banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου
07.07.21 8:38
Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου
Την Παρασκευή 9 Ιουλίου και ώρες 9 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι ,στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν 15 λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δλδ στις 2.15
Ημερίδα στο Πελόπιο με θέμα «Νέες προσεγγίσεις στις σχέσεις των φύλων»
07.07.21 3:52
Ημερίδα στο Πελόπιο με θέμα «Νέες προσεγγίσεις στις σχέσεις των φύλων»
Ημερίδα με θέμα «Νέες προσεγγίσεις στις σχέσεις των φύλων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 20:00 στο Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Ημερίδα, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε βασικά θέματα που αφορούν στις σχέσεις ανάμεσα στα φύλα, θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου Πελοπίου. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια φιλόλογος – σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, κα Αικατερίνη Φραγκούλη.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
20:00 Πέρας προσέλευσης
20:10 Σύντομοι χαιρετισμοί
20:20 Παρουσίαση εκδήλωσης από την αρμόδια Αντιδήμαρχο
20:30 Παρουσίαση Κέντρου Κοινότητας
20:40 Παρουσίαση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου
20:55 Ομιλία με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις στις σχέσεις των φύλων»
21:30 Προβολή ταινίας μικρού μήκους
22:15 Τοποθετήσεις παρισταμένων – συζήτηση
22:25 Απονομή τιμητικής πλακέτας
22:30 Κλείσιμο εκδήλωσης – Ελαφρύ δείπνο (μπουφέ)
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Συντονίστρια – Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κα Ελένη Πρίνου.
Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Τρία νέα απορριμματοφόρα ρίχνονται στη «μάχη» της καθαριότητας
06.07.21 3:09
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Τρία νέα απορριμματοφόρα ρίχνονται στη «μάχη» της καθαριότητας
Με τρία νέα απορριμματοφόρα εμπλουτίζει ο Δήμος Πύργου τον όρχο των οχημάτων του για την καλύτερη διαχείριση του τομέα καθαριότητας και των απορριμμάτων.
Το πρωί της Δευτέρας (5/6) ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος παρέλαβε τα νέα οχήματα, υλοποιώντας σε άλλον έναν τομέα τη διαρκή δέσμευσή του για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Στο σημείο που σταθμεύουν τα οχήματα του Δήμου, βρέθηκε ο κ. Αντωνακόπουλος, όπου με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Κοτσώνη, τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Μαρίνο Αχτύπη, τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και υπεύθυνο του μηχανοκίνητου στόλου Γιάννη Σπηλιωτόπουλο, καθώς και τον άμισθο σύμβουλό του για τη σωστή λειτουργία των οχημάτων Σπύρο Βενιζέλο, παρέλαβαν τα απορριμματοφόρα.
Πρόκειται για τρία, μεταχειρισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση τριαξονικά οχήματα euro5 μοντέλα 2010-11, χωρητικότητας 12 τόνων το καθένα, που τις επόμενες ημέρες θα ριχτούν κι αυτά στη μεγάλη «μάχη» της καθαριότητας.
Πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης
05.07.21 8:02
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία των Δημοτών, συνεχίζει τις δράσεις, για την καθημερινή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας του Δήμου, με τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων COVID-19 (rapid tests).
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται:
Την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Λεχαινά, στο «Σινε Άστρον», από τις 09:30 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ.
Την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην Ανδραβίδα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ.
Την Παρασκευή 9 Ιουλίου στην Κυλλήνη, στο Δημαρχείο, από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ.
Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στη Βάρδα, στο Δημαρχείο, από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ.
Η Δημοτική Αρχή συστήνει τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του COVID-1.
Νέα ράπιντ τεστ αύριο Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία
05.07.21 6:47
Νέα ράπιντ τεστ αύριο Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία
Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν νέα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 στην έδρα του Δήμου, Αρχαία Ολυμπία.
Συγκεκριμένα, αύριοΤρίτη 6 Ιουλίου, από τις 9:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Εκτός από τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και δημότες από άλλες όμορες Κοινότητες ή διερχόμενοι πολίτες.
Στην Ηλεία την Τρίτη ο Νίκος Παππάς
04.07.21 14:54
Στην Ηλεία την Τρίτη ο Νίκος Παππάς
Την Ηλεία θα επισκεφτεί την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ο Βουλευτής Νοτίου τομέα της Β3 εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και π. Υπουργός, Νίκος Παππάς.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ανάδειξη της απουσίας του σιδηροδρόμου από την Ηλεία που την καταδικάζει σε αναπτυξιακό τέλμα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Παππά έχει ως εξής:
2:00 μ.μ.: Επίσκεψη στο σιδηροδρομικό σταθμό του Πύργου και συνάντηση με εργαζόμενους
3:00 μ.μ.: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύργου
4:00 μ.μ.: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας

Ιδρύεται παράρτημα ΑΧΕΠΑ στο Δήμο Ήλιδας!
04.07.21 12:27
Ιδρύεται παράρτημα ΑΧΕΠΑ στο Δήμο Ήλιδας!
Ο Ανδρέας Παπαδάκος συνεχίζει το έργο των Ηλείων πρωτεργατών της Οργάνωσης

Νέα σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Ήλιδας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας (Σ.ΦΙ.Ν.Α.) και ύπατος αντιπρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής- Καναδά Ανδρέας Παπαδάκος, ο οποίος το αμέσως προσεχές διάστημα προχωρά στην ίδρυση Παραρτήματος ΑΧΕΠΑ (AHEPA) στο Νομό Ηλείας.
Το Παράρτημα θα εδρεύει στον δήμο Ήλιδας θα είναι το Παράρτημα District 25, Chapter 47 και θα φέρει την ονομασία ‘Ανδρέας Παπαδάκος’ Νομού Ηλείας.
Η ίδρυσή του θα γίνει επίσημα στις 26 Ιουλίου 2021, ακριβώς 99 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού AHEPA που έγινε στις 26 Ιουλίου 1922 από τους οκτώ οραματιστές του, οι πέντε εκ των οποίων ήταν Ηλείοι.

Τι είναι η ΑΧΕΠΑ
Η ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association) είναι μια ομογενειακή οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με διαχρονικά περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.
Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν.

Οι Ηλείοι ιδρυτές
Εκ των οκτώ ιδρυτών της Οργάνωσης οι πέντε ήταν Ηλείοι και η Οργάνωση πρωτοστάτησε για την ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας! Πρόκειται για τους: Harry Angelopoulos από την Δίβρη, John Angelopoulos επίσης από την Δίβρη, George Cambell από το Κακοτάρι, James Cambell από το Κακοτάρι επίσης και τον Nicholas Chotas από τα Λεχαινά.
Σκοπός της AHEPA είναι η προώθηση του Ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της υπευθυνότητας των πολιτών, καθώς και η εξέλιξη τόσο των μελών όσο και ατομικά.
Η ΑΧΕΠΑ είναι μία από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες, και ανεξάρτητες οργανώσεις, αφοσιωμένη στο να προάγει Ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν 40 παραρτήματα με περισσότερα από 1100 μέλη και με αυτό που θα δημιουργηθεί στον δήμο Ήλιδας ο αριθμός θα φθάσει τα 41.
Όσοι εντάσσονται στις οργανώσεις AHEPA είναι κυρίως Ελληνοαμερικανοί, Έλληνες της διασποράς και γηγενείς Έλληνες και οι πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις της Οργάνωσης προέρχονται από τα μέλη της.
Οι κινητήριες δυνάμεις αυτών των ανθρώπων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο, δηλαδή η φιλανθρωπία και η νοσταλγία της πατρίδας.

Οι σκοποί
Παρότι τα αρχικά AHEPA σημαίνουν Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση και στα Αγγλικά American Hellenic Educational Progressive Association, το έργο της δεν περιορίζεται στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά ήταν και είναι βαθιά ανθρωπιστικό.
Σκοποί της Οργάνωσης είναι: «Η προβολή του Ελληνισμού σε όλο τον Κόσμο η ενίσχυση της Παιδείας, η Φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά (η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».

Τιμούμε τους Ηλείους
«Η ανάγκη συσπείρωσης των Ελλήνων που ζούσαν στην Αμερική, εξαιτίας των ανθελληνικών επιθέσεων που δέχονταν, ήταν αυτό που ώθησε τους οκτώ συμπατριώτες μας στο να ιδρύσουν την AHEPA. Από το 1922 μέχρι και σήμερα το έργο της Οργάνωσης είναι πολύπλευρο και σημαντικό και η βοήθεια στην μητέρα- Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες είναι αδιάλειπτη. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και τιμούμε την πατρίδα μας ανά τον κόσμο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκος.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στους Ηλείους ιδρυτές της AHEPA:
«Νιώθω περήφανος που πρωτεργάτες για την ίδρυση της Οργάνωσης ήταν ομογενείς από την Ηλεία. Αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν τις βάσεις όχι μόνο για την ίδρυση και λειτουργία της Οργάνωσης, αλλά μέσω αυτής μπήκαν οι βάσεις για την ίδρυση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και πρωταρχικό μας μέλημα είναι η στήριξή του ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του Νομού, οι οποίοι πρέπει να έχουν την περίθαλψη που τους αξίζει. Η ίδρυση του παραρτήματος στον δήμο Ήλιδας είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω και για να τιμήσω τους πρωτεργάτες αλλά και για να συνεχιστεί το έργο τους».
Σύντομα θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες ίδρυσης του παραρτήματος στην Ηλεία.
'Εσπασε ο αγωγός Κακοταρίου
04.07.21 12:24
Για άλλη μια φορά έσπασε ο αγωγός Κακοταρίου. Αυτή τη φορά στην τοπική κοινότητα Εφύρας και συγκεκριμένα μετά την διασταύρωση Εφύρας, 60 μ προς Σιμόπουλο, στο έρεισμα της Ε.Ο. Αμαλιάδας -Σιμόπουλο.
Ενημερώθηκε για το πρόβλημα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου "Ο ΠΗΝΕΙΟΣ" κος Βασίλης Παπαδόπουλος και σε συνεργασία με τον υδραυλικό του Συνδέσμου μείωσαν την ποσότητα νερού στον αγωγό προς Πηνεία, προκειμένου να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο ρήγμα στον αγωγό και τοποθέτησαν ειδικούς κώνους και σήματα για να μην διέρχονται τα οχήματα πάνω από το σημείο διαρροής.
Ο κος Παπαδόπουλος ενημέρωσε το Α.Τ. Αμαλιάδας και την Τροχαία και αιτήθηκε τη συνδρομή τους για το διάστημα της αποκατάστασης της βλάβης, ώστε να αξιολογηθεί εάν απαιτηθεί να γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας. Όπως μας ενημέρωσε ο κος Παπαδόπουλος, δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην υδροδότηση των τριών δήμων μελών του Συνδέσμου, ήτοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, διότι είναι σε λειτουργία το διυλιστήριο, ωστόσο προσωρινό πρόβλημα θα υπάρξει μόνο στην τοπική κοινότητα Κάμπου, η οποία δεν εχει γεώτρηση.
Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης.στο πρόγραμμα 'ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ', για τη χρηματοδότηση μελέτης για την αντικατάσταση του αγωγού από Αγία Τριάδα μέχρι τη δεξαμενή Χαβαρίου. Ο αγωγός έχει ξεπεράσει τα όριά του και πρέπει να αντικατασταθεί, διότι οι βλάβες είναι πολλές και συχνές.
Για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου "Ο ΠΗΝΕΙΟΣ" επανέλαβε το αυτονόητο, ότι και οι τρεις δήμοι πρέπει να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Σύνδεσμο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης τους .Το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποδεχθεί άλλο την οικονομική ασυνέπεια του ενός δήμου και δεν δύναται να συνεχίσει, εις βάρος των άλλων συνεπών δύο δήμων να υδροδοτείται απρόσκοπτα από τις πηγές Κακοταρίου και από το διυλιστήριο. Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, μάς ενημέρωσε ότι έγινε η μετατόπιση αγωγού 200μ που περνούσε μέσα από τον αύλειο χώρο του Λυκείου Σιμοπούλου κι ο οποίος είχε σπάσει κάτω από το γήπεδο μπάσκετ, όπως και τμήμα αγωγού 50μ λίγο πριν τη δεξαμενή Εφύρας το οποίο είχε τρύπες σε πολλά σημεία, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην υδροδότηση και των τριών Δήμων.
Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Τρίτη 6 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου
04.07.21 9:21
Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Τρίτη 6 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου
Την Τρίτη 6 Ιουλίου και ώρες 10:00 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι ,στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν 15 λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δλδ στις 14.15
ΟΙ «ΙΠΠΕΙΣ» ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
03.07.21 8:50
ΟΙ «ΙΠΠΕΙΣ» ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
Με την παράσταση «Ιππείς» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο ξεκινά το 31ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας. Οι «Ιππείς», έχοντας κατακτήσει την αγάπη χιλιάδων θεατών στην Επίδαυρο, στήνουν και πάλι γιορτή σε ξέφρενο ρυθμό κωμωδίας και αφιερώνουν την αστείρευτη ενέργειά τους στο θεατρόφιλο κοινό Ηλείας αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας αφού η Αρχαία Ήλιδα αποτελεί έναν από τους δέκα σταθμούς της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για φέτος το καλοκαίρι.
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, που στηρίζει δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό με θεάματα υψηλής ποιότητας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας.
Σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Πάνος Μουζουράκης, οι Ιππείς είναι μία κωμική πολιτική αλληγορία με στόχο τον γνωστό δημαγωγό της εποχής, Κλέωνα, που μετά τον θάνατο του Περικλή απέκτησε ισχυρή θέση στη δημόσια ζωή του τόπου. Εδώ παρουσιάζεται ως ο καινούργιος ευνοούμενος επιστάτης του Δήμου -του προσωποποιημένου λαού της Αθήνας- με το όνομα Παφλαγόνας. Οι παλαιότεροι δούλοι του Δήμου, Δημοσθένης και Νικίας που υποφέρουν από την κακομεταχείριση του βάρβαρου Παφλαγόνα, βρίσκουν τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο ενός περαστικού αλλαντοπώλη.
Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε και γίνεται στα ακόλουθα σημεία:
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 14€ φοιτητικό, θεατές άνω των 65 ετών, ανέργων ΑΜΕΑ Ηλεκτρονικά Προπώληση: www.ticketservices.gr
Η παράσταση πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και όσοι θεατές επιθυμούν να προσέλθουν με τα μαξιλαράκια τους. Επίσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία ηθοποιών και θεατών,
ΑΜΑΛΙΑΔΑ:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (Κατάστημα Α΄ τηλ. 26220-26910 και Κατάστημα Β΄ ΤΗΛ. 26220- 23826)
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΙΔΕΙΑ (τηλ. 26220-32047)
ΠΥΡΓΟΣ:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Κατάστημα Α΄, τηλ. 26210-22674)
ΓΑΣΤΟΥΝΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26230-32356)
ΛΕΧΑΙΝΑ:
ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-22888, κιν. 6973 491445)
ΒΑΡΔΑ:
ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-73727, κιν. 6973 491445)
Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Εθνική Λυρική Σκηνή
02.07.21 6:21
Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Εθνική Λυρική Σκηνή
Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;»
-Την Παρασκευή 2/7, στη 13:30, στον αύλειο χώρο του Πάρκου Εκεχειρίας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν το μουσικό παραμύθι «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» της Δήμητρας Τρυπάνη.
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρα 13:30, στον αύλειοχώρο του Πάρκου Εκεχειρίας (απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και πίσω από τα εκδοτήρια εισιτηρίων).
Η παράσταση αποτελεί την κατάληξη του ομότιτλου πενθήμερου εκπαιδευτικού εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και μαθητών ηλικίας 6 έως 12 ετών
Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Δυτική Ελλάδα
02.07.21 5:32
Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Δυτική Ελλάδα
Στις 29 Ιουνίου 2021, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά τις οποίες:
Ελέχθησαν: 1.617 άτομα,
Προσήχθησαν: 31 άτομα,
Ελέχθησαν: 970 οχήματα,
Βεβαιώθηκαν: 365 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
Συνελήφθησαν: 29 άτομα για τα εξής αδικήματα:
13 άτομα για παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς,
8 άτομα για παράβαση του Κώδικα Οδική Κυκλοφορίας,
3 άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,
1 άτομο για κλοπές,
1 άτομο για καταδικαστικές αποφάσεις,
1 άτομο για παραεμπόριο,
2 άτομα για λοιπά αδικήματα.
Οι στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν σε όλη την Περιφέρειά.
Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π Π.Ε Ηλείας, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
02.07.21 3:37
Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π Π.Ε Ηλείας, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με αφορμή τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4 – πολύ υψηλή) που προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, για περιοχές της ΠΕ Ηλείας.
Στην σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Γιαννόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, συμμετείχαν οι Διοικητές των Π.Υ Ηλείας Βασίλειος Σολδάτος και της Π.Υ Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος αντίστοιχα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλιού, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος, η προϊσταμένη της Π.Π του Δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ηλείας Άρης Μίχος.
Έγινε σύντομη ενημέρωση των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο «Ξενοκράτης», και τονίστηκε η ανάγκη, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας να τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Επισημάνθηκε πως, θα πρέπει να γίνει σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν εργασίες καθώς και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη για περιφρούρηση της εφαρμογής της οδηγίας περί απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-06:00).
Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του Δήμου Πύργου για την Ηλεία του 1821
01.07.21 15:57
Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του Δήμου Πύργου για την Ηλεία του 1821
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το Ιστορικό βιβλίο «Γεγονότα και Άγνωστές Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού. Το βιβλίο υπογράφει ο Ιστορικός, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» σε μια ατμόσφαιρα πλήρως εναρμονισμένη με τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συνεχάρη τον ιστορικό-συγγραφέα του βιβλίου Θοδωρή Λάμπρο, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλο, όπως και όλη την ομάδα συνεργατών που συνέβαλε για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Όπως τόνισε και ο ίδιος για το περιεχόμενο του βιβλίου:
«Αυτή η έρευνα βάζει ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο κόσμος της Ηλείας να μάθει και την τοπική ιστορία αλλά και για το σημαντικό ιστορικό γεγονός του 1821 ώστε να το αγαπήσει και να γίνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης.
Ο Δήμος Πύργου για πρώτη φορά στην ιστορία του αναδεικνύει αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της Ελληνική μας ιστορίας με μια εμπεριστατωμένη έρευνα που αφορά την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία με γνωστές και άγνωστες πτυχές.
Εύχομαι οι πολίτες και ειδικά οι νέες ηλικίες, με την παρούσα έρευνα να αρχίσουν να αγαπούν την τοπική ιστορία και να μην την βλέπουν σαν μια αδιάφορη υπόθεση.
Διαφορετικά, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγηθούμε οριστικά σε μαρασμό και απαξίωση τόσο ως χώρα όσο ως Νομός».
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της έκδοσης αυτού του ιστορικού βιβλίου για τον Πύργο και την Ηλεία στα Επαναστατικό χρόνια του 1821.
«Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εκδόσεις ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και την παράδοσή μας και παράλληλα αφήνουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Πύργου παρουσιάζει ολοκληρωμένη επίσημα την καταγραφή των γεγονότων, των μαχών και των προσώπων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο την εποχή εκείνη».
Για τον συγγραφέα και την συνολική έρευνα που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου όπως και για τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου μίλησαν ο Ιστορικός-πρ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ προβλήθηκε η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Σταθακόπουλου.
Την εκδήλωση «έκλεισε» ο συγγραφέας του βιβλίου Θεόδωρος Λάμπρος ο οποίος αφού ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον δήμαρχο Πύργου, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ και όλους τους συνεργάτες, μιλώντας για το βιβλίο υπογράμμισε ότι: «Είναι γραμμένο σε απλή γραφή, ακριβώς για να είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες και όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό όπως οι ακαδημαϊκοί ή οι ιστορικοί ερευνητές. Μέσα από αυτό θα μπορούν όλοι οι πολίτες της Ηλείας αλλά και της υπόλοιπης Ελληνικής Επικράτειας να μάθουν για σημαντικά γεγονότα και πτυχές – γνωστές και άγνωστες που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Το χρωστάμε άλλωστε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος το 1821 ώστε να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες
01.07.21 6:23
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε στη διάθεση όσων πολιτών επιθυμούν τις δύο μεγάλες κλιματιζόμενες αίθουσες εκδηλώσεων, στο ισόγειο και συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στον 1ο όροφο του Δημαρχείου, λόγω του καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.
Σε καθημερινή βάση, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και ο καύσωνας να υποχωρήσει, η αίθουσα θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Να αναφερθεί ότι στον χώρο της αίθουσας θα τηρούνται τα πρωτόκολλα προστασίας των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.
ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ ΕΙΔΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
01.07.21 2:39
ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ ΕΙΔΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ενισχύουμε διαρκώς την πυρόσβεση στο Νομό μας!

Αισθητά ενισχυμένος φέτος ο Νομός Ηλείας στον τομέα της αεροπυρόσβεσης, με τα εναέρια μέσα να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες όποτε και εφόσον χρειαστεί να γίνει αυτό.
Τα ανωτέρω υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και ενημερώθηκε εκτενώς για τα εναέρια μέσα από τους χειριστές, παρουσία και του διοικητή νομού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βασίλη Σολδάτου.

Βαρύτητα στη Δυτική Ελλάδα
Η Ανδραβίδα άλλωστε επελέγη για να φιλοξενήσει δύο ακόμη αεροσκάφη με σημαντικές δυνατότητες, τα Αμερικανικά Air Traktor 802! Η Ελλάδα μίσθωσε συνολικά έξι τέτοια αεροσκάφη για την φετινή αντιπυρική περίοδο και η επιλογή δύο εξ αυτών να βρίσκονται στην Ανδραβίδα αποδεικνύει την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της δασοπυρόσβεσης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπάρχει πλάνο και για αγορά 30 τέτοιων αεροσκαφών στο μέλλον.
Τα Air Tractor διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα, με βασικά χαρακτηριστικά την αυτονομία πτήσης και την χωρητικότητα νερού, καθώς έχουν την δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων νερού, αυτά που διαθέτουν πλωτήρες μπορούν να ανεφοδιαστούν και σε θάλασσα και σε λίμνη- το ένα εξ αυτών που βρίσκεται στην Ανδραβίδα έχει πλωτήρες- και μπορούν να βρίσκονται για μεγάλο χρόνο στον αέρα κάνοντας επιτήρηση.
Ο κ. Νικολακόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Αυστραλούς χειριστές τους με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο λειτουργίας και τις ενισχυμένες δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Πέραν αυτών στην Ανδραβίδα βρίσκονται και τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που είχαν αξιοποιηθεί και πέρυσι, η οποία ήταν επίσης μία ενισχυμένη χρονιά από άποψης μέσων για την περιοχή. Πρόκειται για τα δύο PZL, τα δύο Canadair και το ελικόπτερο Ericson, όλα έτοιμα να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό.
“Η περιοχή μας έχει δοκιμαστεί από τις πυρκαγιές στο παρελθόν, γι’ αυτό και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, τόσο στις επίγειες δυνάμεις όσο και στα εναέρια μέσα. Γι’ αυτό άλλωστε και τα δύο, από τα συνολικά έξι νέα αεροσκάφη, επελέγη να βρίσκονται στην Ανδραβίδα και σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Άλλωστε, το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας μπορεί να υποστηρίξει κάθε σχεδιασμό. Το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς” ανέφερε ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός, ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη φετινή χρονιά και παράλληλα επισκέφθηκε και το χώρο στέγασης και λειτουργίας της Π.Υ. ΠΑ Ανδραβίδας και συνομίλησε με το προσωπικό.
Επιπλέον είχε μία σύντομη συνάντηση και με τον διοικητή της 117 ΠΜ, Σμήναρχο Άγγελο Καλλιγαρίδη.
Λειτουργία αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας σε συνθήκες καύσωνα
01.07.21 2:33
Λειτουργία αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας σε συνθήκες καύσωνα
Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στη χώρα την εβδομάδα που διανύουμε και αναμένεται να κορυφωθούν τις δυο προσεχείς ημέρες, αλλά και οποτεδήποτε επικρατούν συνθήκες καύσωνα, συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
Σήμερα Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021 ενδέχεται κατά τις ώρες που σημειώνονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες και εφόσον ο υδράργυρος δείξει ή υπερβεί τους 39 βαθμούς Κελσίου οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηλείας να παραμείνουν κλειστοί από 13.00 έως τη λήξη του ωραρίου ή εφόσον λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, από 13.00 έως 17.00.
Την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνησηκώνεται η αυλαία
30.06.21 16:02
Την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνησηκώνεται η αυλαία
Το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ της Ήλιδας. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που τις έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας παραμένει ζωντανό και το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, προσαρμοσμένο τις νέες συνθήκες.
Όλες οι παραστάσεις θα «ανέβουν» στο Αρχαίο Θέατρο, το οποίο παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τους θεατές να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο επιχωματωμένο κοίλο θα χρησιμοποιούνται μαξιλαράκια. Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκαν μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ΤόνιαΜουρτζίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής. Να σημειωθεί πως οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 8 Ιουλίου με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη και ολοκληρώνονται την Τρίτη 24 Αυγούστου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και θα παρουσιαστούν δυο παραστάσεις από τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Γιάννης Λυμπέρης: «Επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας»
Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε : «Πιστεύω με σχετική και όχι απόλυτη βεβαιότητα, πως το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί. Είναι περιττό να τονίσω πως μέσα σε αυτή την κρίση, ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Κοινωνία όμως χωρίς πολιτισμό δεν έχει τύχη. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε πως ένα καταξιωμένο Φεστιβάλ που έχει στοχοποιήσει το ύφος και το περιεχόμενο, που είναι θεατρικών παραστάσεων της αρχαιότητας, έρχεται πάλι να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει όλα αυτά που παρείχε τόσα χρόνια στην τοπική κοινωνία. Το ότι το Αρχαίο Θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις δίνει την απαιτούμενη αίγλη στο Φεστιβάλ μας. Αυτονόητο είναι πως εμείς ως Δήμος θα πρέπει να επισκευάσουμε και καταστήσουμε λειτουργικό το ξύλινο θέατρο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο Φεστιβάλ».
Καταλήγοντας επεσήμανε : «Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διεκδικεί μετά την Επίδαυρο τις δάφνες στο χώρο των αρχαίων παραστάσεων. Είμαι βέβαιος και από το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, για την επιτυχία που ουσιαστικά σημαίνει την επανεκκίνηση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας».

Νίκος Κοροβέσης: «Δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας»
Η συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έφερε την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι οι Ιππείς του Αριστοφάνη.
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ Νίκος Κοροβέσης : «Στις πλούσιες δράσεις του Πολιτιστικού καλοκαιριού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εμπνευστή τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στηρίζουμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και παράλληλα προσφέρουν θέαμα υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών όπως ο Κώστας Κόκλας και ο Πάνος Μουζουράκης. Πρόκειται για την ίσως πιο μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου και σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπο μας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι μια πολύ ωραία παράσταση που αγκάλιασε η περιφέρεια και ο Δήμος και νομίζω πως αξίζει ο κόπος και η κοινωνία έχει ανάγκη».

Τόνια Μουρτζίνη: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό»
Για την προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευθεί – αναδεχθεί η Αρχαία Ήλιδα, μίλησε η αρχαιολόγος κ. ΤόνιαΜουρτζίνη.
Όπως ανέφερε : «Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και της προϊσταμένης ΕρωφύληςΊριδος Κόλλια χαιρετίζουμε την έναρξη του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991 από την εταιρεία «Φίλων Αρχαίας Ήλιδας» με σκοπό την αναβίωση πολιτιστικών δρωμένων στο χώρο και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στηρίζει θερμά τον θεσμό που «κλείνει» φέτος 30 χρόνια παρουσίας ως ένα από τα ενδεδειγμένα μέσα βίωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, από το κοινό. Οι σύγχρονες, άλλωστε, τάσεις στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων θεωρούν ότι αυτά οφείλουν να ανάγονται σε βιούμενα κοινωνικά αγαθά. Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο και ευαίσθητο μνημείο καθώς συνδυάζει, λίθινη σκηνή με το επιχωματωμένο κοίλο ενώ η σκηνή με τα προσκήνια και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα η κατάσταση διατήρησης του μνημείου είναι τέτοια ώστε να είναι απαραίτητη η εκπόνηση και εφαρμογή μιας μελέτης αποκατάστασής του προκειμένου αυτό να προστατευθεί και να καταστεί ενδεχομένως ικανό για νέα χρήση. Μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επιτυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ στο χώρο της Ήλιδας και στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας από το 2001 έως και το 2010 απαλλοτριώθηκε από τον τότε Δήμο Αμαλιάδας, μια έκταση όπου κατασκευάστηκε το ξύλινο θέατρο χωρητικότητας 1150 θεατών. Η εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, συναίνεσε στην προσωρινή παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για την τέλεση των παραστάσεων και εύχεται στην απρόσκοπτη και επιτυχή τέλεσή του στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας».

ΒΑΣΙΛΗΣ Καψής: «Επαναφέραμε την ταυτότητα του Φεστιβάλ»
Παίρνοντας το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Καψής, επεσήμανε πως η επιλογή των παραστάσεων έγιναν με γνώμονα το χώρο που θα «ανεβούν» δηλαδή το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και ως εκ τούτου, η θεματολογία προέρχεται από το αρχαίο δράμα, όπως άλλωστε είχε καθιερωθεί για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, Στάθηκε στη συμβολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξασφάλιση της παράστασης «Ιππείς του Αριστοφάνη» από το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης και στο κομμάτι που αφορά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Αμέσως μετά παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.
Δωρεάν θεατροπαιδαγωγικό και κινηματογραφικό εργαστήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας
30.06.21 5:31
Δωρεάν θεατροπαιδαγωγικό και κινηματογραφικό εργαστήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας
Θες να ζήσεις τον παλμό του παιχνιδιού και της ομαδικής δημιουργίας; Θες να παίξεις θέατρο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του πιο μυθικού αρχαίου τόπου; Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σου δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχεις στο πιο ευρηματικό παιχνίδι του καλοκαιριού!
Με όχημα το θέατρο, τις τεχνικές του κινηματογράφου και του animation και φυσικά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έφηβοι και ενήλικες δημιουργούν το πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Ελλάδα! Πρόκειται για έναν παιχνιδιάρικο ψηφιακό οδηγό ξενάγησης για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω εφαρμογής (application) για κινητά τηλέφωνα, που απευθύνεται σε εφήβους. Ένα ταξίδι στο χρόνο και την αρχαιότητα, μέσα από τη δική σου φρέσκια ματιά! Μια σύγχρονη προσέγγιση στην «μυθολογία» των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, την κοινωνική και φιλοσοφική τους διάσταση.
Η διαδρομή μας ξεκινάει μέσα από δύο εργαστήρια θεάτρου που θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια των οποίων θα δημιουργηθούν εικόνες, αναπαραστάσεις και δρώμενα, υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών-εμψυχωτών Αγγελικής Τόμπρου, Στάθη Κόικα, Ελευθερίας Κουή και Μανώλη Μαυροματάκη. Παράλληλα τα παιδιά, που θα πλαισιώσουν τη δημοσιογραφική ομάδα «Zizanio News» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio με υπεύθυνη την Ηρώ Ρήγα, θα κινηματογραφήσουν τις δράσεις και θα καλύψουν δημοσιογραφικά όλο το πρόγραμμα.
Το υλικό που θα προκύψει θα τροφοδοτήσει δύο εργαστήρια animation (ένα εργαστήριο stop motion με τεχνικές cutout animation και animation με πλαστελίνη και ένα εργαστήριο motion capture) με υπεύθυνο τον Δρ. Σπύρο Σιάκα και τους σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο το φθινόπωρο. Στο δημιουργικό κομμάτι προστίθεται ο σκιτσογράφος-γελοιογράφος Δημήτρης Κορδαλής, ενώ το σχεδιασμό του application έχει αναλάβει ο Βασίλης Λίβανος. Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής, θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική η οποία θα «ντύσει» τον οδηγό.
Η σύλληψη της ιδέας και το σενάριο είναι της θεατροπαιδαγωγού Αγγελική Τόμπρου. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και εντάσσεται στο Θέατρο των Πολιτών του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι με το εργαστήριο «Ένα Φάρμακο».
Ο πρώτος κύκλος των θεατρικών και κινηματογραφικών εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 12 έως την Κυριακή 18 Ιουλίου και ώρες 10:00-13:00, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Την προσέλευση των συμμετεχόντων θα διευκολύνει λεωφορείο από τον Πύργο, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα Covid-19.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (ΚΕΔΑΟ) και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (Ζ΄ΕΠΚΑ).
Μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι από 12+, φοιτητές, ενήλικες που αγαπούν το θέατρο
ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας: Τελευταία προειδοποίηση προς τους οφειλέτες
29.06.21 4:36
ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας: Τελευταία προειδοποίηση προς τους οφειλέτες
Ένα βήμα πριν τη διακοπή υδροδότησης σε οφειλέτες και τη βεβαίωση των οφειλών τους στην Εφορία βρίσκεται η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, ως έσχατο μέσο για την αντιμετώπιση άμεσων λειτουργικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας, τονίζοντας: «Μετά από μια μακρά περίοδο ελαστικότητας και ανοχής, λόγω των συνθηκών που μας έχει επιβάλει η πανδημία, η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας είναι υποχρεωμένη να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της τακτοποίησης των οφειλών των καταναλωτών. Οι οφειλές αυτές έχουν σωρευθεί με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την είσπραξη των τελών – οφειλών και κάθε καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης.
Έτσι, αν οι οφειλέτες (επιχειρήσεις και οικίες)δεν ενδιαφερθούν για την πληρωμή των οφειλών τους, η ΔΕΥΑ θα βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να προχωρήσει στην διακοπή υδροδότησης προς αυτούς, στη βεβαίωση των χρεών τους στη ΔΟΥ Πύργου και στην άσκηση αγωγής προς αυτούς».
Όπως τόνισε ο κ. Μαρούντας η ΔΕΥΑ έχει γνωστοποιήσει αυτά τα δεδομένα με ατομικές - προσωπικές επιστολές προς τους οφειλέτες αλλά και μέσω κάθε λογαριασμού που έχει εκδοθεί τους τελευταίους μήνες. «Είναι η τελευταία ανακοίνωση που κάνουμε και μετά τις 15 Ιουλίου, που είναι η προθεσμία τακτοποίησης των οφειλών, θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε τα προαναφερθέντα μέτρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39