banner
banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Συγκροτήθηκε Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
02.11.20 13:12
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Τη συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Χάρη Σπηλιόπουλου.
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής που είναι 15μελής, απαρτίζεται από τους:
1. Σπηλιόπουλο Χαράλαμπο, Αντιδήμαρχο σε θέματα Τουρισμού ως Πρόεδρος.
2. Κοτζά Ευθύμιο, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».
3. Μπενέτση Ανδρέα, Δημοτικό Σύμβουλο από τη Δημοτική παράταξη «ΟΛΥΜΠΙΑ ΦΩΣ».
4. Γεωργούλη Γεώργιο, Δημοτικό Σύμβουλο από τη Δημοτική παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ».
5. Τυλιγάδα Βασίλειο, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, με αναπληρωτή του τον Σπηλιόπουλο Αλκιβιάδη.
6. Ζαρόκωστα Νικόλαο Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας «Ο ΕΡΜΗΣ», με αναπληρωτή του τον Αντιπρόεδρο κ. Μικελόπουλο Δημήτριο.
7. Παναγούλη Κωνσταντίνο, Πρόεδρο Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής Και Κοινωνικής Ωφέλειας “ECO ΔΙΒΡΗΣ”, με αναπληρωτή του την Ταμία κα Κανελλοπούλου Φωτεινή.
8. Σιάκκουλη Νικόλαο Πρόεδρο Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής Και Κοινωνικής Ωφέλειας «Περιβαλλοντικές Διαδρομές – Δράσεις “Eco Action Νεμούτας”», με αναπληρωτή του τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Καψή.
9. Σπηλιοπούλου Βασιλική, υπάλληλο Γραφείου Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
10. Κοτσιούρου Ιωάννα, Ξεναγό, εμπειρογνώμονα σε θέματα τουρισμού.
11. Παναγόπουλο Λύσανδρο, Δημοτικό Σύμβουλο.
12. Μαντά Παναγιώτη, Πρόεδρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας.
13. Ζαπάντη Αχιλλέα, Επιχειρηματία στον τομέα τουρισμού.
14. Κούρβα Δημήτριο, Επιχειρηματία στον τομέα εστίασης.
15. Χαράλαμπο Ι. Μαμούση, εκπρόσωπο Τουριστικών Γραφείων Αρχαίας Ολυμπίας.
Τα τελευταία 5 μέλη της Επιτροπής προτάθηκαν από το Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 67/23624/14.04.2020 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καθορίστηκε η Εισφορά Δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2020 -2021
02.11.20 12:34
Καθορίστηκε η Εισφορά Δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2020 -2021
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. Ε.2172/26.10.2020 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Τμήματος Β΄ Τελών & Ειδικών Φόρων, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο παραγωγής, δηλαδή την τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 % – 3,3 %.
H εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.
Η κατώτατη τιμή αναφοράς για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για την κατηγορία ελαιολάδου Λαμπάντε (lampante) με ελεύθερη οξύτητα δύο βαθμών, για το ελαιοκομικό έτος 2020-2021, θα είναι 1,524 ευρώ/τόνο, η οποία λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.
Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ποσό των 1,524 ευρώ/τόνο, μειώνεται κατά 36,70 ευρώ/τόνο για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας.
Επομένως για το ελαιοκομικό έτος 2020 -2021, η εισφορά δακοκτονίας ανέρχεται στα 0,030 ευρώ/κιλό ελαιολάδου.
Το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2020 εφαρμόστηκε στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες των Δήμων του Νομού μας:
1. Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Κάστρο, Κάτω Παναγιά, Κυλλήνη και Νεοχώρι Μυρτουντίων
2. Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Ράχες
3. Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Ηράκλεια, Κάμενα, Καυκανιά, Κλαδέος, Κοσκινά, Κρυονέρι, Λιναριά, Λούβρο, Μάγειρα, Μουριά, Ξηρόκαμπος, Πελόπιο, Πεύκες, Πλάτανος, Πουρνάρι, Σμίλα, Στρέφι, Φλόκα και Χελιδόνι.
4. Δήμος Ζαχάρως: Αρήνη, Ζαχάρω, Κακόβατος, Καλίδονα, Νέα Φιγαλεία, Νεοχώρι, Ξηροχώρι, Ροδινά, Σχίνοι, Ταξιάρχες,
5. Δήμος Ήλιδας: Αμαλιάδα, Δουναίικα, Καρδαμάς,
6. Δήμος Πηνειού: Βαρθολομιό, Δήμητρα, Καλύβια Μυρτουντίων, Λυγιά, Μάχου,
7. Δήμος Πύργου: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Ηλίας, Άγιοι Απόστολοι, Αγρίδι, Αλποχώρι, Αλφειούσα, Αμπελώνας, Ανεμοχώρι, Βαρβάσαινα, Βούναργο, Βροχίτσα, Βυτινεϊκα, Γρανιτσέικα, Ελαιώνας, Επιτάλιο, Κατάκολο, Κολύρι, Κορακοχώρι, Κορυφή, Λαστέικα, Λεβεντοχώρι, Μυρτιά, Ξυλοκέρα, Παλαιοβαρβάσαινα, Πράσινο, Πύργος, Σαλμώνη, Σκαφιδιά, Σκουροχώρι και Φωναίτικα.
Οι ελαιοκαλλιεργητές που έχουν ελαιώνες στις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες και οι οποίοι κατά το έτος 2020 άσκησαν τους κανόνες Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας. Αντίγραφο σύμβασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για τη μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.
Σε σχολεία του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης ο Περιφερειάρχης
02.11.20 10:36
Σε σχολεία του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης ο Περιφερειάρχης
O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη Σχολικές Μονάδες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης βάσει του κάτωθι προγράμματος:
9:00 π.μ. Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανολάδας
9:45 π.μ.: Λύκειο Λεχαινών
11:15 π.μ.: Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας
Κοινωνική Ιματιοθήκη στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. Λεχαινών
02.11.20 10:33
Κοινωνική Ιματιοθήκη στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. Λεχαινών
Το Κέντρο Κοινότητας και Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης θα λειτουργήσει Κοινωνική Ιματιοθήκη στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. Λεχαινών. Οι ημερομηνίες διανομής θα είναι από Δευτέρα 9 έως Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ. τόνισε ότι: «Κύριο μέλημα μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε τις ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες, που δοκιμάζονται σε αυτή τη περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να απαντάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Στόχος μας αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Συνδημοτών μας, και πρωτίστως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το έργο των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας. Η προσπάθεια όλων μας θα συνεχισθεί, και θα προσφέρει στήριξη σε κάθε συνδημότη που μας έχει ανάγκη».
Η Κοινωνική Ιματιοθήκη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα προσφέρει στους συνδημότες μας, είδη ένδυσης, σε πολύ καλή κατάσταση, που προέρχονται από δωρεές επιχειρήσεων, φορέων και δημοτών.
Επιπλέον όποιος φορέας, ή δημότης επιθυμεί να προσφέρει ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πλέον, μπορεί να επικοινωνήσει με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
Η παραλαβή και διανομή θα γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.
Απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Για πληροφορίες και ραντεβού:
Κέντρο Κοινότητας Τηλέφωνα: 26230 23 000, 26230 23 111
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
01.11.20 14:12
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών Νομού Ηλείας, μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του την Κυριακή 1/11 στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο Πύργου, προχώρησε στην έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης:
Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών ερμηνεύοντας την αγωνία του ηλειακού λαού για τη συνέχιση των εργασιών στο δρόμο του θανάτου Πάτρα – Πύργος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία θέτοντας στο ανώτερο θεσμικό επίπεδο το διεκδικούμενο πανηλειακό αίτημα.
Ειδικότερα:
1) Καταθέτει υπόμνημα – παρέμβαση, ζητώντας ταυτόχρονα ακρόαση από την Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων.
2) Ανοίγει κύκλο ενημέρωσης σε επίπεδο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
3) Επιδιώκει ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να γίνει πράξη η κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.
Για το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών
Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος
Η τοιχογραφία του Παλουκίου στο χάρτη με τις κορυφαίες ελληνικές τοιχογραφίες
01.11.20 13:59
Η τοιχογραφία του Παλουκίου στο χάρτη  με τις κορυφαίες ελληνικές τοιχογραφίες
Μεγάλο σε έκταση αφιέρωμα έκανε blogγνωστής ασφαλιστικής εταιρίας, με αφορμή την παγκόσμια μέρα streetart, παρουσιάζοντας κορυφαίες τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα. ‘Ηδη η τοιχογραφία στο Λιμανάκι του Παλουκίου συγκαταλέγεται σε αυτές,έχοντας κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στο χάρτη των καρυφαίων ελληνικών τοιχογραφιών, πριν ακόμα προλάβει καλά καλά να ολοκληρωθεί. Πέρα από τη θεματογραφία, που πραγματικά μαγνητίζει και ενθουσιάζει τον επισκέπτη, πολύ σημαντικό ήταν και τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους της περιοχής να συμβάλλουν με δημιουργικό τρόπο στην αλλαγή εικόνας της περιοχής και αξιοποιώντας καλλιτεχνικά το δημόσιο χώρο.
Το αφιέρωμα είναι στο ακόλουθο λινκ:
https://www.hellasdirect.gr/blog/street-art-pou-kanoun-tis-diadromes-mas-pio-omorphes/?fbclid=IwAR10RwuDGAF0-xnUvF3ftXZ_vfAJ-bjC76wZsEe-JDY7fKsuoWBfuiylwSE

Το Φεστιβάλ «Αλλάζουμε την Πόλη» άνοιξε μια νέα οπτική
στη διαχείριση του δημόσιου χώρου
Μια εικαστική συζήτηση με ζητούμενο τη διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, άνοιξε το Φεστιβάλ της streetart«Αλλάζουμε την Πόλη», που πραγματοποιήθηκε στο Λιμανάκι Παλουκίου 12-30 Οκτωβρίου από το Δήμο Ήλιδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις σε ύφος, χρώματα και φόρμες, δημιουργήθηκε το θέμα αυτής της καλλιτεχνικής συνομιλίας, καλώντας επί της ουσίας τους νέους της περιοχής μας να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, να δώσουν χρώμα στους γκρίζους τοίχους της προκυμαίας του Λιμανιού, αποτυπώνοντας την πεποίθηση πως η τέχνη δείχνει το δρόμο του σεβασμού στο δημόσιο χώρο, μέσα από απλές καθημερινές σκηνές και στοιχεία της τοπικής μας ιστορίας.
Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν σχολεία και εικαστικά εργαστήρια της Αμαλιάδας, που λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας της εξάπλωσης της πανδημίας, ζωγράφησαν σε διαφορετικές μέρες ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η όλη δράση να είναι πράγματι δημιουργική και ευχάριστη για τα παιδιά. Το 1ο, 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, καθώς το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ εκπροσώπησαν την εκπαιδευτική κοινότητα της Αμαλιάδας, και με πολύ κέφι και μεράκι δημιούργησαν να δικά τους μέτρα στη τεράστια τοιχογραφία των 90 μέτρων της Νότιας πλευράς του Λιμανιού. Τη σκυτάλη πήραν οι σπουδαστές των εικαστικών εργαστηρίων της πόλης με το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΊΟ, τις ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ και τα τμήματα Ζωγραφικής που στεγάζονται στη Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας να ολοκληρώνουν αυτή την ομαδική δημιουργία, σε προσχέδια και αρχική καθοδήγηση από την καλλιτεχνική ομάδα της Artin Progress και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ArtWalk, Κλεομένη Κωστόπουλου (KLE).
Αυτή η εικαστική παρέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού, έχει ως στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχήςκαι την μετατροπή της σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Δήμου Ήλιδας και κυρίως με δημιουργικό τρόπο να αναδείξει στους νέους της περιοχής το σεβασμό αλλά και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, σε πλήρη εναρμόνιση με το αστικό και φυσικό τοπίο. Ο σχεδιασμός του Δήμου Ήλιδας είναι η συγκεκριμένη δράση να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης και του Δήμου γενικότερα.
‘ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ’ ΓΙΑ 30 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
30.10.20 17:01
‘ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ’ ΓΙΑ 30  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
Πάντα δίπλα στο συνάνθρωπο, πάντα δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, κανένας μόνος, κανένα άδειο τραπέζι τις γιορτινές ημέρες… αυτή είναι η φιλοσοφία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ήλιδας και αυτό κάνει πράξη.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση είναι παρούσα όλο αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας, ήταν παρούσα το Πάσχα, ήταν παρούσα το Δεκαπενταύγουστο, ήταν παρούσα και ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προσφέροντας για ακόμη μία φορά ένα ‘Γεύμα αγάπης’ σε αυτούς που ήταν μόνοι και είχαν ανάγκη.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κα Αλεξία Κοτσαύτη- Παπαζαφειροπούλου ανέλαβε για ακόμη μία φορά την διοργάνωση του ‘Γεύματος’ έχοντας στο πλευρό της τους εργαζόμενους του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι οποίοι αν και ήταν ημέρα αργίας άφησαν τα σπίτια τους για να προσφέρουν στο συνάνθρωπο.
Καθοριστική ήταν η συμβολή δωρήτριας, η οποία όπως και τον Δεκαπενταύγουστο έτσι και τώρα προσέφερε με ανιδιοτέλεια θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της. Χάρη στην προσφορά της κατέστη εφικτό να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν περισσότερα από 30 ‘Γεύματα Αγάπης’, με βασικό τους συστατικό τον παραδοσιακό βακαλάο, ενώ οι εργαζόμενοι του Κ.Η.Φ.Η. προσφέρθηκαν και ετοίμασαν παραδοσιακό χαλβά για να γλυκάνουν τους ωφελούμενους!
Λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, ούτε αυτή τη φορά στρώθηκε τραπέζι στη δομή, αλλά έγινε η διανομή των μερίδων στους ωφελούμενους με την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση η διανομή στέφθηκε με επιτυχία, οι ωφελούμενοι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, όπως δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι με την κίνηση αυτή χάρισαν χαμόγελα και αισιοδοξία σε συνανθρώπους τους.
Συνάντηση υπευθύνου γραφείου εθελοντισμού με Πύργου με τον Μητροπολίτη
30.10.20 13:52
Συνάντηση υπευθύνου γραφείου εθελοντισμού με Πύργου με τον Μητροπολίτη
Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό είχε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ο υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού του δήμου Πύργου Ιωάννης Πλεμμένος. Κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με τους Εθελοντές για την ανάπτυξη νέων δράσεων προς όφελος των περισσότερο αδύναμων συμπολιτών μας. Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενημερώθηκε για την πρόθεση του Γ. Πλεμμένου να προχωρήσει στη δημιουργία Κοινωνικής Κουζίνας αλλά και στην επανασύσταση Κοινωνικού Παντοπωλείου σε συνεργασία με το σύλλογο Νέων Καταραχίου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας αναγνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας, αποφάσισε να στηρίξει ουσιαστικά τις δράσεις, προσφέροντας χώρο που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τόσο για την στέγαση της Κοινωνικής Κουζίνας, εντός της πόλης, όσο και χώρο για την δημιουργία αποθήκης προκειμένου να φυλάσσονται τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης προς διάθεση σε ανθρώπους και οικογένειες της πόλης μας και των δημοτικών διαμερισμάτων της, που έχουν ανάγκη! Επίσης ο εκπρόσωπος του συλλόγου νεων Καταραχίου και πρόεδρος Αλέξης Γιαννακοπουλος επεσήμανε πως ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και όλοι μαζί μπορούμε να την πόλη μας μπροστά! Σε δήλωση του ο κ. Πλεμμένος επισήμανε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας για την ουσιαστική στήριξη του. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προς όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου, να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας κοιτώνων αστέγων, σε χώρο που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, πρόταση η οποία είχε υπάρξει και κατά το παρελθόν αλλά δεν ευοδώθηκε. Είναι καιρός να βάλουμε το «ΕΜΕΙΣ» πάνω από το «ΕΓΩ» και να εργαστούμε όλοι προς όφελος της κοινωνίας μας».
Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στο έργο : «Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση ΄΄Ντανασέϊκα΄΄ Τ.Κ. Χαβαρίου και ΄΄Άμμος΄΄ Τ.Κ. Αρχ. Ήλιδας, Δήμου Ήλιδας»
30.10.20 13:17
Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στο έργο : «Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση ΄΄Ντανασέϊκα΄΄ Τ.Κ. Χαβαρίου και ΄΄Άμμος΄΄ Τ.Κ. Αρχ. Ήλιδας,  Δήμου Ήλιδας»
Ένα πολύπαθο έργο και διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής Χαβαρίου και της Αρχαίας Ήλιδας υλοποιείται μετά από επίμονες και επίπονες ενέργειες 10 ετών .
Ο εργολάβος που θα κατασκευάσει το δρόμο που θα ενώσει την Τ.Κ. Χαβαρίου με την Τ.Κ. Ήλιδας εγκαταστάθηκε σήμερα στο σημείο εκκίνησης κατασκευής του έργου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα: «Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση ΄΄Ντανασέϊκα΄΄ Τ.Κ. Χαβαρίου και ΄΄Άμμος΄΄ Τ.Κ. Αρχ. Ήλιδας, Δήμου Ήλιδας» π/υ :580.000,00€ με το ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (ΜΕΤΡΟ 04- ΥΠΟΜΕΤΡΟ 4.3 -ΔΡΑΣΗ 4.3.4)
Εκεί παρευρέθησαν, εκτός από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, και οι άνθρωποι του Χαβαρίου που πάλεψαν για την υλοποίηση του έργου , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αθανάσιος Φουντάς , η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας, κ. Νίκη Κοκκαλιάρη , ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Ντάνασης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Παναγιώτης Ρούνης καθώς και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επιτόπου συζητήθηκαν να παρθούν αποφάσεις διευκόλυνσης των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου. Εντός των επόμενων ημερών μπουλντόζες θα εισέλθουν στο σημείο του έργου

Νίκη Κοκκαλιάρη « Ήταν Δίκαιο κι έγινε πράξη»
Σήμερα εγκαθίσταται ο εργολάβος στο έργο «Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση ΄΄Ντανασέϊκα΄΄ Τ.Κ. Χαβαρίου και ΄΄Άμμος΄΄ Τ.Κ. Αρχ. Ήλιδας, Δήμου Ήλιδας» π/υ :580.000,00€ με το ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο είχε σχεδιαστεί και μελετηθεί πριν το 2010 σαφώς με άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά και για άλλη κατηγορία οδού, προκειμένου να συνδέσει την Τ.Κ. Χαβαρίου και την ευρύτερη περιοχή, με την Τ.Κ. Ήλιδας, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 2017 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έβγαλε πρόσκληση για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ώστε να εντάξει έργα που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η συγκεκριμένη αγροτική περιοχή και η αγροτική οδός συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και με αφορμή αυτή, πρότεινα στο πρ. Δημοτικό Συμβούλιο και στον πρ. Δήμαρχο να προταθεί το συγκεκριμένο έργο.
Πραγματικά έγινε αποδεκτό από σημαντικό αριθμό Συμβούλων και της Αντιπολίτευσης και της πρ Δημοτικής Αρχής και από τον κ. Χριστοδουλόπουλο. Ζητήθηκε τότε από τον πρ. Δήμαρχο η προσαρμογή – τροποποίηση της Μελέτης στα δεδομένα της πρόσκλησης από τον Μελετητή , ωρίμασε ,υποβλήθηκε ως πρόταση και εντάχθηκε το 2018.
Ήταν ένα αίτημα ετών και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι που σήμερα εγκαθίσταται ο εργολάβος και ξεκινά το έργο.
Έτσι πρέπει να προσεγγίζουν τα θέματα όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. για να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.
Η σύνδεση της τοπικής κοινότητας Χαβαρίου με την Αρχαία Ήλιδας, επεσήμανε παίρνοντας το λόγο ο κ Θανάσης Φουντάς «ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Ο συγκεκριμένος δρόμος, πέρα από το γεγονός ότι ενώνει το Χάβαρι με την Αρχαία Ήλιδα, εξασφαλίζει και την πρόσβαση των κατοίκων στις αγροικίες τους». Θα πρέπει να σταθώ, είπε στη συνέχεια ο κ Φουντάς «και στη συνδρομή των κατοίκων οι οποίο δέχθηκαν να παραχωρήσουν κομμάτια των ιδιοκτησιών τους για να κατασκευαστεί ο δρόμος. Σίγουρα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι που βλέπουμε ένα απολύτως έργο για την περιοχή να ξεκινά και βέβαια να υλοποιείται μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010».
Ο Χαράλαμπος Ντάνασης, είναι ένας ακόμα Δημοτικός Σύμβουλος από το Χάβαρι που πάλευε όλα αυτά τα χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο. Όπως δήλωσε «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει τη ζωή όλων των κατοίκων της περιοχής και θα φέρει «κοντύτερα» στο Χάβαρι την Αρχαία Ήλιδα. Πρόκειται για έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Να ευχαριστήσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που το δημοπράτησε, την κυρία Κοκκαλιάρη που το πρότεινε στο πρώην Δημοτικό Συμβούλιο και τον κ Φουντά που «έκλεισε» τις εκκρεμότητες για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να εγκαθιστούμε τον εργολάβο».
Η Αρχαία Ολυμπία σταθμός ενός διαφορετικού γύρου του Κόσμου
30.10.20 12:32
Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness επιχειρεί να μπει ο 24χρονος Πορτογάλος δευτεραθλητής στα 600cc André Sousa, κάνοντας τον γύρο του Κόσμου σε δύο χρόνια με ένα Honda Monkey. Έχοντας ξεκινήσει για την περιπέτεια των 60.000 χλμ. από το Avis της Πορτογαλίας στις 12 Ιουλίου, ήρθε στην Ελλάδα από την Βουλγαρία την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Sousa, επισκέφτηκε τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της ΑΟΛΜΟ κ. Γιώργο Γεωργούλη, ενώ στη συνάντηση παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος. «Είναι ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι σ’ αυτό το σημαντικό παγκόσμιο μνημείο που το επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που με υποδέχεται μ’ αυτό τον τρόπο ο Δήμαρχος της πόλης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια πανέμορφη χώρα αλλά και φιλόξενη, η χώρα του Ξένιου Δία», τόνισε ο κ. Sousa, υποσχόμενος ότι στο μέλλον θα επιδιώξει να βρεθεί ξανά στην Ολυμπία.
Ο κ. Γεωργιόπουλος, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο μοτοσικλετιστή, τον συνεχάρη για την τολμηρή πρωτοβουλία του να κάνει τον γύρο του Κόσμου μ’ αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο και ευχήθηκε να πάρει δυνάμεις από την ενέργεια που εκπέμπει η Ολυμπία, ώστε να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αποστολή του. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στηρίζει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με σημαντικές διοργανώσεις αγώνων και ζήτησε από τον κ. Sousa να κρατήσει επαφές με την Ολυμπία. Ο κ. Σπηλιόπουλος πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος του Δήμου είναι να διεκδικήσει κάποιους διεθνείς αγώνες μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου, ενώ ο κ. Γεωργούλης μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου της ΑΟΛΜΟ κ. Βασίλη Σπυρόπουλου προς τη Δημοτική Αρχή για τη συνεργασία και ευχήθηκε στον κ. Sousa να εκπληρώσει το στόχο του.
Ο Δήμαρχος απένειμε ειδική πλακέτα και ο Αντιδήμαρχος αναμνηστικό δώρο στον κ. Sousa, ο οποίος, μετά την Ελλάδα, θα επισκεφθεί την Τουρκία, με προορισμό τις χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής.
Λήγει η προθεσμία διακανονισμού οφειλών προς ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
29.10.20 17:45
Λήγει η προθεσμία διακανονισμού οφειλών προς ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
Λήγει στα τέλη Οκτωβρίου τρέχοντος έτους η προθεσμία διακανονισμού των οφειλών δημοτών προς τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν αρκετούς μήνες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, αρκετοί είναι οι δημότες που έχουν προσέλθει στην υπηρεσία και έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών τους, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν έχει ακόμη επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον. Ο κ. Μαρούντας επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑ έχει την πρόθεση να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δημότες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με την επιχείρηση, κατανοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑ είναι άμεσα συνδεδεμένες με την είσπραξη των τελών – οφειλών και κάθε καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης.
Έτσι, αν οι οφειλέτες δεν ενδιαφερθούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, η ΔΕΥΑ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην διακοπή υδροδότησης προς αυτούς, βεβαίωση των χρεών τους στη ΔΟΥ Πύργου και άσκηση αγωγής προς αυτούς.
Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
29.10.20 14:10
Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ανακοινώνει ότι στις 29/10/2020 ημέρα Πέμπτη και 30/10/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρες 9:00 – 14:00, θα γίνει διανομή προϊόντων (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) υλοποιώντας την δράση «Ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Ιερών Μητροπόλεων» για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου που έχουν πληγεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID -19).
Η χρηματοδότηση της δράσης προέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η διανομή θα γίνει κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τους ωφελούμενους, στην αποθήκη του Δήμου που βρίσκεται στην υπηρεσία Καθαριότητας και σε περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης και για συγκεκριμένους λόγους, ο Δήμος θα προβεί σε κατ’ οίκον διανομή.
Οι ωφελούμενοι της δράσης προέκυψαν μετά από αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων από την ορισθείσα αρμόδια επιτροπή του Δήμου, σύμφωνα με εισοδηματικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια.
Για κάθε διευκρίνιση και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, στο τηλέφωνο 2624022549.
Τεστ Παπ σε μετανάστριες αύριο στα Λεχαινά
29.10.20 13:46
Τεστ Παπ σε μετανάστριες αύριο στα Λεχαινά
Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης σε συνεργασία με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Νομού Ηλείας - Κέντρο Υγείας Γαστούνης συνδιοργανώνει δωρεάν Τεστ Παπ σε μετανάστριες γυναίκες του Δήμου.
Οι εξετάσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή, στο Πολυϊατρείο των Λεχαινών, από τις 9:00 το πρωί και μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.
Τεστ Παπ σε μετανάστριες αύριο στα Λεχαινά
29.10.20 12:43
Τεστ Παπ σε μετανάστριες αύριο στα Λεχαινά
Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης σε συνεργασία με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Νομού Ηλείας - Κέντρο Υγείας Γαστούνης συνδιοργανώνει δωρεάν Τεστ Παπ σε μετανάστριες γυναίκες του Δήμου.
Οι εξετάσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή, στο Πολυϊατρείο των Λεχαινών, από τις 9:00 το πρωί και μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.
Δήμος Πύργου: Ημέρα δράσης κι ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
29.10.20 10:59
Δήμος Πύργου: Ημέρα δράσης κι ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και ο Δήμος Πύργου διοργανώνει ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης το Σάββατο 31 Οκτωβρίου με δυο εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, στις 5.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Πύργου συγκέντρωση για την δράση «περπατώ για την Ελπίδα», με την πορεία να καταλήγει στο Θεματικό πάρκο Ξυστρή.
Στις 6.30 το απόγευμα, θα ακολουθήσει στο Θεματικό Πάρκο, εκδήλωση για την πρόληψη και την ενημέρωση κατά του καρκίνου του μαστού με ομιλητές:
Σοφία Χορηγά – Ιατρός Κυτταρολόγος,
Δημήτρης Κούκουρας – Ογκολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών «Πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού»
Έλενα Παναγούλια – ψυχολόγος
Φλώρα Παπαγιαννάκη – Σύμβουλος Πολιτισμού
Μαρία Φίλη – Προσωπική μαρτυρία για τον καρκίνο
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφερθούν δωρεάν 12 μαστογραφίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας κατόπιν κλήρωσης.
Για την συμμετοχή στην εκδήλωση, απαραίτητη θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων για την πρόληψη από τον Covid-19.
Κατεπείγουσα σύσκεψη στον Πύργο για το Τμήμα Μουσειολογίας
29.10.20 10:52
Κατεπείγουσα σύσκεψη στον Πύργο για το Τμήμα Μουσειολογίας
Κατεπείγουσα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 9:00 μ.μ. στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Δήμου Πύργου, παρουσία του Δημάρχου Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με θέμα αυτής την πρόθεση της Κομητείας του Πανεπιστημίου Πατρών να εξαιρέσει το Τμήμα Μουσειολογίας από το μηχανογραφικό του 2021.
Η υποδοχή του χειμώνα με χρυσάνθεμα και ζουμπούλια στην Τ.Κ. Μέλισσας
29.10.20 10:22
Η υποδοχή του χειμώνα με χρυσάνθεμα και ζουμπούλια στην Τ.Κ. Μέλισσας
Η υποδοχή του χειμώνα στη Μέλισσα γίνεται με έναν ιδιαίτερο και ευχάριστο τρόπο, φυτεύοντας στα παρτέρια της όμορφη πλατείας χρυσάνθεμα από τις πάντα πρόθυμες κύριες της Μέλισσας, που με το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους βάζουν τη δική τους σφραγίδα.
Με τέτοιες σθεναρές και αποφασιστικές γυναικείες προσωπικότητες η Πρόεδρος της Κοινότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν μεταμορφώσει το χώρο σε ένα πανέμορφο, πολύχρωμο, ανθοστόλιστο τοπίο.
Η κ. Λυκοκανέλλου Α. που έχει πολλάκις δηλώσει ότι έχει άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή η οποία είναι αρωγός στις δράσεις της Μέλισσας μοίρασε χρυσάνθεμα, καθώς και βολβούς (ζουμπούλια)-ευγενική προσφορά από τη γεωπόνο κ. Κακαλέτρη Γ., Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης- σε κάθε κυρία με ευχές για καλό χειμώνα!
Ανακοίνωση εν όψει της επικείμενης συγκομιδής ελαιοκάρπου
29.10.20 10:08
Ανακοίνωση εν όψει της επικείμενης συγκομιδής ελαιοκάρπου
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εν όψει της επικείμενης συγκομιδής ελαιοκάρπου ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς, για τη διασφάλιση άριστης ποιότητας ελαιολάδου, ως προς τα παρακάτω:
Σε ότι αφορά στους ελαιοκαλλιεργητές:
• Να προγραμματιστεί η ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου. Οι υπερώριμες ελιές χάνουν την φρουτώδη γεύση τους ενώ οι πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά έχουν μειωμένες αποδόσεις. Ειδικότερα κατά την φετινή περίοδο πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID-19, ώστε να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός.
• Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του καρπού (χτυπήματα, πατήματα κατά τη συγκομιδή και συμπίεση εντός των σάκων).
• Να χρησιμοποιούνται γιούτινα σακιά ή διάτρητα πλαστικά τελάρα, στα οποία ο καρπός δεν τραυματίζεται ενώ διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας.
• Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη συνιστάται να είναι ο συντομότερος δυνατός, διότι η μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.
• Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής (ελαιόπανα) και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές.
• Να τηρούνται οι κανόνες ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α.
• Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης για τη λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού (αλυσοπρίονα, ελαιοσυλλεκτικές μηχανές), διότι τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου παρόλο που είναι σημαντικά χαμηλότερου κόστους, είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και να καταστήσουν το ελαιόλαδο μη εμπορεύσιμο.
Σε ότι αφορά στους ελαιοτριβείς:
• Ο χώρος παραμονής του ελαιοκάρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος.
• Κατά την παραμονή στο ελαιοτριβείο (αποθήκευση) ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας και την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Η υδρόλυση ευνοείται, σε τραυματισμένους ελαιόκαρπους, σε περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας.
• Να φροντίζουν για την ταχεία έκθλιψη του ελαιόκαρπου.
• Κατά τη διαδικασία της έκθλιψης και της μάλαξης του ελαιοκάρπου, θα πρέπει η θερμοκρασία να τηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα, οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός Ορθών Πρακτικών στην Παραγωγική Διαδικασία του Ελαιολάδου» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Elia/odhgos_elaioladou_211216.pdf.
Υποβολή αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
29.10.20 9:44
Υποβολή  αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών  αμπέλου
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ανακοινώθηκε ότι άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2021.
Για την λήξη της προθεσμίας θα γίνει ενημέρωση με νέο δελτίο τύπου.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες επιλέγουμε την Αίτηση Αδειών Νέας Φύτευσης. Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων κρίνεται από την ύπαρξη αγροτεμαχίου ιδιόκτητου (με τους αντίστοιχους τίτλους και την μεταγραφή τους) ή ενοικιαζόμενου. Η διάρκεια των μισθωτηρίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των επτά ετών και να έχουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των συμβαλλομένων. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση ορίζεται το ένα στρέμμα.
Τα κριτήρια προτεραιότητας, με συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων ανά κατηγορία είναι:
Α. Νεοεισερχόμενος, σύμφωνα με Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αμπελουργικού Μητρώου (επισυνάπτεται η βεβαίωση )
β. Αμπελουργός ενταγμένος στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση (επισύναψη αντίστοιχου εγγράφου) . Ο αιτών (μη κάτοχος αμπελουργικής εκμετάλλευσης) δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση.
γ. Σύνολο γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερο των 5 στρεμμάτων και αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου βάσει αμπελουργικού μητρώου.
δ. Συμπεριφορά παραγωγού (κάτοχος παράνομων φυτεύσεων)
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.
Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται οκτώ περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στην οποία ανήκει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλεόας) την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι εκμεταλλεύσεις που κατέχουν αμπελουργική έκταση μεγαλύτερη από 50 στρ, και μετά ακολουθούν αυτές που έχουν από 20 στρ έως μικρότερη του 50 στρ.
Τα διαθέσιμα στέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται σε ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης κάθε περιφέρειας όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους.
Η επίδοση της Ελληνικής Σημαίας στο Νέο Γυμνάσιο Καράτουλα
28.10.20 14:26
Η επίδοση της Ελληνικής Σημαίας στο Νέο Γυμνάσιο Καράτουλα
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο νέο κτήριο του Γυμνασίου Καράτουλα η εορτή της Σημαίας, την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2020. Μετά την ανάγνωση του σχετικού Πρακτικού, ορίστηκαν οι Σημαιοφόροι για τις 2 Εθνικές Επετείους, δηλαδή οι μαθητές της Γ΄ Τάξεως Ευδοκία Μακρυγιάννη και Αθανάσιος-Παναγιώτης Μαρκόπουλος, που ισοβάθμησαν με γενικό βαθμό 20.
Την τριάδα των παρελάσεων για την Γ΄ Τάξη συμπληρώνει η μαθήτρια Μαρία Γεωργίου. Στους 2 Σημαιοφόρους παρέδωσε την Ελληνική Σημαία ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Αθανάσιος Παπαγρηγορίου, που τους ευχήθηκε Καλή Πρόοδο. Σε κάθε τμήμα του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή εορτή λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, όπου έγινε και η επίδοση των Αριστείων και των Βραβείων Προόδου στους αριστεύσαντες μαθητές.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39