banner
banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Δυτική Ελλάδα
19.09.20 13:52
Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Δυτική Ελλάδα
Από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, κατά τις οποίες:
Ελέχθησαν: 338 άτομα,
Προσήχθησαν: 22 άτομα,
Ελέχθησαν: 406 οχήματα,
Βεβαιώθηκαν: 92 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
Συνελήφθησαν: 15 άτομα για τα εξής αδικήματα:
2 άτομα για κλοπές
4 άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,
1 άτομο για ρευματοκλοπή
5 άτομα για παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς
2 άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις
1 άτομο για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Κατασχεθέντα:
200 γραμμάρια κάνναβης
1 δενδρύλλιο κάνναβης
Οι στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν σε όλη την Περιφέρεια.
6 μήνες χωρίς το Μανώλη Αγιομυργιαννάκη
19.09.20 12:59
6 μήνες χωρίς το Μανώλη Αγιομυργιαννάκη
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

6 μήνες χωρίς το Μανώλη!
[Μετάβαση στα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ]
Επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας
19.09.20 9:58
Επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος του Ιωάννου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Τηλ. Επικοινωνίας: 6978-069091
Email: kwnstadopoulos@hotmail.com
Προς τον Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Μέγαρο Μαξίμου

Θ Ε Μ Α: Η κατάσταση Υγείας στο Ν. Ηλείας και το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με το παρόν υπόμνημά μου, επιθυμώ να σας καταστήσω ενήμερο για την κατάσταση στον τομέα Υγείας που επικρατεί στο Νομό Ηλείας και την εξαιρετική σοβαρότητα καθημερινής επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί με το θέμα λειτουργίας του Γ.Ν. Αμαλιάδος, αλλά και της ανεπαρκούς λειτουργίας του Γ.Ν. Πύργου.
Γνωρίζοντας την εξαιρετική ευαισθησία σας στον τομέα Υγείας, που αποτελεί και το ύψιστο αγαθό της ζωής, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο επί εικοσιπενταετίας και πλέον που έχω την τύχη να σας γνωρίζω και προσωπικά, θεωρώ δεδομένη την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στην απρόσκοπτη λειτουργία του Γ.Ν. Αμαλιάδας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Πύργου.
Σας γνωρίζω ότι από το 2004, η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας, χρηματοδότησε με το ποσό των 4.500.000 Ευρώ περίπου την κατασκευή νέας πτέρυγας εκσυγχρονισμού το Γ.Ν. Αμαλιάδος, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης του έργου το Δήμο Αμαλιάδας, νυν Δήμο Ήλιδας.
Έως και σήμερα, δυστυχώς, η νέα πτέρυγα δεν παραδόθηκε στους πολίτες προς χρήση, ενώ ουδέποτε το Υπουργείο Υγείας δεν προέβη σε έλεγχο για το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Προσωπικά, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα Υγείας, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ήλιδας, το 2017 προέβην σε ενέργειες προς την Δικαιοσύνη, για διερεύνηση της υπόθεσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Νομός Ηλείας έχει υποστεί, αρχικώς το 2007 και το 2008, δύο καταστροφικές καταστάσεις, με τον σεισμό και την πυρκαγιά, με τρομερές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ενώ ο κόσμος στήριξε και οικονομικά, με το γνωστό Ταμείο Μολυβιάτη και τη συγκέντρωση 225 εκατ. Ευρώ περίπου, πέραν και της οικονομικής στήριξης της Πολιτείας και της Ε.Ε., την «ανοικοδόμηση» του Νομού, δυστυχώς, είτε με ευθύνη της Πολιτείας, είτε ακόμη λόγω της αδράνειας, αλλά και λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας φορέων και πολιτικών προσώπων του Νομού Ηλείας, ο Νομός σήμερα βρίσκεται εγκαταλελειμμένος σε υποδομές, με κύριο πρόβλημα οδυνηρών συνεπειών για δεκάδες ανθρώπινες ζωές τον οδικό άξονα της Πατρών-Πύργου, τον πρωτογενή τομέα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρνητικούς, τον τουρισμό με ναυαρχίδα την Αρχαία Ολυμπία ανύπαρκτο και την Αρχαία Ήλιδα άγνωστη, το Κατάκολο της κρουαζιέρας σε μαρασμό, κλπ.
Ο Νομός Ηλείας, με πληθυσμό 160.000 περίπου, είναι νομός κατά βάση αγροτικός, με ατυχήματα και έκτακτα θέματα υγείας, αλλά και τουριστικός, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται στο διπλάσιο και πλέον, λόγω κυρίως των απανταχού Ηλείων που επισκέπτονται τον τόπο και τους συγγενείς τους. Η απαίτηση ορθής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκο-μείου Πύργου και του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας, διατηρώντας αρραγή τον δημόσιο χαρακτήρα τους και τα δύο Νοσοκομεία της Ηλείας, με επαρκή επάνδρωση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, είναι το ύψιστο ζητούμενο που επί χρόνια και σήμερα συνεχίζει να διακυβεύεται.
Η πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα, έχει ως εξής:
Α.- Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή του Δήμου Ήλιδας έως και σήμερα, από το 2007 που έπρεπε να έχει παραδοθεί στους πολίτες η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδος, αρέσκεται σε δηλώσεις και αντιδράσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ φέρει την πλήρη ευθύνη για τον έλεγχο και την παράδοση του έργου της νέας πτέρυγας και με το Υπουργείο Υγείας που χρηματοδότησε το έργο να μην έχει δείξει ουσιαστι-κό ενδιαφέρον για έλεγχο και παράδοση λειτουργίας της νέας πτέρυγας.
Β.- Υπάρχει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνη λειτουργία του Γ. Ν. Αμαλιάδος, καθώς δεν υφίσταται επαρκής επάνδρωση από ιατρικό προσωπικό και ουδείς γνωρίζει ποιες ειδικότητες λειτουργούν και ποιες μέρες.
Γ.- Το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στο Γ. Ν. Αμαλιάδος, όταν έχει έλλειψη το Γ. Ν. Πύργου, με εσωτερικές εντολές επανδρώνει το Γ. Ν. Πύργου και ξαφνικά το Νοσοκομείο Αμαλιάδος βρίσκεται σε υπολειτουργία. Έχω βιώσει σε προσωπικό επίπεδο με τη μητέρα μου συμβάν, όπου δεν γνώριζα πού να μετακινηθώ και σε ποιο νοσοκομείο να μεταβώ. Στο Γενικό Νοσοκο-μείο Αμαλιάδος ή να μεταβώ στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου; Και τελικά, προσπαθώ να γίνω γιατρός για να κρίνω αν προλαβαίνω να μεταβώ απευθείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, στην Πάτρα, που απέχει 80 χλμ., προκειμένου να μη ρισκάρω χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Και αυτή την κατάσταση βιώνει κάθε πολίτης της Ηλείας καθημερινά, σε οποιοδήποτε συμβάν υγείας.
Η ύπαρξη και λειτουργία του Γ. Ν. Αμαλιάδος στηρίζεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το ζήλο που επιδεικνύει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του. Ένα Νοσοκομείο αναγκαίο, αλλά εγκαταλελειμμένο να υπολειτουργεί. Το ίδιο και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Γ. Ν. Πύργου, που με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό προσπαθεί καθημερινά να αντέξει τα εισερχόμενα συμβάντα. Απαιτείται ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε και σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω επαγγελματική αρμοδιό-τητα και γνώσεις ιατρικές. Επίσης, στέκομαι με σεβασμό και δεν παρεμβαίνω στο έργο και τις ενέργειες των Βουλευτών του Νομού μας και δεν έχω τέτοιο σκοπό. Πέραν τούτου όμως, ως πολίτης πρωτίστως, αλλά όπως γνωρίζετε και ως ενεργός πολίτης, όταν βλέπω, παρακολουθώ και ενημερώνομαι για δηλώσεις, φωτογραφίες, υποσχέσεις μακροχρόνιες, πολιτικού περιεχομένου, που δεν έχουν σχέση με την τελική πραγματικότητα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αγγίζει την Υγεία της ανθρώπινης ύπαρξης, θα ήμουν αδιάφορος εάν δεν παρενέβαινα να σας ενημερώσω προσωπικά και επίσημα, να σας καλέσω και να παρακαλέσω θερμά, με την ιδιότητά σας ως Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και του ανθρώπου που γνωρίζω προσωπικά ότι έχει ευαισθησία στον τομέα Υγείας, να παρέμβετε δραστικά και αποφασιστικά, ώστε:
Α.- Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία η νέα πτέρυγα του Γ. Ν. Αμαλιάδος μετά από 16 χρόνια εμπαιγμού, προς χρήση στους πολίτες, καθώς ήδη και πάλι προ διμήνου περίπου, ο Περιφερειάρχης μας κ. Φαρμάκης παρενέβη χρηματοδοτώντας με το ποσό των 250.000 Ευρώ περίπου το Δήμο Ήλιδας, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος και να τεθεί σε λειτουργία η νέα πτέρυγα του Γ. Ν. Αμαλιάδας, αλλά έως και σήμερα υπάρχει και πάλι αδράνεια.
Β.- Γνωρίζοντας ότι οι πολίτες της Ηλείας δεν ανήκουν σε εύπορη περιοχή της χώρας, να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η φημολογία και οι επιδιώξεις περί ΣΔΙΤ του Γ. Ν. Αμαλιάδος.
Το Γ. Ν. Αμαλιάδος διαθέτει σε λειτουργία τις εξής κλινικές: Παθολογική, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Οδοντιατρική, Ακτινολογικό, Παιδιατρική. Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

Παθολογική Κλινική
Έχει τρεις γιατρούς, που η οργανική τους θέση είναι στην Αμαλιάδα. Όμως, οι δύο γυναίκες παθολόγοι εκ των τριών, έχουν μετακινηθεί στο Γ. Ν. Πύργου και στο Γ. Ν. Αμαλιάδος υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις παθολόγοι, αποκλειστικά για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Χειρουργική
Υπηρετούν τρεις γιατροί στο Γ. Ν. Αμαλιάδος, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον πέντε.
Ορθοπεδική
Υπηρετούν τρεις γιατροί, όταν απαιτούνται το ελάχιστο πέντε.
Καρδιολογική
Υπηρετεί ως καρδιολόγος ο Δήμαρχος Ήλιδας. Δεν υπάρχει άλλος καρδιολόγος και απαιτούνται το ελάχιστο δύο, σε πλήρη υπηρεσία. Σήμερα υπάρχει η προσφορά ενός καρδιολόγου, που ήδη είναι συνταξιούχος όμως.
Οδοντιατρική
Υπηρετεί ένας γιατρός.
Ακτινολογικό
Υπηρετούν δυο ακτινολόγοι αλλά απαιτούνται άλλοι δύο το ελάχιστο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, που ήδη λειτουργεί.
Παιδιατρική
Έχει μία παιδίατρο και απαιτούνται το ελάχιστο δύο ιατροί παιδίατροι.
ΩΡΛ
Δεν υπηρετεί κανένας που να καλύπτει οργανική θέση, ενώ απαιτούνται το ελάχιστο δύο.
Αναισθησιολόγοι
Υπηρετεί ένας, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον ακόμη δύο αναισθησιολόγοι.
Ο Οργανισμός είναι 100 κλινών, έχει 45 προβλεπόμενες θέσεις ιατρών και καλύπτονται 16 θέσεις. Επάνδρωση κάτω του 50%.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Προσωπικά θεωρώ ότι η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό του Θεού στον άνθρωπο και πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης σε ένα οργανωμένο και ευνομούμενο κράτος, δικαιούται να νιώθει ότι του παρέχονται επαρκώς οι Υπηρεσίες Υγείας.
Θεωρώ αδιανόητο το 2020 οι Υπηρεσίες Υγείας προς τον πολίτη να περνάνε μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις ψηφοθηρίας και δημοσίων σχέσεων, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και αγωνία του πολίτη για ένα αγαθό που η Πολιτεία έχει υποχρέωση και απαιτείται να προσφέρει στον πολίτη απρόσκοπτα.
Πιστεύω και θεωρώ δεδομένο, γνωρίζοντας την προσωπικότητά σας, αλλά και την ευαισθησία σας στον τομέα Υγείας, ότι θα προβείτε σε κάθε ενέργεια, δίνοντας τέλος σε παλινωδίες και εμπαιγμούς του παρελθόντος στο Γ. Ν. Αμαλιάδος και σε Υπηρεσίες Υγείας δύο ταχυτήτων.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Πρόσκληση προς τους παραγωγούς καρπουζιού από το Δήμο Πηνειού
19.09.20 9:49
Πρόσκληση προς τους παραγωγούς καρπουζιού από το Δήμο Πηνειού
Ο Δήμος Πηνειού προσκαλεί όλους τους καρπουζοπαραγωγούς της περιοχής τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης σε ανοιχτή συζήτηση και συντονισμό σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορονοϊού.
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Προσλαμβάνουν γιατρούς σε ανύπαρκτο τμήμα!
19.09.20 7:10
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Προσλαμβάνουν γιατρούς σε ανύπαρκτο τμήμα!
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι με πρόσφατη (10-09-2020) Υπουργική Απόφαση προκηρύσσονται δύο θέσεις επικουρικών γιατρών με ειδικότητα Πυρηνική Ιατρική στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Μόνο που υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα: Ούτε το νοσοκομείο Αμαλιάδας ούτε καμία άλλη από τις δομές υγείας της Ηλείας διαθέτει τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής!
Την ώρα που οι δομές υγείας του νομού μας (νοσηλευτικές μονάδες, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία κλπ) ασφυκτιούν λόγω της δραματικής υποστελέχωσης σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης των «αρίστων» έχει την πολυτέλεια να προσλαμβάνει σε ανύπαρκτα τμήματα επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία …
Πρόκειται, απλώς, για ένα ακόμα μπάχαλο του διαβόητου «επιτελικού» κράτους ή θέλουν να κρύψουν κάτι άλλο;
Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
Τμήμα Υγείας
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης
19.09.20 7:03
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας - Κυλλήνης με τα κάτωθι θέματα στην ημερήσια διάταξη:
Επικύρωση πρακτικών 15ης τακτικής συνεδρίασης του δ.σ. στις 28/8/2020 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 17/2020 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών & αμφισβητήσεων για το έτος 2020(Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 18/2020 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Συγκρότηση επιτροπής δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων (κινητών ακινήτων του Δήμου, για το έτος 2020 (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 55/2020 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης για μίσθωση ακινήτου από το Δήμο για την στέγαση υπηρεσιών του (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 226/2019 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Ορισμός διοικητικού συμβουλίου Ν.Π. του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης & Παιδείας» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 227/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: Ορισμός διοικητικού συμβουλίου Ν.Π. του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την επωνυμία «Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 228/2019 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Ορισμός διοικητικού συμβουλίου Ν.Π. του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την επωνυμία «Π.Π.Κ.Κ. Σταφιδοκάμπου» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 233/2019 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Ορισμός διοικητικού συμβουλίου Ν.Π. του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Τροποποίηση της αριθ. 280/2019 απόφασης του δ.σ. με θέμα: Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στο Δίκτυο πόλεων με λίμνες(Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου για τη στέγαση και λειτουργία της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ Λεχαινών (Εισηγήτρια: Πρόεδρος δ.σ. Κα Κακαλέτρη Γεωργία)
Ψεκασμοί δακοκτονίας σε Κοινότητες της Ηλείας
19.09.20 6:45
Ψεκασμοί δακοκτονίας σε Κοινότητες της Ηλείας
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2020, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
Ομάδα 2η: Κορυφή
Ομάδα 3η: Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι και Βροχίτσα
Ομάδα 4η: Λαστέικα, Άγιος Γεώργιος, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη, Αμπελώνας, Κολύρι, και Πύργος
Ομάδα 5η: Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος
Ομάδα 7η: Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι και Ράχες
Επισημαίνεται ότι:
1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.
2. Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
4. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.
8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.
Η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.
Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.
Επίσης επισημαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι τρεις δολωματικοί ψεκασμοί του Προγράμματος Δακοκτονίας 2020 στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:
Ομάδα 1η: Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι και Λυγιά
Ομάδα 2η: Δουνέικα
Ομάδα 3η: Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα και Άγιος Ιωάννης
Ομάδα 8η: Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Καλίδονα, Κακόβατος, Νεοχώρι και Ταξιάρχες
Δεδομένου ότι οι συλλήψεις του δάκου συνεχίζουν να είναι υψηλές και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου και την προσβολή απ’ αυτό, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή.
Στις περιπτώσεις που το επίπεδο προσβολής είναι υψηλό, να προβαίνουν οι ίδιοι σε ψεκασμούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.
Λίγοι οι αθλητικοί σύλλογοι της Ηλείας στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων
19.09.20 6:36
Λίγοι οι αθλητικοί σύλλογοι της Ηλείας στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων
Λίγοι οι αθλητικοί σύλλογοι της Ηλείας στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων
Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία "Αθλητικά"
Ύποπτες αποστολές σπόρων στην Ηλεία
19.09.20 6:21
Ύποπτες αποστολές σπόρων στην Ηλεία
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηλείας κάνει γνωστό ότι από την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση προς τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.
Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.
Τονίζουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οι ιδιώτες που τυχόν λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους»:
• απευθύνονται άμεσα τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες.
• παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.
Επισημαίνουμε ότι όσοι τυχόν λάβουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Διευθυντή Αστυνομίας Ηλείας Π. Μάνδαλο
01.01.70 0:00
Τη συνέχιση των εντατικών ελέγχων για την διαπίστωση της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον Κορωνοϊό, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτη Μάνδαλο και την Διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας Πηνελόπη Σουδενιώτη.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, έγινε σύντομη αποτίμηση της κατάστασης, για τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του νέου απαγορευτικού (“lockdown”), σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας αλλά και τα Κλιμάκια Ελέγχου της Π.Ε Ηλείας. Όπως εξήγησε, ο κ. Μάνδαλος – καθώς η Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με το έργο του ελέγχου - έχει διαπιστωθεί υψηλός βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών στα μέτρα, με αποτέλεσμα να γίνονται λίγες υποδείξεις, ενώ και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής να είναι ελάχιστα.
Ο κ. Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μάνδαλο για την διαρκή παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, γεγονός που έχει συμβάλει καθοριστικά – όπως είπε – στο να εμπεδωθεί από τους πολίτες η ευθύνη όλων μας για πιστή τήρηση των μέτρων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των ελέγχων με τους ίδιους ρυθμούς, από τα Κλιμάκια Ελέγχου της Π.Ε Ηλείας αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία, κυρίως κατά τις ώρες που δεν υπάρχουν λόγοι μετακίνησης (σ.σ το βράδυ), ώστε να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατό από το νέο «lockdown».
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28