banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Αναστολή λειτουργίας 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών
24.05.21 4:20
Αναστολή λειτουργίας 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας αποφάσισε την δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, λόγω του σοβαρού ενδεχόμενου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς covid- 19, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των δεδομένων έως και την Κυριακή 30-05-2021.
Για την επιστροφή στην άνω σχολική μονάδα εκπαιδευτικών, μαθητών και λοιπού προσωπικού τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, είναι απαραίτητη από όλους, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) την προηγούμενη ημέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Μειωμένη υδροδότηση τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
23.05.21 17:11
 Μειωμένη υδροδότηση τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
O Δήμος Ήλιδας ενημερώνει τους δημότες ότι τη Δευτέρα 24 Μαΐου από τις 6:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. θα υπάρξει μειωμένη πίεση στην υδροδότηση της πόλης της Αμαλιάδας λόγω εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Δράση καθαρισμού στο Πάρκο Αλφειού
23.05.21 12:52
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Δράση καθαρισμού στο  Πάρκο Αλφειού
Την εικόνα που του αξίζει έδωσαν στο Πάρκο του Αλφειού ο Δήμος Πύργου με το Γραφείο Εθελοντισμού, την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου σε μια μεγάλη δράση καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (23/5). Με τη συμβολή συλλόγων και πολιτών το σπάνιο αυτό οικοσύστημα καθαρίστηκε εκτενώς, καθώς απομακρύνθηκαν συνολικά δύο φορτηγά σκουπίδια!
Στη δράση καθαρισμού έλαβαν μέρος οι σύλλογοι Νέων Καταραχίου, Φίλων Λίμνης Μουριάς, εθελοντών Αγίου Ηλεία, το 1ο σύστημα προσκόπων Πύργου, καθώς και αρκετοί πολίτες.
Το παρών στη δράση έδωσε από νωρίς και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες, τους συλλόγους και τους πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν και φυσικά δεν άφησε ασχολίαστη την εικόνα που αντίκρισαν πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός.
“Δυστυχώς το Δέλτα του Αλφειού έχει χρησιμοποιηθεί από πολίτες, που κάνουν ένα τραγικό λάθος, ως χώρος εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων. Ήδη παίρνουμε πρωτοβουλίες να καθαρίσουμε την περιοχή με την έγκριση του Δασαρχείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας και παράλληλα θα εκπονήσουμε μελέτη διαχείρισης του Πάρκου. Το Πάρκο Αλφειού έχει μοναδική οικολογική αξία και εκτιμώ ότι μπορεί να λαμβάνουν χώρα φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις και βεβαίως η τοπική οικονομία να έχει οφέλη από την επισκεψιμότητα και την σωστή εκμετάλλευση του συστήματος. Εμείς, συμβολικά και κυριολεκτικά είμαστε παρόντες. Η πόλη μας δυστυχώς είχε ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθαριότητα και αυτό προσπαθούμε να το καλύψουμε και με όρους κοινωνίας, όχι μόνο υπηρεσίας”.
Παρόντες στον καθαρισμό ήταν και ο υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος, η άμισθη σύμβουλος του δημάρχου Φλώρα Παπαγιαννάκη και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου Νίκος Ντόχας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βοήθησε όλους τους εθελοντές προσφέροντας νερά, ενώ και σ’ αυτή τη δράση-όπως και σε όλες μέχρι το τέλος της χρονιάς-μεγάλος χορηγός ήταν η εταιρεία Mediterre-Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ηλεία
23.05.21 11:48
Ο Αλέξης Τσίπρας  στην Ηλεία
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα 24 του Μάη θα βρίσκεται στην Ηλεία που τόσο έχει πληγεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Όσα δημιουργήθηκαν και όσα δρομολογήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε καταργούνται είτε παραπέμπονται στις καλένδες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Παιδεία, Υγεία, Υποδομές, Αγορά, Αγροτικήοικονομία, Τουρισμός αναδεικνύονται ως μείζονα προβλήματα, καθώς αφορούν όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της Ηλείας και αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Ο Αλέξης Τσίπραςπραγματοποιεί στον τόπο μας την πρώτη επίσκεψή του στην περιφέρεια μετά την άρση του lockdown, αναγνωρίζοντας ως μείζονος σημασίας τα ζητήματα που απασχολούν το νομό:εκτός πανεπιστημιακού χάρτη η Ηλεία,σε τέλμα ο οδικός άξονας Πάτρα–Πύργος–Καλό Νερό, νοσοκομεία με ελλιπές και με μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό.
Η επίσκεψη σηματοδοτεί την εκκίνηση νέων πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση και την ανάδειξη της Ηλείας!Οι Ηλείοι δεν θα ανεχτούν την περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση του τόπου τους!
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής
11.30 Σύσκεψη με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης στο Δημαρχείο Πύργου.
13.00 Συνάντηση με τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων.
13.30 Επίσκεψη στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
17.30 Συνάντηση με νέους εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες και επαγγελματίες στην Κουρούτα.
Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που θέλουν να παρευρεθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της περιοδείας του Προέδρου να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, να φορούν διαρκώς μάσκα προστασίας, να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να αποφεύγουν τη δημιουργία συνωστισμού. Η προστασία της υγείας είναι υπόθεση όλων μας.
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.ΦΙ.Ν.Α. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟ Πρωτοβουλίες για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας
23.05.21 11:45
Εμβολιασμός και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας επί τάπητος για τον αναπληρωτή Δημάρχου Δήμου Ήλιδας και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας (Σ.ΦΙ.Ν.Α.) κ. Ανδρέα Παπαδάκο.
Πρώτο μέλημα του κ. Παπαδάκου με την επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν να ενημερωθεί εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας αναφορικά με την λειτουργία του και φυσικά να προχωρήσει στον εμβολιασμό του για τον κορωνοϊό. Ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στον Καναδά και για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, δίνοντας το δικό του μήνυμα, επέλεξε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με το οποίο έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του μέσω των δωρεών που έχει κάνει και της στήριξης που παρέχει σε αυτό.
Έτσι, το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο όπου του χορηγήθηκε το εμβόλιο και παράλληλα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους γιατρούς και το προσωπικό, στους οποίους και έδωσε συγχαρητήρια για την εξυπηρέτηση και την γενικότερη λειτουργία του εμβολιαστικού. «Εμβολιαζόμαστε και χτίζουμε το τείχος ανοσίας. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και το κοινωνικό σύνολο» ήταν το μήνυμά του.

Ενημέρωση για όλα τα προβλήματα
Πέραν τούτου όμως, ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς και για την μη λειτουργία της νέας πτέρυγας που παραμένει ζητούμενο, ενώ όπως ο ίδιος τόνισε έχει δρομολογήσει επαφές και ενέργειες σε μία προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις ώστε όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό, το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας να έχει την θέση που του αξίζει στον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας.
Νωρίτερα, συναντήθηκε και με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου, με την οποία και συζήτησε εκτενώς όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να διαμορφώσει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, καθώς κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου που δημιουργήθηκε με πρωτεργάτες τους Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι έχουν διαρκές ενδιαφέρον και θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο.

‘Ο Αξονικός Τομογράφος είναι για όλους’
Ο κ. Παπαδάκος, ως δωρητής του σύγχρονου αξονικού τομογράφου και του ψηφιακού ακτινολογικού, έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μία δωρεά που έγινε για τους πολίτες της Ηλείας και επιθυμία του είναι να αξιοποιηθεί η δωρεά στο έπακρο για το καλό των συμπολιτών του.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς και πριν την αναχώρησή του για το Τορόντο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και τώρα με την επιστροφή του, έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πολίτες που δεν βρίσκουν την αναμενόμενη ανταπόκριση και δεν εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Συγκεκριμένα, για το θέμα ο κ. Παπαδάκος δήλωσε:
«Δυστυχώς έχω δεχθεί πολλά παράπονα από συμπολίτες μου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι επικοινωνούν με το Νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία αλλά δεν γίνονται δεκτοί. Υποστηρίζουν ότι η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί για να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ασθενών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Ηλείας και όχι για εξωτερικούς ασθενείς. Ειλικρινά, θέλω να πιστεύω ότι έχει κάποιο λάθος, γιατί εγώ εξαρχής είχα ξεκαθαρίσει ότι η δωρεά μου απευθύνεται σε όλους τους Ηλείους και επιθυμώ να καλύπτονται οι ανάγκες όλων. Το θέμα το είχα θέσει και στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Επαναλαμβάνω, ελπίζω να έχει γίνει κάποιο λάθος και ζητώ να λυθεί άμεσα το θέμα. Απαίτησή μου, δικαιολογημένα, είναι ο αξονικός τομογράφος και το ψηφιακό ακτινολογικό να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών και αναμένω απαντήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες γιατί θα αναγκαστώ να απευθυνθώ στο αρμόδιο Υπουργείο. Ακόμη και εάν ο όγκος των περιστατικών νοσηλευομένων είναι μεγάλος, μπορεί να γίνει σχετικός προγραμματισμός και τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα να διενεργούνται εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς».
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδάκος, το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των επαφών που θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμων Ήλιδας και Πύργου
23.05.21 4:13
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμων Ήλιδας και Πύργου
Για μια ακόμα φορά έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού μας. Η τελευταία αφορμή είναι η απουσία των σχολών από το φετινό μηχανογραφικό μετά από απόφαση της κυβέρνησης ολοκληρώνοντας το προμελετημένο έγκλημα. Στην ουσία οι σχολές παύουν να λειτουργούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Το ζήτημα της τύχης των σχολών δεν απασχολεί για πρώτη φορά. Κατά καιρούς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Νομό μας αλλά και γενικότερα. Τί είναι όμως αυτό που καθορίζει το “άνοιγμα” και το “κλείσιμο” τμημάτων κάθε φορά και πώς γίνεται οι ίδιοι που διαμορφώνουν τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μετά από λίγο να τον αποκηρύσσουν; Ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί.
Από τις περίφημες “ανωτατοποιήσεις” των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Αθηνά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Κουβέλης), τις “πανεπιστημιοποιήσεις” του νόμου Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ - ψηφίστηκε Μεγάλη Πέμπτη για να μην υπάρχουν φοιτητές στις σχολές), τις αλλαγές Κεραμέως (ΝΔ – ψηφίστηκε μέσα στη καραντίνα με κλειστές σχολές).
Πρόκειται για αλλαγές που σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν τη νομοτελειακή εξέλιξη των επιστημών. Αντίθετα γίνονται με γνώμονα το πού επικεντρώνει το ενδιαφέρον του για μεγαλύτερη κερδοφορία το κεφάλαιο, σε κάθε κλάδο και κάθε γεωγραφική περιφέρεια. Τί είναι αυτό που θα του αποφέρει πιο άμεσο και μεγάλο κέρδος. Αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που διατυμπανίζουν ως “σύνδεση με την αγορά” και αποβαίνει μοιραίο για τους φοιτητές που αντιμετωπίζονται ως πελατεία. Θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία στις σπουδές, για να έχουν ένα δυναμικό ευκίνητο και προσαρμόσιμο ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε φορά.
Από όλα αυτά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και τα τμήματα της Ηλείας. Έχουν πέσει θύματα αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Είναι υποκριτικά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν και το όψιμο ενδιαφέρον που τάχα δείχνουν σήμερα όλοι αυτοί, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, Βουλευτές, κομματικά στελέχη που ψήφισαν όλους τους νόμους κ.λ.π. για το μέλλον των σχολών αφού στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και βλέπουν το φοιτητή ως οικονομική μονάδα.
Έχουν ευθύνη τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο το Πανεπιστήμιο συνδέεται πιο οργανικά με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και που είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαία η κοινή πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο που ψηφίζουν σημαντικά νομοσχέδια για την Παιδεία. Φοβούνται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και επιλέγουν να ψηφίζουν όταν οι σχολές είναι κλειστές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι απλά χωροταξικό. Θέλουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα στο νομό μας, αλλά θέλουμε όπως και κάθε ίδρυμα στη χώρα μας, γιατί και εκεί φοιτούν παιδιά από οικογένειες της Ηλείας, να λειτουργεί και να έχει:
• Μόνιμο, πλήρους απασχόλησης επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές-ερευνητικές ανάγκες.
• Σύγχρονα εργαστήρια και εγκαταστάσεις, βιβλία και βιβλιοθήκη, φοιτητική μέριμνα (Σίτιση και στέγαση).
• Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι να χρηματοδοτείται η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός για την τρομοκράτηση των φοιτητών.
Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
ΝΑΙ στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
Εξιχνιάσθηκαν τρεις κλοπές σε οικίες στην Ηλεία
22.05.21 15:00
Εξιχνιάσθηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, τρεις κλοπές, σε οικίες στην Ηλεία.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Από την έρευνα, που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, προέκυψε ότι ο συλληφθείς ενεργώντας από κοινού με τουλάχιστον δύο ακόμη συνεργούς του από τις 05-02-2020 μέχρι και 26-2-2020, σε χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας, διέπραξαν τρεις κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες, από τις οποίες αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ και 3.000 ευρώ σε μετρητά.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ
22.05.21 6:40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙ΅ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομικό με αναγνώριση ευθυνών και όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν αγανακτισμένες δηλώσεις και… «λάβαρα επανάστασης…» Αυτό τονίζει με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις και τις «κατόπιν εορτής» κινητοποιήσεις για τις Σχολές και όχι μόνο ο υποψήφιος δήμαρχος Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Αυτοί που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σήμερα τα βάζουν με τους άλλους και κυρίως με την Πολιτεία χωρίς να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα δικά τους λάθη και τις ολιγωρίες του χθες και του σήμερα λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας τα εξής:
«Παρακολουθώ όπως και όλοι μας στην Ηλεία την … «έκτακτη θεατρική παράσταση» που παίζεται με αποδέκτη την ίδια την συνείδηση των Ηλείων πολιτών.
Στόχος της, η αποποίηση ευθυνών από αυτούς που έπρεπε να τις αναλάβουν και η επιρριψή τους γενικότερα στην Πολιτεία και σήμερα ειδικότερα στην κυβέρνηση για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο τόπος μας. Έτσι, για μια φορά ακόμη είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές!...»
Προσωπικά, και ως ενεργός πολίτης και με πλήρη επίγνωση των τοποθετήσεων που κατά καιρούς έχω κάνει, βρέθηκα πολλές φορές είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε ακόμη και με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ κοντά σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε υπουργούς αλλά και σε Πρωθυπουργούς. Και θέλω να επισημάνω ότι ποτέ και για οποιοδήποτε ζήτημα, κοινωνικό, χρηματοδοτικό για εκτέλεση έργων ή και για κάποιο σοβαρό θέμα συμπατριώτη μου δεν «εισέπραξα» άρνηση και απόρριψη.
Και δεν είχα ασφαλώς ούτε έχω πολιτική ή κομματική θέση, ενώ θεσμική κατείχα μόνο την περίοδο 2014 – 2019 χωρίς άλλη αρμοδιότητα, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.
Θέλω να πιστεύω δε, ότι διεκδικούσα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πολύ περισσότερο με τεκμηριωμένη άποψη και τον ανάλογο σεβασμό απέναντι στον συνομιλητή μου. Για αυτό και δεν αντιμετώπισα αρνητική συμπεριφορά από δημόσιους λειτουργούς, αιρετούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ… «ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΩΛΗΣΗ»
Σήμερα λοιπόν με έντονο προβληματισμό βλέπουν το… «λάβαρο της επανάστασης» που έχουν υψώσει οι Δήμαρχοι Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος εντός του Νομού, με συνθήματα επιστημονικής φαντασίας και συνειδησιακής ψυχολογικής επιρροής στους πολίτες και μόνο.
Όταν καταφεύγεις σε τέτοιες τακτικές κ. Δήμαρχε, γίνεται πλέον φανερό ότι δεν σε υπολογίζει κανείς, δείχνει δε ότι τρέχεις να προλάβεις την … ΑΛΗΘΕΙΑ που όταν ακουστεί θα σε «τελειώσει» οριστικά για τις ημέρες και τα έργα σου στον τόπο…
Την περ. Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σίγουρα συζήτησαν και για τα θέματα της Ηλείας. Γιατί λοιπόν δεν τον καλέσατε δύο μέρες μετά στην κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων να σας ενημερώσει;
Μήπως γνωρίζατε από πριν τις απαντήσεις και απλά μας εμπαίζατε;
Ως παλιός κοινοβουλευτικός (βουλευτής ΠΑΣΟΚ) ο Δήμαρχος του Πύργου γιατί δεν μας λέει το ιστορικό για την κατασκευή του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου; Υπήρχαν ή όχι τα χρήματα προ δεκαετιών στη τότε Νομαρχία για την κατασκευή του και με παρέμβαση του Δημάρχου εκείνης της εποχής δόθησαν και σπαταλήθηκαν για … πέργκολες και πεζόδρομους;
Ένας δρόμος 80 χλμ. Σε πεδιάδα και σε μια ευθεία χωρίς σύραγγες, γέφυρες ή άλλες τεχνικές ιδιομορφίες καταφέραμε να γίνει τελικά το «Γεφύρι της Άρτας»
Ναι!! Φέρουν ευθύνη βουλευτές από το παρελθόν όπως καιμόλεςποι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η σημερινή αναμφίβολα θα κριθεί και αυτή στο μέλλον. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ!
Δήμαρχε Γιάννη Λυμπέρη, προεκλογικά σας βλέπαμε παντού, από την Πάτρα μέχρι την Θεσσαλονίκη στις ομιλίες και συγκεντρώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού «εργαλειοποίησατε» αυτές τις κινήσεις και πριν… «ο πετεινός λαλήσει τρείς φορές» εσείς ο ίδιος διεκδικήσατε και καταφέρατε την εκλογή σας στην ΚΕΔΕ ως επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ….
Και σήμερα βλέποντας ότι πια δεν έχετε πολιτικό μέλλον ενώ είχατε ενημέρωση για τις Σχολές από το Υπ. Παιδείας, για το Νοσοκομείο μας από το Υπ. Υγείας και για τον δρόμο από το Υπ. Υποδομών δεν αναφέρατε τίποτα!...
Και φθάνεις σήμερα να σηκώνεις το «λάβαρο της Επανάστασης» πιστεύοντας ότι θα κρύψεις τις δικές σου ευθύνες κάτω από το χαλί και να λυτρωθείς στα μάτια του κόσμου. Όμως «πλανάσαι πλάνην οικτρά» γιατί οι πολίτες του 2021 είναι γνώστες και πολύ καλά ενημερωμένοι.
Την ατζέντα της ανυπαρξίας και της ανικανότητας της διαχείρισης του Δήμου Ήλιδας που συνδυάζεται με πλήρη εγκατάλειψη της καθημερινότητας των πολιτών δεν υπάρχει περίπτωση να την αλλάξεις με «θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών» που κατασκευάζεις και σίγουρα κάνεις κακό στον τόπο μας…
Στα θέματα απαιτείται σχεδιασμός ώριμη σκέψη παρουσίαση προτάσεων εφικτών και τεκμηριωμένων και διεκδικήσεις με νηφαλιότητα σταθερότητα και γνώμονα το μέλλον της Ηλείας και όχι την επικράτηση πολιτικών προσωπικών τακτικισμών.
Ως Δημήτρης Κωνσταντόπουλος πολίτης ή υποψήφιος Δήμαρχος Ήλιδας πέρα από πολιτικές ή κομματικές ιδεολογίες είμαι μόνο με τον τόπο μου!! την ίδια σκέψη ακλόνητα διατηρώ πάντα όσο και αν ανατρέξει κανείς σε προηγούμενες αναφορές και δηλώσεις μου. Αυτό είναι ΑΡΧΗ και δεν αλλάζει!!...
Και κάτι ακόμα: Παρατηρώντας τον θεσμικό χάρτη του τόπου μας με Αυτοδιοίκηση και Πολιτική θα δούμε την συντριπτική πλειοψηφία που διαδραματίζει ρόλο την τελευταία 20ετία να είναι η ίδια με ελάχιστες παραλλαγές. Τα ίδια πρόσωπα που σήμερα παραδέχονται ότι η Ηλεία έπιασε πάτο!!! Παραδέχονται δηλαδή ότι οι ίδιοι «βύθισαν» τον τόπο και αναζητούν τώρα άλλοθι χωρίς να κοιτάζονται καν στον δικό τους καθρέπτη…
Να θυμηθούμε επίσης ότι την πενταετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις τυμπανοκρουσίες και τα πρωτοσέλιδα με βραβεύσεις υπουργών στον Πύργο Για ποιό λόγο; Μήπως έλυσαν κάποιο θέμα της Ηλείας και δεν το γνωρίζουμε;;
Τους εκτιμώ και τους σέβομαι όλους και δεν μηδενίζω καμία προσπάθεια Πιστεύω όμως ως πραγματικός Ηλείος που αγαπά το Νομό και τον Δήμο του ότι πρέπει να επικρατεί η Αλήθεια . Να πρωτεύει το συλλογικό τοπικό συμφέρον και όχι το ατομικό μας. Διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα…
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
21.05.21 18:01
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυσε ο νόμος Γαβρόγλου, όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦΦΑ στον Πύργο κ.α. Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-, όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε. Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε. Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας, από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία και πάλι δεν μας είπε.
Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη» που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»;
Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους… κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους.
Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.
Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.
Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες!
Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι! Να τους πούμε "έως εδώ και μη παρέκει"! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…
Πρόγραμμα Επίσκεψης του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία
21.05.21 17:20
 Πρόγραμμα Επίσκεψης  του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί το Νομό Ηλείας τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
11.30 Σύσκεψη με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Ηλείας.
13.00 Συνάντηση με τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων.
13.30 Επίσκεψη στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο.
17.30 Συνάντηση με νέους εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες και επαγγελματίες στην Κουρούτα
Νέα ράπιντ τεστ Covid-19 σε Σμίλα και Αρχαία Πίσα
21.05.21 14:31
Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν νέα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 στις Κοινότητες Σμίλα και Αρχαία Πίσα.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 25 Μαΐου, από τις 9 έως τις 11:15 π.μ. το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σμίλα και από τις 11:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Αρχαίας Πίσας. Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση πρέπει να μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Εκτός από τους κατοίκους Σμίλα και Αρχαίας Πίσας, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και δημότες από άλλες όμορες Κοινότητες ή διερχόμενοι πολίτες.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 18 Μαΐου έγιναν νέα rapid test Covid-19στην έδρα του Δήμου, Αρχαία Ολυμπία (42 τεστ, όλα αρνητικά).
Ο Ανδρέας Μαρίνος συζητά με τους αγρότες της Ηλείας
21.05.21 14:26
Ο Ανδρέας Μαρίνος συζητά με τους αγρότες της Ηλείας
Ο Δήμος Πηνειού προσκαλεί τους αγρότες της Ηλείας την Κυριακή 23 Μαΐου στις 19.30 στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Γαστούνη, σε συνάντηση-συζήτηση με θέμα την μη πληρωμή αποζημιώσεων στις επίσπορες καλλιέργειες.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος θα συζητήσει με τους αγρότες την εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση των αποζημιώσεων.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία από 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου
21.05.21 10:15
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία από 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή παιδεία – Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής τους Υ.ΠΑΙ.Θ. από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργου Αλικάκου:
«Η Ολυμπιακή Παιδεία είναι η μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις Ολυμπιακές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού. Ο αθλητισμός, είναι φιλοσοφία ζωής και μέσω αυτής οι νέοι και οι νέεςμπορούν να αλλάξουν στάση ζωής, νοοτροπία και φιλοσοφία.
Γιατί μόνο μέσα από την παιδεία, μπορούμε να καταφέρουμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο που βασίζεται σε ιδανικά και αξίες και μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Η «Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία» θέλουμε να είναι η γιορτή του Ολυμπισμού και των αξιών, που θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ενστερνιστούν τα Ολυμπιακά ιδεώδη και να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα και το υποστηρίζει και εύχομαι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στην «Ολυμπιακή Εβδομάδα» να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να εμπνευστούν από τις αξίες που αντιπροσωπεύει».
Η Επικεφαλής του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. Αρχαίας Ολυμπίας και Αντιδήμαρχος στον ομώνυμο Δήμο, κα Ρόη Αντωνοπούλου, σημείωσε: «Από το 2017 έχει ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια – από την EOE, την ΕΘΝ.Ο.Α. και το Δήμο μας - να επανενταχθεί το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο στα σχολεία, αρχικά της Ηλείας, και της υπόλοιπης Ελλάδος, εν γένει. Φέτος, αυτή η προσπάθεια αποκτά σάρκα και οστά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας. Θα έχουμε τη χαρά να δούμε τους μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδος να απολαμβάνουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της μίας εβδομάδος συνεχούς ενασχόλησης με τον Ολυμπισμό με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο».
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η Ολυμπιακή Εβδομάδα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες ομάδες μαθητών/τριων 6-12 ετών και 13 έως 15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και θα υλοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.
Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών θα είναι:
-Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
-Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
-Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004
-Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα
-Ολυμπιακή εβδομάδα – Οδηγίες
Βασική προτεραιότητα δίνεται στην ενσωμάτωση του Ολυμπισμού, στην εδραίωση καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.
Οι Σχολικές μονάδες ή τα τμήματα των τάξεων μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν όποιο μέρος από τις προτεινόμενες ενότητες επιθυμούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας, είναι σημαντικό να διοργανωθούν παράλληλα, αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες εντός των Σχολικών μονάδων, για να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες ανά τμήμα ή ανά τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι, μικρά πρωταθλήματα, αγωνιστικές δραστηριότητες, προσομοίωση αθλημάτων, η βιωματικές δράσεις που κρίνουν κατάλληλες οι εκπαιδευτικοί για τη βέλτιστη παρακίνηση των μαθητών/τριων.
Παροτρύνουμε όλες τις Σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ολυμπιακή εβδομάδα, να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες τους, να γνωρίσουν τις αρχές, τις αξίες και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού και να συμμετέχουν σε όσες περισσότερες δράσεις επιθυμούν.
Τα σχολεία, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, στην ιστοσελίδα της ΕΘΝΟΑ www.hoa.org.gr ακολουθώντας τις οδηγίες που θα αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Στη δήλωση θα αναφέρεται το σχολείο, η βαθμίδα εκπαίδευσης, το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου εκπαιδευτικού για επικοινωνία, το τηλέφωνο, η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου, και ο αριθμός των μαθητών/τριών.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες, σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2106878912 και 2106878815 και στο email: hoa@ethnoa.org ή dpanagopoulou@ethnoa.org.
Επί χάρτου τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
21.05.21 9:32
Επί χάρτου τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
πί χάρτου τέθηκαν τα σοβαρά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στη διευρυμένη συντονιστική συνάντηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, και του Αντιδημάρχου Πύργου, κ. Γιάννη Αργυρόπουλου, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Στο «τραπέζι» η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως, το ΣΧΟΑΠ και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δ. Πύργου
Ιδιαιτέρως διεξοδική και παραγωγική ήταν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Νοτίου Τμήματος Σχεδίου Πόλης του Πύργου, την έγκριση των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΑΠ) του Πύργου, αλλά και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δ. Πύργου που θα ρυθμίζει τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), οι οποίες ήταν εστιασμένου χαρακτήρα και δρουν ανασταλτικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας.
Η ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ και του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Νομού. Πρέπει να κάνουμε την πόλη του Πύργου την πόλη που ονειρευόμαστε και αγαπάμε - μια πόλη, σύγχρονη βιώσιμη και βιοκλιματική, εφάμιλλη με τις εξαιρετικές δυνατότητες της περιοχής, η οποία να προσφέρει στους πολίτες υψηλή ποιότητα ζωής, όπως δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου.
Ο Υφυπουργός, βαθύς γνώστης του αντικειμένου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας που είχε επισκεφθεί το Νομό μας, προσέφεραν ουσιαστικές συμβουλές και κατευθύνσεις, ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά και ορθά το σύνολο των ζητημάτων της πρωτεύουσας του Νομού και να τεθούν τα θεμέλια για την ουσιαστική ανάπτυξη. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες από το 2008, τις οποίες ο Δήμος Πύργου έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει.
Επί χάρτου η χρηματοδότηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων του Νομού
Από την πλευρά της, η κα Βουλευτής, η οποία εργάζεται συστηματικά, όλο αυτό το διάστημα, προς επίλυση των πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων του Νομού και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια για όλη την Ηλεία και ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο των διαδικασιών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με έμφαση την περιοχή του Κάστρου που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο ζήτημα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τίθενται σοβαροί αρχαιολογικοί περιορισμοί, του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, του Δήμου Ήλιδος, του Δήμου Πηνειού και του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας.
Ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δήλωσαν ότι «μέλημα του Υπουργείου είναι να διευθετηθούν οι χωροταξικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες και να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια του συνόλου του Νομού που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους για χρηματοδότηση». Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε δε ότι έως τέλος Ιουνίου θα έχουν βγει οι προσκλήσεις για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Οι λάτρεις της κλασικής μοτοσυκλέτας σε μια βόλτα «πίσω στο χρόνο»
21.05.21 9:13
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Οι λάτρεις της κλασικής μοτοσυκλέτας σε μια βόλτα «πίσω στο χρόνο»
Με μια λιτή εκδήλωση, όπως απαιτούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, θα δοθεί την Κυριακή 23 Μαΐου από το Πάρκο Ξυστρή η εκκίνηση της πολύ εντυπωσιακής δράσης «The Distinguishes Gentleman’ s Ride» που διοργανώνεται για άλλη μια χρονιά στην πόλη του Πύργου με τη στήριξη του Δήμου Πύργου. Την βόλτα των μοτοσυκλετιστών από τον Πύργο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία θα κηρύξει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.
Η συγκέντρωση των μοτοσυκλετιστών έχει προγραμματιστεί γύρω στις 10 π.μ. ενώ σχεδόν δύο ώρες μετά θα οι αναβάτες θα ξεκινήσουν την βόλτα τους με τις εντυπωσιακές μηχανές τους για την Αρχαία Ολυμπία.
Μετά από ένα χρόνο αποχής-λόγω των απαγορευτικών μέτρων κατά της πανδημίας-οι λάτρεις της κλασικής και μοντέρνας κλασικής μοτοσυκλέτας δίνουν και πάλι ραντεβού στην πόλη του Πύργου για έναν μεγάλο φιλανθρωπικό σκοπό: να ενημερωθεί ο κόσμος για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των αντρών όπως και να συγκεντρωθούν χρήματα για την πρόληψή του μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης «gentleman’sride.com». Ιδρυτής της παγκόσμιας αυτής δράσης είναι ο Αυστραλός Mark Hawwa και πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου μέσω του ιδρύματος Movember. Στον Πύργο την όλη δράση υπογράφουν οι: Γιώργος Μπούζας, Σπύρος Σορβατζιώτης Γιάννης Πλατανίτης, Τάκης Διαμαντόπουλος και Κώστας Ζάβος ενώ κάθε χρόνο ο θεσμός αποκτά περισσότερους υποστηρικτές.
Αναστολή λειτουργίας σχολείων λόγω κορωνοϊού
21.05.21 7:51
Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας, έως και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, των παρακάτω σχολικών μονάδων, ως εξής:
Τμήμα Δ2 της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών.
Νηπιαγωγείο Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας.
Για την επιστροφή στις ως άνω σχολικές μονάδες εκπαιδευτικών, μαθητών και λοιπού προσωπικού την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, είναι απαραίτητη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου την προηγούμενη ημέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην Ολυμπία η άσκηση “Δια Πυρός 2021”
21.05.21 6:55
Στην Ολυμπία η άσκηση “Δια Πυρός 2021”
Καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία προετοιμάζεται ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους και προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα, η μείωση του χρόνου απόκρισης και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, έχει προγραμματιστεί άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες με κωδική ονομασία “Διά Πυρός 2021”.
Στην άσκηση θα συμμετάσχει το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και θα διεξαχθεί στην αρχαία Ολυμπία την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021. Το σενάριο προβλέπει την επιχειρησιακή αντιμετώπιση πυρκαγιάς μεγάλης αγροτοδασικής έκτασης η οποία θα απειλήσει και τον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας και θα υλοποιηθεί με ρεαλιστικές ενέργειες καταστολής από τακτικό επίπεδο με εμπλοκή των Δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δωρεάν ράπιντ τεστ τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
21.05.21 6:48
Δωρεάν ράπιντ τεστ τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρες από 9:00 το πρωί έως 2:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Συνάντηση Ομάδας Παραγωγών και Ανδρέα Νικολακόπουλου με Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
21.05.21 5:46
Συνάντηση Ομάδας Παραγωγών και Ανδρέα Νικολακόπουλου με Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε πολύ καλό κλίμα και με θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά σε βασικά αιτήματα των αγροτών μας, έγινε το πρωί της Πέμπτης η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας από τον Χρήστο Βαλιανάτο και τον Σωτήρη Κακαλέτρη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου στην Αθήνα, παρουσία του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου ο οποίος είχε πάρει και σχετική πρωτοβουλία.
Κυρίαρχο θέμα στο τραπέζι της συνάντησης η τύχη του προϊόντος της σταφίδας και η ουσιαστική στήριξη από πλευράς Πολιτείας με τον κ. Βαλιανάτο και τον Ηλείο βουλευτή να επισημαίνουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης, καθολικό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια.
Ο Υφυπουργός, που έχει κατανοήσει και ο ίδιος την σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος, ως γεωπόνος άλλωστε και ο ίδιος, τόνισε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει επιτέλους ένα τέτοιο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων που θα μπορεί να δώσει εικόνα «αναγέννησης» στην παραγωγή της σταφίδας, μία παραγωγή που είναι βασική στον τόπο μας αλλά έχει αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
Το ζήτημα των αποζημιώσεων πληγέντων αγροτών ήταν ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε αφού και εδώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας μετά από τα φαινόμενα παγετού και χαλαζοπτώσεων. Ήδη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η χώρα μας μαζί με την Ολλανδία και κάποιες ακόμη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία έχουν ενημερώσει για το μέγεθος των ζημιών και την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των αγροτών μας.
Στο σημείο αυτό τόσο οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών όσο και ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησαν να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία για τις αποζημιώσεις και των πυρόπληκτων αγροτών ιδιαίτερα ελαιοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών που είδαν τις εκτάσεις τους να αφανίζονται από τις φωτιές στην περιοχή της Δάφνης και των γύρω κοινοτήτων την περυσινή χρονιά. Οι αποζημιώσεις αυτές δίνονται μέσω των ΠΣΕΑ όπου συνήθως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις για αυτό και ζητήθηκε η παρέμβαση του Υφυπουργού.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΟΡΗ ΠΑΤΑΤΑ
Στο μεταξύ, προχωρά το θέμα των αποζημιώσεων για την καλλιέργεια του καρπουζιού, της φθινοπωρινής πατάτας και των κηπευτικών (τομάτα και αγγούρι) όπως έγινε εκ νέου γνωστό. Τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένα, θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην συνέχεια αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.
Ωστόσο, τόσο από την Ομάδα Παραγωγών όσο και από τον βουλευτή, όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στην διαδικασία και η επίσπορη πατάτα. Είναι ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να βρει την ανάλογη λύση ενώ όπως επισημάνθηκε στην συνάντηση αν χρειαστεί θα γίνει και νέα παρέμβαση.
Συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ταλαιπωρούν τον αγροτικό πληθυσμό στη βάση παράκαμψης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης διαδικασιών ενώ οι κ. κ Βαλιανάτος και Κακαλέτρης αναφέρθηκαν και στα προγράμματα της Ομάδας Παραγωγών για τα οποία χρειάζονται και την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Οικονόμου να δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον ώστε να βοηθήσει όπου είναι δυνατόν.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος μίλησε για μία ουσιαστική επίσκεψη όπως έδειξε και το αποτέλεσμά της, δίνοντας όπως είπε την δυνατότητα να εξεταστούν εκκρεμή και «ανοικτά» για την επίλυσή τους αγροτικά προβλήματα.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Υφυπουργός είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και παρακολουθεί και ο ίδιος με σοβαρότητα και ενδιαφέρον αυτά τα ζητήματα όπως των αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών και της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, έργου τεράστιας σημασίας για την Ηλεία.
Επίσης, σε θετική εξέλιξη είναι και η πορεία του θέματος των γρήγορων αποζημιώσεων και της ένταξης σε αυτές και άλλων προϊόντων που έχουν πληγεί είτε από την πανδημία είτε από τα φαινόμενα της κακοκαιρίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος ήταν αισιόδοξος για την έκβαση κάποιων θεμάτων και δήλωσε επίσης την ικανοποίησή του για την συνεργασία και την ανταπόκριση που βρήκαν από τον προαναφερόμενο κυβερνητικό παράγοντα και τόνισε ότι η προσπάθεια η δική του και των συνεργατών του θα συνεχισθεί, τόσο για τα θέματα που ετέθησαν στην συνάντηση όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Ομάδας αλλά και γενικότερα τους Ηλείους αγρότες.
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας
21.05.21 5:43
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας
Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιηθεί στην Αμαλιάδα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού χώρου (Συνεδριακό Κέντρο), στις 24 Μαΐου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30΄, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Θέματα Δημάρχου -Προεδρείου:
1. Παράταση του συμβατικού χρόνου τής Σύμβασης με το Πράσινο Ταμείο και το Τ.Π.& Δ. για την υλοποίηση του Προγράμματος «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016»-Άξονας προτεραιότητας 4 ‘Αστική βιώσιμη κινητικότητα’» [Σχετ. ΑΔΣ 8/2017].
2. Παράταση του συμβατικού χρόνου τής Σύμβασης με το Πράσινο Ταμείο και το Τ.Π.& Δ. για την υλοποίηση του Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2018» [Σχετ. ΑΔΣ 438/2018].
3. Ορισμός εκπροσώπων τού δήμου στη διαδικασία σύνταξης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας σχολικών μονάδων.
4. Ορισμός εκπροσώπων τού δήμου στην επιτροπή Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, έτους 2021, του Λιμεναρχείου Κατακόλου.
5. Ορισμός μελών στη Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών Ορειβατικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Ηλείας.
6. Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου στον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας.
7. Έγκριση Δημοπρασίας Αποσυναρμολόγησης - Αποθήκευσης - Εκμίσθωσης της Μονάδας Δεματοποίησης του δήμου.
Θέματα Οικονομικής Υπηρεσίας:
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ε. Αστερής)
8. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2020 του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κέντρου «Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», της Ι. Μ. Ηλείας.
9. Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κέντρου «Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», της Ι. Μ. Ηλείας.
Θέματα Οικονομικής Επιτροπής:
(Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Λυμπέρης)
10. 5η Αναμόρφωση οικονομικού προϋπολογισμού, έτους 2021
Θέματα Υπηρεσίας Καθαριότητας Ηλ/σμού & Πρασίνου:
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ε. Χριστοφόρου)
11. Καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν καμία αξία, βάσει εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.
Θέματα Τεχνικής Υπηρεσίας :
(Εισηγητής: Δήμαρχος Γ. Λυμπέρης)
12. 4η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2021
13. Έγκριση εκτέλεσης έργων επέκτασης ηλεκτροφωτισμού στις κοινότητες Μαζαρακίου & Αγραπιδοχωρίου.
Θέματα Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος
(Εισηγητής: Δήμαρχος Γ. Λυμπέρης)
14. Επί αιτήσεως Nικολέττας χας Αλεξάνδρου Παπουτσή - Κωνσταντίνου Παπουτσή - Αδαμαντίας Παπουτσή - Καλλιόπης Παπουτσή, για τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Αμαλιάδας στην περιοχή ακινήτου τους, βάσει του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η΄ «ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ» του Ν.4759/2020.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39