ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Έσπασαν δένδρο τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα
15.09.15 3:42
Έσπασαν δένδρο τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα
Νέο κρούσμα σπασίματος δένδρων παρουσιάστηκε τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα.
Μετά την οδό Αρχαία Ήλιδος, που πριν λίγο καιρό είχαν σπάσει κλαδιά σε καλωπιστικά δένδρα επί του πεζοδρομίου, τώρα είχε σειρά η Ελ. Βενιζέλου.
Αυτή τη φορά έσπασαν το μισό σχεδόν δένδρο στον αριθμό 33 της οδού, έξω από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (πρώην Ένωση).
Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας
15.09.15 3:02
Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας
Συνεδρίασε χθες Δευτέρα 14/09/2015 και ώρα 19:00μ.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πηνειού.
Συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα αποφάσισε τα εξής:
1.Όσον αφορά για την υλοποίηση της ενδιάμεσης διαχείρισης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΥ» , εξετάστηκε από το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας για το έργο με τίτλο: « Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Ν. Ηλείας» και ζητήθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία θα αποσταλούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε την οριστική έγκριση του Προσυμβατικού Ελέγχου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Στη συνέχεια θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας έτσι ώστε τελικά να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να ολοκληρωθεί το έργο.
2.΄Οσον αφορά για την υλοποίηση της οριστικής λύσης του έργου με τίτλο: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΥ», για το ΧΥΤΥ παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας του τραπεζικού συστήματος για όλα τα έργα ακόμη και για έργα του ΕΣΠΑ, ο εργολάβος προχωρά για να τελειώσουν οι χωματουργικές εργασίες στον χώρο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο όπως προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Για την «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» δόθηκε Παράταση χρονικής διάρκειας Περιόδου Οριστικοποίησης Συμβατικών Εγγράφων στον προσωρινό ανάδοχο του έργου, να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα ώστε να υπογραφεί η σύμβαση καθώς ευελπιστούμε έως τότε να έχει σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.
3. Όσον αφορά για την Αναθεώρηση – Τροποποίηση ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκαν οι προτάσεις που θα κατατεθούν στην συνεδρίαση της Τετάρτης που θα γίνει στις 16/09/2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 στο Διοικητήριο Πύργου (μικρό Συνεδριακό-Ισόγειο), στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας έτσι ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και κατ΄ επέκταση ο ΦΟΔΣΑ να καταθέσει κοινή πρόταση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αύριο στην Πηνεία
14.09.15 17:37
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αύριο στην Πηνεία
Προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιηθεί στην Πηνεία,αύριο Τρίτη 15-9-15 στις 8:00 μ.μ., στο Τζαμί (κέντρο Ευσταθόπουλου).
Πέτρος Παπαδάτος: “Η ψήφος στο ΕΠΑΜ είναι επιλογή ελευθερίας και προόδου για τους Έλληνες!”
14.09.15 15:13
Πέτρος Παπαδάτος: “Η ψήφος στο ΕΠΑΜ είναι επιλογή ελευθερίας και προόδου για τους Έλληνες!”
Με δήλωση του στα μέσα ενημέρωσης, ο υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ στην Ηλεία Πέτρος Παπαδάτος, τοποθετήθηκε πάνω στην άμεση ανάγκη για επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο διαφορετικό από το σημερινό, το οποίο εξυπηρετεί τις οικονομίες των μεγάλων βορειοευρωπαϊκών χωρών.
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ:
• Άμεση διαγραφή του επαχθούς, παράνομου, επονείδιστου και αθέμιτου χρέους, όπως προέκυψε από την εισήγηση του ΟΗΕ και το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος της Ελληνικής Βουλής.
• Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να καταργήσει όλες τις μνημονιακές συμβάσεις και νόμους, χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκαιο, όπως ακριβώς το έχουν κάνει και άλλες χώρες.
• Εκκαθάριση εν λειτουργία όλων των συστημικών τραπεζών με έλεγχο από την δικαιοσύνη ώστε να αποδοθούν ευθύνες
• Εθνικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και ίδρυση νέων υγιών τραπεζικών ιδρυμάτων υπό κοινωνικό έλεγχο για να υπηρετούν την κοινωνία και όχι το αντίστροφο.
• Με το Ε.ΠΑ.Μ. η ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα βοηθήσει ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η ανάταξη της οικονομίας και να υπάρξει ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση.
• Δεν υπάρχει πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να μπορέσουν να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να κινηθεί η αγορά και η εγχώρια παραγωγή, να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
• Για να χρηματοδοτηθούν η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία.
• Για να είμαστε κυρίαρχοι στην πατρίδα μας και να επιστρέψει η δημοκρατία στην τόπο που την γέννησε!
Κλείνοντας τόνισε ότι “η στήριξη και η ψήφος όλων μας στο Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, αποτελεί επιλογή για τη χάραξη μιας εθνικά υπερήφανης και ανεξάρτητης πολιτικής, πέρα και έξω από αυτά τα κέντρα που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάντια της χώρας και του λαού μας.
Η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική κυριαρχία είναι αξίες που για το Ε.ΠΑ.Μ. έχουν ισχύ και σήμερα σε μια εποχή που ένα σύστημα ολόκληρο έχει υποδουλώσει τον Ελληνικό λαό στο βωμό της επιβίωσης της ολιγαρχίας και της επιβολής των συμφερόντων των μεγάλων κρατών της Ε.Ε.”
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Πελόπιο
14.09.15 14:39
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Πελόπιο
Χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Ηµερήσιας Φροντίδας Ηλικιωµένων (Κ.Η.Φ.Η.) στην Κοινωφελή Επιχείρηση του ∆ήµου Αρχαίας Ολυµπίας, με έδρα την Τοπική Κοινότητα Πελοπίου.
Υπεύθυνος του Κέντρου Ηµερήσιας Φροντίδας Ηλικιωµένων (Κ.Η.Φ.Η. ) ορίστηκε ο κος Παναγιωτόπουλος Αριστείδης.
Το ωράριο λειτουργίας του Κ.Η.Φ.Η. ορίζεται από ∆ευτέρα έως Παρασκευή 8:00 π.µ. έως 4:00 µ.µ. για την θερινή περίοδο και 7:00 π.µ. έως 3:00 µ.µ. για την χειµερινή περίοδο καθ’ όλο το έτος.
Πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς από το Κοινωνικό Φροντιστήριο Γιαννιτσοχωρίου
14.09.15 14:30
Πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς από το Κοινωνικό Φροντιστήριο Γιαννιτσοχωρίου
Δημόσια πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς, απευθύνει το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν ως εθελοντές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Κέντρου.
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Γυμνάσιο θα είναι: Αρχαία, Μαθηματικά, Έκθεση, Φυσική και Χημεία ενώ στο Δημοτικό: Γλώσσα και Μαθηματικά.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου απαιτεί τη συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό, προσκαλούμε εκπαιδευτικούς (αδιόριστους, διορισμένους, συνταξιούχους), οι οποίοι να είναι κάτοχοι πτυχίων με τίτλους σπουδών που συνάδουν με τα προαναφερθέντα μαθήματα, να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια μας αυτή, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τους μαθητές και τις οικογένειες τους, με την εθελοντική προσφορά τους.
Δηλώσεις συμμετοχής έως τέλη Σεπτεμβρίου 2015
Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής:
Καθημερινά στο Γραφείο του Κέντρου 7-9 μ.μ.
fb: Καραγγελή Κυριακή – Μαρία
Τηλ: 6936169878, 6989432916 (what's up)
e-mail: mkara1983@gmail.com
Τέλεση Αγιασμού στο Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδας
14.09.15 4:57
Τέλεση Αγιασμού στο Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδας
Σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η νέα μουσική σχολική χρονιά στο Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδας.
Επίσης σήμερα και ώρα 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος Αγιασμός.
Εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Γιαννιτσοχωρίου
14.09.15 1:48
Εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Γιαννιτσοχωρίου
Αύριο Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 5:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου.
Τα διαθέσιμα Τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου θα είναι τα ακόλουθα:
Μελέτη των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου
Τμήμα Δημιουργικής Γραφής
Μικροί Επιστήμονες εν δράσει
Ξεκινούν οι πεζορίες από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αμαλιάδας
14.09.15 1:27
Ξεκινούν οι πεζορίες από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αμαλιάδας
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Αμαλιάδας «Ορειβατείν» ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα και ώρα 5:30 το απόγευμα ξεκινούν οι πεζοπορίες στα πέριξ με σημείο συνάντησης το σπίτι του Μαράτου 300 μέτρα μετά το 1ο Λύκειο Αμαλιάδας, στην οδό Δροσίνη.
Απογευματινό προσκύνημα από το Σύλλογο Καλυβίων
13.09.15 13:01
Απογευματινό προσκύνημα από το Σύλλογο Καλυβίων
Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλυβίων Ήλιδας «Η Ήλιδα» διοργανώνει απογευματινό προσκύνημα - εκδρομή στην Κυπαρισσία
Η εκδρομή θα γίνει αύριο Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή εορτασμού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα.
Αιτήματα των παραγωγικών δυνάμεων της Ηλείας στον βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γρηγόρη Ψαριανό
13.09.15 12:55
Αιτήματα των παραγωγικών δυνάμεων της Ηλείας στον βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γρηγόρη Ψαριανό
Ζητήματα που αφορούν τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τις επιχειρήσεις του νομού συζήτησε κατά την διάρκεια της εδώ παρουσίας του ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γρηγόρης Ψαριανός και οι υποψήφιοι της Ηλείας με το προεδρείο του ΕΒΕ Ηλείας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος ανέπτυξε τα προβλήματα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Πρωταρχικό ζήτημα για την ανάπτυξη της περιοχής χαρακτήρισε την αποπεράτωση της Ολυμπίας οδού. Η μη ολοκλήρωση του έργου, τόνισε, συνεχίζει την απομόνωση και την αποκοπή του νομού από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς οδικούς άξονες με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και την ανάπτυξη του νομού. Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προστέθηκαν στις επιχειρήσεις λόγου του κλεισίματος των τραπεζών και του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ειδικότερα των εξαγωγικών (αγροτικών προϊόντων) και όσων χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες. Συζητήθηκαν επίσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων ( τουρισμού, κρουαζιέρα, Ολυμπιακή φλόγα, αεροπορικής σύνδεσης, βοήθειας επιχειρήσεων κλπ.).
Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ανέφερε ότι η συνάντηση με το Επιμελητήριο δεν είναι καθόλου τυχαία, θέλει να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την θέση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι βασικός μοχλός, για την έξοδο από την κρίση, για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Προϋπόθεση της ανασυγκρότησης είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με σχέδιο υποδομές και βοήθεια.
Ο Ψαριανός τόνισε επίσης ότι θα είναι αρωγός για τη προώθηση των προβλημάτων του νομού, μαζί με την οργάνωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην Ηλεία θα υπάρχει συνεργασία με το Επιμελητήριο για την προώθηση τους.
Φιλάρετος Ωλένης, ο ιεράρχης της Θυσίας
13.09.15 12:52
Φιλάρετος Ωλένης, ο ιεράρχης της Θυσίας
Ο μαρτυρικός του θάνατος τον Σεπτέμβριο του 1821 στην Τριπολιτσά

Ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, κληρικός με μόρφωση και αρετές, καταγόμενος από την Κωνσταντινούπολη, για δύο περίπου δεκαετίες υπήρξε Ποιμενάρχης του χώρου της Ηλείας. Βρέθηκε σε αυτήν την κρίσιμη θέση τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, για να προσφέρει τελικά την ζωή του ως θυμίαμα στον βωμό της Ελευθερίας κατά τον πρώτο χρόνο του Αγώνα.
Ως Επίσκοπος έδειξε ενδιαφέρον για τα γράμματα στην περιοχή μας, όπως μαρτυρούν οι σύγχρονοι του, ενώ σε όσους αγωνιστές τον εγνώρισαν άφησε την εικόνα του ενάρετου κληρικού. Έχοντας να αντιμετωπίσει τον πιεστικό βραχνά των Τουρκαλβανών του Λάλα και των Γαστουναίων Τούρκων που διαφέντευαν τον τόπο, έδειχνε συνεχές και έντονο ενδιαφέρον για το ποίμνιο του, τους Χριστιανούς Έλληνες της Ηλείας.
Όπως όλοι οι Ιεράρχες της Πελοποννήσου, έτσι κι αυτός, γνώριζε τα της Φιλικής Εταιρείας και το ότι πλησίαζε η μεγάλη στιγμή που οι Έλληνες θα αποτίναζαν τον ζυγό της Οθωμανικής Κατοχής. Την ίδια εποχή Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Γρηγόριος Ε΄, από την Πελοπόννησο καταγόμενος, που μαζί με άλλους Ιεράρχες και πιστούς υπήρξε το θύμα των Τουρκικών βαρβαροτήτων στην Πόλη, όταν οι Τούρκοι έμαθαν για την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.
Εδώ όμως, επειδή φοβούνταν το ενδεχόμενο εκρήξεως των ραγιάδων, οι Τούρκοι διοικητές της Τριπολιτσάς προσκάλεσαν στην πόλη αυτή τους Αρχιερείς και τους Προκρίτους της Πελοποννήσου. Στην τουρκική πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 16 Πρόκριτοι και 8 Αρχιερείς, ενώ απουσίαζαν οι εξ Αχαΐας πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες των Ελλήνων. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 1821. Αλλά έναν μήνα πιο πριν στην Βοστίτσα(το σημερινό Αίγιον) Αρχιερείς και Πρόκριτοι είχαν συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Φιλικής Εταιρείας, τον Παπαφλέσσα, για να προετοιμάσουν τον Μεγάλο Αγώνα.
Οι πιο πολλοί από τους προσκληθέντες είχαν γνώση της προετοιμασίας που γινόταν και παρουσιάστηκαν, ως πρόβατα επί σφαγήν, για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια των Τούρκων», να τους αποκοιμίσουν και να ετοιμαστούν καλύτερα οι ομοεθνείς τους. Και τον Μάρτιο του 1821 ξεκίνησε σε όλες τις μεριές του Μωριά η Επανάσταση. Οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς φοβισμένοι εκδήλωσαν την βάρβαρη οργή τους στους εγκλείστους Αρχιερείς και Προκρίτους της Τριπολιτσάς, που τους φυλάκισαν μέσα σε άθλιες συνθήκες.
Βασανιστήρια, αλυσίδες, πείνα, βρωμιά, πληγές, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της φυλακίσεως αυτών των ηγετών του Ελληνισμού στις φυλακές της Τριπόλεως. Μαζί με τον Φιλάρετο ήσαν εξ Ηλείας και οι Πρόκριτοι Ιωάννης Βιλαέτης (από τον Πύργο) και Παπαλέξης Οικονόμος (από την Ανδρίτσαινα).
Όλο το θέρος του 1821 πέρασαν μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Για να έλθει ο Σεπτέμβριος με την πολιορκία και την Άλωση της Τριπολιτσάς. Ελάχιστοι διεσώθησαν, σε κακά χάλια πάντα, από τις φυλακές. Τέτοιες ημέρες ήταν που άφησε την τελευταία του πνοή ο Εθνομάρτυς Φιλάρετος, Επίσκοπος Ωλένης. Κλείνω την μικρή μου αναφορά στην περιγραφή που κάνει για τον θάνατο του ο Αμβρόσιος Φραντζής(Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χριστιανουπόλεως, της οποίας ο Ιεράρχης Γερμανός απεβίωσε έγκλειστος στις φυλακές της Τριπολιτσάς) στο βιβλίο του ¨Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος¨:
«Οι Θεοδωράκης Δελιγιάννης, Ιωάννης Περρούκας, ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, και ο Πανάγος Κυριακός ετελεύτησαν μετά δύω ημέρας, άμα ότε εξήγαγον αυτούς με τον κράββατον έσωθεν του τείχους της Τριπολιτσάς προ της εφόδου.
Αιωνία η μνήμη των αξιομνημονεύτων αυτών αξιοσεβάστων Αρχιερέων και Προεστώτων, των συνεισενεγκόντων εαυτούς εκούσια θύματα, ως εις σφάγιον, χάριν της απελευθερώσεως της Φίλης Πατρίδος!!!»

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Καθηγητής φιλόλογος

Επισκέψεις υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
13.09.15 12:46
Επισκέψεις υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συνεχίζοντας την επικοινωνία με τους πολίτες της Ηλείας, κλιμάκιο των Υποψήφιων Βουλευτών του συνδυασμού μας θα επισκεφθεί και θα μιλήσει:
• Τη Δευτέρα 14-9-15 στην Κρέστενα, στις 8:00 μ.μ. (καφενείο Μαρκουλίνου).
• Την Τρίτη 15-09-15 στην Πηνεία, στις 8:00 μ.μ., στο Τζαμί (κέντρο Ευσταθόπουλου).
Τομείς και ειδικότητες στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας
12.09.15 17:31
Τομείς και ειδικότητες στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας
Για το σχολικό έτος 2015 - 2016 στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας θα λειτουργήσουν οι κάτωθι τομείς και ειδικότητες:
ΤΟΜΕΑΣ (Β τάξη)
Μηχανολογικός
Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Αισθητικής και Κομμωτικής
Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Πληροφορικής
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Γ τάξη)
Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
Τεχνικός Οχημάτων
Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού
Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού
Κομμωτικής Τέχνης (νέα ειδικότητα)
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Συνάντηση την Τετάρτη από τη Θεατρική Ομάδα Αμαλιάδας
12.09.15 17:24
Συνάντηση την Τετάρτη από  τη Θεατρική Ομάδα Αμαλιάδας
H Θεατρική Oμάδα Αμαλιάδας ξεκινά και τη νέα χρονιά με χαρά, σχέδια και πολύ - πολύ διάθεση.
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 θα συναντηθούν πάλι όλα τα μέλη, παλιά και νέα, για να κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους. Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος της Θεατρική Ομάδας να βρίσκεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Ροβιάτας την ερχόμενη Τετάρτη στις 8:00 μ.μ.
Το πρόγραμμα επισκέψεων της Λαϊκής Ενότητας στην Ηλεία
12.09.15 16:49
Το πρόγραμμα επισκέψεων της Λαϊκής Ενότητας στην Ηλεία
Αύριο Κυριακή 13-09-15 και ώρα 10:00 π.μ κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας με τους υποψήφιους βουλευτές Πάνο Βεργέτη, Ντίνο Αρβανίτη, Νικολόπουλο Γιάννη θα επισκεφτεί τα Μακρίσια και την Κρέστενα.
Την Κυριακής το απόγευμα το κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας θα επισκεφτεί τη Δάφνη Πηνείας στις 19:30 μ.μ και στις 20:15 θα βρίσκεται στο Χάβαρι Αμαλιάδας (καφενείο Ηλία Σιαχάμη).
Την Δευτέρα 14-09-15 στις 10:00 π.μ το κλιμάκιό μας θα περιοδεύσει στη Λαϊκή Αγορά του Βαρθολομιού και στις 12:00 μ.μ θα βρίσκεται στην Αγορά Γαστούνης.
Την Τετάρτη 16-09-2015 και ώρα 20:00 μ.μ στον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία της Λαϊκής Ενότητας στην πλατεία Δικαστηρίων με ομιλητή τον Δημήτρη Μπελαντή, και θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της.
Την Παρασκευή στην Ηλεία η Φώφη Γεννηματά
12.09.15 12:50
Την Παρασκευή στην Ηλεία η Φώφη Γεννηματά
Επίσκεψη στην Ηλεία προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
Επισκέψεις κλιμακίου Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμαλιάδας
12.09.15 9:42
Επισκέψεις κλιμακίου Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμαλιάδας
Συνεχίζοντας τις πολιτικές εξορμήσεις, κλιμάκιο της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμαλιάδας θα επισκεφτεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 7.30 τις κοινότητες Σαβαλίων, Αμπελόκαμπου και Ροβιάτας. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην κοινότητα Χαβαρίου.
«O μετεκλογικός και αναδρομικός «φορολογικός λογαριασμός» του μνημονίου στο στόχαστρο της επιχειρηματικότητας
12.09.15 8:14
«O μετεκλογικός και αναδρομικός «φορολογικός λογαριασμός» του μνημονίου στο στόχαστρο της επιχειρηματικότητας
Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Και Νοτιοδυτικής Ελλάδος
Γεωργίου Μαραγκού


Φορολογικά μέτρα, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015, σύμφωνα με τον Ν.4336/2015, καθώς και τα βασικότερα μέτρα του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές. Ειδικότερα, ο «φορολογικός λογαριασμός» που προαπαιτείται από το 3ο μνημόνιο και θα επιβαρύνει μετεκλογικά και αναδρομικά, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναλύεται ως ακολούθως:
• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες– Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).
• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Αγρότες: Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014. Ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5% με το Νόμο 4328/2015 (παράγραφος 8, άρθρο 2) που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου Μνημονίου (Ν.4336/2015) επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά βάρη για περισσότερους από 600.000 αγρότες, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη υποβάλλει τις εφετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Πλέον, θα πρέπει να τυπωθούν και να διανεμηθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στους υπόχρεους, στα οποία θα προβλέπεται η προσαυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο οικονομικό έτος. Όσοι υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα που θα περιλαμβάνει προκαταβολή φόρου 55% αντί για 27,5%.
• Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών: Ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα/ κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις όπως οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και όποιες ΟΕ-ΕΕ δεν έχουν απλογραφικά βιβλία). Από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου εξαιρούνται οι προσωπικές (ΟΕ και ΕΕ με απλογραφικά βιβλία) και οι ατομικές επιχειρήσεις.
• Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 30%, από το 10% στο 13%, του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.
• Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, προωθείται η ενσωμάτωσή της στο φόρο εισοδήματος από το 2016, ενώ οι μισθωτοί θα βιώσουν άμεσα τις επικείμενες αλλαγές μέσω της αυτόματης πτωτικής αναπροσαρμογής των μηνιαίων αποδοχών τους, λόγω αυξημένων παρακρατήσεων. Η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα συρρικνώσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά). Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης). Πιο αναλυτικά, οι συντελεστές υπερδιπλασιάζονται ανάλογα με τη κλίμακα και κυμαίνονται μέχρι 100.000 ευρώ από 0,7% έως 4%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα επιβάλλονται συντελεστές 6% και 8%.
• Αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις):
Μεταβολές θα επέλθουν και στις ισχύουσες, πριν τη ψήφιση του (Ν. 4336/2015), διατάξεις του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία). Με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση στο 5% (από το 3% που ίσχυε μέχρι τώρα) του επιτοκίου για οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι διαθέτουν χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο με αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Επίσης, εκτός ρύθμισης θα βρεθούν οι υπόχρεοι που αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις ή δεν έχουν ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους εντός 3 μηνών από την προθεσμία πληρωμής, ενώ παράλληλα, θεσπίζεται η πρόβλεψη μείωσης του υφιστάμενου αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης μπορεί αποδεδειγμένα (με βάση τα οικονομικά του δεδομένα) να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες από τις συμφωνηθείσες δόσεις.
• Μείωση ακατάσχετου ορίου: Μειώνονται όλα τα όρια για τις κατασχέσεις στα 1.000 ευρώ, ενώ το υπερβάλλον του νέου ορίου ποσό θα κατάσχεται στο σύνολό του. Σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, το ακατάσχετο όριο 25% καταργείται και μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ (καθαρό ποσό αφού αφαιρεθούν οι εισφορές). Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ). Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο.
• Κατάργηση Έκπτωσης Φόρου Εισοδήματος: Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.
• Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 30% από την 1η Οκτωβρίου στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα όπως Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και η Κως, ενώ από την 1/6/16 καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι υφιστάμενοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο στα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.
• Καταβολή ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και να καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις εντός του 2015. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια μικρών αυξομειώσεων των φορολογικών συντελεστών στα κλιμάκια του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου (για έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία), όπως επίσης και μείωση του αφορολόγητου ορίου του τελευταίου, το οποίο ανέρχεται σήμερα στις 300.000 ευρώ. Οι πιθανολογούμενες αλλαγές επιδιώκουν να προσδώσουν έναν αναλογικότερο χαρακτήρα στο φόρο, προκειμένου να επιμεριστεί όσο το δυνατόν δικαιότερα ο ετήσιος στόχος των 2,65 δις ευρώ.
Επιπλέον προαπαιτούνται:
• Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, προβλέπεται από 1η Οκτωβρίου αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή και τριπλασιάζεται ο Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου κίνησης.
• Κατάργηση των εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
• Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής μέσω του τραπεζικού συστήματος, ΟΛΟΥ του ποσοστού ΦΠΑ, αντί της διαφοράς αγοράς και πώλησης, για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής.
• Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με στόχο να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
• Άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη
• Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
• Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.
• Απόφαση μετά τη προσωρινή αναστολή για την επιβολή ΦΠΑ 23% στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
• Απόφαση για την αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, εξαιτίας των «capital controls» που παρατάθηκε, από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
• Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου και επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, έως το 2018.

Η ΕΣΕΕ προτείνει μια μόνιμη επιτροπή διαλόγου για τη συνεχή βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, την εκλογίκευση στη διαδικασία του ΦΠΑ, αλλά και την εξάλειψη πολλών αδικιών. Επίσης, έχει προτείνει τη γενίκευση συμψηφισμού οφειλών από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτό. Σημειωτέον ότι τα ληξιπρόθεσμα του επταμήνου του 2016 από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα έχουν ξεπεράσει τα 5,7 δις ευρώ. Τέλος, κρίνεται απαραίτητος ο σύγχρονος και συμβουλευτικός ρόλος των εφοριακών και οπωσδήποτε η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων και των κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Ηλείας
12.09.15 6:32
Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Ηλείας
Σήμερα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας Ηλείας, θα πραγματοποιήσει απολογιστική Γενική Συνέλευση και θα διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών οργάνων.
Η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 6:30 το απόγευμα και θα λάβουν χώρα στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, στην πλατεία Ανεμομύλου.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83