ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


«Ανοιχτή λέσχη κριτικής σκέψης» κάθε Δευτέρα στη Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας
16.04.16 16:11
 «Ανοιχτή λέσχη κριτικής σκέψης» κάθε Δευτέρα στη Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας
Μια νέα συνεργασία, με την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα 18 Απριλίου 2016. Μια συνεργασία που ενισχύει την αποστολή και το ρόλο του Σωματείου, σύμφωνα πάντα με τις καταστατικές μας αρχές, αλλά και τους στόχους που οφείλουμε να υπηρετούμε. Πρόκειται για την "Ανοιχτή λέσχη κριτικής σκέψης" που συγκροτείται από πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μοιραστούν και να διαδώσουν γνώση πάνω σε θέματα φιλοσοφίας και Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων ξεκινά με «Εισαγωγή στην ιστορία της φιλοσοφίας-κύκλος α: αρχαία φιλοσοφία» και υπεύθυνο τον κ. Μάριο Δαρβίρα (βλέπε στη συνέχεια βιογραφικό).
Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, κάθε Δευτέρα 7.00-9.00 μ.μ. στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
Για συμμετοχές-περιορισμένος αριθμός-οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της Βιβλιοθήκης, πρωί-απόγευμα, ώρες γραφείου ή να στείλουν μήνυμα στη διεύθυνση: mdarviras@gmail.com

Ο Μάριος Δαρβίρας γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1966. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη θεωρητική φυσική. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις και σεμινάρια για διάφορα επιστημονικά και θεωρητικά θέματα. Ανάμεσα στα θεωρητικά ενδιαφέροντά του πέρα από τα επιστημονικά θέματα , συγκαταλέγονται η φιλοσοφία, η αισθητική, η θεωρία της λογοτεχνίας κ.λ.π. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα είτε επιστημονικού είτε θεωρητικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ελληνικά έχει επιμεληθεί και μεταφράσει μια σειρά διηγημάτων του πολύ δημοφιλούς Τσέχου σατυρικού συγγραφέα Γιαροσλάβ Χάσεκ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ) καθώς και το τελευταίο κείμενο πριν φύγει από τη ζωή του σημαντικού σοβιετικού φιλοσόφου Έβαλντ Βασίλιεβιτς Ιλιένκοφ και το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών από τις εκδόσεις ΕΠΕΚΕΙΝΑ. ενώ προς έκδοση βρίσκεται και μια σειρά δοκιμίων του σημαντικού μαρξιστή φιλοσόφου Κάρελ Κοσίκ.
Τρέχουμε για την Εκεχειρία 1623 χρόνια μετά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας
16.04.16 16:02
Τρέχουμε για την Εκεχειρία 1623 χρόνια μετά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας
Την Τετάρτη, ένα κορυφαίο γεγονός, γεμάτο συμβολισμούς για την εποχή που ζούμε, θα διεξαχθεί στην ιερή γη της Ολυμπίας.
Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία και για φέτος, που είναι Ολυμπιακή χρονιά, θα ονομάζεται: «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016» θα πραγματοποιηθεί και πάλι μετά από 1623 χρόνια.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Συμπολιτεία Ολυμπίας (Federation of Olympia) με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων)
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του CISM, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπ. Εθν. Άμυνας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Φιλάθλου Σωματείου Γυναικών η Καλλιπάτειρα.
Το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνουμε στο αίθριο του νέου μουσείου της Ήλιδας την τελετή έναρξης του πρώτου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» οι ένστολοι -αθλητές του ΑΣΑΕΔ- που θα μετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, συμβολικά θα παραδώσουν τα όπλα τους. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με καλλιτεχνικά δρώμενα Ηλείοι μαθητές και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού.
Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον αθλητισμό και στην εκεχειρία με έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση για τους παρευρισκόμενους, προσφορά των συλλόγων Ήλιδας, Αυγείου και Καλυβίων.
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα διεξαχθεί ο πρώτος δρόμος αφιερωμένος στην Εκεχειρία: «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», οι αθλητές θα τρέξουν τα 49,8 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία. Με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητών Ενόπλων Δυνάμεων), και τη συμμετοχή του Διεθνούς Στρατιωτικού Συμβουλίου Αθλητισμού. Το CISM με σύνθημα «Φιλία μέσω του Αθλητισμού» είναι μία από τις μεγαλύτερες διεπιστημονικές οργανώσεις στον κόσμο, αποτελούμενο από 134 χώρες μέλη και λειτουργεί υπό την σκέπη του ΟΗΕ, έχοντας ως απώτερο στόχο τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη με τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων μέσω του αθλητισμού.
Σε όλα τα χωριά της διαδρομής σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και εθελοντές κατοίκους θα υπάρχουν σημεία ανεφοδιασμού των αθλητών.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τους Έλληνες Ολυμπιονίκες σε επιλεγμένα χωριά της διαδρομής θα γίνουν δρώμενα με μαθητές. Με τον δικό τους τρόπο μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά καθενός από τα 13 χωριά μέσα από τα οποία διέρχεται ο δρόμος της Εκεχειρίας, τρέχοντας ένα μικρό κομμάτι του δρόμου από την αρχή έως το τέλος του χωριού τους δημιουργώντας τη δική τους μικρή διαδρομή Εκεχειρίας. Η συμμετοχή τους στον Δρόμο της Εκεχειρίας θα είναι ένα «βάπτισμα», στο νόημα της μεγάλης αυτής ιδέας και παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε τους αυριανούς σωστούς και πνευματικά ελεύθερους, με στόχους και ιδανικά, αλλά και πειθαρχία, πολίτες.
Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί ο πρώτος «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016», είναι 49,8 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και περνά μέσα από 13 ημιορεινά χωριά των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, Ξεκινώντας από την Αρχαία Ήλιδα διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Στη διαδρομή θα υπάρξουν 16 σταθμοί ανεφοδιασμού.
Στόχος των δράσεών μας είναι προβληθεί θετικά ο τόπο μας και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα όχι μόνο στην περιοχή από όπου διέρχεται το μονοπάτι, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μια αγκαλιά για τα παιδιά το πολέμου

Το κοινωνικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί και έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Συμπολιτείας Ολυμπίας και την Οργανωτική Επιτροπή του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», αποσκοπούμε στο να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους τόσο σε θέματα που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (όπως τα ΑΜΕΑ και οι πρόσφυγες) και στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στο να φέρουμε την ελπίδα ότι «ο Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει και στη δική τους εκεχειρία και ειρήνη…
Έτσι ανοίγοντας και ένα δρόμο προς τον συνάνθρωπό μας αλλά και «μια αγκαλιά για τα παιδιά του πολέμου» σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μαζεύουμε παιχνίδια, ρούχα και ό,τι χρειάζεται ένα παιδί σε κεντρικά σημεία του Πύργου και της Αμαλιάδας, αλλά και στο χώρο της εκδήλωσης στην Αρχαία Ήλιδα. Για τα παιδιά που πάλεψαν με τα μανιασμένα κύματα, γιατί πίστεψαν σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βομβαρδισμούς και πείνα. Σε ένα καλύτερο κόσμο που θα βασιλεύει η ειρήνη! Κάνουμε έκκληση σε όλους, να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο κάθε ένας από εμάς την αγκαλιά του και να δείξουμε και να διδάξουμε σε αυτά τα «παιδιά του πολέμου» τι είναι η εκεχειρία…
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας για την εγκατάσταση μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά
16.04.16 15:51
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας για την εγκατάσταση μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας καλεί τα μέλη του και τους πολίτες του Δήμου Ήλιδας να παρευρεθούν την Δευτέρα 18-04-2016 και ώρα 15.30 το μεσημέρι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας που θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης με θέμα συζήτησης την εγκατάσταση μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά και τη μεταφορά εκεί των απορριμμάτων της Ηλείας για επεξεργασία.
Συνελήφθη 43χρονος καλλιεργητής ναρκωτικών στον Πύργο
16.04.16 15:49
Συνελήφθη 43χρονος καλλιεργητής ναρκωτικών στον Πύργο
Συνελήφθη χθες (15-4-2016) το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 43 ετών σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση, καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες εντόπισαν το 43χρονο να οδηγεί επιβατηγό αυτοκίνητο στον Πύργο, το όποιο ακινητοποίησαν για έλεγχο.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα του 43χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:
• Μια νάιλον συσκευασία κάνναβης βάρους 3,1 γραμμαρίων.
• Ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι κάνναβης.
• Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
• Ένα μεταλλικό τρίφτη με ίχνη κάνναβης.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενήργησαν έρευνα στην οικία του δράστη στην περιοχή της Σπιάτζας όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τα ακόλουθα :
• Οκτώ φυτώρια κάνναβης.
• Ένα ακόμα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι.
• Μια συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.
• Σπόρους κάνναβης βάρους 2,3 γραμμαρίων.
• Το χρηματικό πόσο των 65 ευρώ.
Παράλληλα κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το όποιο χρησιμοποιούσε ο 43χρονος ως μέσο επικοινωνίας για τη διάθεση των ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.
Απεβίωσε ο Ρένος Πετραλιάς
16.04.16 10:40
Απεβίωσε ο Ρένος Πετραλιάς
Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας (1979-1981) και επί σειρά ετών Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Ρένος (Αυγερινός) Α. Πετραλιάς, σε ηλικία 83 χρονών.
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1933 και ήταν γιος του Ιατρού - Δημάρχου Αμαλιάδας - Βουλευτή Β' Αντιπροέδρου της Βουλής Αντωνίου Πετραλιά.
Σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Αμαλιάδας το 1978.
Το 1981, εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε Βουλευτής μέχρι το 2000.
Ηταν παντρεμένος με την επιχειρηματία Μίκα Καλοκαιρινού και έχει δυο παιδιά, τη Μαρία και τον Αντώνη.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή στις 4:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας.
Εκδρομή Συλλόγου των Αμπελοκαμπιτών της Αθήνας
16.04.16 8:09
Εκδρομή Συλλόγου των Αμπελοκαμπιτών της Αθήνας
Ο Σύλλογος των Απανταχού Αμπελοκαμπιτών “Η Αγία Παρασκευή” διοργανώνει ολοήμερη εκδρομή με προορισμό το Σοφικό Κορινθίας στο Πάρκο The Ranch.
Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 17 Απριλίου 2016.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: «Αρκαδία, ιδεώδες αλλά και κοινωνική αναφορά»
16.04.16 6:49
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: «Αρκαδία, ιδεώδες αλλά  και κοινωνική αναφορά»
Εκδήλωση με θέμα: «Αρκαδία, ιδεώδες αλλά και κοινωνική αναφορά» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα αναγνωστηρίου της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ., υπό τη διοργάνωση του Σωματείου της Βιβλιοθήκης.
Ένα θέμα για τη διαμόρφωση και την πορεία του μύθου της Αρκαδίας, που σαγήνευσε τη Δύση και επηρέασε τον πολιτισμό της, λογοτεχνία- εικαστικές τέχνες- σκέψη, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Από τον Βεργίλιο ως το Λορέντζο των Μεδίκων και τον Γκαίτε, από τον Πουσέν ως τον Τόμας Κόουλ και τον Ίκινς στις Η.Π.Α.
Ομιλήτρια θα είναι η Φιλόλογος κ. Αντωνία Μπούρα.
Εκλογές στον Εθιμοτοπικό Όμιλο των Λεχαινών
16.04.16 6:00
Εκλογές στον Εθιμοτοπικό Όμιλο των Λεχαινών
Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα διενεργηθούν στον Όμιλο Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου.
Οι εκλογές θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σινέ Άστρον» στα Λεχαινά, από τις 5:00 το απόγευμα και μέχρι τις 9:00 το βράδυ.
Οσα μέλη επιθυμούν να δηλώσουν υποψηφιότητα θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016.
ΗΛΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Σάββατο 16 Απριλίου 2016
16.04.16 5:56
ΗΛΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Σάββατο 16 Απριλίου 2016
Ποιός σκότωσε τον Ουίλιαμς” στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο στην Αμαλιάδα, η Θεατρική Ομάδα Αμαλιάδας - Πολιτιστικού Συλλόγου Λυγιάς “Αποχρώσεις”
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, με τίτλο: ”Ολυμπιακή Κληρονομιά” στην Αρχαία Ολυμπία
• Πασχαλινό Παζάρι στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, από το Νομαρχιακό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Νομού Ηλείας “Ήλις”
• Διήμερη εκδρομή στην Ήπειρο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακοταρίου
• Ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Σαμικού
• Μέθεξη Αρχαιοελληνικού Πνεύματος: Πολύμορφη Πολιτιστική Εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία και τον Επικούρειο Απόλλωνα
• ¨Κόκκινα φανάρια” από την Ομάδα Τέχνης “Δούρειος Ίππος” στο Θέατρο “Απόλλων” στον Πύργο
• Εκδρομή στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα από το Ελληνικό Ωδείο Πύργου
• Διήμερη εκδρομή στην Αράχοβα, Γαλαξίδι, Δίστομο και Δελφούς από το Παράρτημα Πύργου του Λυκείου Ελληνίδων
• Ο Σύλλογος Γονέων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλικώμου διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή το Σάββατο 16 Απριλίου στην Αρχαία Μεσσήνη – Καλαμάτα
• Ενημερωτική εκδήλωση στον Πύργο για το Πρόγραμμα: «Συνηγορία για Σκλήρυνση κατά Πλάκας στη Δυτική Ελλάδα»
• Τριήµερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ Τάξης του Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Αγωγής του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, µε προορισµό το Γύθειο - Μονεμβασιά στο πλαίσιο των καινοτόµων Προγραµµάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων µε τίτλο:΄΄Ταξίδι ζωής...Ταξίδι νοσταλγίας”
• Εκδήλωση με θέμα: «Αρκαδία, ιδεώδες αλλά και κοινωνική αναφορά» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα αναγνωστηρίου της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας
• Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο Μάνο Λαΐζο από το Λύκειο Βουνάργου
• Πασχαλινό παζάρι από την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Πύργου
• Σεμινάριο Αρχαίας Όρχησης στην Αρχαία Ολυμπία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
• Χοροεσπερίδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας
• Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από φορείς της Αμαλιάδας στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
15.04.16 16:26
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Με το σύνθημα «συνεχίζουμε τον αγώνα μας, οργανωνόμαστε, συγκρουόμαστε με την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική Ε.Ε., αστικών κυβερνήσεων, μονοπωλίων» ξεκινά σήμερα Σάββατο 16 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΠ το εκλογο- απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι Αγροτικοί Σύλλογοι μέλη της ΟΑΣΗ πραγματοποίησαν τις δικές τους εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και εξέλεξαν τα νέα διοικητικά τους συμβούλια καθώς και τους αντιπροσώπους τους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Πάνω από χίλιοι διακόσιοι αγροτοκτηνοτρόφοι πήραν μέρος στη συνεδριακή διαδικασία εκλέγοντας τριάντα οχτώ αντιπροσώπους για το συνέδριο.
Στις Γενικές Συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων έγινε συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα αιτήματα που έβαλαν τα 68 μπλόκα, αλλά έγινε και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.
Το αποτέλεσμα του κοινού βηματισμού των αγροτοκτηνοτρόφων από τα 68 μπλόκα που αντιπροσώπευαν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, συνιστά ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των αιτημάτων του ταξικού αγροτικού κινήματος και αφήνουν μια σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με το φορολογικό, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το κόστος παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, τις τιμές των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και όλα τα άλλα προβλήματα επιβάλουν την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων αλλά και την δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
Το συνέδριο της ΟΑΣΗ και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί αναλαμβάνουν την μεγάλη ευθύνη να φέρουν σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τις αποφάσεις που θα παρθούν.
Στόχος είναι η οργάνωση του αγώνα σε ακόμα καλύτερες βάσεις σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που όπως φάνηκε και από τις φετινές κινητοποιήσεις μπορεί να πετύχει ώστε να ανατραπεί το εκμεταλλευτικό σύστημα της Ε.Ε., των αστικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων.
H ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ TOY ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
15.04.16 16:23
H ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ TOY ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΙΑΨΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α': ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β' (ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ): ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΡΙΓΩΝΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΝΙΚΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ: ΤΡΙΓΩΝΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: ΣΙΑΨΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΟΣ: ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΕΛΟΣ: ΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ: ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟ
15.04.16 13:58
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟ
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήδη ξεκίνησαν το ταξίδι τους σε όλη την Ελλάδα. Από τις αρχές του Απριλίου μέχρι και το Μάιο χιλιάδες μαθητές σε 91 πόλεις της Ελλάδας ενώνουν τις φωνές τους, τα ενδιαφέροντα τους και τους προβληματισμούς τους για το σχολείο και τη ζωή που αξίζει στη νέα γενιά.
Στον Πύργο για 4η χρονιά θα ενώσουν τις φωνές τους όλοι οι μαθητές που συναντήθηκαν στους μαθητικούς αγώνες όλη τη χρονιά, σε κινητοποιήσεις και απεργίες.
Στην Αμαλιάδα το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει το γεγονός της πόλης για τους μαθητές, ο τόπος συνάντησης όλων των παιδιών που αμφισβητούν αυτό το σύστημα.
Ήδη σε όλο το Νομό τα μαθητικά συγκροτήματα, οι θεατρικές ομάδες ξεκίνησαν τις πρόβες, τα μαθητικά project δουλεύονται πυρετωδώς για να παρουσιαστούν και οι ομάδες για τα τουρνουά που θα προηγηθούν αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα σχολείου Πύργου και Αμαλιάδας.
Το Πρόγραμμα
Αμαλιάδα: Σάββατο 16 Απριλίου Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5 στις 10.00 στο Δημοτικό Γήπεδο Αμαλιάδας
Κυριακή 17 Απριλίου 19.30 στην πλατεία ΟΤΕ. Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, προβολή βίντεο, παρουσίαση συλλογικής εργασίας, θεατρικό από μαθητές «αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» του Μπρεχτ.
Πύργος: Σάββατο 23 Απριλίου Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας 16.30 Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5, Μπάσκετ 3x3, Βόλεϊ 2x2.
Κυριακή 24 Απριλίου Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας 19.30. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, επίδειξη μαχητικών αθλημάτων, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, project για το ρατσισμό και τον πόλεμο και συζήτηση για το σχολείο που μας αξίζει.
Συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στην Τελετή για την Αφή της Φλόγας
15.04.16 13:43
Συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στην Τελετή για την Αφή της Φλόγας
Από το Δήμο Ηλιδας ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στην Τελετή για την Αφή της Φλόγας στο χώρο της Αρχαίας Ήλιδας. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη θεατρική ομάδα.
Θα παρουσιαστεί Αρχαϊκό Δρώμενο βασισμένο αποκλειστικά σε κείμενα του Αμαλιαδίτη συγγραφέα Θεοδ. Ανδρουτσόπουλου με τίτλο: «Η Παλιννόστηση. Αναβίωση της Εκεχειρίας»,το οποίο προσάρμοσε για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης τελετής ο αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σε σκηνοθεσία Χάρη Κότσιφα. Το ίδιο δρώμενο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην τελετή έναρξης του 2ου Μαραθωνίου Αρχαίας Ήλιδας - Αρχαίας Ολυμπίας
Στο δρώμενο συμμετέχουν οι ηθοποιοί της ομάδας:
Αδαμαντία Γιατρά: Ιέρεια
Ναντίν Αλ Ιμάντι χορός Γυναικών
Διονυσία Γιαννοπούλου
Νάντια Κότσιφα
Μαρία Καραχάλιου
Ελένη Κορδαλή
Ιωάννα Μωραίτη
Γιάννα Γούναρη
Αργυρώ Αντωνοπούλου
Έλενα Χριστοπούλου
Αθανασία Ραφτοπούλου
Χαρά Μπέκιου
Αναστασία Αποστολοπούλου
Αντώνης Αντωνίου Ελλανοδίκης
Παναγιώτης Ηλιόπουλος Βασιλιάς Ίφιτος
Ελένη Σκορδίλη Τύμπανο
Μαργαρίτα Θεοφιλοπούλου Σάλπισμα- Κοχύλι
Γιώργος Αντωνόπουλος Φλάουτο
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας: Πληθώρα παράλληλων δράσεων σε Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα, Αμαλιάδα και Πύργο
15.04.16 13:08
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας: Πληθώρα παράλληλων δράσεων σε Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα, Αμαλιάδα και Πύργο
Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, τόσο στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο, όσο στην Αμαλιάδα και την Πάτρα.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, που με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης), στέλνει μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και με δεδομένο το γεγονός ότι το Φως της Ολυμπίας σηματοδοτεί στις καρδιές των ανθρώπων τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό, προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από 16 έως 23 Απριλίου, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο με έκθεση φωτογραφίας.
«Στο Δρόμο της Ελπίδας»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου με θέμα «Στο Δρόμο της Ελπίδας, Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα» αύριο Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών (Γούναρη 118, Πάτρα). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου (ώρες λειτουργίας 10 π.μ.-1 μ.μ. και 7-10 μ.μ.).
«Μαρία Χορς»
Έκθεση – εγκατάσταση «Μαρία Χορς» στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία σε επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια, πρωτότυπο χορο-θεατρικό δρώμενου με τίτλο «δες, τα χέρια μου είναι άστρα, είναι πουλιά, είναι θηλιά, είναι αγκαλιά...», αφιερωμένο στην Μαρία Χορς. Συμμετέχουν Αλίκη Καγιαλόγλου στο τραγούδι, Νίκος Μανιταράς στην κιθάρα και Νικολέτα Καρμίρη στο χορό. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου (ώρες λειτουργίας 10 π.μ.- 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ.).
«Διγενής Ακρίτας»
Παράσταση αφηγηματικής τέχνης «Διγενής Ακρίτας» σε σύλληψη, σκηνοθεσία και αφήγηση της Μάγδας Κοσσίδα, στο σαντούρι η Ουρανία Λαμπροπούλου. Τη Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας.
Συναυλία Γιάννη Μαρκόπουλου
Την Τρίτη 19 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην Αρχαία Ολυμπία θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Συμμετέχουν Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος), Ελένη Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνος Σκουρολιάκος (ηθοποιός) και οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης.
«Μαρμαρωμένες Τρωάδες»
Ζωντανή αναμετάδοση την Τετάρτη 20 Απριλίου και ώρα 6.30 μ.μ. στον αύλιο χώρο της Αίθουσας Αετωμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας της παράστασης «Μαρμαρωμένες Τρωάδες». Μία σκηνική αφήγηση με αφορμή της Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς – performers, σε σκηνοθεία, μουσική και σύνθεση ήχου Λουίζας Κωστούλα, ηθοποιούς: Αγλαια Παπά, Παναγιώτη Γαρμπή, Λουίζα Κωστούλα, δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκο Λεβαντή, Λουίζα Κωστούλα, ΒασίληΚουντούρη, οπτικό/ηχητικό σχεδιασμό: Studio 19 και κοστούμια Λίλιαν Ξυδιά.
«Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν»
Θεατρικό δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν» σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 22-23 Απριλίου. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε Πάτρα (22/4 στις 12 το μεσημέρι), στην Αμαλιάδα (22/4 στις 7.30 το απόγευμα), στον Πύργο(23/4 στις 12 το μεσημέρι) και στην Αρχαία Ολυμπία (23/4 στις 7.30 το απόγευμα). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).
Εκδήλωση για τον Κωστή Παλαμά
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στη διοργάνωση της ειδικής μουσικής εκδήλωσης του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για τον Ολυμπισμό και τον Ολυμπιακό Ύμνο. Στην Πάτρα, γεννήθηκε το 1859, ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, έχει ανεξίτηλα συνδέσει το όνομά του με τις θεμελιώδεις αξίες του Ολυμπισμού, ως ο στιχουργός του Ολυμπιακού Ύμνου, που σε μελοποίηση του Σπύρου Σαμαρά, αποτελεί από το 1958, με επίσημη απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής, τον επίσημο ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 Απριλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
15.04.16 11:58
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Για την διευκόλυνση των πεζοπόρων που θα πάρουν μέρος στην 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στην ΙΕΑΡΑ ΟΔΟ, από την Ιερή Πόλη της ΗΛΙΔΑΣ στο Ιερό της ΟΛΥΜΠΙΑΣ, με την ονομασία στο << ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ >>, και για την γιορτή της ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ θα υπάρχει λεωφορείο για τις τρεις μέρες 19, 20, και 21 Απριλίου 2016!!
Επίσης θα διευκολυνθούν και όσοι από τους πεζοπόρους δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη, για να μπορούν να είναι εκεί την άλλη μέρα στην έναρξη της πεζοπορίας!!
Το δρομολόγιο του λεωφορείου για τις τρεις μέρες είναι το παρακάτω!!
1). ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 19/4/2016
αναχώρηση 06.00 π.μ από Ολυμπία
....................06.30 ............. Πύργο ΟΤΕ
....................07.00 .............. ΑΜΑΛΙΆΔΑ ΚΤΕΛ
Άφιξη 07.30 .............. ΗΛΙΔΑ
................
21.00 - 22.00 Μ.Μ. αναχώρηση από Αγιο Ιωάννη
για Αμαλιάδα, Πύργο, Ολυμπία !
2). ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/4/2016
Αναχώρηση 06.00 π.μ. από Ολυμπία
...................... 06.30 π.μ. από Πύργο ΟΤΕ
...................... 07.00 π.μ. από Αμαλιάδα
Αφιξη 07.30 π.μ. Αγιος Ιωάννης
...........................................................
20.30 - 21.00 μ.μ. Αναχώρηση από Ολυμπία, Πύργο, Αμαλιάδα Ηλιδα
.............................................................
3). ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 21/4/2016
Αναχώρηση 08.00 π.μ. από Αμαλιάδα
.................. 08.30 π.μ. από Πύργο
Αφιξη .......... ο9.00 π.μ. Ολυμπία
....συμμετοχή ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ......................................................
Αναχώρηση 13.00 μ.μ. από ΟΛΥΜΠΊΑ
................... 13.30 Μ.Μ από Πύργο
Αφιξη 14.00 μ.μ. Αμαλιάδα
Κάποιες μικρές αλλαγές στα δρομολόγια μπορεί να γίνουν!!
Εκδηλώσεις στο Δήμο Ήλιδας για τον 1ο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
15.04.16 11:51
 Εκδηλώσεις στο Δήμο Ήλιδας  για τον 1ο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Κατά τη διάρκεια του «1ου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας», η συμβολική πομπή των δρομέων, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, την Τετάρτη 20/04/2016 και ώρα 09:15 π.μ. στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου Δ. Ήλιδας.
Μία ημέρα νωρίτερα στις 19/04/2016 και ώρα 19:00 μ.μ. θα υπάρξει ειδική εκδήλωση στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ήλιδας, όπου αθλητές του στρατού, στο πλαίσιο προώθησης της Ιεράς Εκεχειρίας, θα παραδώσουν συμβολικά τα όπλα τους στον Δήμαρχο Ήλιδας.
Παρακαλείσθε όπως να συμμετέχετε στην παράλληλη αυτή εκδήλωση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί εντός ορίων του Δήμου Ήλιδας.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί διοργάνωση της ΜΚΟ «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας.
Δενδροφύτευση την Κυριακή στη Νέα Φιγαλεία
15.04.16 10:55
Δενδροφύτευση την Κυριακή στη Νέα Φιγαλεία
Για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του έργου της δενδροφύτευσης την Κυρικαή 17 Απριλίου στη Νέα Φιγαλεία, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή που θα είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αποτελείτε από:
Κατσάμπουλα Ολυμπία
Καπογιάννης Βασίλης
Κατσιώλη Φανή
Παπαγιώργος Νίκος
Καραγγελή Μαρία
Κοκκώνης Δημήτρης
Βλάμης Βασίλης
Υπεύθυνοι για την ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι:
Αποστολόπουλος Μπάμπης
Χουλιάρας Θάνος
Καπλάνης Θανάσης
Λούτος Θανάσης
Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγα στην Αρχαία Ήλιδα
15.04.16 9:51
Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγα στην Αρχαία Ήλιδα
Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, Αρχαιολογικός χώρος Ήλιδας
Ώρα έναρξης: 15:05 μ.μ. (Συνολική Διάρκεια Εκδήλωσης 20΄)

 Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας – Αφή στο βωμό από λαμπαδηδρόμο
 Άφιξη αντιπροσωπείας επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016»
 Ανάκρουση με απόλυτη σειρά των: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ – ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 Έπαρση σημαιών: Ολυμπιακών Αγώνων, Βραζιλίας και Ελλάδος με την ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων
 Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας
 Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» ή/και εκπροσώπου της Βραζιλιανής Πρεσβείας
 Χαιρετισμός εκπροσώπου Ελληνική Ολυμπιακής Επιτροπής
 Ανταλλαγή δώρων ανάμεσα σε Δήμο Ήλιδας, Οργανωτική Επιτροπή και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
 Πολιτιστικό πρόγραμμα με δεκάλεπτο δρώμενο με τίτλο: «Η Παλιννόστηση/ Αναβίωση της Εκεχειρίας», από την Θεατρικό Ομάδα της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Χάρη Κότσιφα. Το δρώμενο είναι βασισμένο σε κείμενο του κ. Θεόδωρου Ανδρουτσόπουλου, το οποίο προσάρμοσε για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης τελετής ο αρχαιολόγος κ. Κων/νος Αντωνόπουλος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Δήμος Σταθμός Ώρα
Αναχ. Φλόγας
ΗΛΙΔΑΣ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ Ο 1ος τοποθετείται στην Πλατεία Ευαγγελιστρίας
14:33
ΗΛΙΔΑΣ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ Ο 2ος στη Πλατεία Αγ. Αθανασίου 14:36
ΗΛΙΔΑΣ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ Ο 3ος διασταύρωση Αρχ. Ήλιδος & Βύρωνος
Έως Πλατεία Ανεμόμυλου 14:39
Από Πλατεία Ανεμόμυλου
Εποχούμενη (με όχημα) προς ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ
14:42

Απόσταση από επόμενο σταθμό: 11,5 km
Xρόνος: 17’
Ταχύτητα εποχούμενης: 40 km/h

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

Δήμος Σταθμός Ώρα
Αναχ. Φλόγας
*Ε.Ο.Ε Ο 1ος 200 μ. πρίν
από την Εκκλησία ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 15:00
ΗΛΙΔΑΣ Ο 2ος έμπροσθεν Εκκλησίας ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
15:03
ΤΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΙΔΑΣ
Άφιξη Φλόγας 15:06

*Ε.Ο.Ε Ο 1ος αναχωρεί από βωμό
με κατεύθυνση προς ΑΥΓΕΙΟ 15:26
*Ε.Ο.Ε Ο 2ος έμπροσθεν
Εκκλησίας ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
και τερματίζει 200 μ. μετά 15:29

Εποχούμενη (με όχημα) προς ΛΕΧΑΙΝΑ μέσω ΚΟΡΟΙΒΟΥ
15:32

Απόσταση από επόμενο σταθμό: 13 km
Xρόνος: 16’
Ταχύτητα εποχούμενης: 50 km/h
Διανομή των ειδών επισιτιστικής βοήθειας στους δικαιούχους του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης
15.04.16 8:32
Διανομή των ειδών επισιτιστικής  βοήθειας στους  δικαιούχους  του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης
Αρχίζει την Τρίτη 19 Απριλίου η διανομή των ειδών επισιτιστικής βοήθειας στους δικαιούχους του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης
Συνολικά θα διανεμηθούν είδη σε 1073 δικαιούχους
Οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από την Τρίτη 19 Απριλίου έως και την Παρασκευή 22 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι (με την ταυτότητα τους ή έγγραφο που να αναγράφει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους) στα παρακάτω σημεία:
Στα Λεχαινά στον χώρο του πρώην Αγροτικού Ιατρείου Λεχαινών
Στην Ανδραβίδα στο Δημαρχείο Ανδραβίδας
Στην Βάρδα στο Δημαρχείο Βάρδας και στην Κυλλήνη στο Δημαρχείο Κυλλήνης
Τα είδη που θα μοιραστούν ανάλογα με αυτά που δικαιούνται οι ωφελούμενοι είναι:
Σκόνη πλυντηρίου, υγρό γενικού καθαρισμού, κρέμες δημητριακών, ρυζάλευρο, γάλα σκόνη, γάλα εβαπορέ, λάδι, πάνες βρεφικές, μακαρόνια,μωρομάντηλα,οδοντόβουρτσες,οδοντόκρεμες,σαπουνοθηκες,σαπουνια
Επίσης μαζί με τα είδη αυτά ο κάθε ωφελούμενος θα παραλάβει δωρεάν και 4 κιλά μήλα που προέρχονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βέροιας
Οι ωφελούμενοι θα ειδοποιηθούν και από τις Υπηρεσίες του Δήμου
Στην Αμαλιάδα το πρώτο βραβείο: "Καλύτερος Νέος Αγρότης της Ευρώπης"
15.04.16 7:38
Στην Αμαλιάδα το πρώτο βραβείο:
Το πρώτο βραβείο στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Ανάδειξη του Καλύτερου Νέου Αγρότη της Ευρώπης που διεξήχθη στις 7 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο έλαβε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αμαλιάδα.
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους νέους αγρότες Θοδωρή Βασιλόπουλο του Γεωργίου και Γιώργο Βασιλόπουλο του Τρύφωνα, οι οποίοι εξελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του, παρά το γεγονός ότι λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως τη δουλειά τους.
Οι δυο νέοι αγρότες παράγουν και μεταποιούν μαζί με την οικογένειά τους έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά.
Στο διαγωνισμό οι Έλληνες συμμετείχαν με το καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου ποικιλίας Κορωνέϊκη, το οποίο μπορεί να καταστήσει το ελαιόλαδο ανταγωνιστικό σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου.
«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την «κακοποίηση» που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα», τονίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Οι πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οι οποίες ξεκίνησαν από τα κτήματα τους κατέστρεψαν όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις. Δεν εγκατέλειψαν όμως το τόπο τους. Ξαναδημιούργησαν από το μηδέν την αγροτική τους επιχείρησή.
Δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές στη συνοικία Τσαφλέϊκα- Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελείται από 2.200 στρέμματα πευκοδάσους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.
Φύτεψαν νέες ελιές. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών για την παραγωγή, τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βρώσιμων ελιών και μιας σπάνιας ποικιλίας αγριελιάς. Το 2007 κατοχύρωσαν την επωνυμία τους «Βιοήλις» και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω του ρομποτικού μηχανήματος.
«Η αναζήτηση λύσεων για την γρήγορη συγκομιδή των ελιών μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε πάνω σε ένα πρότυπο μηχάνημα τύπου unimog, ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο κατασκεύασε τοπική εταιρία.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA).
«Το συνέδριο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι νέοι ευρωπαίοι γεωργοί για τη γεωργία, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το μέλλον, δεδομένης της τάσης γήρανσης από την οποία υποφέρει ο αγροτικός πληθυσμός», δήλωσε η ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz. Την ικανοποίηση του για το βραβείο που απέσπασαν οι έλληνες νέοι αγρότες εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Έλληνας πρέσβης των Νέων Αγροτών στο Ε.Κ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και οι νέοι άνθρωποι θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.
Τα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν είναι: καλύτερο έργο: Βουλγαρία: Petko Simeonov (ισοψήφησε με την Ελλάδα) πιο καινοτόμο έργο: Πορτογαλία: Henrique Silvestre Ferreira, πιο βιώσιμο έργο: Ισπανία: Alicia Pardo García.
Σημείωση: Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο με το καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα στη σελίδα https://www.youtube.com/watch?v=T3832cIG7bE&feature=youtu.be
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83