο Μαέστρο και στους άξιους μουσικούς της Φιλαρμονικής.
Ξεχωριστή ευχάριστη έκπληξη στους ακροατές, πέρα από την άψογη εμφάνιση των μουσικών, προκάλεσε και η αρτιότητα οργάνωσης της συναυλίας, ύστερα από φιλότιμες και εξαντλητικές προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλόμουσων Λεχαινών «Ορφεύς», αφού μερίμνησε για την
υλικοτεχνική υποδομή, τα σκηνικά κλπ.
Πριν το τέλος της συναυλίας ο Πρόεδρος της φιλαρμονικής παρουσίασε τους μουσικούς που απαρτίζουν τη φιλαρμονική Λεχαινών και η συναυλία ολοκληρώθηκε με το Ratzesky March (Γνωστό εμβατήριο που αποδίδεται πάντοτε από τη φιλαρμονική της Βιέννης). Χιόνι ειδικό καθώς και μπαλόνια εκείνη τη στιγμή κατέκλυσαν την αίθουσα του Θεάτρου Άστρον δημιουργώντας ένα απίστευτο και μαγευτικό σκηνικό…
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλόμουσων Λεχαινών ευχαριστεί, όλους εκείνους επώνυμους ή ανώνυμους που προσέφεραν με οποιοδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες ώστε να στηθεί και να παρουσιαστεί το έργο της Φιλαρμονικής Λεχαινών και ιδιαιτέρως τη συγκινητική προσέλευση όλου αυτού του
κόσμου που παρευρέθη, στήριξε το έργο που παράγεται και απόλαυσε τη συναυλία.
Τα περισσότερα εύσημα ανήκουν σαφώς στους μουσικούς της Φιλαρμονικής Λεχαινών, που με αυταπάρνηση και κόπο εργάζονται πάντοτε πυρετωδώς για την εξαιρετική απόδοση και εμφάνιση τους.
Πολλά μπράβο στη Φιλαρμονική Λεχαινών που συνεχίζει επάξια το ρόλο της, ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της ευρύτερης περιοχής, που συμβάλλει διαχρονικά στα υγιή ιδεώδη και τις αρχές της προσφοράς για την πολιτιστική ανάπτυξη τόσο του τόπου της, όσο και ευρύτερα.
Στη Συναυλία παραβρεθηκαν ο Πανοσιολογιοτατος Αρχιμανδριτης Φιλαρετος Σπανοπουλος ,ο Δημαρχος Ανδραβιδας -κυλληνης ΝΑμπιλ Ιωσηφ Μοραντ , ο βουλευτης Ηλειας Μακης Μπαλαουρας , ο Αντιπεριφερειαρχης Ηλειας Γιωργος Γεωργιοπουλος , Οι αντιδημαρχοι Δημοπουλος Χαραλαμπος και Μιγκος Ανδρεας , ο Προεδρος του Δημοτικου συμβουλιου Νικος Σοφιανοπουλος, η προεδρος του Οργανισμου Πολιτισμου Αθλητισμου και Περιβαλλοντος Αννα Κοντογιωργα και ο αντιπροεδρος του ιδιου Οργανισμου Ανδρεας Χαμουζας , οι Δημοτικοι συμβουλοι Αλεκα Καρδιανου -Παναγιωτοπουλου και Νεοφυτος Ππαδοποουλος , οι προεδροι των δημοτικων κοινοτητων Λεχαινων Γεωργιος Γαλατης και Βαρδας Χρηστος Ρετουνιωτης , η προεδρος της τοπικης κοινοτητας Κυλληνης Δημητρα Φιτσαλου, τοπικοι συμβουλοι, εκπροσωποι φορεων και συλλογων και πληθος κοσμου
Πληρωμή δικαιούχων της Δράσης Βιολογικής Γεωργίας Διετούς Παράτασης έτους 2013
29.12.15 12:37
Πληρωμή δικαιούχων της Δράσης Βιολογικής Γεωργίας Διετούς Παράτασης έτους 2013
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ενημερώνει, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών της Δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία Διετής Παράταση» για το έτος εφαρμογής 2013.
Οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις πληρωμής με τους δικαιούχους και τους απορριπτόμενους, αναρτήθηκαν στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας μας.
Οι καταστάσεις έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λογαριασμών.
Οι καταστάσεις πληρωμής περιλαμβάνουν 29 δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 38.422,32 ευρώ.
Επί των αναρτημένων αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016.
Μετά από την εξέταση των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή.
Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας
29.12.15 9:44
Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Με λουκέτο απειλούνται τα εργαστήρια της γειτονιάς μετά την υποκοστολόγιση των διαγνωστικών εξετάσεων- Το υπουργείο Υγείας και η Τροϊκα παραδίδουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας καταγγέλλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για το σύστημα υγείας την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που ζήτησε η Τρόϊκα και αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Επιχειρείται μια πρωτοφανής παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες ενώ οδηγείται σε κλείσιμο το εργαστήριο της γειτονιάς.
Η μεσοσταθμική μείωση κατά 45% σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις και κατά 9% για τις εργαστηριακές είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια και θα δημιουργήσει απολύσεις και ανεργία. Η παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις μεγάλες αλυσίδες θα στερήσει από τον ασθενή την εξατομικευμένη φροντίδα από το γιατρό της γειτονιάς του και θα τον καταστήσει όμηρο των ¨σούπερ μάρκετ¨ της υγείας. Επιπρόσθετα θα οδηγήσει στον επαγγελματικό μαρασμό εκατοντάδες επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας το σύστημα υγείας.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προβάλει αντιστάσεις στις παράλογες και ύποπτες απαιτήσεις της Τρόϊκας και την αποτυχία της να συγκρατήσει την άνευ ορών παράδοση του συστήματος υγείας στα ¨σούπερ μάρκετ¨της υγείας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Προσκλήσεις για Έργα Έρευνας και Καινοτομίας για τις ΜΜΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
28.12.15 15:18
Προσκλήσεις για Έργα Έρευνας και Καινοτομίας για τις ΜΜΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Στο άνοιγμα δύο Προσκλήσεων Υποβολής και την προδημοσίευση ακόμα μίας για έργα Έρευνας και Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Δυτικής Ελλάδας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «MANUNETII» και «INCOMERA».
Η προδημοσίευση της πρόσκλησης είναι στο πλαίσιο της Δράσης 1.b.1.2-a «Ενίσχυση σχεδίων έρευνας ανάπτυξης & καινοτομίας σε τομείς προτεραιότητας της RIS3» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά την ενίσχυση ΜμΕ αλλά και συνεργατικών σχηματισμών τους για τη διενέργεια ερευνητικών και καινοτομικών έργων στους τομείς της RIS3: «Μικροηλεκτρονική» (περιλαμβανομένων των εφαρμογών ενσωματωμένων συστημάτων και καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής) και «Προηγμένα υλικά». Το πλήρες κείμενο της προδημοσίευσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σύνδεσμο www.pde.gov.gr/gr/projects/espa2014-2020.html, ενώ για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Άρη Μαμασιούλα (2613611417, amamasioulas@mou.gr).
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου MANUNET II άνοιξε η Κοινή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για το έτος 2016 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 17η Μαρτίου 2016. Το έργο MANUNET II αφορά στη «Στήριξη των ΜΜΕ σε μια νέα κατεύθυνση στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας πάνω σε νέες διαδικασίες, ευέλικτα βιομηχανικά συστήματα και στη βιομηχανία του μέλλοντος» και αποτελεί μια συντονισμένη δράση 26 Ευρωπαίων Εταίρων (18 μελών, 6 συνδεδεμένων μελών και 2 συνδεδεμένων παρατηρητών) που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πλαίσιο 7 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά στην προώθηση της βιομηχανικής έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την καθιέρωση νέου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Οι προτάσεις για την Α΄ Φάση Αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του έργου (www.manunet.net) μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) της 17ης Μαρτίου2016. Στην ιστοσελίδα του έργου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά όλα τα έντυπα υποβολής των προτάσεων. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες με τον κ. Άρη Μαμασιούλα (2613611417, amamasioulas@mou.gr).
Τέλος, στο πλαίσιο του έργου INCOMERAάνοιξε η Κοινή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για το έτος 2016 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 17η Μαρτίου 2016. Το έργο INCOMERA είναι μια κοινή δράση συντονισμού και υποστήριξης 21 διαφορετικών διαχειριστικών αρχών περιφερειακής ή εθνικής χρηματοδότησης, ειδικά αφιερωμένη στις Νανοεπιστήμες, Νανοτεχνολογίες, Υλικά και νέες Τεχνολογίες Παραγωγής. Οι προτάσεις για την Α΄ Φάση Αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του έργου (www.incomera.eu) μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) της 17ης Μαρτίου 2016. Στην ιστοσελίδα του έργου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά όλα τα έντυπα υποβολής των προτάσεων. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες με τον κ. Νίκο Θωμόπουλο (2613611405, nthomopoulos@mou.gr).
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
28.12.15 15:13
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Μια όμορφη εκδήλωση στο πνεύμα των Χριστουγέννων διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδας στις 23-12-2015 στο Λαζαραζάκειο. Οι σπουδαστές του Ωδείου ευχήθηκαν Χρόνια πολλά και καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο, αυτόν της μουσικής έκφρασης, παρουσιάζοντας ένα όμορφο πρόγραμμα με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια. Την εκδήλωση άνοιξε το τμήμα μουσικής προπαιδείας όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές του τμήματος παρουσίασαν ένα μίνι θεατρικό με χριστουγεννιάτικα τραγούδια με συνοδεία από κρουστά και μεταλλόφωνα. Κατόπιν σπουδαστές των σχολών Πιάνου, Αρμονίου, Κλαρινέτου, Φλάουτου, Φωνητικής, Κιθάρας ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικα ακούσματα και τη Συναυλία έκλεισε η Δημοτική Φιλαρμονική με κάλαντα και τραγούδια. Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ¨Ο ΗΛΕΙΟΣ¨ κ. Ρούλα Γκουβίτσα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται φέτος για την ανασύνταξη του Ωδείου και την περαιτέρω ανάπτυξή του καθώς προστέθηκαν νέα τμήματα και σχολές και ήδη πάρα πολλοί καινούριοι μαθητές έχουν γραφτεί. Επίσης γίνεται αναδιοργάνωση της Φιλαρμονικής αφού αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης μας. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλα τα στελέχη του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής για την άοκνη προσπάθεια που καταβάλλουν.
Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ. κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος και Σπύρος Τζουλέκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο συντονιστής Τουριστικών και πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Ήλιδας κ. Αλέξης Μανωλόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ήλιδας κ. Γιώργος Βούκανος, ο τ. Δήμαρχος κ. Δημήτρης Ράλλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ραδιοφώνου του Δήμου κ. Μάϊκ Αμπουχάντμπα και πλήθος κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Λαζαράκειου και καταχειροκρότησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε και η απονομή Τιμητικών Επαίνων σε μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Αμαλία Ναστούλη, Καλλιόπη Δημοπούλου, Αγγελική Αλεξοπούλου και Μαρινέλλα Λάλαϊ για την επιτυχία τους στον Ζ΄ Ποιητικό Διαγωνισμό Δυτικής Ελλάδας.
ΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
28.12.15 15:06
 ΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
Εκατοντάδες ευχές συμπολιτών και εκπροσώπων αρχών και φορέων, δέχτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων και της ονομαστικής του εορτής, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος υποδεχόταν κόσμο από νωρίς το πρωί στο γραφείο του, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο. Μάλιστα, λόγω των πολλών δημοτών που ήρθαν για να ευχηθούν από κοντά τα χρόνια πολλά στον Δήμαρχο Ήλιδας, το γραφείο του παρέμεινε ανοιχτό μέχρι αργά το μεσημέρι.
Κλήρωση της λαχειοφόρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, στο «2ο Αγάπης Δένδρον»
28.12.15 14:57
Κλήρωση της λαχειοφόρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, στο «2ο Αγάπης Δένδρον»
Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, στις 19:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου Αμαλιάδας, η ανοιχτή και δημόσια κλήρωση της λαχειοφόρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, για το Χριστουγεννιάτικο χωριό «2ο Αγάπης Δένδρον».
Οι αριθμοί των κερδισμένων λαχνών θα ανακοινωθούν μέσω του τύπου. Όσοι δημότες το επιθυμούν μπορούν να παρευρεθούν στην εν λόγω κλήρωση.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ «2ο ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝΔΡΟΝ»
28.12.15 14:55
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ «2ο ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝΔΡΟΝ»
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το Χριστουγεννιάτικο χωριό «2ο Αγάπης Δένδρον» στην Αμαλιάδα, που για ακόμα μία χρονιά διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Ήλιδας.
Η κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου για εννέα ημέρες μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό εορταστικό χωριό, το οποίο ενθουσίασε με τις δράσεις και τις εκδηλώσει του μικρούς και μεγάλους.
Άξιοι συμπαραστάτες του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια, στάθηκαν οι εκατοντάδες εθελοντές, οι θεσμικού συνδιοργανωτές: η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ΝΠΔΔ Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, αλλά και οι χορηγοί.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Το μεγάλο event του φετινού Χριστουγεννιάτικου χωριού «2ο Αγάπης Δένδρον», αποτέλεσε η συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Πασχάλη, στην κεντρική σκηνή της πλατείας Αγίου Αθανασίου.
Ο κόσμος της Ήλιδας –και όχι μόνο– αγκάλιασε τη συναυλία, με τον τραγουδιστή να ερμηνεύει τα μεγάλα και διαχρονικά του τραγούδια, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.
Στη μία και μοναδική συναυλία με τίτλο: «Τα καλύτερα μας χρόνια» στο Χριστουγεννιάτικο χωριό «2ο Αγάπης Δένδρον» του Δήμου Ήλιδας, ο θρύλος της ελληνική pop σκηνής μάγεψε τους επισκέπτες , σε ένα ταξίδι
με τραγούδια που όλοι αγαπάμε, από τους Olympians και την προσωπική του δισκογραφία στα 70’s, τα 80’s και τα 90’s, φτάνοντας μέχρι και τα τραγούδια του σήμερα!
Η συναυλία ήταν δωρεάν για το κοινό, όπως και όλο το φετινό πρόγραμμα του «2ου Αγάπης Δένδρον».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ «2ου ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝΔΡΟΝ»
«Ήρθε η στιγμή για την λήξη της γιορτής μας.
Χαιρόμαστε που ο καιρός μας συμπαραστάθηκε και μας επέτρεψε να την ολοκληρώσουμε.
Κυρίως όμως συμπαρασταθήκατε εσείς οι εθελοντές, στο φιλόδοξο εγχείρημα μας, να δώσουμε μια χαρούμενη ανάσα στην πόλη μας, που τόσο το είχε ανάγκη.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την μεγάλη σας προσφορά, και να πω και στους υπόλοιπους πολίτες να αγκαλιάσουν τις καινούργιες προσπάθειές μας, για το επόμενο έτος, μπαίνοντας και αυτοί στο κλίμα του δημιουργικού εθελοντισμού.
Όλοι μαζί μπορούμε να αναβαθμίσουμε την πόλη μας και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε. Αισθάνθηκα προσωπικά αυτές τις εννέα μέρες που πέρασαν, ότι απόκτησε χρώμα και ζεστασιά η πόλη μας, ότι καλλιεργήθηκε η ανθρώπινη επαφή και ότι ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον.
Αυτό άλλωστε δεν είναι και το νόημα των Χριστουγέννων;
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχό μας για την ολόθερμη στήριξη του. Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα. Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο για την συνδιοργάνωση και την βοήθεια τους.
Την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ο Ηλείος» κα Ρούλα Γκουβίτσα. Τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδος και ειδικότερα τον Πρόεδρο κ. Νίκο Σαψάλη, που αγκάλιασε από την πρώτη την στιγμή, αυτήν μας την προσπάθεια.
Και φυσικά όλους τους δημοτικούς μας συμβούλους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Και προσωπικά πλέον τον Φίλιππο Χαδούλα για την οργάνωση και επιμέλεια του «Αγάπης Δένδρον».
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!»
ΑΓΙΟΜΥΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: Νέα εθνική οδός, ΠΥΡΓΟΣ -ΔΟΥΝΕΪΚΑ - ...ΟΛΥΜΠΙΑ.
28.12.15 14:51
ΑΓΙΟΜΥΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: Νέα εθνική οδός, ΠΥΡΓΟΣ -ΔΟΥΝΕΪΚΑ - ...ΟΛΥΜΠΙΑ.
Τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να κοιμόμαστε ήσυχοι. Κατακτήσαμε τη Νέα Ολυμπία Οδό, το Σιδηρόδρομο, το Αεροδρόμιο, έπονται δε και άλλα δώρα …για τους Ιθαγενείς.
Όλες αυτές οι κατακτήσεις έγιναν σε μία μέρα. Τόσο χρειάστηκε από την καταγγελία του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα κατά του υπουργού κ. Σπίρτζη ώστε ο τελευταίος να έρθει επειγόντως στον Πύργο για να εξαγγείλει τα έργα υποδομής.
Μία μέρα μετά την καταγγελία, ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος ανακοίνωσαν την έναρξη των εργασιών [δημοπράτηση] της Ολυμπίας Οδού επισημοποιώντας και νομιμοποιώντας με την κοινή παρουσία τους τη σαλαμοποίηση του έργου (8 εργολαβίες), πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για ενιαίο έργο από Πάτρα μέχρι Τσακώνα, με συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και υλοποίησής του.
Αποδέχτηκαν οι μετέχοντες (και οι μέχρι χθες καταγγέλλοντες) τη συζήτηση για αλλαγή χάραξης στην Αχαΐα, που επίμονα προσπαθεί να περάσει ο κ. Σπίρτζης (όχι μόνο), τηρώντας βέβαια τα προσχήματα, ότι αυτό δεν το ζητά η Περιφέρεια. Αυτό έλειπε τώρα να ζητά η Περιφέρεια κάτι που έχει απορρίψει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα έργα υποδομών εξυπηρετούν το Λαό, γι’ αυτό εξαγγέλλονται ενώπιον του Λαού και όλων των φορέων του. Αυτό γίνονταν πάντοτε και έγινε και πρόσφατα με τον Κον Πρωθυπουργό για το παραλιακό μέτωπο Δραπετσώνας - Κερατσίνι.
Προς τι λοιπόν η κλειστή συζήτηση; Ποιος επέβαλε να γίνει σ’ ένα γραφείο; Τι φοβήθηκε ο κος Υπουργός και οι οικοδεσπότες; Γιατί δεν παρέστησαν όλοι οι Βουλευτές; Γιατί αποκλείστηκαν τα 2/3 των Περιφερειακών Συμβούλων; Γιατί δεν κλήθηκαν όλοι οι φορείς; Γιατί δεν προσφέρθηκαν όλα τα καινούρια ΘΑ ενώπιον των πολιτών της Ηλείας;
Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα πρέπει ν’ αναζητηθεί στις ευθύνες των προηγούμενων, οι οποίες έχουν αποδοθεί μέσα από εκλογές, αλλά κυρίως σε όλους όσοι καταγγέλλοντας τους προηγούμενους έρχονται για
άλλη μια φορά να εξαπατήσουν το Λαό λέγοντας ψέματα. Ποιός μπορεί να πιστέψει αυτούς, που άλλα έλεγαν, όταν ακύρωναν το έργο το Μάρτιο του 2015,και σήμερα αποδέχονται τη διαδικασία που τότε κατήγγειλαν; Ποιος μπορεί να πιστέψει αυτούς που θα δημοπρατούσαν το έργο τον Ιούνιο του 2015, μετά τον Αύγουστο του 2015 και μετά το Νοέμβριο του 2015;
Ποιος μπορεί να πιστέψει πια αυτούς που κατήγγειλαν την πιθανή κατάτμηση του έργου, λέγοντας ότι θα έχει την τύχη της Αμβρακίας Οδού που δεν τελειώνει και σήμερα νομιμοποιούν και σιωπούν για την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες; Γιατί δεν λένε την αλήθεια που προέκυψε από την ανακοίνωση του γαλαντόμου Υπουργού για το κόστος της πρώτης εργολαβίας για Δουνέικα; Τι προϋπολογισμός θα προκύψει, όταν το κόστος κατασκευής σε πεδινό χώρο φθάνει τα 8.000.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο; Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την οριστική απένταξη του έργου. Γιατί σιωπούν και πάλι, όταν δεν δίνει ο Υπουργός συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης όλου του έργου από Πάτρα - Πύργο - Καλό Νερό - Τσακώνα;
Οι ευθύνες διαχέονται σε όλους μας, ιδιαίτερα στους Αιρετούς του Νομού. Ο δρόμος γράφει τη δική του ιστορία και επιβάλλει σε όλους μας να επιδείξουμε την ανάλογη ευθύνη. Τις θέσεις μου για την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ
τις έχω καταθέσει στην παράταξη και Δημόσια στα Περιφερειακά Συμβούλια και αυτές θα κατέθετα και πάλι καταγγέλλοντας Όσους ευθύνονται για τα ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

ΑΓΙΟΜΥΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
To "Ελιξίριον" του Τσέχωφ στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας
28.12.15 14:39
To
To Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας «το Ελιξίριον» του Τσέχωφ. Ένα θεατρικό έργο που ξεκίνησε δυναμικά τις παραστάσεις εκτός Σκηνής, εγκαινιάζοντας το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Πέντε ταλαντούχοι ηθοποιοί, ξεκίνησαν δυναμικά τις παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας με τις τρείς σπαρταριστές κωμωδίες του Τσέχωφ : την Πρόταση Γάμου, την Αρκούδα και την Επέτειο, που αποτελούν το Ελιξίριον Τσέχωφ!
Εκτός από τις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, οι παραστάσεις για τα σχολεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αχαΐας και Ηλείας έχουν ένα εισιτήριο 3 ευρώ και για όλη την οικογένεια ένα μόνο εισιτήριο
αξίας 5 ευρώ. Η είσοδος είναι δωρεάν για τα παιδιά και τους ανέργους.
Πληροφορίες και Οργάνωση παραστάσεων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: 2610 623730
Πληροφορίες: Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας 262260502
ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ «ΞΥΣΤΟΣ-ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ-ΜΑΛΘΩ» ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
28.12.15 13:10
ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ «ΞΥΣΤΟΣ-ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ-ΜΑΛΘΩ» ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Του Θεόδωρου Αθ. Ανδρουτσόπουλου Συγγραφέα - Ιστορικού Ερευνητή - Λογοτέχνη

«Εν δε Ήλιδι τα άξια μνήμης γυμνάσιον έστιν αρχαίον, και όσα εκ τους αθλητάς πριν ή ες Ολυμπίαν αφικνείσθαι νομίζουσιν, εν τούτω σφίσι τω γυμνασίω δραν καθέστηκε. Πλάτανοι μεν υψηλαί δια των δρόμων πεφύκασιν εντός τοίχου` ο σύμπας δε ούτος περίβολος καλείται Ξυστός, …»
(Παυσαν. VI, 23, 1-7)

[«Ένα από τα αξιομνημόνευτα που υπάρχουν στην (πόλη) Ήλι είναι το αρχαίο της γυμνάσιο` οι προπονήσεις που συνηθίζουν να κάνουν οι αθλητές προτού πάνε στην Ολυμπία γίνονται στο γυμνάσιο αυτό. Είναι χώρος περιφραγμένος με τοίχο και υπάρχουν μέσα κατά μήκος των δρόμων ψηλά πλατάνια. Ολόκληρος ο περιφραγμένος αυτός χώρος ονομάζεται Ξυστός, γιατί ο Ηρακλής, ο γιος του Αμφιτρύωνα, είχε σαν άσκηση να ξύνει κάθε μέρα τα αγκάθια που βρίσκονταν εκεί. Υπάρχει ένας δρόμος χωριστός για τους αθλητές που αγωνίζονται για τη νίκη στο τρέξιμο, ο οποίος από τους ντόπιους ονομάζεται ιερός, και υπάρχει και άλλος δρόμος, όπου τρέχουν για προπόνηση οι αθλητές του δρόμου και του πεντάθλου. Υπάρχει και ένα μέρος στο γυμνάσιο που λέγεται Πλέθρο` σ’ αυτό οι ελλανοδίκες βάζουν τους αθλητές ν’ αγωνίζονται σύμφωνα με την ηλικία τους ή σύμφωνα με τη δεξιοτεχνία τους ως προς αυτό το αγώνισμα, το οποίον είναι η πάλη. Μέσα στο γυμνάσιο είναι και βωμοί Θεών, του Ιδαίου Ηρακλή που επονομάζεται «παραστάτης», του Έρωτα και εκείνου, τον οποίον οι Ηλείοι, όπως και οι Αθηναίοι, τον ονομάζουν Αντέρωτα, και της Δήμητρας και της Κόρης. Για τον Αχιλλέα δεν υπάρχει βωμός, αλλά κενοτάφιο που έγινε κατόπιν χρησμού. Κατά την ημέρα που είναι ορισμένη για ν’ αρχίσει η πανήγυρη και κατά την ώρα που ο ήλιος πλησιάζει να δύσει, οι γυναίκες της Ήλιδας, μεταξύ των άλλων που κάνουν για να τιμήσουν τον Αχιλλέα, συνηθίζουν και να τον θρηνούν.
Υπάρχει και άλλο γυμνάσιο μικρότερο που συνέχεται με το μεγαλύτερο και που ονομάζεται από το σχήμα του Τετράγωνο. Εδώ οι αθλητές αγωνίζονται στην πάλη και όταν δεν ασχολούνται με την πάλη, τους βάζουν ν’ αγωνίζονται (στην πυγμή) με γάντια μαλακότερων λουριών. Είναι εδώ στημένο και το ένα από τα δυό αγάλματα, τα οποία έγιναν για τον Δία με το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Σμυρναίο Σώσανδρο και τον Ηλείο Πολύκτορα.
Υπάρχει και τρίτο περιφραγμένο γυμνάσιο που λέγεται Μαλθώ για τη μαλακότητα του εδάφους του` αυτό το παραχωρούν στους εφήβους όταν καιρό κρατάει η πανήγυρη. Σε μια γωνιά της Μαλθώς υπάρχει προτομή του Ηρακλή ως τους ώμους και σε μια από τις παλαίστρες ανάγλυφο που παριστάνει τον Έρωτα και τον λεγόμενο Αντέρωτα` ο Έρωτας κρατάει ένα κλωνάρι φοινικιάς και ο Αντίρωτας προσπαθεί να πάρει το κλωνάρι. Δεξιά κι αριστερά της εισόδου προς τη Μαλθώ στέκεται γλυπτική εικόνα παιδιού πυγμάχου. Ο νομοφύλακας των Ηλείων έλεγε πως το παιδί αυτό κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια, την απέναντι στο νησί Φάρος, και ονομάζονταν Σαραπίωνας, και πως ήρθε στην Ήλι, όταν αυτή υπόφερε από πείνα και τους έδωσε τροφές. Γι’ αυτό το λόγο το παιδί τιμήθηκε εδώ. Η εποχή που στεφανώθηκε στην Ολυμπία και ευεργέτησε τους Ηλείους είναι η διακοσιοστή δέκατη έβδομη Ολυμπιάδα. Στο γυμνάσιο τούτο είναι και το Βουλευτήριο των Ηλείων, όπου γίνονται επιδείξεις αυτοσχέδιων ομιλιών και παντός είδους συγγραμμάτων. Το όνομά του είναι Λαλίχμιον, από το όνομα του δωρητή. Γύρω στο Βουλευτήριο έχουν ανατεθεί ασπίδες που έγιναν για στολίδια και όχι για να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο].
(Μετάφρ. Νικ. Δ. Παπαχατζή)


Η παραπάνω περιγραφή των αθλητικών χώρων της πόλης Ήλιδας είναι από τον περιηγητή Παυσανία που πέρασε από εδώ` το πέμπτο και έκτο από τα βιβλία του (Ηλειακά Α’ και Ηλειακά Β’), αναφέρονται με πολλές λεπτομέρειες στον Ηλειακό χώρο και το έγραψε από το 172 μέχρι το 174 μ.Χ.
Η «Διός Ήλις» ή Θεϊκή, η πόλη και πρωτεύουσα της Χώρας, βρισκόταν – σύμφωνα με τον Παυσανία- χτισμένη στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στο σημείο που τελειώνουν τα μικρά υψώματα της Ακρώρειας ή ορεινής Φολόης κι αρχίζει ο κάμπος` δηλ. κείται μεταξύ Δ.Δ. «Αγίου Δημητρίου» και «Καλυβίων – Γαλούπι» του ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, σ’ ένα πολύ ωραίο και πρόσφορο έδαφος για μια πρωτεύουσα της εποχής…
Στην αρχαιότητα η ΗΛΙΣ ήταν όχι μόνο η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και μια από τις πολυπληθέστερες της Πελοποννήσου (κατά τους αρχαιολόγους αριθμούσε γύρω στις 60.000 κατοίκους και γινόταν πολυπληθέστερη στην περίοδο των αγώνων), αλλά και από τα πλέον ενδιαφέροντα κέντρα όλης της τότε Ελλάδας.
Στην προσπάθειά μας ν’ απαριθμήσουμε τα υπέροχα και θαυμάσια μνημεία της αρχαίας πόλης, αναφέραμε τ’ αξιομνημόνευτα ΓΥΜΝΑΣΙΑ της…
Στο πρώτο αυτό ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ή ΞΥΣΤΟΣ), όπως περιέγραψεν ο Παυσανίας, έκαναν τις προπονήσεις τους οι αθλητές ΕΝΑ ΜΗΝΑ προτού πάνε στην Ολυμπία σύμφωνα με τους κανόνες των αγώνων.
Στο δεύτερο που ήταν μικρότερο και λεγόταν ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, οι αθλητές αγωνίζονταν στην πάλη και στην πυγμή, ενώ
Το τρίτο, τη ΜΑΛΘΩ, το παραχωρούσαν στους έφηβους όλο το διάστημα των αγώνων στην Ολυμπία.
Όμως, σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκονταν τα τρία αυτά ΓΥΜΝΑΣΙΑ της ΗΛΙΔΑΣ, που κατά τους ειδικούς ήταν τα μεγαλύτερα της Ελλάδας;
Θα επιχειρήσουμε να τα εντοπίσουμε:
Οι Έλληνες, έχτιζαν σ’ ανάλογες αποστάσεις κατόπιν προγραμματισμού πόλεις, ναούς, ιερά, τύμβους, θέατρα, γυμνάσια, δημόσια κτήρια κ.λπ., μ’ ένα μυστικό σχέδιο της αρχαιότητας, το γεωμετρικό σχέδιο της συμμετρίας και της αναλογίας της επιφάνειας της γης, σ’ αποστάσεις που αντιπροσώπευαν ακέραιους αριθμούς ΣΤΑΔΙΩΝ, αλλά και κωδικούς αριθμούς, τους ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΥΣ (λέξεις – αριθμούς) της αρχαίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
Σαν μονάδα μέτρησης εχρησιμοποιείτο το ΕΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ ΣΤΑΔΙΟΝ, ανταποκρινόμενο σήμερα σε 185,45 μέτρα Γαλλικά (όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Θεοφ. Μανιά «ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», εκδ. ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ).
Μ’ αυτούς τους Κωδικούς αριθμούς μετρήσαμε κι εμείς τα ΓΥΜΝΑΣΙΑ της Θεϊκής Ήλιδας.
Η αγορά, όπως συμβαίνει και σήμερα, ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τα ευρήματα και το τοπογραφικό των αρχαιολόγων, η ΑΓΟΡΑ της Ήλιδας αντιστοιχούσε σε περιφέρεια, η ακτίνα της οποίας ήταν 175 μέτρα. Κι αυτό γιατί η λέξη ΑΓΟΡΑ, ως κωδική λέξη, είχε αριθμητική αξία: ΑΓΟΡΑ = (Α=1, Γ=3, Ο=70, Ρ=100, Α=1) = 175.
Από το κέντρο αυτής της περιφέρειας, του ΚΕΝΤΡΟΥ της αγοράς και της πόλης, αλλά και το ΙΕΡΟ της Θεάς Αθηνάς, που βρισκόταν πάνω στην ακρόπολή της, μετρώντας με διάφορους κωδικούς ή λεξάριθμους, θα δώσουμε –σύμφωνα με δική μας έρευνα- τις πραγματικές θέσεις των αθλητικών κέντρων της ΗΛΙΔΑΣ, των ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ της που είναι: Το Γυμνάσιον ή «ΞΥΣΤΟΣ», το «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» και η «ΜΑΛΘΩ». Με λίγα λόγια ΔΥΟ τρόπους μέτρησης.
Το ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ της ΗΛΙΔΑΣ, ο λεγόμενος «ΞΥΣΤΟΣ», ήταν περίβολος (χώρος περιφραγμένος με τοίχο ή μάντρα) και υπήρχαν μέσα –κατά μήκος των δρόμων- ψηλά πλατάνια, πράγμα που αποδεικνύει τα πολλά νερά της περιοχής, ιδιαίτερα κοντά στο ποτάμι, τον Πηνειό.
Το ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ή «ΞΥΣΤΟΣ» απέχει 1230μ. από την Ακρόπολη της ΗΛΙΔΑΣ (ιερό ή άγαλμα της Θεάς Αθηνάς) γιατί η λέξη ΞΥΣΤΟΣ = 1230. («Το ΜΕΤΡΟΝ, «Θείο» μέτρο και μυστικό της εποχής, σύμφωνα με την έρευνα του Θεοφ. Μανιά «ΠΑΡΘΕΝΩΝ», εκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 1987, ισοδυναμεί περίπου με το σημερινό ΓΑΛΛΙΚΟ μέτρο. Το Γαλλικό μέτρο είναι μεγαλύτερο του αρχαίου θεωρητικού υπολογισμού κατά 0,000164 του μέτρου: Βλ. «ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», Θεοφ. Μανιάς, εκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 1981).
Ο ΞΥΣΤΟΣ ονομάστηκε έτσι (;) λόγω του ότι ο Ηρακλής έξυνε καθημερινά τον χώρο, το χώμα (το στίβο) όπου τελούνταν τα αθλήματα, για να τον απαλλάξει από τα διάφορα χορτάρια και αγκάθια (από το ρήμα ξύνω και ξύω – ξω).
Έτσι με τη λέξη ΞΥΣΤΟΣ = 1230, δίνεται και η απόλυτη απόσταση του βορειοανατολικού άκρου του περιφραγμένου με τοίχο οικοδομήματος, αλλά και η τελική ονομασία του (λεξάριθμος ή λέξις – αριθμός).
Μέσα στον ΞΥΣΤΟ δημιουργούνται: Δρόμοι αγώνων, βωμοί, χώροι αθλημάτων κ.λπ. Κι όλα έχουν το συμβολικό τους αριθμό, κωδικό, λεξάριθμο με κέντρο, το ΚΕΝΤΡΟ της αγοράς και όχι μόνο όπως θα δούμε παρακάτω, ενώ ταυτόχρονα αριθμούν τα διάφορα επιτεύγματά τους, δίδοντας και τις ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ονομασίες.
Έχουμε τη λέξη ΑΘΛΟΣ = 310 που σημαίνει το ΑΘΛΗΜΑ γενικά και που δείχνει απόσταση 310μ. του ανατολικού τοίχου του ΞΥΣΤΟΥ ή Γυμνασίου από το ΚΕΝΤΡΟ της Αγοράς της ΗΛΙΔΑΣ.
Ακόμη και οι λέξεις ΑΓΝΟΣ = 324 και ΚΛΕΟΣ = 325 (λέξεις που σημαίνουν την «αγνότητα» και τη «δόξα», δηλ. την καλή φήμη των αθλητών) δείχνουν τις αποστάσεις από το ίδιο ΚΕΝΤΡΟ.
Ο Παυσανίας στην επίσκεψή του αναφέρει το κάθε τι που υπήρχε μέσα στον ΞΥΣΤΟ:
1. Ένας δρόμος χωριστός για τους αθλητές του αγώνα δρόμου (Στάδιον = 192,27μ.) που λεγόταν ιερός. Αναλυτικά έχουμε: ΙΕΡΟΣ = 385. Κι αυτός απέχει 385μ. από το ΚΕΝΤΡΟ της αγοράς, όση η αριθμητική αξία της λέξης.
2. Υπήρχε και άλλος δρόμος, που έτρεχαν για την προγύμναση ή προπόνησή τους, οι αθλητές του «δρόμου» και του «πεντάθλου». Δεν μας αναφέρει ονομασία ο περιηγητής ώστε να βρούμε την αριθμητική αξία, που θα ήταν και η απόστασή του από το ΚΕΝΤΡΟ της αγοράς.
3. Υπήρχε κι ένα μέρος που λεγόταν ΠΛΕΘΡΙΟΝ = 354 [ή ΠΛΕΘΡΟΝ = 324, μονάδα μήκους 29,57μ. ή επιφανείας 8.740μ.]. Σ’ αυτό οι Ελλανοδίκες έβαζαν τους αθλητές ν’ αγωνίζονται σύμφωνα με την ηλικία τους στο αγώνισμα της πάλης. Είχε απόσταση ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ (31) μέτρα και βλέπουμε ξανά τον σπουδαίο αυτό αριθμό της αρχαιότητας (31 = 1/6 του σταδίου, εδώ πιθανόν των Δελφών = 177,55 μ., ή πόδια Ρ = 100. Ο αριθμός 100, ήταν ιερός αριθμός της αρχαιότητας).
4. Ο βωμός του Ιδαίου Ηρακλή, του λεγόμενου «Παραστάτη».
5. Ο βωμός του Έρωτα.
6. Ο βωμός του Αντέρωτα.
7. Ο βωμός της Δήμητρας και
8. Ο βωμός της Κόρης (Περσεφόνης).
9. Υπήρχε ακόμη και το κενοτάφιο (άδειος = κενός τάφος) του Αχιλλέα που έγινε «εκεί μέσα», μετά από χρησμό:
ΑΧΙΛΛΕΥΣ = 1276 και είναι αριθμητική απόσταση του κενοτάφιου από το ΙΕΡΟ ή ΑΓΑΛΜΑ ή ΑΝΑΘΗΜΑ της Θεάς Αθηνάς, πάνω στην ακρόπολη της ΗΛΙΔΑΣ (λόφος Αϊ – Γιάννη Ήλιδας).
Συνεχόμενο και μικρότερο του Γυμνασίου (ή Ξυστού) ΑΘΛΗΤΙΚΟ κέντρο, ήταν το ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ή Παλαίστρα). Εδώ οι αθλητές αγωνίζονταν στην πάλη και όταν δεν αγωνίζονταν σ’ αυτήν, τους έβαζαν ν’ αγωνίζονται στην πυγμή (πυγμαχία) με γάντια μαλακώτερων λουριών δηλ. κάτι παρόμοιο με το σημερινό άθλημα της πυγμαχίας.
Στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ή Παλαίστρα) ήταν:
Στημένο το ένα από τα δυό αγάλματα που έγιναν για τον Δία κι έχουμε: Άγαλμα ΔΙΟΣ = 360 (που είναι λεξάριθμος και μέτρα απόστασης από το ΚΕΝΤΡΟ της αγοράς).
Υπήρχε και τρίτος περιφραγμένος χώρος που λεγόταν ΜΑΛΘΩ για την μαλακότητα του εδάφους της. Τον χώρο αυτό παραχωρούσαν στους έφηβους όσο καιρό κράταγε η πανήγυρις δηλ. οι Ολυμπιακοί αγώνες.
Σε μια γωνιά της ΜΑΛΘΟΥΣ υπήρχε
Η προτομή του Ηρακλή (ως τους ώμους).
Σε μια από τις παλαίστρες υπήρχε:
Ανάγλυφο που παρίστανε τον Έρωτα και τον Αντέρωτα.
Δεξιά κι αριστερά της ΕΙΣΟΔΟΥ της ΜΑΛΘΟΥΣ υπήρχε ακόμη:
Γλυπτική εικόνα παιδιού ΠΥΓΜΑΧΟΥ με το όνομα ΣΑΡΑΠΙΩΝ = 1242 (ανάλογη η απόφαση από την Ακρόπολη` έτσι υποδεικνύεται και η είσοδος της ΜΑΛΘΟΥΣ).
Τέλος στο Γυμναστήριο αυτό, τη ΜΑΛΘΩ υπήρχε και το Βουλευτήριο, αλλιώς η ΒΟΥΛΗ των ΗΛΕΙΩΝ, το λεγόμενο ΛΑΛΙΧΜΙΟΝ = 1211 (κι αυτός αριθμός απόστασης από την Ακρόπολη). Γύρω από το ΛΑΛΙΧΜΙΟΝ είχαν ανατεθεί ασπίδες που έγιναν για να στολίσουν και όχι για να χρησιμοποιηθούν για πόλεμο (διακοσμητική προσθήκη).
Και τα ΤΡΙΑ αυτά ΑΘΛΗΤΙΚΑ κέντρα της αρχαίας ΗΛΙΔΑΣ, που ήταν τα μεγαλύτερα όλης της ΕΛΛΑΔΑΣ, ήταν περιτοιχισμένα. Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν…τα θεμέλιά τους. Α
υτά θα δείξουν τις ακριβείς θέσεις – αποστάσεις.
Πολλά παλιά σπίτια της Αμαλιάδας, αλλά και άλλων περιοχών του κάμπου, κτίστηκαν με παραλληλόγραμμες πέτρες από πωρόλιθο ή ψαμμίτη, προερχόμενες από τους χώρους της αγοράς, του Θεάτρου και των Γυμναστηρίων της αρχαίας Ήλιδας (τουλάχιστον μέχρι το 1930 μ.Χ.).
Έτσι οι χώροι αυτοί επιφανειακά απογυμνώθηκαν από τις ιστορικές πέτρες, που οι περισσότεροι προσπαθούν να μας παραπλανήσουν ότι στην πόλη ΗΛΙΔΑ, δεν υπήρχαν μεγάλα οικοδομήματα, λόγω έλλειψης τέτοιων πετρωμάτων για τις ανάγκες τους.
Αυτά λοιπόν ήταν τα κυριότερα ΜΝΗΜΕΙΑ, τα αναφερόμενα στους ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ χώρους της πρωτεύουσας ΗΛΙΔΑΣ. Οι πραγματικές θέσεις τους βρίσκονται -σύμφωνα με τις αριθμητικές αξίες που αναφέραμε- Δυτικά και Νοτιοδυτικά της αγοράς, από το βορρά προς το νότο, με βόρεια θέση αυτή του ΞΥΣΤΟΥ.
Τις παραπάνω αυτές αριθμητικές αξίες των αποστάσεων των ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ (ΞΥΣΤΟΣ – ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ – ΜΑΛΘΩ), θέτουμε υπόψιν των αρχαιολόγων ΟΤΑΝ γίνουν ανασκαφές στην ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ.
Μόνο τότε θα φανεί το Μεγαλείο της. Περιμένουμε…
Αμαλιάδα 12 Μαρτίου 2015
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ Olympic village hotel, στην Αρχαία Ολυμπία
28.12.15 13:02
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ Olympic village hotel, στην Αρχαία Ολυμπία
Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Ρίτα Αντωνοπούλου, οι μοναδικές εκδηλώσεις συνεχίζονται και την σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Μπάσης σε μια βραδιά που αναμένεται να κυριαρχήσουν οι μεγάλες και γνωστές επιτυχίες του καλλιτέχνη, που αρκετά χρόνια τώρα πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή της χώρας μας.
Ο Δημήτρης Μπάσης, με την μοναδική του ερμηνεία, το πάθος και την αυθεντικότητά του, πλαισιωμένος από κορυφαίους μουσικούς, υπόσχεται να μας χαρίσει στιγμές με δυνατές συγκινήσεις, με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και με τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής: παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια του σήμερα.
Άξιος διάδοχος των μεγάλων λαϊκών φωνών, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του. Έχει κερδίσει όλα τα δύσκολα στοιχήματα στην καριέρα του, αφού έχει τολμήσει στις ζωντανές του εμφανίσεις να αναμετρηθεί με τραγούδια που σφραγίστηκαν από μύθους του παρελθόντος, όπως του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γρηγόρη Μπιθικώτση και άλλων.
Μαζί του η νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια Χρυσούλα Στεφανάκη.
Ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των:
Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Γιάννη Σπανού, Χρήστου
Νικολόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων δημιουργών.
Η μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο OLYMPIC VILLAGE Αρχαία Ολυμπία στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΕΡΜΗΣ».
Η διοργάνωση της μουσικής παράστασης γίνεται από το Pinocchio dse
Fb group / Pinocchio dse
τηλ. Επικοινωνίας και κρατήσεις:
Δημήτρης Μάρκος 6944231633
Βασίλης Καψής 6979753651
Τα σημεία προπώλησης είναι:
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΡΟΔΟΝ CAFE (τηλ. 26240- 29180)
ΠΥΡΓΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗ (τηλ. 26210-26615)
ΑΜΑΛΙΑΔΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)
ΖΑΧΑΡΩ- STRIGAS TRAVEL (και μεταφορά τηλ. 26250- 33517)
ΚΡΕΣΤΕΝΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (τηλ. 26250- 24665)
ΛΕΧΑΙΝΑ- ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-22888 & 6973 491445)
ΒΑΡΔΑ- ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-73727 & 6973 491 445)
Συνελήφθησαν, σε τρεις περιπτώσεις στο Τραγανό Ηλείας, έξι συνολικά ημεδαποί για παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών
28.12.15 13:01
Συνελήφθησαν, σε τρεις περιπτώσεις στο Τραγανό Ηλείας, έξι  συνολικά ημεδαποί για παράνομη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών
Οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζουν να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους σε καταστήματα και άλλους χώρους για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου».
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων, συνελήφθησαν χθες (27-12-2015) αργά το απόγευμα, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, στο Τραγανό Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, έξι συνολικά ημεδαποί, ηλικίας από 31 έως 62 ετών ενώ κατασχέθηκαν πέντε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και το χρηματικό πόσο των 127 ευρώ.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, διενεργήθηκε έλεγχος σε κατάστημα καφενείο με παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, 43χρονου ημεδαπού, όπου διαπιστώθηκε, πίσω από παραβάν, η λειτουργία δυο ηλεκτρονικών υπολογιστών στους όποιους είχε εγκατασταθεί παράνομο πρόσθετο λογισμικό με το τυχερό παίγνιο «φρουτάκια».
Συνελήφθη ο 43χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, δυο ακόμα ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 44 και 48 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο παράνομο παίγνιο ως παίκτες, ενώ κατασχέθηκαν οι δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ισάριθμες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.
Στην δεύτερη περίπτωση, διενεργήθηκε έλεγχος σε κατάστημα 31χρονου ημεδαπού, για το οποίο δεν κατείχε άδεια λειτουργίας και διαπιστώθηκε η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στον όποιο είχε εγκατασταθεί παράνομο πρόσθετο λογισμικό με το τυχερό παίγνιο «φρουτάκια».
Συνελήφθη ο 31χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, ενώ κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια συσκευή αποθήκευσης δεδομένων.
Στην τρίτη περίπτωση, διενεργήθηκε έλεγχος σε κατάστημα καφενείο με παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, 62χρονου ημεδαπού, όπου διαπιστώθηκε, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο βάθος του καταστήματος, η λειτουργία δυο ηλεκτρονικών υπολογιστών στους όποιους είχε εγκατασταθεί παράνομο πρόσθετο λογισμικό με το τυχερό παίγνιο «φρουτάκια».
Συνελήφθη ο 62χρονος ιδιοκτήτης, ο 29χρονος προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος ενώ κατασχέθηκαν οι δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ισάριθμες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, δυο τηλεχειριστήρια με τα οποία επιχειρήθηκε η απενεργοποίηση των μηχανημάτων κατά την είσοδο των αστυνομικών στο κατάστημα καθώς το χρηματικό πόσο των 127 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις Αστυνομικές Αρχές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, θα συνεχιστούν αμείωτα, για την αποτροπή διεξαγωγής παράνομων παιχνιδιών.
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ήλιδας
22.12.15 3:17
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ήλιδας
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του δικτύου, θα γίνουν σήμερα Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στις κάτωθι περιοχές του Δήμου Ήλιδας.
Από τις 9:00 και μέχρι τις 11:30 το πρωί στην είσοδο αγροτικής περιοχής Λάττα από Σιμόπουλο, στη Δημοτική Ενότητα Πηνείας.
Από τη 1:00 μ.μ. και μέχρι τις 2:30 μ.μ. στην πόλη της Αμαλιάδας και στις οδούς: Οινομάου από Αθ. Διάκου έως Αθηνών, Παπαφλέσσα, Επτανήσου - Αθηνών από Φραγκαβίλλας έως Μακεδονίας.
Έκθεση ζωγραφικής στη Θεία Οικοδομή Αμαλιάδας
22.12.15 3:11
Έκθεση ζωγραφικής στη Θεία Οικοδομή Αμαλιάδας
Στην αίθουσα του Συλλόγου «Θεία Οικοδομή» στην οδό Νταλιάνη 23 στην Αμαλιάδα πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής από τους ζωγράφους:
1. Κωσταντίνο Παπασταύρου
2. Γεώργιο Χουρχούλη
3. Γκορτάνα Δημακοπούλου
4. Όλγα Σπυροπούλου
5. Θοδωρή Σπυρόπουλο
Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 και λειτουργεί τις απογευματινές ώρες από τις 6:00 έως τις 8:00.
Ο Πασχάλης τραγουδά στο 2ο Αγάπης Δένδρον στην Αμαλιάδα
22.12.15 3:02
Ο Πασχάλης τραγουδά στο 2ο Αγάπης Δένδρον στην Αμαλιάδα
Ο θρύλος της ποπ μουσικής Πασχάλης στο μεγάλο δρώμενο του «2ου Αγάπης Δένδρον», το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:30 μ.μ., στην κεντρική σκηνής του Χριστουγεννιάτικου Χωριού Ο Πασχάλης σε μία μοναδική συναυλία, με τίτλο: «Τα καλύτερα μας χρόνια».
Ο Θρύλος της ποπ μουσικής σε ένα ταξίδι με τραγούδια που όλοι αγαπάμε από τους Ολύμπιανς στα ‘70 και ‘80 φτάνοντας μέχρι το σήμερα!
Αναπολήστε στιγμές, ερωτευτείτε, τραγουδήστε, χορέψτε με επιτυχίες όπως: “Το Κορίτσι του Μάη”, “Σχολείο”, “Τρόπος”, “Αλέξης”, “Συγνώμη”, “Μάθημα Σολφέζ”, “Μπαράκι”, “Αν μια μέρα σε χάσω”, “Φύγε σε παρακαλώ”, “Παραδώσου Λοιπόν”, “Κατερίνα Κατερινάκι”, “Είσαι το ταίρι μου”...
Πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δημοτικό Σχολείο Ρουπακίου
22.12.15 3:02
Πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δημοτικό Σχολείο Ρουπακίου
Πρόγραμμα ανακύκλωσης υλοποιήθηκε από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ρουπακίου.
Τα παιδιά μάζεψαν σκουπίδια από τον προαύλιο χώρο του σχολείου και έπειτα τα διαχώρισαν και τα τοποθέτησαν στους σωστούς κάδους που είχαν φτιάξει.
Επιπλέον συμμετείχαν σε δραστηριότητες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τέλος οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές φτιαχτήκαν από ανακυκλώσιμα υλικά
Κατάθεση Δελτίων Απογραφής από τους στρατεύσιμους της Ηλείας
22.12.15 2:56
Κατάθεση Δελτίων Απογραφής από τους στρατεύσιμους της Ηλείας
Όπως ανακοινώθηκε από τη Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας, καλούνται οι στρατεύσιμοι που γεννήθηκαν το έτος 1998 (κλάση 2019) και διαμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους ή όχι σε Μητρώα Αρρένων Δήμων της Ηλείας, να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής, από τις 4 Ιανουαρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016.
Η κατάθεση των Δελτίων Απογραφής μπορεί να γίνει στη Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83