banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Συνεργασία και δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
05.12.20 16:02
Συνεργασία και δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα είχε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Για τη συνάντηση αυτή, σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στη συνάντηση που είχε ο Πρύτανης στις 3/12/2020 με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Οικονομικών Θεμάτων Ρόη Αντωνοπούλου, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας και δράσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Πρύτανης, ενημέρωσε το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας επί ουσιαστικών θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, ενώ τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου. Η ανταλλαγή απόψεων για επικείμενη συνεργασία, οδήγησε σε προτάσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο μερών, σε θέματα που αφορούν την Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και τη λειτουργία Θερινών Σχολείων».
Στο Δ.Σ. του Σ.ΦΙ.Ν.Α. ο δικηγόρος Σάκης Κότσιφας!
04.12.20 18:40
Στο Δ.Σ. του Σ.ΦΙ.Ν.Α. ο δικηγόρος Σάκης Κότσιφας!
Το κοινό όραμα , η αγάπη για τον τόπο και η διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, είναι τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν τον καταξιωμένο δικηγόρο κ. Σάκη Κότσιφα να συμμετάσχει ενεργά στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας και πλέον κατέχει και μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Η συμμετοχή αυτή επισφραγίστηκε μετά και την συνάντηση που είχε ο κ. Κότσιφας με τον πρόεδρο του Σ.ΦΙ.Ν.Α. κ. Ανδρέα Παπαδάκο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκε ο Σύλλογος καθώς επίσης και τον τρόπο λειτουργίας του, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός. Επιπλέον έγινε μία γενικότερη συζήτηση για δράσεις και παρεμβάσεις και δόθηκε έμφαση στην εγγραφή νέων μελών, καθώς ο Σύλλογος πρέπει να εδραιωθεί στην κοινωνία και να στηριχθεί από τους πολίτες, αφού έχει όλα τα εχέγγυα να επιτελέσει σημαντικό έργο.

Ανάληψη πρωτοβουλιών
Την συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και οι τελευταίες εξελίξεις με τις μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού και τόσο ο κ. Παπαδάκος όσο και ο κ. Κότσιφας, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους και συμφώνησαν στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης αλλά και την ενίσχυση της νοσηλευτικής μονάδας.
«Ως ενεργός πολίτης της Αμαλιάδας αλλά και της Ηλείας γενικότερα, θεωρώ χρέος μου να συμμετέχω σε τέτοιες κοινωνικές προσπάθειες που μοναδικό στόχο έχουν την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ζούμε σε αυτό τον τόπο και δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές των όσων συμβαίνουν, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και εγώ δηλώνω ‘παρών’ στην σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος. Βάζω και εγώ το δικό μου λιθαράκι και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε τους στόχους μας, επ’ ωφελεία των συμπολιτών και του τόπου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κότσιφας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδάκος εμφανώς ικανοποιημένος που το εγχείρημα για την δημιουργία και λειτουργία του Συλλόγου βρίσκει ανταπόκριση και εδραιώνεται ημέρα με την ημέρα, ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή του κ. Κότσιφα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ γνωστοποίησε ότι εκ των νέων μελών του Δ.Σ. θα είναι και ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Τασσόπουλος. «Είναι τιμή για εμάς να συμμετέχουν πλέον στο Συμβούλιο του Συλλόγου ο κ. Σάκης Κότσιφας και ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος. Καταξιωμένοι στην κοινωνία, με ενεργή δράση και συμμετοχή στα κοινά, με την εμπειρία τους και την διάθεσή τους για προσφορά θα συμβάλλουν σημαντικά στο έργο του Συλλόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκος.
Ζητάμε και τώρα να γίνει η έκπτωση 25% στις τρέχουσες εισφορές Νοεμβρίου.
04.12.20 18:38
Ζητάμε και τώρα να γίνει η έκπτωση 25% στις τρέχουσες εισφορές Νοεμβρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ζητάμε και τώρα να γίνει η έκπτωση 25% στις τρέχουσες εισφορές Νοεμβρίου.

Παράταση ενός μήνα παίρνει η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τους επιχειρηματίες που είναι κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δεύτερο lockdown.
Όπως ορίζει η νέα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας οι εν λόγω επιχειρηματίες μπορούν να μεταχρονολογήσουν μια μηνιαία δόση της ασφαλιστικής ρύθμισής τους, ώστε να πληρώσουν την δόση Νοεμβρίου στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά η νέα ρύθμιση προβλέπει πως η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαιτητές μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά 1 μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
Την μεταχρονολόγηση της μιας δόσης δικαιούνται μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και όχι οι πληττόμενες. Ειδικότερα εντάσσονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:
• απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
• έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 05/11/2020 που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων από 7 Νοεμβρίου. Εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με δευτερεύοντα ΚΑΔ, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05/11/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 05/11/2020.
Σε περίπτωση που εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και ο εργοδότης τους απολύσει, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
Στο πρώτο lockdown λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούσαν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου, όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4690/2020 (ΦΕΚ 104Α/30.5.2020).
Ζητάμε και τώρα να γίνει η έκπτωση 25% στις τρέχουσες εισφορές Νοεμβρίου και όχι να μας δίνουν παράταση πληρωμής όταν γνωρίζουν οτι οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές όλο το μήνα και δεν υπήρχαν καθόλου εισοδήματα παρά μόνο έξοδα.

Ο Πρόεδρος
Μαραγκός Γεώργιος


Προσωρινή μετακίνηση-στέγαση υπαλλήλων στο κτίριο Μπελογιάννη
04.12.20 18:29
Προσωρινή μετακίνηση-στέγαση υπαλλήλων στο κτίριο Μπελογιάννη
Με απόφαση του Δημάρχου Ήλιδας μετακινείται προσωρινά η αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του δήμου, Σαρακίνη Αντωνία του Λεωνίδα, κλάδου ΠΕ6 Τοπογράφων Μηχανικών, με το βοηθητικό προσωπικό που η ίδια θα επιλέξει, στο ισόγειο του κτιρίου Μπελογιάννη, για δύο μήνες, λόγω ανάγκης τήρησης των μέτρων προστασίας λόγω COVID, και αποφυγής δημιουργίας προβλημάτων υγείας των εργαζομένων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Υπηρεσίας
Δόμησης.
Η ανωτέρω μετακίνηση – στέγαση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δίνονται διευκρινήσεις στους πολίτες και να γίνονται αποδεκτές σχετικές αιτήσεις- ενστάσεις (αν απαιτείται), λόγω του θέματος που ανέκυψε με τη σύνταξη χρηματικών καταλόγων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, σε ιδιοκτήτες που είναι υπόχρεοι σε εισφορά σε χρήμα στο αραιοδομημένο τμήμα τού Σχεδίου πόλης Αμαλιάδας, όπως προκύπτει με την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής και την ισχύουσα νομοθεσία.
Σε Εμβολιαστικό Κέντρο COVID-19 μετατρέπεται το Κέντρο Υγείας Βάρδας
04.12.20 18:26
Σε Εμβολιαστικό Κέντρο COVID-19 μετατρέπεται το Κέντρο Υγείας Βάρδας
Ο Δήμαρχος κ. Λέντζας Γ. στη συνάντηση που είχε με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη Γ., αιτήθηκε το Κέντρο Υγείας Βάρδας να αποτελέσει Εμβολιαστικό κέντρο Covid-19, όπου με το κατάλληλο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, θα αναλάβει τον εμβολιασμό των πολιτών ενάντια στον κορωνοϊό.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρβέλης έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμαρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Για το λόγο αυτό ένας από τους έξι οικίσκους που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διατεθεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας για το συγκεκριμένο λόγο.
Επιπλέον, έμπροσθεν του Κέντρου Υγείας θα κατασκευασθεί στέγαστρο για προφύλαξη των χρηστών υπηρεσιών υγείας από τα καιρικά φαινόμενα.
Οι δυο άντρες συζήτησαν διεξοδικά για την εφαρμογή του υγειονομικού χάρτη και τις ανάγκες που έχει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αλλά και ο Νομός Ηλείας με στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού, για την πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων Αμαλιάδας και Πύργου εν μέσω πανδημίας.
Τονίστηκε από τη πλευρά του Δημάρχου η αναγκαιότητα ίδρυσης Περιφερειακού ιατρείου στη Τ.Κ. Μέλισσας, αλλά και η επάνδρωση με εξειδικευμένο προσωπικό, του Πολυδύναμου Ιατρείου Λεχαινών.
Επίσης, τέθηκε η ανάγκη προκήρυξης θέσης για Ιατρείο στο Λιμάνι της Κυλλήνης, λόγω της μεγάλης επιβατικής κίνησης που παρουσιάζει.
Τέλος έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει σχετικά με την ενημέρωση και τα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού των Δημοτών σε συνεργασία τον ΕΟΔΥ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, την 6η ΥΠΕ, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος δήλωσε πως: «Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας αποτελεί η προάσπιση της υγείας του πληθυσμού και η ενδυνάμωση των δομών υγείας που βρίσκονται στο Δήμο μας. Είμαστε δίπλα σε όλους τους Συνδημότες μας και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας με συνεχιζόμενες ενέργειες ενημέρωσης, και παρεμβάσεις όπου απαιτηθεί. Είμαστε σε εγρήγορση, όπως ήμασταν από την αρχή της πανδημίας και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις».
"ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ...Ο ΛΑΟΣ ΑΣ ΚΡΙΝΕΙ"
04.12.20 18:22
Έρχονται Χριστούγεννα αλλά για την Ηλεία και ειδικά την Αμαλιάδα μοιάζει με τη βδομάδα των Παθών καθώς αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα οδηγηθεί ολόκληρος ο Νομός μας σε Σταύρωση αντί του εορτασμού της γέννησης του θείου βρέφους.
Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι από τους διθυράμβους που κατέκλυσαν τον τοπικό τύπο ότι δήθεν σώθηκε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας φάνηκε η πραγματική αλήθεια.
Πριν από περίπου 10 μέρες στην Αμαλιάδα επικρατούσε αναβρασμός, καθώς γιατροί και υγειονομικό προσωπικό βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση. Ο σκοπός της κινητοποίησης ήταν επί της ουσίας η επαναλειτουργία του νοσοκομείου καθώς με απόφαση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χριστόπουλου, είχε προηγηθεί η μεταφορά προσωπικού από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας στη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου (20 νοσηλευτές, 1 παθολόγος, 1 πνευμονολόγος και 1 ακτινολόγος) καθιστώντας το νοσοκομείο της Αμαλιάδας πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό. Άλλωστε τα αιτήματα του νοσοκομείου για ενίσχυση του με επικουρικό προσωπικό είχαν αγνοηθεί με εκκωφαντικό τρόπο από την 6η υγειονομική περιφέρεια και τον κύριο Καρβέλη.
Μετά λοιπόν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που στήριξε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού και ειδικά των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ανέδειξαν το θέμα σε Πανελλαδική εμβέλεια (βλ. ομιλία Διονύση Καλαματιανού στη βουλή) οι ιθύνοντες αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν καλοφτιαγμένο αντιπερισπασμό για να κερδίσουν χρόνο και κυρίως χρήμα.

Επέλεξαν λοιπόν να παίξουν μια καλοκουρδισμένη παράσταση όπου βασικοί πρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Χρήστος Χριστόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κώστας Τσαούσης, και η αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, Ειρήνη Αγγελάκου οι οποίοι δήλωσαν περιχαρείς ότι ο κύριος Καρβέλης και το Υπουργείο Υγείας δέχθηκαν τα αιτήματα τους.
Ανήγγειλαν την πρόσληψη 19 επικουρικών ιατρών και 60 περίπου ατόμων νοσηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού.
Επίσης ανέφεραν ότι πλέον το νοσοκομείο δεν έχει πληγεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά βγαίνει από την κρίση αναβαθμισμένη η Ηλεία καθώς η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας θα καλύπτει τα επείγοντα, χειρουργικά, ορθοπεδικά και ουρολογικά περιστατικά του νομού, εν μέσω πανδημίας, καθώς η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου είναι Μονάδα Covid.
Πέρα από τις εξαγγελίες προσλήψεων μάλιστα χαρακτήρισαν όσους είχαν αναδείξει το ζήτημα του νοσοκομείου ως κακεντρεχείς δηλώνοντας επακριβώς ότι ‘’Είμαστε αντίθετοι με όσους κάνουν, ανέξοδα, τον επαναστάτη’’
Οι ιατροί (ουρολόγοι και ορθοπεδικοί) στην ουσία απλά μεταφέρονται πότε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και πότε στον Πύργο. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πραγματοποίηση της εργασίας τους δεν μετακινήθηκε από τον Πύργο και τελικά προσωπικό κλήθηκε να μετακινηθεί να εφημερεύσει στην έδρα τους, η οποία παραμένει στον Πύργο.
Όσο για τις περιβόητες προσλήψεις 60 ατόμων επικουρικού προσωπικού που μάλιστα είχαν ανακοινωθεί στην συνέντευξη τύπου δια στόματος αρμόδιων οργάνων : ΠΕ Νοσηλευτικής 2, ΤΠ ή ΤΕ Πληροφορικής 2, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων 2, ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας 4, ΤΕ Νοσηλευτικής 8, ΔΕ Τηλεφωνητών 10, ΔΕ Φυλάκων 10, ΔΕ Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτροτεχνιτών 1, ΔΕ Υδραυλικών 2, Μαγείρων 3, Τεχνικών Θερμαστών 1, Ηλεκτρικών – Ηλεκτρολογικών 1, Τεχνικού Θερμουδραυλικών 1, Γενικών Καθηκόντων βοηθητικού προσωπικού 5.
Ας ξεκινήσουμε με το ότι κανείς δεν μέτρησε ότι μιλάμε για 60 άτομα αλλά για 52 υποτίθεται ότι αριθμητική ξέρουν, δεν μπήκαν στον κόπο να το ελέγξουν. Εκτός αν ήξεραν ότι δεν είχε καμία σημασία καθώς τελικά στην πλατφόρμα που άνοιξε ζητούνται μόνο ΠΕ ψυχολόγοι . Θα ήταν γελοία φάρσα αν δεν ήταν τραγικό, αν δεν έπαιζαν με τις ζωές μας.
Ποιος όμως άραγε κάνει ανέξοδα τον επαναστάτη αν όχι αυτός που τάζει ξέροντας ότι ποτέ δεν θα δώσει.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΩΝ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (30 PLUS) ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
03.12.20 16:08
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ 03/12/2020
ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Συνάδελφισσα /φε,
Η κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορωνοϊό βάζει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση! Θέλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και σωματεία σφραγίδες, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, μαριονέτες της εκάστοτε κυβέρνησης.
H κυβέρνηση ψήφισε την ηλεκτρονική ψήφο για την εκλογή ανάδειξης των εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΥΣ των δήμων, με πραξικοπηματική τροπολογία του Θεοδωρικάκου, σε νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης,. Το ίδιο προσπάθησε και η Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς αλλά η αποχή του κλάδου από την διαδικασία ξεπέρασε το 90%, έδωσε το πρώτο δυνατό χαστούκι στον «εκσυγχρονισμό» των συνδικαλιστικών ελευθεριών που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των ΥΣ είναι τα «προεόρτια» για την επέκταση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απόφαση για τη λήψη απεργίας και στις εκλογές των σωματείων, είναι η συνέχεια του σχεδίου που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί μέρος του συνδικαλιστικού νόμου που προανήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο να φιμώσει και τελικά να διαλύσει τη λειτουργία των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
Ηλεκτρονική ψηφοφορία σημαίνει:
● Κατάργηση της ιδιωτικότητας και της μυστικότητας της ψήφου
● Κρατικός έλεγχος και νοθεία
● Σωματεία σφραγίδες
● Απομόνωση των εργαζομένων, ακύρωση κάθε ζωντανής επαφής και συζήτησης
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.
 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ
ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας


ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης σε υποψία κρούσματος Covid-19
02.12.20 15:07
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης σε υποψία κρούσματος Covid-19
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Αρχαίας Ολυμπίας όταν διαπιστώθηκε ότι προμηθευτής του Δήμου, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη το Δημαρχείο, είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19.
Μόλις έγινε γνωστή η συγκεκριμένη πληροφορία, συνεδρίασε αμέσως η Επιτροπή αντιμετώπισης θεμάτων σχετικών με την εμφάνιση του Covid-19, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου. Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ αλλά και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που θα εκπροσωπούνται στο εξής στο συγκεκριμένο όργανο, πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις:
• Απολύμανση όλου του κτιρίου και σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων
• 24ωρη αναστολή λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου.
• Μέριμνα για πραγματοποίηση PCR και Rapid test για τον προμηθευτή.
• Ενημέρωση των υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές του προμηθευτή για παραμονή κατ’ οίκον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.
Το rapid test πάντως βγήκε αρνητικό, ωστόσο η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το θέμα και, για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή του, βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.
ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…”
02.12.20 15:04
ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ  “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…”
“Και πριν αλέκτωρ λαλήσει…” ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος έκανε πάλι το θαύμα του και οι βαρύγδουπες δηλώσεις του περί στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, αφού δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί η μετακίνηση και λειτουργία της Ουρολογικής και Ορθοπαιδικής κλινικής από το Νοσοκομείο του Πύργου στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με δική του πράξη, με ημερομηνία 2/12/2020, καλεί τους γιατρούς των ανωτέρω κλινικών να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο του Πύργου! Οι οποίοι βέβαια να σημειώσουμε ότι δεν πρόλαβαν καν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.
Ο κύριος διοικητής όχι μόνον δεν αναβαθμίζει και δεν στηρίζει την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς έχει επιδοθεί σε έναν μανιώδη αγώνα υποβάθμισής του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι όχι μόνο αδιαφορεί για την συγκεκριμένη υγειονομική δομή αλλά αδιαφορεί για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών της Ηλείας.
Με πρακτικές άκρως επικίνδυνες βάζει σε περιπέτειες το πολύπαθο σύστημα υγείας του νομού, με μοναδικό γνώμονα την δική του θετική αξιολόγηση από το Υπουργείο Υγείας για τις ενέργειές του αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις περίφημες δηλώσεις, που έγιναν μάλιστα μέσω συνέντευξης Τύπου, όπου ο κ. Χριστόπουλος και όσοι τον πλαισίωναν εμφανίστηκαν ως σωτήρες του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ανακοινώνοντας μεταφορά Ορθοπαιδικής και Ουρολογικής κλινικής από τον Πύργο στην Αμαλιάδα, ανακοινώνοντας δεκάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ιατρών, ανακοινώνοντας άνοιγμα και λειτουργία της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Τελικά ισχύει το «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» , γιατί αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι ανακοινώσεις έγιναν απλώς για να γίνουν… Η κοροϊδία στο μεγαλείο της κύριε διοικητά και μην επικαλείστε τώρα την αναφορά του συντονιστή διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, ότι δήθεν δεν μπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριμένη κλινική στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, για να καλύψετε τα ψέματά σας.
Είστε έκθετος απέναντι στους ιατρούς, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τελικά αναρωτιόμαστε όλοι, μήπως υπήρχε δόλος πίσω από όλες σας τις ενέργειες;
Μετακινήσατε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (περισσότερα από 30 άτομα) από την Αμαλιάδα στο Νοσοκομείο του Πύργου για να στηρίξετε την λειτουργία της κλινικής Covid, ‘αδειάζοντας’ στην κυριολεξία το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και αποδυναμώσατε πλήρως την λειτουργία του.
Σεβαστήκαμε την προσπάθεια που γίνεται από όλους να στηριχθεί το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κρατήσαμε χαμηλούς τόνους.
Χαιρετήσαμε την απόφασή σας να μετακινήσετε τις κλινικές (Ουρολογική και Ορθοπαιδική) από το Νοσοκομείο του Πύργου σε αυτό της Αμαλιάδας, γιατί θεωρήσαμε ότι έχετε κατανοήσει την αναγκαιότητα λειτουργίας και του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, καθώς και το γεγονός ότι πλην του κορωνοϊού υπάρχουν και άλλα νοσήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, χαιρετήσαμε επίσης και τις ανακοινώσεις σας για την κάλυψη δεκάδων θέσεων προσωπικού, αλλά δυστυχώς τώρα που άνοιξε το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων δεν τις βλέπουμε. Τι έγινε, χάθηκαν και αυτές στο δρόμο;
Ως εδώ και μη παρέκει… Η κοροϊδία έχει και ένα όριο και εσείς το έχετε ξεπεράσει προ πολλού.
Οι παλινωδίες σας βλάπτουν σοβαρά το χώρο της υγείας και δεν προτιθέμεθα να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αλλάξτε ρότα γιατί θα χρειαστεί να σας την αλλάξουμε εμείς.
Ήδη, ξεκινάμε σε νομικό επίπεδο την διερεύνηση του θέματος γιατί διαπιστώνουμε ότι η καλοπροαίρετη στάση που είχαμε μέχρι σήμερα, λανθασμένα έχει εκληφθεί ως αδυναμία και οδηγεί σε ασυδοσία από την πλευρά σας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την λειτουργία του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας και θα προστατεύσουμε την δημόσια υγεία.

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Παπαδάκος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ
02.12.20 9:45
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ
Η πραγματικότητα του παρελθόντος αμφισβητεί το νέο εγχείρημα…
• Οικοτουριστική ανάπτυξη ή ακόμη μία προχειρότητα και δαπάνη που θα ξοδευθεί χωρίς τελικό αντίκρισμα;

Σαφές μήνυμα ότι τα έργα δεν μπορούν να αφήνονται στην τύχη τους, να εγκαταλείπονται και στο τέλος να καταστρέφονται αν και για αυτά δαπανώνται πολλά χρήματα κάθε φορά, έστειλε με τη νέα παρέμβασή του που αφορά στις εγκαταστάσεις της λίμνης Πηνειού ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Ο ίδιος τονίζει ότι πολλά από αυτά που λέγονται σήμερα καταρρίπτονται ήδη από τις πρακτικές του παρελθόντος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη λεηλασία και τη φθορά που έχει υποστεί το έργο του Φράγματος και καλεί τη Δημοτική Αρχή να κάνει αυτό που πρέπει για το καλό των δημοτών, οι οποίοι στο δήμο Ήλιδας διαπιστώνουν αγανακτισμένοι συχνά τέτοιες εικόνες.
Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει αναλυτικά:
«Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ το θέμα και για αυτό ζήτησα επιπλέον αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα υποστηριζόμενα του δήμου Ήλιδας και τη δήλωση του ίδιου του δημάρχου για το έργο Τουριστικών Υποδομών και ανάδειξης της βιοποικιλότητας στη λίμνη Πηνειού.
Άραγε πρόκειται για ένα έργο «που έχει δρομολογηθεί προ δεκαετίας» όπως είπε ο κ. Λυμπέρης ή αφορά ένα έργο που ξεκίνησε το 1995 με μελέτη από την Κτηματική Τράπεζα με κόστος τότε 40 εκατομμυρίων δραχμών και με παραχώρηση μάλιστα της έκτασης στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο;
Κατόπιν -για να θυμηθούμε σωστά ορισμένα πράγματα- υπήρξε εκ νέου ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2000-2006 με προϋπολογισμό 935.000 ευρώ. Και έτσι, το έργο προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με τον ανωτέρω προϋπολογισμό και περιείχε τρεις άξονες υλοποίησης: Οδοποιία, οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Μέχρι το 2011 δαπανήθηκαν 351.000 ευρώ και το 2012 ξοδεύτηκαν επιπλέον 131.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 482.000 ευρώ. Εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2012 το έργο σταμάτησε και τα υπόλοιπα χρήματα 453.000 δεν απορροφήθηκαν.
Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο το έργο εγκαταλείφθηκε κ. Δήμαρχε, αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε από εσάς για ποιο λόγο...
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 2018 υποβλήθηκε από τον κ. Χριστοδουλόπουλο εκ μέρους του δήμου Ήλιδας μία νέα πρόταση με τίτλο: «Συμπλήρωση τουριστικών Υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, η οποία και υποβλήθηκε στον άξονα βιοποικιλότητας του προγράμματος INTERREG. Άλλαξαν έτσι οι άξονες του έργου αφού βρέθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεν άλλαξε όμως η ουσία. Σήμερα λοιπόν το έργο εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V.A. Greece-Italy 2014-2020 με ποσό 661.000 ευρώ.
Αυτά τα ανέφερα προκειμένου να γνωρίζουμε το ιστορικό για αυτό το σημαντικό έργο, όσο κι αν «πονάει» η αλήθεια για κάποιους στη δημοτική αρχή που εμφανίστηκαν ξαφνικά να... «κουνάνε και το δάχτυλο» όπως λέει και ο λαός μας.
Κοιτάζοντας πάντως τη δήλωση του δημάρχου Ήλιδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (θέλω να πιστεύω ότι αυτά δεν γίνονται ως επί δαπάνη καταχωρήσεις), προβληματίζομαι για το τι ακριβώς αναφέρει και τι τελικά θα δούμε για την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από το Δήμαρχο από τον Οκτώβριο του 2019 με πηγή χρηματοδότησης το ΠΔΕ της Περιφέρειας.
Όχι όπως η νέα
πτέρυγα νοσοκομείου
Μακάρι μετά από τα παραπάνω να μη ζήσουμε την κατάσταση που βιώσαμε και με τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου δυστυχώς χάθηκαν πιστώσεις ή δαπανήθηκαν κάποια χρήματα, αλλά το έργο ακόμη- μετά από 16 χρόνια δεν παραδόθηκε.
Και επειδή είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος και της νομιμότητας και όχι της «αρπαχτής» ή της μετέπειτα αποψίλωσης μιας κατασκευής με το γνωστό «πλιάτσικο» που ακολουθεί, με ανησυχεί ένας σχεδιασμός τέτοιου έργου χωρίς πρόβλεψη συντήρησης, ασφαλείας και διαρκούς επιτήρησης.
Το παράδειγμα
τουριστικού περιπτέρου
Να μην ξεχνάμε με την ευκαιρία αυτή και τι έγινε με το Τουριστικό Περίπτερο και το κακό προηγούμενο καταστροφής και εγκατάλειψης, χωρίς μάλιστα κανένας να έχει αναλάβει την ευθύνη... Το περίπτερο κατασκευάστηκε επί θητείας του κ. Λυμπέρη με κόστος χιλιάδων ευρώ, αλλά εγκαταλείφθηκε από το 2012 και λεηλατήθηκε. Χθες μάλιστα όπως ενημερώθηκα κινδύνευσε και από φωτιές! Πρόκειται για ένα θέμα που έχω κάνει και προσωπική αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας και στα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας τις εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς όταν το επισκεφθεί ακόμη και στις μέρες μας!
Θα έχουμε λοιπόν και πάλι κόστος για την αναβάθμισή του; Και μετά τι θα γίνει;…
Προβληματισμό μου δημιουργούν εξάλλου και όσα ακούω περί master plan, αλλά δεν ακούω για οριστικές μελέτες και επιτέλους για οριστικό σχέδιο εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος.
Διαπιστώνω δε, μετά από προσωπική έρευνα, ότι ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές μελέτες από το δήμο Ήλιδος και με σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη της λίμνης Πηνειού και μάλιστα από Μελετητικό Γραφείο της Αμαλιάδας, αλλά όπως αποδεικνύεται… «άνθρακας ο θησαυρός»!
Με γνώμονα τα παραπάνω, καλώ τον κ. Λυμπέρη να μην οδηγηθεί και πάλι σε ένα έργο «φωτοβολίδα» ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και στη συνέχεια είτε αυτό να μην έχει παραδοθεί ποτέ, είτε να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του…
Να σημειώσω άλλωστε και το εξής. Η εύρεση χρηματοδότησης ενός έργου είναι εύκολο να βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό που σίγουρα απαιτείται είναι η πολιτική ευθύνη και ηθική για να περιφρουρηθεί η οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να μη γίνεται σπατάλη των ποσών που διατίθενται και να υπάρχει σχεδιασμός συντήρησης και διαφύλαξής του προς όφελος των πολιτών.
Αν λοιπόν δεν είσαι ικανός να ελέγξεις το έργο από τυχόν άστοχες δαπάνες, στον χρόνο παράδοσής του και κυρίως αν δεν έχεις προγραμματίσει την ασφάλεια, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του στο μέλλον, τότε είναι καλύτερα να μην το ξεκινάς ποτέ...
Δείτε και το
αθλητικό κέντρο
Αλήθεια, δείτε τι γίνεται και με τα έργα στο αθλητικό κέντρο, καθώς σήμερα βλέπουμε το δήμο Ήλιδας και τον αρμόδιο φορέα "Ο Ηλείος" να παίρνουν κάποια μέτρα κατά το δοκούν. Για να διορθώσουν τι ακριβώς; Και δυστυχώς πρόκειται για μέτρα που αφορούν τους δημότες, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του δήμου και όχι να χρεώνονται γι' αυτές.
Και εδώ όμως τα ίδια... Για το αθλητικό κέντρο έχουν δοθεί εκατομμύρια για έργα, αλλά ακούμε αντιθέτως για οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις που η ΔΕΗ κατέβαζε το διακόπτη εκεί λόγω οφειλών.
Το επισημαίνω έτσι για να γίνει απολύτως κατανοητό. Ένας δήμαρχος μπορεί να βρίσκει τρόπους εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων. Όταν όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος δαπανών και των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης και όταν επίσης ο δήμαρχος δεν έχει προνοήσει για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του έργου στο μέλλον, έχει αποτύχει εξ ολοκλήρου. Κοιτάξτε εξάλλου γύρω σας στο δήμο Ήλιδας και θα διαπιστώσετε την πραγματικότητα.
Θα ήθελα τέλος να προσθέσω για όσους αμφισβητούν την ιδιότητά μου (και βλέπω να τους πιάνει άγχος και ανασφάλεια...) ότι είμαι πολίτης της Ηλείας και δημότης Ήλιδας και έχω το δικαίωμα να παρεμβαίνω, να κρίνω και να απαιτώ πάνω απ’ όλα την ΑΛΗΘΕΙΑ. Θα ζητώ πάντα εξήγηση για ότι πράττεται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως έχει αυτό το δικαίωμα να κάνει κάθε πολίτης σε μία δημοκρατική χώρα...»
Σε μια εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» κ Βασίλης Παπαδόπουλος
01.12.20 13:32
Σε μια εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» κ Βασίλης Παπαδόπουλος
Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την σωστή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης που μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Κακοταρίου, στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, από την στιγμή που οι συγκεκριμένοι Δήμοι δεν καταβάλουν την εισφορά τους, η οποία ανέρχεται σε 0,10 λεπτά ανά κυβικό που καταναλώνουν. Επεσήμανε πως μετά από συναντήσεις που είχε, οι Δήμοι Ήλιδας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, προχώρησαν στην καταβολή του μεγαλύτερου τμήματος των οφειλών και το υπόλοιπο το διακανόνισαν κάτι που δεν έγινε με τον Δήμο Πηνειού. Όπως είπε ο κ Παπαδόπουλος, με απόφαση του ΔΣ θα προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες αφού όλο αυτό το διάστημα, ο συγκεκριμένος Δήμος υδροδοτείται από τις πηγές του Κακοταρίου και εισπράττει τα χρήματα από τους δημότες του. Τέλος ο κ Παπαδόπουλος, ανέφερε πως τα χρέη που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση του συνδέσμου ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων οι 300 χιλιάδες ευρώ, είναι οφειλές στη ΔΕΗ για τη λειτουργία του διυλιστηρίου και οι 100 χιλιάδες ευρώ προς τρίτους. Τόνισε πως το δίκτυο ύδρευσης , αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και χρειάζεται αλλαγή όλων των σωλήνων που τοποθετήθηκαν πριν μια 35ετία. Είπε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εκπόνησης μελετών, για την προστασία των πηγών του Κακοταρίου και την αντικατάσταση του δικτύου έως και την Χαβαρόβρυση, αφού από το συγκεκριμένο σημείο έως και τη δεξαμενή του Γερακίου, ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για να αλλαχθούν οι σωλήνες με σύγχρονες.
Επίσης σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του διυλιστηρίου ο Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε πως, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις, κύριος του έργου είναι ο Δήμος Ήλιδας.
Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού για την πανδημία
01.12.20 11:16
Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού για την πανδημία
Εγκύκλιο, για τη συνέχιση των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊό απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός προς τους αιδεσιμώτατους εφημερίους των Ιερών Ναών και τις Ιερές Μονές, στην οποία αναφέρει τα εξής:
« Ἀγαπητοί μου Πατέρες καί Ἀδελφοί,
Δυστυχῶς ἡ ἐπιδημία τοῦ κορονοϊοῦ συνεχίζει νά ὑπάρχη καί στήν Μητρόπολί μας καί τά κρούσματα λίγα μέν σχετικῶς, ἀλλά μᾶλλον νά αὐξάνουν.
Ἤδη ἡ Πολιτεία τά αὐστηρά μέτρα, δηλαδή μάσκα, ὄχι συγκεντρώσεις, λειτουργίες μέ κλειστές τίς πόρτες τῶν Ἐκκλησιῶν μας καί τῶν Μονῶν καί ὅταν πανηγυρίζουν, κηδεῖες μέχρι 9 ἄτομα κ.λ.π. τά διατήρησε μέχρι τήν Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
Αὐτή τήν ἀπόφασι τῆς Κυβερνήσεως μᾶς τήν ἐκοινοποίησε ἡ Ἱερά Σύνοδος μέ τήν ἀπό 30-11-2020 Ἐγκύκλιόν της. Σᾶς τήν στέλνω καί παρακαλῶ νά δείξετε τήν ἰδιαιτέραν προσοχή σας στήν ἐφαρμογή της.
Μαθαίνω ὅτι κάποιοι, Ἀδελφοί, κυκλοφοροῦν χωρίς μάσκα στίς ἐνορίες τους ἤ καί ὅταν κατεβαίνουν στήν Πόλη καί ἄρχισαν νά μᾶς σχολιάζουν δυσμενῶς οἱ Τοπικές μας Ἐφημερίδες. ΟΧΙ, ἀδελφοί, γιατί θά σᾶς ἐπιβληθοῦν πρόστιμα, ἀλλά καί γιατί ἐμεῖς πρέπει νά δείχνουμε τό καλό παράδειγμα πειθαρχίας καί στούς Νόμους τοῦ Κράτους, ὅπως ἦσαν πάντοτε οἱ καλοί Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί».
Ζημιές από φωτιά στο Περιφερειακό Ιατρείο Εφύρας
01.12.20 9:33
Ζημιές από φωτιά στο Περιφερειακό Ιατρείο Εφύρας
Μεγάλη ζημιά υπέστη, από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ, το καινούργιο Περιφερειακό Ιατρείο της Εφύρας Πηνείας, όπως αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.
Έχει ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
Η ζημιά είναι μεγάλη και το κτίριο θέλει γρήγορα τής ανάλογες εργασίες για την λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Αποκάλυψη οκτώ τάφων σε σωστική ανασκαφική έρευνα στο Αυγείο Αμαλιάδας
30.11.20 12:41
Αποκάλυψη οκτώ τάφων σε σωστική ανασκαφική έρευνα  στο Αυγείο Αμαλιάδας
Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τοπικής Κοινότητας Αυγείου Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας. Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
29.11.20 14:24
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
Λόγω εκτέλεσης απαραίτητων τεχνικών εργασιών συντήρησης στο δίκτυο από τη ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις κάτωθι περιοχές της Αμαλιάδας.
Από τις 9:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στην οδό Ευαγγελιστρίας από αρχή έως γραμμές ΟΣΕ.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης του «Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών»
29.11.20 9:04
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης του «Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών»
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στη σύσταση της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών «Ολυμπία». Η συμμετοχή της, ως εταίρος, έρχεται να ισχυροποιήσει τον σκοπό και τους στόχους του Πάρκου Ολυμπιονικών, για την ανάδειξη, καλλιέργεια και αξιοποίηση των ιδεωδών του Ολυμπιακού Πνεύματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Γιαννόπουλος, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στον κύριο σκοπό της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, σχετικά με την ανάδειξη και καλλιέργεια των παγκόσμιων μηνυμάτων και αξιών που απορρέουν από τον πολιτιστικό πλούτο που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια των αιώνων στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στους επιμέρους στόχους για την διάδοση των ιδεωδών της εκεχειρίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Κι όλα αυτά θα γίνουν μέσα από την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων - η δημιουργία πολιτιστικών περιπτέρων σε ξένες αντιπροσωπίες για την προβολή της κουλτούρας τους, η δημιουργία και λειτουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων γλυπτικής, μουσικής και εικαστικών, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης αλλά και οπτικοακουστικής βάσης δεδομένων σε θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας κ.α. Σημείωσε δε πως, ανάμεσα στους εταίρους που έχουν ήδη υπογράψει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, συγκαταλέγονται, εκτός του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικοί αλλά και επιχειρηματικοί φορείς, συλλογικότητες, οργανισμοί κ.α, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο εναρμόνισης και συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υλοποίηση ενός τόσο εμβληματικού έργου, που ουσιαστικά στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που ήδη διαθέτει η περιοχή.
«Το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών “Ολυμπία” ιδρύθηκε πριν αρκετό καιρό και αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με αγάπη και όραμα για τον τόπο τους, αλλά και πίστη για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ολυμπία σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην σύγχρονη εποχή. Με την επισφράγιση της συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην Σύμπραξη, ως εταίρος, ισχυροποιείται έτι περαιτέρω αυτός ο θεσμός και είμαι βέβαιος πως, μέσα από αυτή την συνεργασία, μπορούν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας και το σύγχρονο Ολυμπιακό γίγνεσθαι», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος στην εισήγησή του.
Τέλος, όπως εξήγησε στο σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ως Εταίρος της Σύμπραξης, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη σε επιστημονικό και σε τεχνικό επίπεδο, και πιο συγκεκριμένα, πληροφόρηση επί των χρηματοδοτικών κονδυλίων
Σε κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας
28.11.20 8:44
Σε κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας
Σε κίνδυνο να μην μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας. Αυτό προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή αντιπροσωπία τους με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών,όπως και με αυτόν των Οικονομικών. Αυτή τη φορά, όπως ειπώθηκε, αιτία στην καθυστέρηση της πληρωμής τους, θα είναι... μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης σε σχολείο της Πηνείας, η οποία δεν έχει προσκομίσει τον σωστό τραπεζικό λογαριασμό, οπότε δεν μπορούν να πληρωθούν και οι υπόλοιπες!!!
Αλλά ας δούμε την χρονική εξέλιξη της υπόθεσης πρόσληψης των καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Ήλιδας και της μη πληρωμής τους.
Στις 20 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκε από το Δήμο Ήλιδας, με αριθμό πρωτοκόλλου 17141 η ΣΟΧ-7/2020 για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τις 26 Αυγούστου 2020.
Τότε βάσει της Υπουργικής Απόφασης τα σχολεία θα άνοιγαν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 και πριν την ημερομηνία αυτή οι καθαρίστριες που θα προσλαμβάνονταν θα έπρεπε να ήσαν στις θέσεις τους.
Στο Δήμο Ήλιδας υποβλήθηκαν συνολικά εκατό οκτώ (108) αιτήσεις για την κάλυψη είκοσι οκτώ (28), οκτώ (8) πλήρους απασχόλησης και είκοσι (20) μερικής.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε πως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν στις 7, αλλά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 ο Δήμος Ήλιδας ανάρτησε τον πίνακα με τα προσωρινά αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2020, τον πίνακα με τα προσωρινά αποτελέσματα σε ορθή επανάληψη και με προθεσμία υποβολής ενστάσεων τις 7 Σεπτεμβρίου 2020
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 θα άνοιγαν τα σχολεία, ο Δήμος Ήλιδας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα, μετά την εξέταση των ενστάσεων (το θέμα είχε αναδείξει τότε η εφημερίδα «Ενημέρωση») κι έγινε η τοποθέτηση των καθαριστριών σε σχολικές μονάδες, με πολλές εξ’ αυτών να πάνε να τα καθαρίσουν Σαββατοκύριακο ώστε να τα βρουν καθαρά τη Δευτέρα μαθητές κι εκπαιδευτικοί, χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση εργασίας.
Αλλά ούτε και το επόμενο διάστημα υπογραφόταν η σύμβασή τους. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας στις 13 Οκτωβρίου 2020 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης υπογραφής των συμβάσεων με τις καθαρίστριες και με τη δημοτική αρχή να απαντά πως το θέμα θα λυθεί σύντομα.
Στις 12 Οκτωβρίου 2020 με την υπ’ αριθμό απόφαση 323/2020 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας[ΑΔΑ: Ω1ΞΓΩΡΘ-693] έγινε η αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 82.080 ευρώ που κατανεμήθηκε στο Δήμο Ήλιδας, με την υπ’ αριθ. 65051/2020 (ΑΔΑ:ΩΘΤΣ46ΜΤΛ6-ΑΚ1) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.
Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα για την πληρωμή των καθαριστριών ήσαν διαθέσιμα από τις 12 Οκτωβρίου 2020.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 κλήθηκαν οι καθαρίστριες να υπογράψουν τις συμβάσεις τους για να πληρωθούν, αλλά μετά από λίγες ημέρες τους ζήτησαν τα προσκομίσουν τα παρουσιολόγιά τους, λέγοντας τους πως τώρα που τα προσκόμισαν είναι αργά και δεν προλαβαίνουν να πληρωθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, γιατί μέχρι τις 10 κάθε μήνα γίνονται οι πληρωμές και τώρα θα... πάνε για Δεκέμβρη!
Στις 2 Νοεμβρίου 2020 με απόφαση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Πρόνοιας, με αριθμό πρωτοκόλλου 25369 [ΑΔΑ: καθαρίστρια μερικής απασχόλησης που είχε τοποθετηθεί στο Ειδικό Σχολείο Αμαλιάδας, τοποθετείται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη αναγκών υπηρεσιών καθαριότητας στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Δήμου Ήλιδας και στη θέση της στο Ειδικό Σχολείο παίρνει η πρώτη επιλαχούσα του τελικού πίνακα κατάταξης.
Κι αυτό στάθηκε αιτία, όπως επικαλέστηκαν, για να μην προλάβουν να πληρώσουν τις καθαρίστριες τον Νοέμβριο.
Η τοποθέτηση υπαλλήλων, κατηγορίας ΥΕ Ειδικότητας Καθαριστριών σχολικών μονάδων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μερικής απασχόλησης, διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος 2020-2021, δηλαδή των καθαριστριών σε σχολεία έγινε στις 10 Νοεμβρίου 2020, με καθυστέρηση δύο μηνών δηλαδή μετά την πρόσληψή τους, με την υπ’ αριθμό 127/2020 απόφαση του Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και με αριθμό πρωτοκόλλου 26440 [ΑΔΑ: ΨΔΡΔΩΡΘ-ΕΩ6] κι αυτό ίσως να ήταν στην ουσία η αιτία για να μην είναι δυνατή η πληρωμή των καθαριστριών τον Νοέμβριο.
Συνεχώς στο Δήμο Ήλιδας βρίσκουν και εφευρίσκουν νέα διαδικαστικά εμπόδια για να μην πληρώσουν τις καθαρίστριες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες επιβίωσής τους εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Πασίδηλο είναι πως και με την υπόθεση πληρωμής των καθαριστριών ή υπάρχει έλλειψη ικανότητας στη λειτουργικότητα των Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας ή έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή ή και τα δύο μαζί.
Στους υπόλοιπους Δήμους της Ηλείας, όπως και στις υπόλοιπους ή σχεδόν σε όλους, της Χώρας, οι καθαρίστριες πληρώνονται κανονικά!
Γ. Λυμπέρης για την δημιουργία της συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών
27.11.20 17:15
Γ. Λυμπέρης για την δημιουργία της συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών
«Έχουμε πλέον ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

“Όλοι στο Δήμο Ήλιδας, αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας” δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας


Την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, να προχωρήσει στη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την στήριξη των τμημάτων που λειτουργούν σε νομούς εκτός της Πάτρας, χαιρέτισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που ο κ. Λυμπέρης, παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ηλείας, επεσήμανε πως με τη σύστασή της η επιτροπή που θα αποτελείται από τον κ Φαρμάκη και τους Δημάρχους των πέντε Δήμων όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται και να ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αναφορικά τη σχολή Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης, ανέφερε πως πρωταρχικός του στόχος είναι να πλαισιωθεί με ακόμα ένα τμήμα που θα ισχυροποιήσει την παρουσία του στην περιοχή και ουσιαστικά θα μετατραπεί σε campus. Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της Β΄ φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται πως στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής, ο κ. Φαρμάκης πήρε σαφή θέση υπέρ της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου και υπό την έννοια αυτή όχι μόνο να μην κλείσουν αλλά να στηριχθούν τα τμήματα σε οποιαδήποτε πόλη της Περιφέρειας καθώς επίσης σε Πύργο και Αμαλιάδα.
Πρότεινε τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης, Π. Δημόπουλος, οι δήμαρχοι, Κ. Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Π. Αντωνακόπουλος (Πύργου), Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου), Γ. Λυμπέρης (Ήλιδας) και Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος

«Θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ. Λυμπέρης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, επεσήμανε : «Για μένα το ότι οι Δήμοι μαζί με την Περιφέρεια θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας είναι πολύ σημαντικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση πλέον, έχει λόγο. Η πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης, να βρεθούμε οι πέντε Δήμαρχοι που εκτός Πάτρας, έχουν τμήμα του Πανεπιστημίου, είναι στη σωστή βάση. Η απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή με μέλη τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ούτως ώστε να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Περιφέρειας. Να προλάβουμε και να μην … ξαφνιαστούμε από τους νομοθέτες που καθορίζουν τις τύχες μας χωρίς όμως τη δική μας θετική ή αρνητική θέση».
Μετά τη σύσταση της επιτροπής από τον περιφερειάρχη και με βάση τον οδικό χάρτη που θα καταρτιστεί, θα υλοποιηθούν και οι πρώτες κινήσεις και όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης : «Δεν χρειάζονται αντεγκλήσεις μεταξύ των δημάρχων γιατί στο τέλος θα μας καταργήσουν όλους. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ρεαλιστικά βήματα. Να έρθει ακόμα ένα τμήμα στην Αμαλιάδα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το campus. Ψάχνουμε τώρα να βρούμε χρήματα για να υλοποιήσουμε τη Β’ φάση των κτιριακών υποδομών της Αμαλιάδας. Υπήρχαν τα χρήματα αλλά ο προκάτοχός μου «αγρόν ηγόραζε» … πάλευε 5 χρόνια για να προχωρήσει μια προγραμματική σύμβαση με το ΑΕΙ. Έχασε τα χρήματα και τώρα ψάχνουμε από την αρχή».
Το τμήμα της Αμαλιάδας, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, «ήταν το μοναδικό σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, τμήμα ΤΕΙ Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις. Μετά τις γνωστές περιπέτειες του περασμένου έτους και το … περίφημο νομοθέτημα του κυρίου Γαβρόγλου, έφτασε να μείνει ένα ορφανό τμήμα. Φτάσαμε σήμερα, το τμήμα της Αμαλιάδας, να διαθέτει τον κρίσιμο αριθμό των 8 μελών ΔΕΠ κάτι που συνιστά ένα τμήμα που εκλέγει και πρόεδρο. Λόγω όμως της αλληλοεπικάλυψης με το τμήμα του Μεσολογγίου και της απόφασης η Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφερθεί στην Αιτωλοακαρνανία, το δικό μας τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύπαρξης».


«Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα!»
Μιλώντας για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου ο Δήμος Ήλιδας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και βέβαια να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής ο κ Λυμπέρης είπε : «Όλα αυτά τα χρόνια που εκλέγομαι, έχω αποδείξει πως δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα. Αντίθετα, όλες τις φορές που έβγαινα νικητής από μια εκλογική αναμέτρηση, ένιωθα πως οι ευθύνες που επωμιζόμουν, απέναντι στον τόπο που όλοι ζούμε και τους κατοίκους αυτού του Δήμου, ήταν βαρύτερες. Είμαι εδώ –κάτι που για μένα είναι αυτονόητο, αντίθετα με μερικούς άλλους – όχι γιατί έψαξα να βρω δουλειά. Όλοι γνωρίζουν πως είχα παλέψει και είχα πετύχει σε αυτό που έκανα. Είμαι εδώ για να υπηρετώ τους ανθρώπους. Να υπηρετώ τα συμφέροντα τους τα οποία περνούν και μέσα από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και βέβαια τη σχολή». Το σχηματικό που είπαμε πως μέσα σε 100 μέρες θα παλέψουμε για το νοσοκομείο της σχολή ΑΕΙ και γενικά θέματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του Δήμου Ήλιδας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας».
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
26.11.20 9:46
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Ανοίγει το Σάββατο η διαδικτυακή αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της επετειακής 20ης Camera Zizanio. Ως τις 5 Δεκεμβρίου, τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα αλλά και οι παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες ενώ η 20η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν, διαδικτυακά, στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες ενώ οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου. Επίσης σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: ΤζιάνιΡοντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας, Γέφυρες, 2020 Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και Zoom in European Children’sFilms.
Επιπλέον, στη σειρά Εκπαιδευτικά Κείμενα των εκδόσεων του Φεστιβάλ, έρχεται να προστεθεί ένα βιβλίο του ΡοβήρουΜανθούλη με τίτλο Σκιές πάνω στον άσπρο τοίχο - Ο κινηματογράφος και οι κατασκευές του, το οποίο περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα κείμενα για το μοντάζ.
Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η ισότητα των δύο φύλων
25.11.20 15:59
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η ισότητα των δύο φύλων
Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960. Ωστόσο, αν και από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν ίδιες.
Φέτος στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας συστάθηκε για πρώτη φορά Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 6 ν.4604/2019, και αποτελείται από οκτώ μέλη. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε προκειμένου να προωθηθεί η ισότητα των φύλων και να τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, καταρτίζοντας, κατόπιν διαβούλευσης, σχέδια δράσης και μεριμνώντας για την υλοποίησή τους, με τη λήψη μέτρων και δράσεων, που, με πρακτικούς τρόπους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία κατάρτισης ενός σχεδίου δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό. Επιπροσθέτως, αποτελεί στόχο της Επιτροπής η ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων με όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς στην επικράτειά της, για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.
Όπως υπογράμμισε η Ρόη Αντωνοπούλου, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής: «Εντός του έτους 2021 σκοπεύουμε να οργανώσουμε και συνδιοργανώσουμε με έτερους φορείς ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες/συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και να συνεργαστούμε με γυναίκες από το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών, με τις υπηρεσίες της Εκπαίδευσης, με τις Μονάδες Υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.»
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39