banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
11.12.20 5:30
ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
Σαν κακόγουστο αστείο…

Για το μεγάλο πρόβλημα εμφάνισης σημαντικών οφειλών των δημοτών σχετικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο, καθώς φαίνονται χρεωμένοι στο δήμο Ήλιδας, έκανε το δικό του ξεχωριστό και με χαρακτηριστικό τρόπο σχόλιο ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Νιώθω –λέει μεταξύ άλλων– ότι κάποιος «μας κάνει πλάκα». Και ειδικά στους 805 συμπολίτες μας που έλαβαν ειδοποιητήρια από την Πολεοδομία του δήμου με καταλογισμό ακόμη και χιλιάδων ευρώ.
Αναμένω λοιπόν και εγώ, όπως και οι προαναφερόμενοι δημότες την υλοποίηση της δέσμευσης του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη για διαγραφή των οφειλών αυτών, έως την ερχόμενη εβδομάδα με την προτροπή του επίσης για υπομονή.
Ανεξαρτήτως αυτού, οφείλω να επισημάνω ότι η ευθύνη για μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη βαραίνει και τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, αφού από τις αρχές του 2015 που η πράξη κυρώθηκε δεν έκανε κάποια παρέμβαση επί σειρά ετών, αλλά βεβαίως και ο νυν δήμαρχος δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε το πρόβλημα. Θα μπορούσε σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία να το προλάβει και να το αντιμετωπίσει.
Απορώ έτσι, γιατί το έμαθε και ο δήμαρχος όταν εστάλησαν τα ειδοποιητήρια για τις εισπράξεις προς τους πολίτες με αποτέλεσμα σήμερα και ο ίδιος να τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα; Τούτο αποδεικνύει την κακή λειτουργία του δήμου, την έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης, μιας κατάστασης δηλαδή για «γέλια και για κλάματα» η οποία ωστόσο έχει ως θύματα τους δήμους.
Όπως και να ‘χει, περιμένω στο χρόνο που ο κ. Λυμπέρης ανακοίνωσε τη διόρθωση των πραγμάτων και την προστασία των συμπολιτών μας που βρέθηκαν αιφνιδιαστικά με αυτή την εξωπραγματική επιβάρυνση. Και αν χρειαστεί ακολούθως θα τοποθετηθώ…
11o Διαδικτυακό Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων
10.12.20 10:30
11o Διαδικτυακό Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ενημερώνει τους μελισσοκόμους και τους επαγγελματίες του κλάδου της μελισσοκομίας, ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, λόγω της πανδημίας cov-19, θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε live streaming το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, μέσω του site www.greekhoneyfestival.gr.
Στοιχεία επικοινωνίας ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ: τηλ.:2103610265 email: info@edpa.gr www.greekhoneyfestival.gr www.facebook.com/ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ
Νέα δωρεά από Έλληνα του Καναδά στο Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
09.12.20 15:57
Νέα δωρεά από Έλληνα του Καναδά στο Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
Οι σκοποί για τους οποίους ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας εδραιώνονται στη συνείδηση και των Ελλήνων της Ομογένειας, οι οποίοι αγκαλιάζουν και στηρίζουν το εγχείρημα όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ομογενή από τον Καναδά κ. Νικόλαου Τσερωτά, ο οποίος προχώρησε σε δωρεά του χρηματικού ποσού των 1.000 δολαρίων. Το ποσό κατατέθηκε στον διεθνή λογαριασμό του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε δράσεις υπέρ του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν είτε κάλυψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είτε την στήριξη των ιατρών που εργάζονται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Σημειωτέον, ο Σύλλογος έχει λάβει απόφαση για κάλυψη οδοιπορικών των ιδιωτών ιατρών που εργάζονται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Ο κ. Τσερωτάς, ο οποίος κατάγεται από την Κοινότητα Κονιδίτσα του δήμου Σπάρτης στο νομό Λακωνίας, είναι μεγαλοεπιχειρηματίας που διαμένει μόνιμα στον Καναδά και είναι προσωπικός φίλος του προέδρου του Σ.ΦΙ.Ν.Α. κ. Ανδρέα Παπαδάκου.
Από την στιγμή που ενημερώθηκε από τον κ. Παπαδάκο για την λειτουργία του Συλλόγου, ευαισθητοποιήθηκε και θέλησε να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή προσκαλώντας παράλληλα και άλλους ομογενείς να πράξουν το ίδιο.
Ο κ. Παπαδάκος από την πλευρά του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον, φίλο πάνω απ’ όλα, Νικόλαο Τσερωτά για την κίνησή του αυτή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν και άλλοι ομογενείς οι οποίοι θα κινητοποιηθούν, θα βρεθούν κοντά στον Σύλλογο και θα παράσχουν ηθική αλλά και υλική στήριξη.
Υπενθύμισε δε ότι ο Σ.ΦΙ.Ν.Α. συνεχίζει τις προσπάθειές του για την στήριξη και ανάπτυξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενός Νοσοκομείου που καλύπτει όλη την Βόρεια Ηλεία και έχει λόγο ύπαρξης.
Προτροπή Λυμπέρη στους ιδιοκτήτες οικοπέδων στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης Αμαλιάδας
09.12.20 15:13
Προτροπή Λυμπέρη στους ιδιοκτήτες οικοπέδων στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης Αμαλιάδας
Λίγες ημέρες υπομονή και λύνουμε το πρόβλημα της εισφοράς σε χρήμα»

Προχωράμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία στη λύση της διαγραφής των οφειλών, ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας

Υπομονή λίγων ημερών, ζητά ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, από τους κατοίκους της Αμαλιάδας στους οποίους στάλθηκαν ειδοποιητήρια από το Δήμο Ήλιδας ζητώντας μεγάλα ποσά ως «εισφορά σε χρήμα» για την επέκταση του Σχεδίου Πόλης, προκειμένου να λύσει προς όφελός τους το θέμα που έχει προκύψει.
Όπως δήλωσε ο κ. Λυμπέρης «όσοι έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια να κάνουν λίγη υπομονή αφού ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε όλη η διαδικασία να διαγραφεί και το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την οριστική απόφαση. Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έχουν περιθώριο έως τα τέλη του Δεκέμβρη να υποβάλλουν ενστάσεις, τους προτρέπω να περιμένουν λίγες ημέρες ώστε να μην πληρώσουν χρήματα για τις όποιες νομικές διαδικασίες επιθυμούν να προχωρήσουν. Θεωρώ όμως ότι το θέμα θα κλείσει οριστικά και προς όφελος των κατοίκων».
Σημειώνεται πως το όλο θέμα προέκυψε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Πολεοδομία του Δήμου Ήλιδας, απέστειλε σε 805 ιδιοκτήτες οικοπέδων στο κομμάτι της Αμαλιάδας που επεκτείνεται το Σχέδιο Πόλης, ειδοποιητήρια με τα οποία ζητούνται – όπως ορίζει ο νόμος - αρκετές χιλιάδες ευρώ για την δημιουργία έργων υποδομής. Η πράξη εφαρμογής κυρώθηκε στις αρχές του 2015 και οι υπηρεσίες, οφείλουν εντός μιας 5ετίας να αποστείλουν τους ιδιοκτήτες την εισφορά τους σε χρήμα. Τα ειδοποιητήρια παρελήφθησαν από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν περιθώριο έως τα τέλη του Δεκέμβρη για να υποβάλλουν ενστάσεις.
Υποβολή ενστάσεων για το COMFUZIO
09.12.20 12:33
Υποβολή ενστάσεων για το COMFUZIO
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού που, συμμετέχουν στη Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδοπτέρων – COMFUZIO» ότι η υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής θα γίνει από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις από το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠ.Α.Α.Τ. επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο κωδικός απόρριψης σχετίζεται με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης τότε παράλληλα με την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής στην αντίστοιχή καρτέλα του πληροφοριακού συστήματος, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν σε αναθεώρηση της οριστικής εγγραφής στην καρτέλα «Υποβολή παραστατικών» και να επαναΰποβάλλουν τα παραστατικά διορθωμένα, ώστε να ληφθούν υπόψη. Στην ενδικοφανή προσφυγή μπορούν να επισυνάψουν μόνο δικαιολογητικά ανωτέρας βίας.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΗΛΙΔΑ» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
08.12.20 16:32
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΗΛΙΔΑ» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
«Μας στηρίζετε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο!»
«Ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι πάντα ενεργά παρών στον τόπο μας, τη νεολαία και τον τοπικό αθλητισμό και με την στήριξή του, απέδειξε για μια ακόμα φορά την μεγάλη κοινωνική ευθύνη που τον διακρίνει…»
Με τα παραπάνω συγκινητικά λόγια, η Διοίκηση του σωματείου «Ήλιδα - Ilida Β.C.» αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να εκφράσει και δημοσίως τις ευχαριστίες, για το πρόσωπο του πρώην δημοτικού συμβούλου Ήλιδας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ανταποκρίθηκε και στάθηκε με τον δικό του τρόπο στην ομάδα.
Ειδικότερα, από το σωματείο αναφέρονται τα εξής:
«Εκ μέρους του Αθλητικού Σωματείου μας, «Ήλιδα» -Ilida B.C., θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας αλλά και την ευγνωμοσύνη μας, προς τον κ. Κωνσταντόπουλο Δημήτρη για την γενναία χορηγία του. Θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε δημοσίως την στήριξη του κ. Κωνσταντόπουλου προς την ομάδα μας μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα και τον τόπο μας στο πλαίσιο της οποίας και ο τοπικός αθλητισμός έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Αποτελεί μια σπουδαία βοήθεια για εμάς. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι πάντα ενεργά παρών για τον τόπο μας, την νεολαία και τον τοπικό αθλητισμό και με την στήριξή του αυτή απέδειξε ακόμη μία φορά την μεγάλη κοινωνική ευθύνη που τον διακρίνει και πως είναι πάντα πρόθυμος να συνεισφέρει και να ανταποκριθεί εμπράκτως σε ανάγκες του τόπου μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς!»
Να σημειωθεί ότι ο Δ. Κωνσταντόπουλος καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας του και απέναντι σε δράσεις που αναδεικνύουν τον αθλητισμό και την νεολαία μας στον Νομό και όχι μόνο, έχει δείξει κατ’ επανάληψη την προσωπική του ευαισθησία και ουσιαστική προσφορά.
Άλλωστε και σε αυτόν τον τομέα έχει θητεύσει και ο ίδιος σε διάφορες νευραλγικές διοικητικές ή άλλες θέσεις τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και γενικά στον αθλητισμό.
Κάλεσμα για προσφορά τροφίμων! Γραφείο εθελοντισμού Δήμου Πύργου
08.12.20 15:21
Κάλεσμα για προσφορά τροφίμων! Γραφείο εθελοντισμού Δήμου Πύργου
Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους συνανθρώπους μας, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για τις οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.
Η πρόσκληση για παροχή βοήθειας απευθύνεται προς όλους τους πολίτες της Ηλείας, ελπίζοντας ότι πάρα την περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύει η χώρα μας, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
Ελπίζουμε να στηρίξετε την πρωτοβουλία μας και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους μας με δεδομένο ότι ο αριθμός των οικογενειών, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους, έχει αυξηθεί δραματικά.
Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται καθημερινά από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και από τις 17:00 έως και τις 20:00, στον χώρο του πρώην πρακτορείου ΚΤΕΛ στα Χαλικιάτικα!
Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι τα ακόλουθα:
• Βασικά είδη διατροφής μακράς διαρκείας όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, τοματοχυμό, τυποποιημένα τσουρέκια, αλεύρι, είδη πρωινού, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, βρεφικά γάλατα και κρέμες κ.α.
• Είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, σαπούνια, καθαριστικά δαπέδου, χλωρίνη, σκόνη πλυντηρίου ρούχων, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, πάνες, μωρομάντηλα κ.α.
• Είδη οικιακής χρήσης όπως αλουμινόχαρτο, διάφανη μεμβράνη, λαδόκολλα, σακούλες απορριμμάτων κ.α.
• Χαρτικά όπως χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, κ.α.
Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.
( Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλ: 6955093815)
Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την Τεχνική Βοήθεια στο έργο που αφορά το Open Mall στη Δημοτική Κοινότητα Βάρδας
08.12.20 14:14
Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την Τεχνική Βοήθεια στο έργο που αφορά το Open Mall στη Δημοτική Κοινότητα Βάρδας
Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, επιταχύνει τις διαδικασίες και προκηρύσσει το συνοπτικό διαγωνισμό που αφορά τη τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση οριστικών μελετών, εφαρμογής, και ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών της Πράξης Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) Δημοτικής Κοινότητας Βάρδας.
Εν μέσω πανδημίας συνεχίζουμε ως Δημοτική Αρχή να ξεκινάμε έργα που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας, με σκοπό να βελτιώσουμε τη καθημερινότητα των συνδημοτών μας, και να ομορφύνουμε το Δήμο μας.
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Επιτυχής η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ
08.12.20 13:29
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Επιτυχής η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ
Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αρχαίας Ολυμπίας (ΣΒΑΚ) έγινε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με την πρώτη διαβούλευση που διοργάνωσε ο Δήμος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης αλλά και σχετιζόμενων με το θέμα φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Η διαβούλευση έγινε διαδικτυακά και συμμετείχαν συνολικά 14 φορείς: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο, Αστυνομικό Τμήμα Αρχ. Ολυμπίας, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Σωματείο Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου, Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας «ΝΙΚΗ», εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων καθώς και το μελετητικό γραφείο Ιωάννη Μάρη, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΣΒΑΚ.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο μέσα απ’ το οποίο η παγκόσμια πόλη της Ολυμπίας επιβάλλεται να γίνει ελκυστικότερη, ασφαλέστερη και προσβάσιμη για τους επισκέπτες. Υπογράμμισε επίσης ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στην πόλη, ώστε να γίνει λειτουργικότερη ως προς την κινητικότητα των ανθρώπων (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κλπ), ιδίως μέσα στα πλαίσια της ΟΧΕ, που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ολυμπία, με εξασφαλισμένους πόρους για μια δεκαετία.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή βλέπει πολύ σοβαρά την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή όσο περισσότερων φορέων γίνεται, ενώ ο διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Θανάσης Μπέλτσος χαρακτήρισε το ΣΒΑΚ σημαντικό εργαλείο ενόψει της ΟΧΕ.
Για ανθρώπινη διαβίωση
Την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης έκανε ο μελετητής κ. Ιωάννης Μάρης, τονίζοντας ότι το ΣΒΑΚ στοχεύει να απαντήσει στο ερώτημα ποια πόλη θέλουμε, να αποτυπώσει το όραμα της πόλης για ανθρώπινη διαβίωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ΣΒΑΚ θα υλοποιηθεί σε τέσσερα στάδια ανάπτυξης και το σχέδιο δράσης θα έχει ορίζοντα 20ετίας. Ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να στείλουν και γραπτώς τις προτάσεις του που θα γίνονται δεκτές όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη διαβούλευση που προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2021.
Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκο Ζαρόκωστα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου κ. Νίκο Καρυώτη, την εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, τον πρόεδρο του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ηλείας κ. Παντελή Παπαναγιώτου, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Νίκο Αργυρόπουλο και τους εκπροσώπους γραφείων τουρισμού, κ.κ. Χρήστο Δορζιώτη, Γιάννη Μαμούση και Αλέξη Τσαουσάκη.
Μέσα από το σύνολο των παρεμβάσεων διαπιστώθηκε ότι οι φορείς επικροτούν και αποδέχονται το ΣΒΑΚ, προσφερόμενοι να συμβάλλουν με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος για την υλοποίησή του. Να σημειωθεί ότι προβλέπονται άλλες δύο διαβουλεύσεις για να ολοκληρωθεί η συμμετοχή των φορέων στις προτάσεις για το ΣΒΑΚ, η μελέτη του οποίου θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.
Αποκαθίσταται το Εργαστήριο του Φειδία - Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ολυμπίας
08.12.20 13:27
Το Εργαστήριο του Φειδία- Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ολυμπίας, αποκαθιστά η μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο πρόγραμμα ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης δήλωσε ότι: «Η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών- θα προσδώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών. Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας».
Το οικοδόμημα, που ταυτίζεται σύμφωνα με τους ερευνητές με το εργαστήριο του Φειδία, βρίσκεται σε κεντρική θέση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, ενώ τεκμαίρεται η συνεχής χρήση του από την κλασική έως τη βυζαντινή εποχή. Το ιστορικό του βάθος και η ανακάλυψη από τους Γερμανούς ανασκαφείς στοιχείων που πιστοποιούν σε αυτό την παρουσία του γλύπτη Φειδία, το καθιστούν ξεχωριστό δίνοντας του υπερτοπική αίγλη.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, αποβλέπει στην ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, με επεμβάσεις που υπηρετούν την αναγνωσιμότητα του, χωρίς να διαταράσσεται η πατίνα του χρόνου στις επιφάνειες του.
Η αναστηλωτική πρόταση προτείνει να παρουσιαστεί στο εσωτερικό του οικοδομήματος το βυζαντινό κτήριο με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από κάθε φάση καθώς και οι αρχιτεκτονικές ποιότητες που εκφράζουν μεμονωμένα στοιχεία κάθε φάσης, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα ή και μέσα στο μνημείο. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνοντας τη μελέτη αποκατάστασης της παλαιοχριστιανικής φάσης, ζήτησε να αναδειχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η κλασική φάση του κτηρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να τεκμηριώνεται το σύνολο του σωζόμενου αυθεντικού υλικού των κλασικών χρόνων.
Το μνημείο έχει πλήρως τεκμηρωθεί: Εντοπίστηκαν όλοι οι λίθοι του νότιου στυλοβάτη, οι λίθοι του δαπέδου που βρίσκονται σε αποθέτη αρχιτεκτονικών μελών, ανατολικά του μνημείου, καθώς και άλλα μέλη που φυλάσσονται στο Μουσείο. Συνολικά, τεκμηριώθηκαν 160 αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ οι επιτόπιες μετρήσεις έγιναν με σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Τέλος, στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν νέες παρατηρήσεις, που σχετίζονται με τα πολλά, ακόμα ανοικτά, θέματα αναπαράστασης των οικοδομικών φάσεων και καίριων λεπτομερειών του μνημείου.

Το ιστορικό του μνημείου και της συντήρησής του
Η ιστορία του μνημείου ξεκινά την κλασική εποχή, το τρίτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ., όταν ο Φειδίας, μετά τα έργα του στην Ακρόπολη των Αθηνών, ήλθε στην Ολυμπία για την κατασκευή του αγάλματος του Ολυμπίου Διός. Αρχικά αποτελούσε ένα αυτόνομο κτήριο, ελεύθερο στο χώρο. Στη βόρεια πλευρά γειτνίαζε προς τα ανατολικά με τον σύγχρονό του ‘’Θεηκολεώνα’’, την οικία των ιερέων της Άλτεως, και προς τα δυτικά με το επίσης σύγχρονο ‘’Ηρώον’’. Από την αρχική ανωδομή δεν σώζεται κάτι, αφού μεταγενέστερα αντικαταστάθηκε όλο αυτό το τμήμα του κτηρίου. Στη λίθινη βάση με τους ορθοστάτες εντοπίστηκε σποραδικά η αρχική επίστρωση με κονίαμα που κάλυπτε προφανώς και το χαμένο τμήμα της πλίνθινης ανωδομής. Η στέγη ήταν ξύλινη, καλυμμένη με πήλινη κεράμωση κορινθιακού τύπου. Από τα ευρήματα της ανασκαφής προκύπτει ότι η στέγη διέθετε μια περίτεχνη σίμη. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι το κλασικό κτήριο είχε ολοκληρωθεί και χρονολογείται, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές παρατηρήσεις της στρωματογραφίας και τον σχολιασμό των ευρημάτων, στο τρίτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.
Στο πέρασμα του χρόνου και κατά την ελληνιστική εποχή, μικρά και μεγάλα κτήρια προστέθηκαν σταδιακά στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του εργαστηρίου, που κατέληξε πλέον, τμήμα ενός μεγάλου σε έκταση κτηριακού συγκροτήματος. Αυτές οι κατασκευές δεν είχαν τον μνημειακό χαρακτήρα του εργαστηρίου. Κατά την ύστερη ελληνιστική περίοδο, μεταξύ 2ου αι. π.Χ. και 1ου αι. μ.Χ., συντελέστηκαν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο του εργαστηρίου όπως και στον Θεηκολεώνα, στο ανατολικό τμήμα του οποίου προστέθηκε ένα περιστύλιο.
Τη ρωμαϊκή εποχή έλαβαν χώρα μεγάλες αλλαγές στο κτήριο, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του. Μόνο η αρχική διαρρύθμιση του κτηρίου με τους δύο χώρους, δηλαδή τον πρόδομο και την κύρια αίθουσα παρέμεινε αναλλοίωτη. Κατά τη βυζαντινή εποχή, μεταξύ 435 και 451 μ.Χ., στο ερείπιο του εργαστηρίου εγκαταστάθηκε το σπουδαιότερο κτήριο του βυζαντινού οικισμού, το κεντρικό κτήριο της χριστιανικής λατρείας. Ο κτηριακός τύπος της παλαιοχριστιανικής βασιλικής προσαρμόστηκε εύκολα στο ορθογώνιο σχήμα του υφιστάμενου κτηρίου. Η βασιλική της Ολυμπίας θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ηλείας.
Αν και οι ανασκαφές έχουν δώσει σπουδαία στοιχεία, η συντήρηση και η αποκατάστασή του μνημείου δεν έτυχαν συστηματικής προσπάθειας. Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές επέφεραν μεγάλης κλίμακας αλλοιώσεις της παλαιοχριστιανικής φάσης. Όπως προκύπτει από την παρατήρηση παλαιών σχεδίων και φωτογραφιών, πολλά στοιχεία της εκκλησίας θυσιάστηκαν για λόγους προόδου της έρευνας (κόγχη ιερού, αγία τράπεζα, στυλοβάτης νότιας κιονοστοιχίας, κιονοστοιχία νάρθηκα, τοίχοι διαμερισμάτων δυτικά).
Ωστόσο, η πληρότητα της τεκμηρίωσης των βυζαντινών στοιχείων από τους παλαιότερους ερευνητές και ανασκαφείς, ήδη από το 1877, προσφέρει την δυνατότητα της ορθής αποκατάστασης του μνημείου.
ΔΙΝΩ ΖΩΗ Αλυσίδα Αγάπης: Πρώτος κρίκος ο Αστέρας Αμαλιάδας: Κάλεσμα σε ομάδες και συλλόγους
07.12.20 19:08
ΔΙΝΩ ΖΩΗ  Αλυσίδα Αγάπης: Πρώτος κρίκος ο Αστέρας Αμαλιάδας: Κάλεσμα σε ομάδες και συλλόγους
Αυτές τις γιορτές δημιουργούμε την πιο μεγάλη αλυσίδα πραγματικής αγάπης!❤❤❤
Δίνουμε ουσιαστικό νόημα στις μέρες αυτές δίνοντας «ζωή».
Στην αφετηρία , την Τετάρτη 9/12/2020 στον Πολυχώρο Δ. Ήλιδας ώρες 09:00 έως 13:30, ο πρώτος κρίκος της Αλυσίδας Αγάπης, η ποδοσφαιρική ομάδα του ⚽⚽⚽Αστέρα Αμαλιάδας με τη συμμετοχή των φίλων και υποστηρικτών της ομάδας . Άραγε που θα δώσουν την σκυτάλη;
Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών κυττάρων αίματος Δίνω Ζωή προσκαλεί σε αυτή την δράση όλες τις ομάδες/συλλόγους της περιοχής μας να συμμετέχουν στην αλυσίδα αυτή κάνοντας το πολυτιμότερο δώρο στους συνανθρώπους μας και να καθορίσουν την δική τους μέρα αιμοδοσίας . Όποιος σύλλογος/ομάδα θέλει να πάρει την σκυτάλη, και να διοργανώσει την δική του μέρα αιμοδοσίας, μπορεί να επικοινωνεί με το τμήμα αιμοδοσίας Αμαλιάδας στο ☎️τηλ:2622360228 ή με τον σύλλογο Δίνω Ζωή με μήνυμα στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook και στο τηλέφωνο : 6976840211.
Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας
07.12.20 14:47
Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας
Σας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Ήλιδας, η οποία θα γίνει, με τηλεδιάσκεψη, μέσω της υπηρεσίας e:Presence.gov.gr, στις 8 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.30΄, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Θέματα Δημάρχου -Προεδρείου:
1. Ψήφιση τεχνικού προγράμματος έτους 2021
2. Έγκριση της 79/2020 του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» με θέμα «Κανονισμός λειτουργίας τού αθλητικού κέντρου».
Θέματα Οικονομικής Επιτροπής:
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Β. Παπαδόπουλος)
3. 12η Αναμόρφωση οικονομικού προϋπολογισμού, έτους 2020
 Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την Εγκ. ΥΠΕΣ 426 ΑΠ: 77233/ 13.11.2020, και την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 429/12.03.2020 (Β’ 850), όπως τροποποιήθηκε με την όμοια αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37 Α.1/27/οικ.9413/06.05.2020 (Β΄ 1704).
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
07.12.20 14:42
 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, λόγω νεότερης ενημέρωσης από το ΥΠ.Α.Α.Τ., ανακοινώνεται στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιούς, ότι η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2020 .
Υποβολή πρότασης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)
07.12.20 14:40
Υποβολή πρότασης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)
Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης υπέβαλε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της επέκτασης της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων. Η πρόταση υπεβλήθη για χρηματοδότηση «Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020», προϋπολογισμού 39.680,00€.

Η παρούσα πρόταση αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης από το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με το Άρθρο 17 του ν.4710/2020 (ΦΕΚ 142 Α/2020) «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τις διατάξεις», καθίσταται υποχρεωτική η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά χιλίους (1.000) κατοίκους εντός των ορίων διοικητικής ευθύνης του κάθε Δήμου. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του Δήμου μας ανέρχεται σε 21.581 κατοίκους, θα πρέπει να χωροθετηθούν 22 σημεία φόρτισης, που θα υποδειχθούν στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδίου.
Ο Δήμος μας φιλικός προς το περιβάλλον εισάγει την ηλεκτροκίνηση, στη ζωή των Συνδημοτών μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά, αξιοποιώντας όλες τις επιδοτήσεις και προγράμματα.
Ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε κάθε διαθέσιμη πηγή πόρων για έργα και υποδομές, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, και τον οδηγούν στο μέλλον.
Ξεκινούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον ποταμό Αλφειό
07.12.20 14:37
Ξεκινούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον ποταμό Αλφειό
Εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Aλφειού ξεκινούν σύντομα στο φράγμα Αλφειού και σε τουλάχιστον 25 θέσεις κυρίως στα όρια των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας της ΠΕ Ηλείας, καθώς σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.
Πρόκειται για υποέργο προϋπολογισμού 5 εκατoμμυρίων ευρώ που εντάσσεται στη μεγάλη εργολαβία «Συντήρηση – αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν στον ποταμό Αλφειό αφορούν στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν ιεραρχηθεί ανάλογα με την επικινδυνότητά των σημείων και μεταξύ άλλων αφορούν άρση προσχώσεων κάτω από τα υφιστάμενα τεχνικά και γέφυρες, απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης, διανοίξεις διαύλων εκτόνωσης ροών, αποκαταστάσεις λιθορριπών προστασίας, επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση κ.α
Εκπόνηση Θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΘΣΔ) για τον τομέα της γεωργίας σε 10 προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
07.12.20 14:35
Εκπόνηση Θεματικών Σχεδίων  Διαχείρισης (ΘΣΔ) για τον τομέα της γεωργίας σε 10 προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Οι δύο αιτήσεις στήριξης που υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκαν και εντάσσονται στο υπομέτρο 7.1 «Εκπόνηση θεματικών σχεδίων διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές» του ΠΑΑ 2014-2020, έπειτα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, οι ενταγμένες πράξεις αφορούν την εκπόνηση συνολικά δύο θεματικών σχεδίων διαχείρισης (ΘΣΔ) για την εξειδίκευση της περιβαλλοντικής διαχείρισης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία σε δύο διακριτές χωρικές ενότητες / Ομάδες προστατευόμενων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η πρώτη Ομάδα αφορά τις περιοχές:
- ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΑΦΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΟΝΗΣΙΑ (GRGR2110004)
- ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ (ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA)
- ΔΕΛΤΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ (GR2310001)
- ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ & ΣΤΕΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ (GR2310010)
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ, ΔΑΣΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ (GR2320001)
- ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΤΥΧΙ, ΒΡΙΝΙΑ (GR2330006)
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΜΦΥΛΙΑΣ (ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA)
Και η δεύτερη, τις περιοχές:
• ΟΡΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ (GR2320012)
• ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ (GR2330002)
Συγκροτήθηκε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στο Δήμο Ήλιδας
06.12.20 14:01
Συγκροτήθηκε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στο Δήμο Ήλιδας
Με απόφαση του Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη συγκροτήθηκε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Ήλιδας, αποτελούμενη από τα κάτωθι μέλη:
1. Αβραάμ Μπούρας, Δημοτικός Δύμβουλος-Πρόεδρος
2. Παπασπυροπούλου Χριστίνα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τού 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, με αναπληρώτρια την κα Τζώρτζη Νικολέτα.
3. Τσούτσουρας Θωμάς, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σαβαλίων, με αναπληρώτρια την κα Σαραντίδου Φωτεινή, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καρδαμά.
4. Γούναρης Αντώνιος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, με αναπληρωτή τον κ. Παναγιωτόπουλο Βασίλειο, Διευθυντή τού 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.
5. Βρύνας Γεώργιος, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας, με αναπληρωτή τον κ. Ανδρεανίδη Αντώνιο.
6. Παναγιωτάρα Αναστασία, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, με αναπληρωτή τον κ. Μπόμπα Παναγιώτη.
7. Σπυροπούλου Παναγιώτα, Εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, με αναπληρωτή τον κ. Παπαγιαννόπουλο Κωνσταντίνο.
Η θητεία του προέδρου και των μελών τής επιτροπής είναι διετής.
Γραμματέας της επιτροπής ορίστηκε η υπάλληλος του Δήμου Ήλιδας Αντωνία Γιαννοπούλου, με αναπληρώτρια την Παναγιώτα Συριοπούλου.
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Ήλιδας
06.12.20 12:12
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Ήλιδας
Λόγω εκτέλεσης απαραίτητων εργασιών συντήρησης στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ θα γίνουν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στις κάτωθι περιοχές του Δήμου Ήλιδας:
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020:
Από τις 9:00:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στην Αμαλιάδα και συγκεκριμένα επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα και Επτανήσου και μετά των παρόδων αυτών
Από τις 12:00 μ. έως τις 2:00 μ.μ. στην Αμαλιάδα και συγκεκριμένα στην οδό Πύρρωνος και γύρω από το 1ο Λύκειο Αμαλιάδας και μετά των παρόδων αυτών
ΤΡΙΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Από τις 9:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στην Εφύρα (χωριό) με την αγροτική και αρδευτική περιοχή αυτής του Δήμου Ήλιδα.
Από τις 11:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ.στον οικισμό Σούλι Βελανιδίου Από τις 12:00 μ. έως τη 1:30 μ.μ. στο Μαζαράκι (χωριό) και στον οικισμό Κολοβέϊκα του Δήμου ΄Ηλιδας.
Από τις 9:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στην πόλη της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στις οδούς Δαλιάννη και Θεοδωρόπουλου
Διακοπή υδροδότησης στον Καρδαμά
05.12.20 19:59
Διακοπή υδροδότησης στον Καρδαμά
Διακοπή υδροδότησης θα γίνει την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου κατά τις πρωινές ώρες μεταξύ 8:30 έως 12:30.Η διακοπή γίνεται προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες εργασίες καθαρισμού του υδατόπυργου.
Αντιρρήσεις από τον σύλλογο «Ωλονό» για την δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον ποταμό Ερύμανθο
05.12.20 16:06
Αντιρρήσεις από τον σύλλογο «Ωλονό» για την δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον ποταμό Ερύμανθο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Αριθ.Πρωτ.:122
ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ»
ΘΕΜΑ: Αντιρρήσεις από τον σύλλογο «Ωλονό» για την δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον ποταμό Ερύμανθο.
olonos2010@gmail.com

ΠΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής, Τ.Κ. 26441, Πάτρα.
E – mail:periv.energy@pde.gov.gr

Αντιρρήσεις που αφορούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ), ισχύος 3,33 MW, στην θέση «Παλαιοφυτειά» του ποταμού Άνω Ερύμανθος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε.»
Με την παρούσα ζητάμε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είναι σε διαβούλευση, να μην γίνει αποδεκτή και να μην εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο διότι:
Α) Είναι ουσιαστικά εκτός του πλαισίου της Περιβαλλοντικής, Χωροταξικής και Πολιτιστικής νομοθεσίας.
Β) Ακυρώνει πρακτικά τις Αναπτυξιακές Επιδιώξεις της περιοχής, οι οποίες σχετίζονται με την πραγματοποίηση Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού που αποτελούν ίσως την μοναδική διέξοδο για την ανάπτυξη και την επιβίωση της παρά τον ποταμό Ερύμανθο περιοχής.
Γ)Χωροθετείται σε δασική έκταση ιδιαίτερης ομορφιάς, στον ιστορικό ποταμό Ερύμανθο, είναι πολύ κοντά σε περιοχές Natura, δημιουργεί προβλήματα στην τοπική χλωρίδα – πανίδα, αλλοιώνει την μορφολογία της περιοχής, στερεύει τον ποταμό σε 2.4 χιλιόμετρα με καταστροφικές συνέπειες για όλο το οικοσύστημα του φαραγγιού του Ερυμάνθου και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στην περιοχή.
Συγκεκριμένα:
1. Η Μελέτη χρησιμοποιεί ανεπίκαιρα στοιχεία από την περίοδο 1992 – 2000 για την ποσότητα των νερών του ποταμού. Είναι σε όλους γνωστό ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα νερά του Ερύμανθου έχουν μειωθεί δραματικά και το ποτάμι πλέον δεν είναι αυτό που ξέραμε. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον και το εργοστάσιο να λειτουργεί και να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού (οικολογική παροχή) στην κοίτη του ποταμού. Επομένως είναι βέβαιο ότι, σε μήκος 2.400 μέτρων που θα εκτρέπεται το νερό μέσω του αγωγού για να φτάσει στις τουρμπίνες η ροή του ποταμού ουσιαστικά θα νεκρωθεί.
2. Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για την ορθή εκτέλεση και λειτουργία των έργων αλλά για το αντίθετο μια και η Μελέτη δεν αναφέρεται στην καταστροφή που έγινε από τον ίδιο επενδυτή στο ανάγλυφο της περιοχής, ούτε και στην αλόγιστη και παράνομη ρίψη μπάζων στην κοίτη του ποταμού (το γεγονός έχει διαπιστωθεί και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες) κατά την διάρκεια του προηγούμενου έργου το οποίο ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας. Επιπλέον δεν διασφαλίζεται από την Μελέτη που θα πάνε τα μπάζα τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 20.000 κυβικά μέτρα. Όσον δε αφορά στο ανάγλυφο της περιοχής τα πρανή που θα περάσει ο αγωγός στο 50% περίπου της διαδρομής, οι κλίσεις είναι μεγάλες και θα προκληθούν κατολισθήσεις προς την κοίτη του ποταμού. Αυτό άλλωστε έγινε και στο παρελθόν.
3. Παρανόμως η Μελέτη δεν αναφέρεται στο δεδικασμένο δηλαδή, ότι για το ίδιο ακριβώς έργο, στην ίδια θέση αλλά με μικρότερη ισχύ έχει εκδοθεί η 863/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία το έργο ακυρώθηκε.
4. Η Μελέτη παρανόμως δεν αναφέρεται στον χωροταξικό σχεδιασμό για την περιοχή ότι δηλαδή, ο εν γένει ορεινός όγκος του Ερύμανθου κατατάσσεται στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ΦΕΚ Β΄ 3155/12.12.2013). Επιπλέον:
• Για τα rafting, canoe-kayak, τα οποία αναπτύσσονται τα τελευταία 50 χρόνια η μελέτη αναφέρει «ότι η μονάδα θα σταματά την λειτουργία της κατά την διάρκεια της δραστηριότητας»! Αυτό δεν έχει καμία λογική διότι α) ο επενδυτής δεν είναι ιδιοκτήτης του ποταμού για να αποφασίζει για τις δραστηριότητες στο ποτάμι, β) πρακτικά είναι αδύνατον να γίνεται συνεννόηση και προγραμματισμός για να σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου, δεδομένου ότι το 95% περίπου από όσους κάνουν τα σπορ είναι ιδιώτες, στην πλειονότητά τους από χώρες της Ευρώπης και φυσικά δεν υπάρχουν καθορισμένες μέρες και ώρες που θα βρίσκονται στο ποτάμι.
• Το FlyFishing (ψάρεμα και επανατοποθέτηση των ψαριών στο ποτάμι) το οποίο επίσης αναπτύσσεται στον ποταμό η Μελέτη το αποκρύπτει και είναι μία σημαντική δραστηριότητα που σε όλο τον κόσμο οποία αφήνει έσοδα και στην περιοχή και στις τοπικές κοινότητες (από τις ημερήσιες άδειες ψαρέματος).
• Γενικά, η Μελέτη πουθενά δεν αναφέρεται στις δραστηριότητες στη φύση που αναπτύσσονται στην περιοχή(μονοπάτια, πεζοπορίες, επισκέψεις αναψυχής στο ποτάμι κλπ.),
• Η Μελέτη, δεν χρησιμοποιεί έγκυρες πηγές σχετικά με την χλωρίδα και πανίδα, επιπλέον αποκρύπτει τα είδη της πανίδας που υπάρχουν στο φαράγγι του Ερυμάνθου και προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Βίδρα, Ιονική Πέστροφα, Ευρωπαϊκό Χέλι, Πελοποννησιακή Μπριάνα, Ελληνική Σαύρα).
• Η Μελέτη δεν αναφέρεται στην επίσημη διαπίστωση για την λεγόμενη «ασθένεια των πλατανιών» που έχει πλήξει και τα πλατάνια στην θέση του έργου. Αποκρύπτει με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης της ασθένειας κατά την κατασκευή του έργου.
5. Όσον αφορά στα Πολιτιστικά Στοιχεία και Μνημεία της περιοχής η Μελέτη είναι σκοπίμως απόλυτα απαξιωτική για το τόπο μας, δηλαδή δεν αναφέρεται σε τίποτε. Δεν αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο, την ακρόπολη και τα κυκλώπεια τείχη της Αρχαίας Ψωφίδας. Δεν αναφέρεται ότι ο οικισμός των Παραλογγών έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός, τα γεφύρια Παραλογγών και Βιδιακίου (Δομοκού) είναι διατηρητέα. Δεν αναφέρεται στον 4ο Άθλο του Ηρακλή «σύλληψη του Ερυμάνθιου Κάπρου» κλπ. κλπ.
Αντί να αναφέρει τα παραπάνω, μιλάει για μέρη μακριά από το έργο π.χ. την Αρχ. Ολυμπία, την Φυγαλεία το Κατάκολο κλπ., λες και ότι τα πολιτιστικά στοιχεία και μνημεία της περιοχής, καθώς και η ζωή στο ποτάμι μπορεί να διαχωριστεί σε διοικητικές περιοχές.
Όμως τα Πολιτιστικά Στοιχεία και Μνημεία της συγκεκριμένης περιοχής είναι και αυτά που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δηλαδή, σε αυτά μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη.
6. Όσον αφορά στην Απασχόληση η ίδια η Μελέτη αναφέρει ότι ο ΜΥΗΣ θα είναι μη επανδρωμένος και σε άλλο σημείο λέει αόριστα ότι θα απασχοληθούν 1-2 άτομα.
7. Η Μελέτη γενικά διακρίνεται για την απόκρυψη κρίσιμων ζητημάτων. Επιπλέον διακρίνεται από την προχειρότητά της (αναφέρεται σε καταστάσεις και μέρη που είναι άσχετα με τον Ερύμανθο). Είναι πλέον σαφές ότι αφού στο επίπεδο της Μελέτης υπάρχουν τόσα ανοιχτά ζητήματα για το τι θα συμβεί κατά την υλοποίηση του έργου. Χωρίς αμφιβολία θα προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα θα ανακοπεί κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας που τώρα απειλείται από την πλήρη ερήμωση.
Δηλώνουμε ότι οι αντιρρήσεις μας, δεν έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά, ούτε αυτές διακατέχονται από τοπικιστική διάθεση. Αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη περίπτωση έργου στον ποταμό Ερύμανθο το οποίο τελικά είναι αντίθετο και με την φιλοσοφία δημιουργίας ΑΠΕ και με την Αειφόρο Ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που η τοπική κοινωνία και οι φορείς αντέδρασαν και ακύρωσαν προηγούμενο έργο στον Ερύμανθο και σήμερα πάλι βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το καταστροφικό για την περιοχή έργο.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρονόπουλος Ανδρέας Παπαντωνόπουλος Κώστας
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39