banner
banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης του «Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών»
29.11.20 9:04
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης του «Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών»
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στη σύσταση της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών «Ολυμπία». Η συμμετοχή της, ως εταίρος, έρχεται να ισχυροποιήσει τον σκοπό και τους στόχους του Πάρκου Ολυμπιονικών, για την ανάδειξη, καλλιέργεια και αξιοποίηση των ιδεωδών του Ολυμπιακού Πνεύματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Γιαννόπουλος, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στον κύριο σκοπό της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, σχετικά με την ανάδειξη και καλλιέργεια των παγκόσμιων μηνυμάτων και αξιών που απορρέουν από τον πολιτιστικό πλούτο που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια των αιώνων στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στους επιμέρους στόχους για την διάδοση των ιδεωδών της εκεχειρίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Κι όλα αυτά θα γίνουν μέσα από την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων - η δημιουργία πολιτιστικών περιπτέρων σε ξένες αντιπροσωπίες για την προβολή της κουλτούρας τους, η δημιουργία και λειτουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων γλυπτικής, μουσικής και εικαστικών, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης αλλά και οπτικοακουστικής βάσης δεδομένων σε θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας κ.α. Σημείωσε δε πως, ανάμεσα στους εταίρους που έχουν ήδη υπογράψει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, συγκαταλέγονται, εκτός του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικοί αλλά και επιχειρηματικοί φορείς, συλλογικότητες, οργανισμοί κ.α, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο εναρμόνισης και συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υλοποίηση ενός τόσο εμβληματικού έργου, που ουσιαστικά στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που ήδη διαθέτει η περιοχή.
«Το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών “Ολυμπία” ιδρύθηκε πριν αρκετό καιρό και αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με αγάπη και όραμα για τον τόπο τους, αλλά και πίστη για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ολυμπία σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην σύγχρονη εποχή. Με την επισφράγιση της συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην Σύμπραξη, ως εταίρος, ισχυροποιείται έτι περαιτέρω αυτός ο θεσμός και είμαι βέβαιος πως, μέσα από αυτή την συνεργασία, μπορούν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας και το σύγχρονο Ολυμπιακό γίγνεσθαι», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος στην εισήγησή του.
Τέλος, όπως εξήγησε στο σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ως Εταίρος της Σύμπραξης, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη σε επιστημονικό και σε τεχνικό επίπεδο, και πιο συγκεκριμένα, πληροφόρηση επί των χρηματοδοτικών κονδυλίων
Σε κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας
28.11.20 8:44
Σε κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας
Σε κίνδυνο να μην μην πληρωθούν ούτε τον Δεκέμβριο βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας. Αυτό προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή αντιπροσωπία τους με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών,όπως και με αυτόν των Οικονομικών. Αυτή τη φορά, όπως ειπώθηκε, αιτία στην καθυστέρηση της πληρωμής τους, θα είναι... μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης σε σχολείο της Πηνείας, η οποία δεν έχει προσκομίσει τον σωστό τραπεζικό λογαριασμό, οπότε δεν μπορούν να πληρωθούν και οι υπόλοιπες!!!
Αλλά ας δούμε την χρονική εξέλιξη της υπόθεσης πρόσληψης των καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Ήλιδας και της μη πληρωμής τους.
Στις 20 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκε από το Δήμο Ήλιδας, με αριθμό πρωτοκόλλου 17141 η ΣΟΧ-7/2020 για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τις 26 Αυγούστου 2020.
Τότε βάσει της Υπουργικής Απόφασης τα σχολεία θα άνοιγαν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 και πριν την ημερομηνία αυτή οι καθαρίστριες που θα προσλαμβάνονταν θα έπρεπε να ήσαν στις θέσεις τους.
Στο Δήμο Ήλιδας υποβλήθηκαν συνολικά εκατό οκτώ (108) αιτήσεις για την κάλυψη είκοσι οκτώ (28), οκτώ (8) πλήρους απασχόλησης και είκοσι (20) μερικής.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε πως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν στις 7, αλλά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 ο Δήμος Ήλιδας ανάρτησε τον πίνακα με τα προσωρινά αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2020, τον πίνακα με τα προσωρινά αποτελέσματα σε ορθή επανάληψη και με προθεσμία υποβολής ενστάσεων τις 7 Σεπτεμβρίου 2020
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 θα άνοιγαν τα σχολεία, ο Δήμος Ήλιδας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα, μετά την εξέταση των ενστάσεων (το θέμα είχε αναδείξει τότε η εφημερίδα «Ενημέρωση») κι έγινε η τοποθέτηση των καθαριστριών σε σχολικές μονάδες, με πολλές εξ’ αυτών να πάνε να τα καθαρίσουν Σαββατοκύριακο ώστε να τα βρουν καθαρά τη Δευτέρα μαθητές κι εκπαιδευτικοί, χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση εργασίας.
Αλλά ούτε και το επόμενο διάστημα υπογραφόταν η σύμβασή τους. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας στις 13 Οκτωβρίου 2020 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης υπογραφής των συμβάσεων με τις καθαρίστριες και με τη δημοτική αρχή να απαντά πως το θέμα θα λυθεί σύντομα.
Στις 12 Οκτωβρίου 2020 με την υπ’ αριθμό απόφαση 323/2020 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας[ΑΔΑ: Ω1ΞΓΩΡΘ-693] έγινε η αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 82.080 ευρώ που κατανεμήθηκε στο Δήμο Ήλιδας, με την υπ’ αριθ. 65051/2020 (ΑΔΑ:ΩΘΤΣ46ΜΤΛ6-ΑΚ1) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.
Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα για την πληρωμή των καθαριστριών ήσαν διαθέσιμα από τις 12 Οκτωβρίου 2020.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 κλήθηκαν οι καθαρίστριες να υπογράψουν τις συμβάσεις τους για να πληρωθούν, αλλά μετά από λίγες ημέρες τους ζήτησαν τα προσκομίσουν τα παρουσιολόγιά τους, λέγοντας τους πως τώρα που τα προσκόμισαν είναι αργά και δεν προλαβαίνουν να πληρωθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, γιατί μέχρι τις 10 κάθε μήνα γίνονται οι πληρωμές και τώρα θα... πάνε για Δεκέμβρη!
Στις 2 Νοεμβρίου 2020 με απόφαση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Πρόνοιας, με αριθμό πρωτοκόλλου 25369 [ΑΔΑ: καθαρίστρια μερικής απασχόλησης που είχε τοποθετηθεί στο Ειδικό Σχολείο Αμαλιάδας, τοποθετείται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη αναγκών υπηρεσιών καθαριότητας στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Δήμου Ήλιδας και στη θέση της στο Ειδικό Σχολείο παίρνει η πρώτη επιλαχούσα του τελικού πίνακα κατάταξης.
Κι αυτό στάθηκε αιτία, όπως επικαλέστηκαν, για να μην προλάβουν να πληρώσουν τις καθαρίστριες τον Νοέμβριο.
Η τοποθέτηση υπαλλήλων, κατηγορίας ΥΕ Ειδικότητας Καθαριστριών σχολικών μονάδων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μερικής απασχόλησης, διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος 2020-2021, δηλαδή των καθαριστριών σε σχολεία έγινε στις 10 Νοεμβρίου 2020, με καθυστέρηση δύο μηνών δηλαδή μετά την πρόσληψή τους, με την υπ’ αριθμό 127/2020 απόφαση του Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και με αριθμό πρωτοκόλλου 26440 [ΑΔΑ: ΨΔΡΔΩΡΘ-ΕΩ6] κι αυτό ίσως να ήταν στην ουσία η αιτία για να μην είναι δυνατή η πληρωμή των καθαριστριών τον Νοέμβριο.
Συνεχώς στο Δήμο Ήλιδας βρίσκουν και εφευρίσκουν νέα διαδικαστικά εμπόδια για να μην πληρώσουν τις καθαρίστριες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες επιβίωσής τους εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Πασίδηλο είναι πως και με την υπόθεση πληρωμής των καθαριστριών ή υπάρχει έλλειψη ικανότητας στη λειτουργικότητα των Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας ή έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή ή και τα δύο μαζί.
Στους υπόλοιπους Δήμους της Ηλείας, όπως και στις υπόλοιπους ή σχεδόν σε όλους, της Χώρας, οι καθαρίστριες πληρώνονται κανονικά!
Γ. Λυμπέρης για την δημιουργία της συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών
27.11.20 17:15
Γ. Λυμπέρης για την δημιουργία της συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών
«Έχουμε πλέον ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

“Όλοι στο Δήμο Ήλιδας, αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας” δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας


Την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, να προχωρήσει στη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την στήριξη των τμημάτων που λειτουργούν σε νομούς εκτός της Πάτρας, χαιρέτισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που ο κ. Λυμπέρης, παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ηλείας, επεσήμανε πως με τη σύστασή της η επιτροπή που θα αποτελείται από τον κ Φαρμάκη και τους Δημάρχους των πέντε Δήμων όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται και να ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αναφορικά τη σχολή Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης, ανέφερε πως πρωταρχικός του στόχος είναι να πλαισιωθεί με ακόμα ένα τμήμα που θα ισχυροποιήσει την παρουσία του στην περιοχή και ουσιαστικά θα μετατραπεί σε campus. Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της Β΄ φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται πως στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής, ο κ. Φαρμάκης πήρε σαφή θέση υπέρ της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου και υπό την έννοια αυτή όχι μόνο να μην κλείσουν αλλά να στηριχθούν τα τμήματα σε οποιαδήποτε πόλη της Περιφέρειας καθώς επίσης σε Πύργο και Αμαλιάδα.
Πρότεινε τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης, Π. Δημόπουλος, οι δήμαρχοι, Κ. Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Π. Αντωνακόπουλος (Πύργου), Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου), Γ. Λυμπέρης (Ήλιδας) και Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος

«Θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ. Λυμπέρης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, επεσήμανε : «Για μένα το ότι οι Δήμοι μαζί με την Περιφέρεια θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας είναι πολύ σημαντικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση πλέον, έχει λόγο. Η πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης, να βρεθούμε οι πέντε Δήμαρχοι που εκτός Πάτρας, έχουν τμήμα του Πανεπιστημίου, είναι στη σωστή βάση. Η απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή με μέλη τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ούτως ώστε να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Περιφέρειας. Να προλάβουμε και να μην … ξαφνιαστούμε από τους νομοθέτες που καθορίζουν τις τύχες μας χωρίς όμως τη δική μας θετική ή αρνητική θέση».
Μετά τη σύσταση της επιτροπής από τον περιφερειάρχη και με βάση τον οδικό χάρτη που θα καταρτιστεί, θα υλοποιηθούν και οι πρώτες κινήσεις και όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης : «Δεν χρειάζονται αντεγκλήσεις μεταξύ των δημάρχων γιατί στο τέλος θα μας καταργήσουν όλους. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ρεαλιστικά βήματα. Να έρθει ακόμα ένα τμήμα στην Αμαλιάδα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το campus. Ψάχνουμε τώρα να βρούμε χρήματα για να υλοποιήσουμε τη Β’ φάση των κτιριακών υποδομών της Αμαλιάδας. Υπήρχαν τα χρήματα αλλά ο προκάτοχός μου «αγρόν ηγόραζε» … πάλευε 5 χρόνια για να προχωρήσει μια προγραμματική σύμβαση με το ΑΕΙ. Έχασε τα χρήματα και τώρα ψάχνουμε από την αρχή».
Το τμήμα της Αμαλιάδας, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, «ήταν το μοναδικό σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, τμήμα ΤΕΙ Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις. Μετά τις γνωστές περιπέτειες του περασμένου έτους και το … περίφημο νομοθέτημα του κυρίου Γαβρόγλου, έφτασε να μείνει ένα ορφανό τμήμα. Φτάσαμε σήμερα, το τμήμα της Αμαλιάδας, να διαθέτει τον κρίσιμο αριθμό των 8 μελών ΔΕΠ κάτι που συνιστά ένα τμήμα που εκλέγει και πρόεδρο. Λόγω όμως της αλληλοεπικάλυψης με το τμήμα του Μεσολογγίου και της απόφασης η Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφερθεί στην Αιτωλοακαρνανία, το δικό μας τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύπαρξης».


«Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα!»
Μιλώντας για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου ο Δήμος Ήλιδας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και βέβαια να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής ο κ Λυμπέρης είπε : «Όλα αυτά τα χρόνια που εκλέγομαι, έχω αποδείξει πως δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα. Αντίθετα, όλες τις φορές που έβγαινα νικητής από μια εκλογική αναμέτρηση, ένιωθα πως οι ευθύνες που επωμιζόμουν, απέναντι στον τόπο που όλοι ζούμε και τους κατοίκους αυτού του Δήμου, ήταν βαρύτερες. Είμαι εδώ –κάτι που για μένα είναι αυτονόητο, αντίθετα με μερικούς άλλους – όχι γιατί έψαξα να βρω δουλειά. Όλοι γνωρίζουν πως είχα παλέψει και είχα πετύχει σε αυτό που έκανα. Είμαι εδώ για να υπηρετώ τους ανθρώπους. Να υπηρετώ τα συμφέροντα τους τα οποία περνούν και μέσα από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και βέβαια τη σχολή». Το σχηματικό που είπαμε πως μέσα σε 100 μέρες θα παλέψουμε για το νοσοκομείο της σχολή ΑΕΙ και γενικά θέματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του Δήμου Ήλιδας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας».
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
26.11.20 9:46
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Ανοίγει το Σάββατο η διαδικτυακή αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της επετειακής 20ης Camera Zizanio. Ως τις 5 Δεκεμβρίου, τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα αλλά και οι παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ) θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες ενώ η 20η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν, διαδικτυακά, στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες ενώ οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου. Επίσης σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: ΤζιάνιΡοντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας, Γέφυρες, 2020 Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και Zoom in European Children’sFilms.
Επιπλέον, στη σειρά Εκπαιδευτικά Κείμενα των εκδόσεων του Φεστιβάλ, έρχεται να προστεθεί ένα βιβλίο του ΡοβήρουΜανθούλη με τίτλο Σκιές πάνω στον άσπρο τοίχο - Ο κινηματογράφος και οι κατασκευές του, το οποίο περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα κείμενα για το μοντάζ.
Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η ισότητα των δύο φύλων
25.11.20 15:59
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η ισότητα των δύο φύλων
Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960. Ωστόσο, αν και από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν ίδιες.
Φέτος στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας συστάθηκε για πρώτη φορά Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 6 ν.4604/2019, και αποτελείται από οκτώ μέλη. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε προκειμένου να προωθηθεί η ισότητα των φύλων και να τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, καταρτίζοντας, κατόπιν διαβούλευσης, σχέδια δράσης και μεριμνώντας για την υλοποίησή τους, με τη λήψη μέτρων και δράσεων, που, με πρακτικούς τρόπους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία κατάρτισης ενός σχεδίου δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό. Επιπροσθέτως, αποτελεί στόχο της Επιτροπής η ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων με όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς στην επικράτειά της, για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.
Όπως υπογράμμισε η Ρόη Αντωνοπούλου, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής: «Εντός του έτους 2021 σκοπεύουμε να οργανώσουμε και συνδιοργανώσουμε με έτερους φορείς ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες/συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και να συνεργαστούμε με γυναίκες από το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών, με τις υπηρεσίες της Εκπαίδευσης, με τις Μονάδες Υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.»
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δίνει διαδικτυακό «ραντεβού» με όλους τους σινεφίλ
25.11.20 15:54
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δίνει διαδικτυακό «ραντεβού» με όλους τους σινεφίλ
«Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι ένα: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτω από αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας, να πετύχει. Και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την διάρκεια της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, ενόψει της έναρξης του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 20ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η διαδικτυακή αυλαία των οποίων ανοίγει το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020. Μαζί του, απηύθυναν κάλεσμα διαδικτυακής συμμετοχής σε μικρούς και μεγάλους φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου.
Οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν μπορούν να βάλουν “φρένο” στην φαντασία και στην αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών, των νέων, αλλά και των μεγάλων…παιδιών του Φεστιβάλ, που υπηρετούν αυτόν τον θεσμό 23 ολόκληρα χρόνια. Οι δυσκολίες έγιναν προκλήσεις, στις οποίες η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συγκινητική. Έτσι, και οι δράσεις του Φεστιβάλ και της Camera Zizanio είναι και φέτος πλούσιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος.
Στην έναρξη της συνέντευξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον διαφορετικό και ίσως άχαρο τρόπο της φετινής διεξαγωγής του Φεστιβάλ, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «…το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι συνυφασμένο με την παρουσία παιδιών και νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την αλληλεπίδραση που έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι κατά την διεξαγωγή του. Αυτή την χαρά θα την στερηθούμε φέτος, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Φεστιβάλ έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, η οποία μας επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς. Αλλά, το διακύβευμα ήταν ένα: η επιτυχής διεξαγωγή του διαδικτυακά. Αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η επιτυχία του, κάτω από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι εξασφαλισμένη, γιατί η φαντασία των συμμετεχόντων βρίσκει τρόπους έκφρασης και οι καλές ταινίες, παραμένουν καλές και στις online αίθουσες προβολής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του, είπε «Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα και στο πολιτιστικό αποτύπωμα που χρόνια τώρα το Φεστιβάλ αφήνει, όχι μόνο στην Ηλεία και στην Δυτική Ελλάδα, αλλά συνολικά στην χώρα. Τώρα, στα δύσκολα θα φανεί και η καλή δουλειά που έχουν κάνει ο κ. Σπύρου, ο κ. Κωνσταντόπουλος, όλοι οι συνεργάτες και τα παιδιά που θα συμμετέχουν διαδικτυακά. Είμαι βέβαιος ότι και θα πετύχει και θα προχωρήσει». Αυτή άλλωστε – όπως είπε – είναι και η βούληση της Περιφερειακής Αρχής, γι’ αυτό στηρίζει το Φεστιβάλ και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου δεν έκρυψε την λύπη του, που, δεν βρίσκεται στην Ηλεία λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, μεταφέροντας παράλληλα την απογοήτευση των φίλων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Camera Zizanio από το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν φέτος την περιοχή. Μετέφερε όμως την βαθιά επιθυμία τους, του χρόνου, να βρίσκονται στην Ηλεία και να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του Φεστιβάλ. «Αυτή η νέα κατάσταση δεν είναι καινούργια για εμάς, γιατί κατά την διάρκεια του 1ου lockdown προβάλαμε 60 ταινίες και δημιουργήσαμε 6 εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την χώρα. Μαζί με αυτή την εμπειρία, υπάρχει μια ολόφρεσκη πλατφόρμα, νέα διαδικτυακά εργαλεία και πλούσιο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει παραχθεί από εμάς για τα σχολεία που συμμετέχουν από όλη την χώρα. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε ότι αυτές τις ημέρες ο Πύργος και όλη η Ηλεία δεν θα γεμίσουν με τα εκατοντάδες παιδιά που δημιουργούν στους δρόμους και ότι δε θα έχουμε τις σπουδαίες προσωπικότητες που έρχονται κάθε χρόνο εδώ. Όμως, οι 50.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα, και τα διθυραμβικά δημοσιεύματα για την δημιουργικότητα του Φεστιβάλ, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες, μας γεμίζουν αισιοδοξία για την επιτυχημένη διαδικτυακή διεξαγωγή του», είπε ο κ. Σπύρου.
Έκανε μια σύντομη αναφορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που φέτος περιλαμβάνει 90 ταινίες από 47 χώρες του Φεστιβάλ, και στις 188 ταινίες από 44 χώρες της Camera Zizanio, στις σπουδαίες παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, αφιερώματα, διαλέξεις κλπ) και στο 3ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab , χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις σημαντικές προσωπικότητες που απαρτίζουν τις Κριτικές Επιτροπές και στους σπουδαίους συνεργάτες (οργανισμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που στηρίζουν αυτούς τους δυο κορυφαίους θεσμούς.
Ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος με τους δημοσιογράφους, και το διαδικτυακό “ραντεβού” ανανεώθηκε για την Τελετή Έναρξης, το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου (σ.σ σε ώρα που θα ανακοινωθεί άμεσα).
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν από 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά. Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα, όσο και τα αφιερώματα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων θα είναι διαθέσιμα, όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας. Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβληθούν ΔΩΡΕΑΝ με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72. Τα εργαστήρια, οι ημερίδες και οι λοιπές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν με χρήση άλλων κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.
Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.
Κλιμάκιο ΕΟΔΥ στο Δήμο Πηνειού
25.11.20 15:49
 Κλιμάκιο ΕΟΔΥ στο Δήμο Πηνειού
Εργαζόμενος του Δήμου Πηνειού (ΔΕ Τραγανού) διαγνώσθηκε θετικός στον SARS CoV 2. Ο Δήμος Πηνειού ενημέρωσε άμεσα τον ΕΟΔΥ και αύριο Πέμπτη κλιμάκιο του Οργανισμού θα βρίσκεται στη Γαστούνη για τη διενέργεια ελέγχων σε υπαλλήλους του Δήμου. Να σημειωθεί ότι το κρούσμα είναι ασυμπτωματικό και ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Δωρεάν τεστ για τον κορωναϊό στην είσοδο της Αμαλιάδας
25.11.20 12:12
Δωρεάν τεστ για τον κορωναϊό στην είσοδο της Αμαλιάδας
Στην είσοδο της Αμαλιάδας, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, εκεί όπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Ήλιδας υλοποίησαν τη δράση Drive throwcovid test . Μια νέα δράση όπου πραγματοποιούνται rapidtests για τον covid 19 σε διερχόμενους οδηγούς ΙΧ.
Το συνεργία του ΕΟΔΥ είχε «στηθεί» στον χώρο δίπλα από τις πρώην αποθήκες της Ένωσης, όπου έχει δημιουργηθεί ειδική διαδρομή, ώστε με τον πλέον λειτουργικό και ασφαλή τρόπο, να πραγματοποιείται η είσοδος και η έξοδος, από το σημείο.
Οι πολίτες έδιναν στα μέλη του Συνεργείου τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλειας τους (Α.Μ.Κ.Α.) και την αστυνομική τους ταυτότητα και μια ώρα μετά τη λήψη του δείγματος, στέλνονταν τα αποτελέσματα με sms στο κινητό τηλέφωνό τους.
Στις δηλώσεις του ο κ. Λυμπέρης, ανέφερε για την συγκεκριμένη δράση: «Γίνεται και στην πόλη μας, ανίχνευση από τον ΕΟΔΥ. Σίγουρα πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση αφού μπορούμε να δούμε, σε τυχαία δείγματα, σε τι κατάσταση βρίσκεται η περιοχή μας, αναφορικά με τη μετάδοση του ιού. Έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει, πως πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε, από την πρωτοφανή πανδημία που χτυπά, όχι μόνο την Ήλιδα, το νομό και τη Χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε μια ανησυχία, το τελευταίο διάστημα, από τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη την Ηλεία και με τη σημερινή δράση θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε το μέγεθος της διασποράς, προκειμένου να ληφθούν, εάν χρειαστεί επιπλέον μέτρα».
Να σημειωθεί πως ένα δεύτερο συνεργείο του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούσε rapidtests για τον covid 19, στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, για τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και τους υπαλλήλους του Δήμου Ήλιδας.
Ο νέος, στην «covid – εποχή», ουσιαστικός ρόλος του νοσοκομείου Αμαλιάδας
24.11.20 16:43
Ο νέος, στην «covid – εποχή»,  ουσιαστικός ρόλος του νοσοκομείου Αμαλιάδας
Κοινή συνέντευξη Γ. Λυμπέρη – Χ. Χριστόπουλου – Ε. Αγγελάκου – Κ. Τσαούση
Ο νέος, στην «covid – εποχή», ουσιαστικός ρόλος του νοσοκομείου Αμαλιάδας

Προκηρύχτηκαν 19 θέσεις επικουρικών γιατρών και 60 νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού - Σε λειτουργία μπαίνει άμεσα και η νέα πτέρυγα του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας

Τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, για την υγεία των κατοίκων όλου του νομού, που καλείται να διαδραματίσει το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στην «covid – εποχή» αποκάλυψαν, σήμερα το μεσημέρι στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος, η αναπληρωτής του και διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης κ. Ειρήνη Αγγελάκου, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης. Σύμφωνα με όσα είπαν, το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, θα εξυπηρετεί τα εκτός κορονοϊού περιστατικά και για το λόγο αυτό ενισχύθηκε τόσο με την μεταφορά δυο κλινικών – ορθοπεδική και ουρολογική – από το νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης μπαίνουν οι βάσεις και για τη μετά covid εποχή, αφού στον «αέρα» βγαίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη 19 επικουρικών γιατρών όλων των ειδικοτήτων και 60 ατόμων νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ Χριστόπουλος, «έκλεισαν» όλες οι τυπικές υποχρεώσεις με την αποστολή των απαιτούμενων μελετών και άμεσα, μπαίνει σε λειτουργία και η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου η οποία θα στεγάσει τις κλινικές που θα εξυπηρετούν τους εκτός κορονοϊού ασθενείς.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, στην Αμαλιάδα, θα προσληφθούν 19 επικουρικοί γιατροί και 60 άτομα νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν ΠΕ Νοσηλευτικής 2 άτομα, ΠΕ ή ΤΕ πληροφορικής 2, ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων 2, ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας 4, ΤΕ νοσηλευτικής 8, ΔΕ τηλεφωνητών 10, ΔΕ φυλάκων 10, ΔΕ ηλεκτρολόγων – ηλεκτροτεχνιτών 1, υδραυλικών 2, μαγείρων 3, τεχνικών θερμαστών 1, ηλεκτρικών – ηλεκτρολογικών 1, τεχνικός ειδικότητας θερμοϋδραυλικών 1, γενικών καθηκόντων 5.

Κώστας Τσαούσης: «Είμαστε αντίθετοι με όσους κάνουν, ανέξοδα, τον επαναστάτη»
Τη συνέντευξη, η οποία παραχωρήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, ξεκίνησε ο κ Κώστας Τσαούσης, λέγοντας: «Εδώ και πολύ καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ο Δήμος Ήλιδας, η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με μοναδικό θέμα το νοσοκομείο της πόλης μας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα που θα ληφθούν και η υλοποίησή τους θα συμβάλει την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης μας. Η προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος, η οποία μας έφτασε σήμερα σε αυτή την ευχάριστη θέση, έγινε με άκρα μυστικότητα, αντίθετα με κάποιους που κάνουν, ανέξοδα τον επαναστάτη. Εμείς παλεύουμε για την υγεία στην περιοχή μας και τίποτε άλλο».

Χρήστος Χριστόπουλος : «Το σχέδιο για τη θωράκιση του νομού μας»
Για τη στελέχωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό μίλησε, στη συνέχεια ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας : «Μετά από τις άοκνες προσπάθειες μας, έγινε δεκτή η πρότασή μας για την προκήρυξη των θέσεων επικουρικών γιατρών για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Υπάρχουν 19 θέσεις γιατρών ειδικοτήτων για τη νοσηλευτική μονάδα της πόλης – η προκήρυξη έχει υπογραφεί από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ – και εντός το πολύ δυο ημερών, θα μπουν στο σύστημα προκειμένου να καλυφθούν. Πέρα των γιατρών έχουν προκηρυχτεί 60 θέσεις για νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον και όλες οι θέσεις να πληρωθούν». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόπουλος « σήμερα, έφτασαν στο γραφείο και τα τελευταία έγγραφα που ζήτησα προκειμένου η νέα πτέρυγα του νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Ο έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων έγινε και είμαι σίγουρος πως άμεσα η νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει εξυπηρετώντας τις ανάγκες για τις οποίες κατασκευάστηκε και παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του νοσοκομείου στη μετά κορονοϊού εποχή».
Σε ότι αφορά τη θωράκιση του νομού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε: «Υπάρχουν και τα μέτρα που έχουμε λάβει για τη θωράκιση του νομού από την πανδημία του κορονοϊού. Η νοσηλευτική μονάδα της Αμαλιάδας λειτουργεί, προς το παρόν, μόνο ως εξωτερικά ιατρεία, με θεραπείες στην ορθοπεδική και τη χειρουργική κλινική και ενισχύθηκε από τους γιατρούς της ουρολογικής και ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου. Το νοσοκομείο του Πύργου, διαθέτει αυτή τη στιγμή 18 κλίνες για non covid ύποπτα κρούσματα και 57 κλίνες για θεραπεία επιβεβαιωμένων covid θυμάτων. Επίσης διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 7 κλινών για θεραπεία covid θυμάτων και 6 κλίνες για άλλες ασθένειες. Στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε συντάξει, προβλέπονται ακόμα στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων ακόμα 5 κλίνες και τουλάχιστον 3 κλίνες ακόμα στην αίθουσα covid».
Έχουμε, συμπλήρωσε «μετακινήσει στον Πύργο, προσωπικό από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο θα επιστραφεί, όταν ξεπεράσουμε την πανδημία. Νομίζω πως η θωράκιση του νομού είναι πλήρης. Ελπίζουμε τα κρούσματα να παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις όπως αυτές της Βόρειας Ελλάδας. Ευελπιστούμε επίσης στη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών. Σύντομα θα τους καλέσουμε και πιστεύουμε πως θα είναι δίπλα μας».
Η προκήρυξη των θέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ανέφερε με τη σειρά της η κ Ειρήνη Αγγελάκου, για να συνεχίσει λέγοντας «Ευελπιστούμε να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Να τονίσω πως στο νοσοκομείο της Αμαλιάδα, ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού».

Γιάννης Λυμπέρης : «Τα κρεβάτια της Αμαλιάδας, παίρνουν τη θέση τους και θα χρησιμέψουν μέσα στην πανδημία»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις εμφανίστηκε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος ανέφερε : «Οι ανακοινώσεις που σήμερα έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας, δεν μπορούν παρά , ως δήμαρχος αλλά κυρίως ως γιατρός, να με ικανοποιούν και να μου δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στη δύσκολη εποχή, που λόγω κορονοϊού ζούμε. Από την πρώτη μέρα που ο κ Χριστόπουλος, έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετακίνηση γιατρών και προσωπικού από την Αμαλιάδα στον Πύργο, κράτησα μια συγκρατημένη θέση. Αυτό οφείλονταν στο ότι έχω πλήρη επίγνωση της πανδημίας και του δεύτερου κύματος που χτυπά τη χώρα και ελπίζοντας να διαψευστώ, θεωρώ πως ότι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στη Νότια». Άρα, συμπλήρωσε ο δήμαρχος «η διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, έπρεπε να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προλάβουν δύσκολες καταστάσεις. Οι ανακοινώσεις του κ Χριστόπουλου για τις 15 κλίνες οι οποίες προορίζονται για ασθενείς που πιθανά να νοσήσουν από τον covid – 19 και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, είναι το λιγότερο, εφησυχαστικές και καθησυχαστικές για τους κατοίκους της Ηλείας».
Επιπροσθέτως ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε «Οι κινήσεις που έγιναν ώστε το νοσοκομείο του Πύργου, -ως νοσηλευτική μονάδα αναφοράς για τον covid-, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κύμα που έρχεται, είναι μέσα στο πλαίσιο της λογικής για να ξεπεράσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εγώ χαίρομαι γιατί τα κρεβάτια της Αμαλιάδας, παίρνουν τη θέση τους και θα χρησιμέψουν μέσα στην πανδημία για τους ασθενείς εκτός του κορονοϊού». Καταλήγοντας ο δήμαρχος τόνισε «Η ανακοίνωση της προκήρυξης για την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού δεν είναι θέμα μόνο της διοίκησης του ΓΝ Ηλείας, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, αλλά είναι θέμα όλων μας με πρώτο τον Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια της Δημοτικής Αρχής, ώστε οι συνάδελφοι γιατροί να υποβάλλουν αιτήσεις να προσληφθούν και να υπηρετήσουν την κοινωνία προσφέροντας αυτά που έχουν σπουδάσει και αυτά που έχουν όλοι ορκιστεί».
Βανδαλισμοί στο 2ο Λύκειο Αμαλιάδας
24.11.20 15:05
Βανδαλισμοί στο 2ο Λύκειο Αμαλιάδας
Άγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα στο κτήριο του 2ου Λυκείου Αμαλιάδας, μπαίνοντας από το παραθυράκι του μπάνιου, και επιδόθηκαν σε πράξεις βανδαλισμού.
Έβαλαν φωτιά σε βιβλία πάνω σε θρανία και μετά επιχείρησαν να τη σβήσουν με τους πυροσβεστήρες.
Επίσης ούρησαν σε καλαθάκια αχρήστων κι επιδόθηκαν και σε άλλες καταστροφές.
Με 90 αρνητικά τεστ ο επαναληπτικός έλεγχος Covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
24.11.20 13:58
Με 90 αρνητικά τεστ ο επαναληπτικός έλεγχος Covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
Με την διενέργεια 90 γρήγορων τεστ (rapid test) ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, ο επαναληπτικός έλεγχος Covid – 19, για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που στεγάζονται στο Διοικητήριο, στον Πύργο.
Ο έλεγχος έγινε από κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ, κατόπιν επικοινωνίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την Διοίκηση του Οργανισμού, μετά τον εντοπισμό τριών θετικών κρουσμάτων, από τον προληπτικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης του ΕΟΔΥ, οι υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας, την προηγούμενη Πέμπτη, παρέμειναν κλειστές για το κοινό, οι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, έγινε άμεσα ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανση σε όλους τους χώρους του Διοικητηρίου.
Σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους προβλεπόμενους χρόνους επανάληψης του ελέγχου, διενεργήθηκαν 90 γρήγορα τεστ, σε αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι έλαβαν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, και ήταν όλα αρνητικά.
«Η αντίδραση της υπηρεσίας και των αρμοδίων υπαλλήλων που έχουν οριστεί υπεύθυνοι για την διαχείριση τέτοιας περίπτωσης, ήταν άμεση. Πράξαμε τα δέοντα για την προστασία των εργαζομένων και του κοινού που εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας. Τα 90 αρνητικά τεστ, αποδεικνύουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών μας και η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι στιγμής είναι αποδοτικά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ευχαριστώντας και δημόσια την διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, για την ανταπόκριση και την συνεργασία.
Ξεκίνησε το 3ο “CreativeIdeas” PitchingLab-Οι δώδεκα προτάσεις που προκρίθηκαν
23.11.20 9:37
Ξεκίνησε το 3ο “CreativeIdeas” PitchingLab-Οι δώδεκα προτάσεις που προκρίθηκαν
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Από τις 27 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αφορούν ταινίες για Παιδιά και Νέους προκρίθηκαν οι 12, οι δημιουργοί των οποίων συμμετέχουν σ' ένα εντατικό εργαστήρι τόσο πάνω στην ίδια την κινηματογραφική ιδέα όσο και στον τρόπο της παρουσίασής τους στον επαγγελματικό τομέα.
Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είπε, μεταξύ άλλων, στους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές: «Ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους είναι εξίσου δύσκολος με την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου όμορφος με αυτήν. Ο νεορεαλισμός, η νουβέλβαγκ και άλλα ρεύματα του κινηματογράφου του 20ου αιώνα ξεκίνησαν με ταινίες γύρω από την παιδική ηλικία - Φρανσουά Τριφό, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ακόμη κι ο Ταρκόφσκι κάνει ταινίες για την παιδική ηλικία. Στη χώρα μας το είδος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αδίκως! ΤοPitching του Φεστιβάλ Ολυμπίας αποσκοπεί στην αναστροφή αυτής της κατάστασης».
Στο 3ο Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υποβλήθηκαν 27 προτάσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και οι εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου Λίνα Γιαννοπούλου, ΑγάθηΔαρλάση και ΤζωρτζίναΚακουδάκη αξιολόγησαν τις προτάσεις με κριτήρια την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας, την εγγύτητα της ιδέας στο ζητούμενο παιδικό κοινό, τον ρεαλισμό της πρότασης ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης, την σαφήνεια, αρτιότητα και συνοχή της ιδέας καθώς και την τήρηση των τυπικών όρων της προκήρυξης.
Η αξιολόγηση κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που συμμετάσχουν στο PitchingLab και διεκδικούν τα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών, προσφορά των εταιρειών Authorwave και SteFilm. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.
Οι επιλεγείσες προτάσεις είναι οι παρακάτω, σε αλφαβητική σειρά των δημιουργών τους:
Θερμοκήπιο / Γεωργακόπουλος Γιώργος
Χωνάκι παγωτό / Δημητριάδης Κωνσταντίνος, Αλεβίζου Φαίδρα
Η Αλίκη βρήκε το όνομά της / Ζάχος Δημήτρης
Ο ύπνος βαριέται τα παραμύθια / Καπλανίδης Άρης
Μελανιά / Μαρκουλάκης Σταύρος
Ο μόλος /Μαυροειδής Ζαχαρίας
Χαριτωμένα τέρατα / Μιχαηλίδου Τζαρίδου Αλεξάνδρα
Αχινός / Μπαγλανέα Ίρις
Το μυστικό του δάσους / Σηφάκης Παύλος
The beast who walks like a man / ΣιγαλούΖωή, ΣιώτουΜαρίνα
Σ’ ΑΓΑΠΟ / Σπυρίδης Γεώργιος
Ανοιχτά φτερά / Τσιουβάρας Βασίλης, Δεληγιάννης Ταξιάρχης
To 3o Olympia “CreativeIdeas” PitchingLabυλοποιείται διαδικτυακά, παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 20η Camera Zizanio μεταξύ 21/11-6/12/2020. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου, που έχουν εκπονήσει οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, ΑγάθηΔαρλάση και ΤζωρτζίναΚακουδάκη, περιλαμβάνει σεμινάρια από την παραγωγό, σεναριογράφο και συγγραφέα από την Ολλανδία TamaraBos (σεναριογράφο μεταξύ άλλων των ταινιών “Winky’shorse”, “Minoes” και “Romy’sSalon”), την κινεζικής καταγωγής παραγωγό και διανομέα από τον Καναδά XiaojuanZhou (AttractionDistribution) και τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου. Η τελική παρουσίαση θα γίνει ενώπιον παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και των κριτικών επιτροπών που συγκροτούν το ΕΚΚ και η ΕΡΤ.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όσους υπέβαλαν προτάσεις και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.
Το 3ο Olympia “CreativeIdeas” PitcingLab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.
Μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ καταθέτει ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος:
22.11.20 16:45
Μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ καταθέτει ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος:
«Ως δήμος καταθέτω μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή της 6ης ΥΠΕ ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα και η ορθότητα των αποφάσεών του κυρίου Καρβέλη περί μετακινήσεων ιατρών από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης σε διάφορες δομές αλλά όχι προς το Νοσοκομείο Πύργου όπου εκεί διεξάγεται ο πόλεμος και δίνονται σκληρές μάχες κατά του κορονοϊού.
Θεωρώ εγκληματική πράξη τις αποφάσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ οι οποίες προκαλούν την αφαίμαξη του ΚΥ Γαστούνης, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη υγειονομικά στιγμή, αφού λειτουργεί και ως κέντρο COVID 24ωρου βάσεως και παράλληλα και ως Κέντρο Εμβολιασμού», δήλωσε ο Ανδρέας Μαρίνος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»
22.11.20 16:10
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»
Όχι άλλο Θέατρο Σκιών
Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Θα τονίσω με έμφαση τα λόγια του Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ και θα παρακαλέσω να το λάβουν υπόψη οι δήθεν αρμόδιοι και οι δήθεν αγωνιστές για τη Σωτηρία και λειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδος :
«μικρός ο δρόμος από το αλληλούια στο γιούχα!»

Για άλλη μια φορά με την «γλώσσα της αλήθειας» και δίνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο απάντηση σε όσους θέλησαν να κάνουν μικρόψυχη κριτική στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μίλησε χθες ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Αφού αναφέρθηκε και πάλι στην ύπαρξη ευθυνών και εξέφρασε την δυσάρεστη έκπληξή του για τα όσα συνέβησαν τελευταία όταν την ίδια ώρα η πανδημία του covid -19 έχει κινητοποιήσει τους πάντες, τόνισε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθειά του για να βρεθούν οι λύσεις που δικαίως ζητούνται με σκοπό την παροχή επαρκών συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης στην Ηλεία και το Δήμο Ήλιδας. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα παρακάτω:
«Εν μέσω πανδημίας και όταν η κατάσταση στα Νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκεται στο «κόκκινο» και όταν ακόμη βλέπουμε νοσηλευτικό προσωπικό από κάθε γωνιά της επικράτειας να έρχεται αλληλέγγυο και να μετακινείται στη Βόρειο Ελλάδα για να στηρίξει το έργο συναδέλφων τους που είναι στα όριά τους, αλλά και όταν η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας έχει εδραιωθεί στη ζωή μας τότε ξεπερνάει κάθε κριτική αυτό που βιώσαμε την περ. εβδομάδα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το Νοσοκομείο μας…
Εκεί που είδαμε να διαμορφώνεται εικόνα αλληλοσπαραγμού, πλειοδοσία δηλώσεων σε υψηλούς τόνους παραστάσεις στην είσοδο της Μονάδας και στάσεις διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το δίκαιο του προσωπικού και τα αιτήματά του αλλά τέτοιες εικόνες μέσα στην πανδημία ;
Προσωπικά όπως είναι ήδη γνωστό επισκέφθηκα τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια παρουσιάζοντάς του την εικόνα των προβλημάτων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας ζητώντας του να παρέμβει δραστικά και άμεσα αφού η σημερινή κατάσταση «γεννά αυτοεξευτελισμό» και άκρατη παρωδία σε όσους εμπλέκονται με άστοχους χειρισμούς στο θέμα.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ
Η μικροπολιτική με την χαμηλού επιπέδου νοημοσύνη που φαίνεται ότι επιχειρούν κάποιοι – ευτυχώς μηδαμινοί – από το Δήμο Ήλιδας ασκώντας κριτική στο πρόσωπό μου και συνδυάζοντας την επιστολή – υπόμνημα που έχω ήδη στείλει στο Πρωθυπουργό, (υπονοώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί) όπως και την παρέμβασή μου στον Υπουργό Υγείας με ξεπερνά και δεν ασχολούμαι . Άλλωστε αν και δεν έχω θεσμικό ρόλο πράττω πάντα αυτό που πρέπει και υπαγορεύει η συνείδησή μου.
Θέλω να προσθέσω ότι ειδικά για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δηλώνω ενεργά παρών από το 2014 με παρεμβάσεις συνεχείς, δραστικές και έντονες, τόσο ως δημοτικός σύμβουλος και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και σήμερα σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σημειώνω εδώ και την παρέμβασή μου στη δικαιοσύνη για το ίδιο θέμα με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς το 2017 στην Εισαγγελία Αμαλιάδας όσον αφορά στο έργο της νέας πτέρυγας.
Ασφαλώς επιθυμώ και θα επιμείνω για αυτό προς κάθε κατεύθυνση να επιτευχθεί οριστική λύση στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με πλήρη επάνδρωση προσωπικού, εύρυθμη λειτουργία στους τομείς του λειτουργία επιτέλους της νέας πτέρυγας αλλά και διατήρηση στο ακέραιο του δημόσιου χαρακτήρα του.
Παράλληλα, απαιτείται η ενίσχυση και άρτια λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου όπως ακριβώς του αρμόζει ώστε να πάψουμε να θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και κάθε φορά να τρέχουμε να… σωθούμε στα Νοσοκομεία της Πάτρας του Ρίου και της Αθήνας.

ΑΠΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΣΕ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟ ΣΕ ΠΑΤΡΑ…
Και το λέω αυτό γιατί αν τυχόν και σου συμβεί κάτι σοβαρό σε σένα προσωπικά είτε σε δικό σου άνθρωπο φύγε τρέχοντας για Ρίο μήπως και προλάβεις να σωθείς. Διότι έτσι και κάνεις το λάθος να πας στην Αμαλιάδα, ξεκινάς έναν κύκλο διαδρομών που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Στην Αμαλιάδα θα σε καθυστερήσουν για να βρουν τρόπο να σε στείλουν σίγουρα στον Πύργο και στον Πύργο κατά πολύ μεγάλες πιθανότητες θα σε διώξουν για το Ρίο. Άρα μέχρι να κάνεις όλο αυτό τον κύκλο ενδέχεται να πεθάνεις στο δρόμο όπως συνέβη στη σύζυγό του κυρίου Μουρμούρη που έτυχε να βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία και της συνέβη σοβαρό περιστατικό υγείας.
Σίγουρα βέβαια οι πολίτες στην Ηλεία γνωρίζουν πολύ καλά ‘ότι για αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι είτε είναι οι πολιτικοί μας είτε είναι άλλοι θεσμικοί οι οποίοι φωνασκούν με … «αέρα κοπανιστό» σε κάθε κρίση και μετά εξαφανίζονται και δεν ασχολούνται.
Τη μία βλέπουμε τους βουλευτές μας κ. Νικολακόπουλο και κ. Αυγερινοπούλου στο υπουργείο υγείας, την άλλη το Δήμαρχο κ. Λέντζα στο Υπουργείο, από την άλλη ο κ. Παπαδάκος με δωρεές που γίνονται πράξεις σε ένα νοσοκομείο « κουφάρι» και από την άλλη ο Δήμαρχος κ. Λυμπέρης που προετοιμάζεται για εγκαίνια στο νοσοκομείο και ο σύλλογος φίλων του νοσοκομείου παράλληλα να θέτει άλλη γραμμή ως νέο μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου ενώ παράλληλα το Υπουργείο είχε θέση προς κάλυψη τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του γενικού νοσοκομείου Αμαλιάδας στη σχετική πρόσφατη προκήρυξη.
Άντε να βγάλει συμπέρασμα ο πολίτης από όλες αυτές τις μεμονωμένες και ανεξάρτητες κι ασυντόνιστες μεταξύ τους ενέργειες για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το πλέον αηδιαστικό είναι ότι πάνω σε αυτή την τραγελαφική κατάσταση λειτουργίας και κτιριακής υποδομής του νοσοκομείου έκτισαν ορισμένοι τις πολιτικές τους φιγούρες , διεκδικώντας και αρκετοί εξασφαλίζοντας θέση στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας..
Λοιπόν κύριοι απολαμβάνετε την εξουσία του νοσοκομείου και στα δύσκολα- αν εξαιρέσω τον κύριο Μπακέλα που βγαίνει μπροστά με θέσεις και φωνή- δεν υπάρχετε και κρύβεστε;
Πάνω σε αυτό το χάος λειτουργίας του νοσοκομείου μας, στην έκκληση βοήθειας από τους πολίτες, στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της δήθεν εξυπηρέτησης βρέθηκαν πολλοί από το προσωπικό του νοσοκομείου μας, ιατρικό και υπαλληλικό, που άρπαξαν την ευκαιρία να στήσουν την πολιτική τους και μέσω ψηφοθηρίας να εκλεγούν και να καμαρώνουν σήμερα ως δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ήλιδας.
Να ξανατονίσω δε για όσους ακόμη δεν το έχουν καταλάβει, ότι δεν επιδιώκω να ασκήσω αντιπολίτευση στο Δήμο Ήλιδας για τις αστοχίες του επί δεκαετίες και δεν θα παρασυρθώ σε μικροπολιτική όπως κάνουν οι ίδιοι. Ωστόσο έχοντας μελετήσει αρκετά το θέμα συγκεντρώνοντας στοιχεία με διαρκή ενημέρωση, και κοιτάζοντας ένα πλήθος συσκέψεων, δηλώσεων, παραστάσεων κλπ, διαπίστωσα και διαπιστώνω συνεχώς ότι ζούμε σε κατάσταση του παραλόγου. Η απάντηση σε αυτό είναι από την πλευρά μου η παρουσίαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και η καταγραφή των πραγματικών γεγονότων και των παραλείψεων. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να είναι παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων.
Σε αυτό τον αγώνα είμαι υπεράνω πολιτικής κομματικών αγγιλώσεων κριτικής και αμφισβητήσεως των προθέσεων μου… Η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής μας και σε αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Δεν θα κάνω πίσω και δεν θα σταματήσω να παρεμβαίνω μέχρι να βρεθεί λύση. Και θα το κάνω ως άνθρωπος με ευαισθησία και ανιδιοτελή ενδιαφέρον για τον τόπο μου.
Αναμένω την απάντηση του Πρωθυπουργού όπως και τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας και θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουν τελικά οριστική λύση για τα Νοσοκομεία μας. Με σεβασμό για την αγωνία και την αβεβαιότητα του καθενός μας πολύ περισσότερο όταν ένα πρόβλημα «κτυπά» την πόρτα του σπιτιού μας…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ: “Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν έχει ανάγκη όψιμους σωτήρες”
22.11.20 14:41
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ: “Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν έχει ανάγκη όψιμους σωτήρες”
«Οι άνθρωποι σπεύδουν να ασκήσουν κριτική για να μην κριθούν οι ίδιοι…» έχει πει ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ και τελικά καταλήγουμε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον… δεν γνωρίζουμε τον ακριβή του τίτλο, πρώην δημοτικό σύμβουλο να τον αναφέρουμε; Πολιτευτή; Υποψήφιο Δήμαρχο; Ας επιλέξει ο ίδιος τον τίτλο του, μας είναι αδιάφορο άλλωστε. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έχει αναγορεύσει τον εαυτό του σε κριτή των πάντων και με την πρόφαση ότι αναδεικνύει τα προβλήματα του τόπου- κάνει και παρεμβάσεις μάλιστα όπως μας πληροφορεί σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη- έχει επιδοθεί σε ανέξοδη κριτική, βάλει κατά πάντων και εμφανίζεται ως σωτήρας αυτού του τόπου!
Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας (Σ.ΦΙ.Ν.Α.), πρόεδρος του οποίου έχω την τιμή να είμαι εγώ, που στελεχώνεται από αξιόλογους ανθρώπους και πορεύεται με στήριξη των απλών πολιτών του δήμου Ήλιδας και όχι μόνο, που αγωνιούν πραγματικά και ουσιαστικά για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.
Επώνυμοι και μη, αφανείς ήρωες οι περισσότεροι, που έχουν στηρίξει με ανιδιοτέλεια επί σειρά ετών την λειτουργία του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας και όχι όψιμοι κριτές προσώπων και ενεργειών.
Τους ανθρώπους που το αγαπούν έχει ανάγκη το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και όχι αυτούς που προσπαθούν να στήσουν σόου με πληρωμένα δημοσιεύματα.
Και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια, να βγούμε μπροστά, να βάλουμε το λιθαράκι μας, όπου χρειάζεται, για να μείνει αλώβητο το Νοσοκομείο μας.
Αυτός είναι ο ρόλος του Συλλόγου κύριε Κωνσταντόπουλε και δεν προτιθέμεθα να ‘πάρουμε τα όπλα’ για να σας ευχαριστήσουμε, ούτε οφείλουμε να πάρουμε την άδειά σας για την λειτουργία του Συλλόγου. Προχωράμε με σχέδιο και πρόγραμμα, είμαστε παρόντες και θα γίνουμε περισσότεροι.
Σταματήστε λοιπόν την προκλητική σας προσπάθεια να δημιουργήστε όχλο και πάψτε να απαξιώνεται κάθε υγιή και ανιδιοτελή κίνηση.
Εμείς θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας και δεν σκοπεύουμε να επανέλθουμε, προσπαθήστε και εσείς τουλάχιστον, αφού κόπτεστε τόσο πολύ, να κάνετε επιτέλους κάτι ουσιαστικό και να μην εκτοξεύετε φωτοβολίδες.

Ανδρέας Παπαδάκος
Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
Αναπληρωτής Δήμαρχος Δ. Ήλιδας
Ανώτατο μέλος AHEPA
Ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
22.11.20 6:09
Ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
"Απαράδεκτη η απόφαση μετακίνησης προσωπικού"
"Η Ηλεία χρειάζεται και το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για να αντιμετωπίσει το κύμα της πανδημίας"

Στενά παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και την λειτουργία του ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας (Σ.Φ.Ι.Ν.Α.) και αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Αφορμή στάθηκε η απόφαση που ελήφθη, εν μία νυκτί, από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, για μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο του Πύργου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανδρέας Παπαδάκος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την απαράδεκτη απόφαση του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρήστου Χριστόπουλου για την μετακίνηση 22 εξειδικευμένων υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου, αλλά και την άρνησή του να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ηλείας.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Φ.Ι.Ν.Α. καυτηρίασαν την στάση του κ. Χριστόπουλου, επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας δεν νοείται η αποδυνάμωση ενός Νοσοκομείου, αντιθέτως απαιτείται σύνεση και ορθολογικός σχεδιασμός για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους της Ηλείας.Τονίστηκε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες η Ηλεία έχει ανάγκη και τα δύο Νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν απρόσκοπτα για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και των άλλων παθήσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Φ.Ι.Ν.Α. προέβλεψαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποδειχθεί περίτρανα η αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας και του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν αυξητική τάση. Ως εκ τούτου, μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
1)Η αποστολή εγγράφου του Συλλόγου στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη καθώς και στον κ. Χριστόπουλο, Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, αφού με δική του απόφαση μετακινήθηκε το εν λόγω προσωπικό, μέσω του οποίου θα καταγγέλλονται οι απαράδεκτες ενέργειες αποψίλωσης της Ν. Μονάδας Αμαλιάδας. Αυτή η απόφαση μετακίνησης ελήφθη χωρίς να αναζητηθούν άλλες διαδικασίες αναφορικά με την στελέχωση της μονάδας covid-19 και της ΜΕΘ στον Πύργο. Η Ν.Μ. Αμαλιάδας, δυναμικής εκατό κλινών με το προσωπικό που ανήκει οργανικά σε αυτή, θα μπορούσε να λειτουργήσει εν μέσω της πανδημίας και να αποσυμφορήσει τον Πύργο και όχι να κλείσει ή να αναστείλει την λειτουργία της. «Γνωρίζετε σε ποιο άλλο μέρος στην Ελλάδα, και γενικότερα, κλείνουν νοσοκομεία και μένουν αναξιοποίητες κλίνες; Καυτηριάζουμαι το γεγονός ότι παρόλο που τέθηκε έγκαιρα το θέμα του πλαισίου λειτουργίας και μετακίνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ηλείας, δύο φορές μάλιστα (είχαν ενημερωθεί τα μέλη του Δ.Σ. μέσω email) δεν συζητήθηκε τελικά το θέμα και ούτε καν ορίσθηκε επίσημη ημερομηνία συζήτησης!!!! Απαιτούμε τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας και τοποθέτησης όλων των μελών επί του θέματος. Κατανοούμε ότι το θέμα που έχει ανακύψει με την εξάπλωση της πανδημίας αφορά όλους μας, αλλά ζητάμε την ενεργοποίηση της Ν.Μ. Αμαλιάδας και τη συνδρομή της στην υγειονομική περίθαλψη συνάνθρωπών μας που θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόβλημα υγείας» σημειώνεται μεταξύ άλλων από το Δ.Σ.
2) Η αποστολή εγγράφου στον Πρωθυπουργό της χώρας, μέσω του οποίου θα αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ένα νοσοκομείο με μεγάλη ιστορία, που στήριξαν την ανοικοδόμησή του οι ομογενείς της Αμερικής από το 1950! Στην εν λόγω επιστολή θα ζητηθεί η αυτοτέλεια του Νοσοκομείου και η επιστροφή των υπαλλήλων στην οργανική τους θέση δηλαδή στη Ν.Μ. Αμαλιάδας.
Παράλληλα ο Σύλλογος θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες το επόμενο διάστημα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και εάν κριθεί αναγκαίο θα συγκληθεί εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 21
21.11.20 15:02
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 21
Νωρίτερα από κάθε χρονιά κυκλοφόρησε φέτος ο 19ος τόμος της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ». Πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση 544 σελίδων που έχουν καταγραφεί σπάνια και πολύτιμα κείμενα τα οποία πλουτίζουν την ιστορία της Ηλείας. Ο φετινός τόμος είναι αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821. Το αφιέρωμα περιέχει πάνω από 40 κείμενα ιστορικά, λαογραφικά και λογοτεχνίας, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της περιόδου των τεσσάρων αιώνων της τουρκικής σκλαβιάς και της μεγαλειώδους εθνικής μας Επανάστασης του ’21. Παράλληλα έχουν φιλοξενηθεί και άλλα πολύτιμα κείμενα αρχαιολογικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου που συμπληρώνουν και φωτίζουν και άλλες χρονικές περιόδους της τοπικής μας ιστορίας.
Είναι ένα θαυμάσιο και από την άποψη της τυπογραφικής επιμέλειας Ηλειακό Πανόραμα, του οποίου οι 73 συνεργάτες που είναι εξέχοντες κληρικοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, μελετητές, ποιητές και λογοτέχνες, γράφουν στις σελίδες του με γνώση, αγάπη και πρωτοτυπία κείμενα που αφορούν την Ηλεία μας.
Ο πολυσέλιδος τόμος της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» είναι η πρώτη προσπάθεια που έγινε στο Ν. Ηλείας για να τιμηθεί η 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης και λόγω των συγκυριών δεν προβλέπεται η έκδοση ανάλογου αφιερώματος, τουλάχιστον τέτοιας έκτασης, στην Ηλεία. Προτρέπουμε τους φίλους της τοπικής μας Ιστορίας και Λογοτεχνίας να προμηθευτούν το νέο τόμο, ο οποίος δεν θα κοσμεί μόνο τη βιβλιοθήκη τους, αλλά θα τους δώσει και το έναυσμα για να εντρυφήσουν σε πολλά άγνωστα θέματα.
Ο τόμος διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ του Γιώργου Δημητρόπουλου, στην Αμαλιάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 2622021221 και 2622029638, στα mail info@bibliopanorama.gr και bibliopanorama@otenet.gr και στην ιστοσελίδα www.ebibliopanorama.gr ώστε να τους σταλεί με ταχυμεταφορά στο χώρο που θα επιλέξουν.
Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές της Αμαλιάδας
20.11.20 15:39
Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές της Αμαλιάδας
Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ήλιδας διακοπή του νερού στις συνοικίες Καλίτσα Ανεμόμυλος και Εργατικές Κατοικίες οφείλεται σε βλάβη του αγωγού που προκλήθηκε απο εργασίες, τις οποίες υλοποιεί η ΔΕΗ. Αναμένεται η αποκατάσταση της βλάβης να ολοκληρωθεί σύντομα και η κανονική ροή του νερού να επανέλθει το πολυ σε 1 ώρα από την παρούσα ανακοίνωση, σταδιακά σε όλες τις περιοχές.
Προτάσεις του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας μετά το δεύτερο lockdown
20.11.20 15:32
Προτάσεις του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας μετά το δεύτερο lockdown
Ο Επιχειρηματικός Σύλλογος Ηλείας βλέποντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα των μελών της για λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς αυτά δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν προκειμένου να στηριχθεί η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, προτείνει τα εξής:
1. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για επιχειρηματίες
• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown.
2. Επιστρεπτέα Προκαταβολή
• Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, άνευ προαπαιτούμενων.
• Δυνατότητα καταβολής και της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με την 4η εφόσον οι επιχειρήσεις το επιθυμούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες για την περίοδο των εορτών.
3. Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή- Προγράμματα Περιφερειών
• Διενέργεια 2ου κύκλου του προγράμματος από τις Περιφέρειες με αύξηση του προϋπολογισμού και χωρίς περιοριστικά κριτήρια μοριοδότησηςώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.
4. Επιταγές
• Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών – συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.
• Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα μετά τηνλήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις.
• Να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
5. Ενοίκια
• Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων των επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών για όσο διαρκεί η κρίση.
• Επιδότηση του υπολοίπου του ενοικίου από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
6. 120 Δόσεις
• Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.
7. Ακατάσχετος λογαριασμός
• Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
• Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών προκειμένου να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μια πρόσθετη ρευστότητα.
8. Αφορολόγητο
• Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Θεωρούμε ότι ήταν λάθος πολιτική επιλογή να μην δοθούν χρήματα στους επιχειρηματίες, πράγμα που δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ύφεσης που έχει προκύψει, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν και ήδη παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης. Ακόμα δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός πως μέσα σε αυτό το γενικότερο κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί ψηφίστηκε και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που οδηγεί σε αναγκαστική πτώχευση τους επιχειρηματίες και σαφώς δεν πρόκειται για την δεύτερη ευκαιρία που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά ο συγκεκριμένος κώδικας αποτελεί μια «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από το κεφάλι πολλών επιχειρηματιών. Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην απόφαση για κλείσιμο του λιανεμπορίου κατά την διάρκεια του δεύτερουlockdown. Πρέπει εν όψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου και προκειμένου να διασωθεί μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου που είναι αναγκαίος για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, εφόσον τηρούσαν και θα τηρούν με υπευθυνότητα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, τα καταστήματα να ανοίξουν πάση θυσία την 1η Δεκεμβρίου.
Ζητάμε άμεσα την λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση για όσες χειμαζόμενες επιχειρήσεις καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτές ύστερα και από το δεύτερο lockdown, αλλιώς τα λουκέτα όσο περνάει ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται δραματικά και παράλληλα θα μεγαλώνει και ο μακρύς κατάλογος των ανέργων.
Η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει το Σάββατο 21 Νοεμβρίουμόνο για αγροτικά προϊόντα
20.11.20 15:27
Η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει  το Σάββατο 21 Νοεμβρίουμόνο για αγροτικά προϊόντα
Ο Δήμος Ήλιδας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου μόνο για πρωτογενή διατροφικά αγροτικά προϊόντα και με περιορισμένη παρουσία πωλητών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 - ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020».
Έτσι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής:
α) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών θα πρέπει να είναι το ελάχιστο τα 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,
β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) και οι καταναλωτές υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα.Επίσης οι πωλητές να φορούν γάντια μιας χρήσης,
γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,
δ) οι καταναλωτές να μην συνωστίζονται στους πάγκους και τους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς και να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.
ε) οι έμποροι, παραγωγοί να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησηςκαι άδεια λαϊκής αγοράς
στ) Επίσης οι καταναλωτές να μην ξεχάσουν να έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μετακίνηση τους προς τη Λαϊκή Αγορά.
Παρακαλούμε τόσο τους πωλητές όσο και τους καταναλωτές, με επίκληση στην ατομική ευθύνη του καθενός, για την πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων με κατανόηση και συνεργασία. Όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες που αφορούν τις αποστάσεις, την συχνή απολύμανση των χεριών και τη χρήση μάσκας.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28