banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Στο Πάρκο Ξυστρή αύριο η λαϊκή αγορά βιομηχανικών προϊόντων
22.06.21 17:24
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Στο Πάρκο Ξυστρή αύριο η λαϊκή αγορά βιομηχανικών προϊόντων
Κανονικά θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη (23/6) η λαϊκή αγορά των βιομηχανικών προϊόντων στο Πάρκο Ξυστρή. Όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα, η ματαίωση αφορούσε μόνο την περασμένη Τετάρτη για την ομαλότερη διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων, καθώς ακριβώς δίπλα από το χώρο της λαϊκής αγοράς υπάρχουν σχολικές εγκαταστάσεις. Η δε λαϊκή των αγροτικών προϊόντων θα διεξαχθεί στη Δεξαμενή.
Ο Δήμος Πύργου και η ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ ευχαριστεί για άλλη μια φορά τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες για την κατανόησή τους.
Το πρόγραμμα εορτασμού της 200ης επετείου της μάχης στο Πούσι
22.06.21 17:21
Το πρόγραμμα εορτασμού της 200ης επετείου της μάχης στο Πούσι
Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2020 στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της Κοινότητας Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τις νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων, που έγιναν από τη 12η Μαΐου έως την 23η Ιουνίου 1821 με αποτέλεσμα τη συντριβή και την απώθηση των Τούρκων από το Λάλα.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για την προστασία από την covid-19. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– 08:00: Έπαρση σημαίας στο Πούσι.
– 10:00: Πέρας προσέλευσης κοινού.
– 10:25: Πέρας προσέλευσης αρχών.
– 10:28: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειου Γιαννόπουλου
– 10:29: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκου.
– 10:30: Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού και ακολούθως:
-Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων.
-Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης καθώς και από τις αρχές του τόπου.
-Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων πεσόντων – Εθνικός ύμνος.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γ. Κουρής, Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Αχλαδινής. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας με τον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, εκπρόσωποι συλλόγων από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, προς τιμήν των Επτανήσιων αγωνιστών που είχαν πάρει μέρος στις μάχες, καθώς επίσης σύλλογοι και φορείς από την Ηλεία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε γεωργία και κτηνοτροφία αλλάζει τα δεδομένα
22.06.21 14:45
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε γεωργία και κτηνοτροφία αλλάζει τα δεδομένα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

-Τι συζητήθηκε με τον Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λ. Χριστόπουλο
-Πρόταση να ενταχθεί άμεσα ο Nομός στο δίκτυο 5G

Το μεγάλο εγχείρημα που αποτελεί μονόδρομο και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νομό μας είναι αυτό του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, που θα οδηγήσει σε μία νέα πραγματικότητα προσθέτοντας αρκετά μεγάλη υπεραξία στο ελληνικό αγροτικό προϊόν.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εστιάσει τις προσπάθειές του ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και αυτό ήταν και το βασικό θέμα της ατζέντας στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο.
Η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι μιας επανάστασης στον αγροτικό τομέα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο, μέσα από μία ακολουθία τεχνολογικών και ψηφιακών εφαρμογών που θα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγικών δραστηριοτήτων και παραμέτρων της αγροτικής παραγωγής.

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Η πανδημία συνετέλεσε στο να αναδειχθεί αυτή η νέα πραγματικότητα σε αναγκαία συνθήκη και πλέον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του Ηλείου κοινοβουλευτικού είναι ο νομός μας να είναι από τους πρώτους που θα ενταχθούν πιλοτικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στον τομέα της καλλιέργειας και ακολουθώντας το δόγμα της εξωστρεφούς γεωργίας.
Είναι ξεκάθαρη πλέον η ανάγκη για υπηρεσίες που τροφοδοτούνται από την επιστημονική γνώση και προσφέρουν στους εμπλεκόμενους πολύτιμες συμβουλές στην παραγωγική διαδικασία.
Αυτό που επισημάνθηκε και στην συνάντηση, είναι η πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για την ανάπτυξη ενός συνόλου ψηφιακών υπηρεσιών, με εστίαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της Ηλείας, με την αξιοποίηση των οποίων θα επιτευχθεί η υποστήριξη του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν, θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αιχμής, θα επιτρέπουν την συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση των εδαφοκλιματικών συνθηκών και την δυνατότητα μεγιστοποίησης της αξιοποίησης σημαντικών πρωτογενών δεδομένων και θα αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων, καθώς και στην διάθεση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων.
Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, επιγραμματικά θα αναπτυχθούν και θα παρασχεθούν υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης, συμβουλευτικές- πληροφοριακές υπηρεσίες, υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης βοσκοτόπων, ηλεκτρονική διάθεση αγροτικών προϊόντων, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η καταγραφή εφαρμογών, εισροών και εκροών, συλλογή και επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων από τρίτες πηγές, παρακολούθηση υποδομών, εκπαίδευση χρηστών, ενημέρωση εμπλεκομένων και ευαισθητοποίηση ομάδων ωφελουμένων.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής κτηνοτροφίας, που θα περιλαμβάνει δημιουργία πλατφόρμας, εφαρμογής και υποδομών για την συλλογή δεδομένων για τα ζώα, από την βοσκή έως την τελική κατανάλωση, ενώ θα συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών βελτίωσης των ζώων και στην καλύτερη διαχείριση των βοσκοτόπων.
“Τα νέα δεδομένα καθιστούν μονόδρομο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναγκαίο ταυτόχρονα, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Η γνώση και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, δίνει πλεονεκτήματα στους παραγωγούς μας και οδηγεί στην μείωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγής” σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ MICROSOFT
Επιπλέον ζήτησε από τον κ. Χριστόπουλο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε ο Νομός Ηλείας να είναι από τους πρώτους νομούς της χώρας που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το δίκτυο 5G.
Ο κ. Νικολακόπουλος υπενθύμισε τη σημαντική επένδυση της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που θέτει την Ηλεία σε προτεραιότητα, προκειμένου να η συγκεκριμένη επένδυση να αποδώσει τα μέγιστα και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κόσμο του διαδικτύου.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Διευκρινίσεις για την καθυστέρηση εγκατάστασης των seatrac
22.06.21 12:07
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Διευκρινίσεις για την καθυστέρηση εγκατάστασης των seatrac
Σχετικά με δημόσιες αναφορές για την καθυστέρηση τοποθέτησης των μηχανισμών seatrac για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, σε παραλίες του Δήμου Πύργου:
- Σε ότι αφορά το seatrac στις Πλάκες Κατακόλου, αυτό ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμος, διαμέσου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου συνεισφέρει για την εγκατάσταση των υπόλοιπων υποδομών (όπως, τοποθέτηση ομπρέλας, διάδρομος πρόσβασης, κ.α.) ώστε να είναι λειτουργική η χρήση από τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Φέτος, για πρώτη φορά, ο Νόμος απαιτούσε να υποβληθεί αίτημα από το Δήμο προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας για την εγκατάσταση του seatrac.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου υπέβαλε έγκαιρα το προβλεπόμενο αίτημα.
Αλλά από την πλευρά της Κτηματικής Υπηρεσίας ζητήθηκαν και περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι οποίες τελικά στάλθηκαν κι αυτές (σήμερα Τρίτη 22/6) και πλέον το θέμα μπήκε πραγματικά στην τελική ευθεία του.
- Σε ότι αφορά το διαγωνισμό για τα δυο seatrac που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και θα εγκατασταθούν στη Σπιάτζα και στον Άγιο Ηλία, η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν υπήρχε προσφυγή ενός εκ των δύο συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, στην Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.
Και οι δύο αυτές προσφυγές απορρίφθηκαν από τα αρμόδια όργανα.
Όπως πληροφορηθήκαμε όμως, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επανήλθε με νέα προσφυγή, για το τελευταίο στάδιο της δημοπρασίας.
Με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εκ νέου, χωρίς καμία υπαιτιότητα του Δήμου Πύργου, την ολοκλήρωση του έργου με την εγκατάσταση των δύο seatrac. Με την ολοκλήρωση και αυτής της προσφυγής, θα προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση κι αυτών.
Ιδρύεται Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος»
22.06.21 11:01
Ιδρύεται Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος»
Την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού θεσμού στο Δήμο Ήλιδας, με την επωνυμία, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», προς τιμή του θεατράνθρωπου της Αμαλιάδας που «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγο καιρό, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με τους εκπροσώπους των τριών θεατρικών ομάδων που λειτουργούν στην πόλη.
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, οι τρεις θεατρικές ομάδες «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ», θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης και «Αποχρώσεις» θα συνεργαστούν με κοινό παρανομαστή το «σπίτι τους» δηλαδή τον Πολυχώρο Πολιτισμού που θα μετονομαστεί σε Δημοτικό Θέατρο.
Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», θα πραγματοποιηθεί – κορονοϊού επιτρέποντος - την Άνοιξη του 2022 ενώ στη χθεσινή συνέντευξη εκτός των εκπροσώπων των θεατρικών ομάδων, συμμετείχε και ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα, αθλητικογράφος, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αγάπη του πατέρα του για το θέατρο.
Την θεατρική ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ εκπροσώπησε ο σκηνοθέτης κ. Χάρης Κότσιφας, την θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλέξανδρος Μπουσδούκος και την θεατρική ομάδα Αποχρώσεις ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Θοδωρής Δανίκας.


Γ. Λυμπέρης: «Αυτή την στιγμή την είχα σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν»
Τη συνέντευξη ξεκίνησε, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης συνεχάρη τις θεατρικές ομάδες, για την εκκίνηση της συνεργασίας που ουσιαστικά ανοίγει μια νέα σελίδα για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Έκανε λόγο για ιστορική μέρα τονίζοντας: «Αυτή την στιγμή την είχα σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω κι ελπίζω η πανδημία να ήταν ο λόγος που καθυστέρησε λίγο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ και θέλω να ευχηθώ αυτή η μέρα να καταγραφεί στην ιστορία του τόπου, σαν ιστορική μέρα για τον πολιτισμό και το θέατρο ειδικότερα. Οι εθελοντές συνδημότες μας, επί χρόνια επιμένουν να μας εκπολιτίσουν, να «μας κάνουν ανθρώπους», όπως έλεγαν οι πατεράδες μας, έτσι αυτό το εγχείρημα θα δώσει την μέγιστη δυνατή συνιστάμενη στις συνιστώσες του θεάτρου που δουλεύουν στην πόλη. Εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια».

Χάρης Κότσιφας: «Ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα»
Παίρνοντας το λόγο ο κ Χάρης Κότσιφας, εξέφρασε την ικανοποίηση από το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησής του με το θέατρο, για πρώτη φορά οι τρεις θεατρικές ομάδες βρέθηκαν στο ίδιο «τραπέζι», ξεκινώντας αυτή την συνεργασία.
«Είδαμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα» επεσήμανε ο κ Κότσιφας για να συνεχίσει λέγοντας : « Αυτό ήταν και το όνειρο του Ανδρέα του Φραγκογιαννόπουλου, ο οποίος υπήρξε «δάσκαλος» πέρα από ηθοποιός, για όλους εμάς. Όταν έπαιζε, όταν έκανε πρόβα, μάθαινε ο Ανδρέας όλους εμάς τι σημαίνει καταρχάς αγάπη για το θέατρο και δευτερευόντως πόσο να παίζεις καλά.
Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε μαζί με τις άλλες ομάδες της πόλης μας και την βοήθεια του δήμου για την διοργάνωση του φεστιβάλ στην μνήμη του και αυτών που ξεκίνησαν το θέατρο στην Αμαλιάδα».

Αλέξανδρος Μπουσδούκος: «Θεσμός του φεστιβάλ»
Ακολούθως ο κ. Αλέξανδρος Μπουσδούκος τόνισε : «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να γίνει και θεσμός ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με την συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της πόλης, από τον νομό και απ’ όλη την Ελλάδα.
Είναι μια προσπάθεια που μας ευχαριστεί και μας δίνει δύναμη για να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ όσο κάνουμε για τον πολιτισμό και το θέατρο.
Λόγω πανδημίας, έχουμε ορίσει την έναρξη Μάρτιο με Απρίλιο του 2022, να γίνει η πρώτη διοργάνωση. Υπάρχουν ιδέες και για παράλληλες δράσεις, σεμινάρια και πολλά άλλα».

Θοδωρής Δανίκας: «Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούν οι θεατρικές ομάδες»
Τέλος ο κ Δανίκας ανέφερε « Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον Α. Φραγκογιαννόπουλο, αλλά τον έχω δει σε θεατρική παράσταση. Θεωρώ μεγάλη τιμή για την πόλη να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και να θυμόμαστε ανθρώπους που έχουν σημαντική συμβολή στον πολιτισμό. Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούν οι θεατρικές ομάδες της πόλης. Και έτσι πρέπει να κάνουμε. Πιστεύω θα γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αυτό, γιατί μόνο η αγάπη μας για τον τόπο και αυτό που θέλουμε να παράγουμε , θα αποτελέσει το κίνητρο για να πετύχει».

Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος: «Ο πατέρας μου πίστευε, στην παραγωγή πολιτισμού»
Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, συγχαίροντας τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας είπε: «Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια που γίνεται. Όπως η Αρχαία Ήλιδα, ένα μνημείο ιστορικό, το αρχαίο θέατρο, έτσι σήμερα αποκτάμε και το σύγχρονο «σπίτι» του θεάτρου και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει και θέατρο. Να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί.
Είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης. Ο πατέρας μου πίστευε στον μαζικό πολιτισμό, στην παραγωγή πολιτισμού, του θεάτρου, με ντόπιους ανθρώπους, στην καλύτερη εκπαίδευση. Αυτό βοηθά να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα στον πολιτισμό, να προσφέρεται σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Για τον λόγο ο πατέρας μου, έπαιζε αφιλοκερδώς και προσέφερε όλα αυτά χρόνια. Συγχαρητήρια στους συντελεστές».
Δωρεάν ράπιντ τεστ αύριο Τετάρτη στην Αμαλιάδα
22.06.21 7:55
Δωρεάν ράπιντ τεστ αύριο Τετάρτη στην Αμαλιάδα
Αύριο Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρες από 9:00 το πρωί έως 2:30 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δηλαδή στη 1:15 μ.μ.
Εκδηλώσεις από το Σύλλογος "Πύργος Όλοι Μαζί"
22.06.21 6:46
Εκδηλώσεις από το Σύλλογος
Ο Σύλλογος Πύργος Όλοι Μαζί σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Πύργου, το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και το Σύλλογο Νέων Καταραχίου είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Πιστοί όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος το καλοκαίρι ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει πληθώρα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, στις 24 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:30 μμ στην στο κοινοτικό γραφείο Σκουροχωριου δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη, στις 25 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:30μμ στην πλατεία Δικαστηρίων δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη και στις 30 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη μονοήμερη εκδρομή στους Αγίους Ισιδώρους στο Λυκαβηττό και στην Πλάκα στην Αθήνα. Την 1η Ιουλίου ημέρα Πέμπτη χορευτικά παραδοσιακά τραγούδια και δωρεάν λουκουμάδες από το σύλλογό μας στην κεντρική πλατεία Πύργου στις 8:30 το απόγευμα, στις 13 Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 8:30 μμ δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη στον Άγιο Ιωάννη και στις 14 και 15 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη και Πέμπτη στις 8:30 το απόγευμα διήμερο φεστιβάλ στον Κούβελο μαζί με το ΚΔΑΠ Ηλίανθος.
Και τελευταία εκδήλωση για κλείσιμο της χρονιάς Κυριακή 29 Αυγούστου στο Όπως Παλιά τα πολιτισμικά δρώμενα του συλλόγου.
Νέα ράπιντ τεστ την Τετάρτη 23 Ιουνίου σε Κούμανι και Δίβρη
21.06.21 12:57
Νέα ράπιντ τεστ την Τετάρτη 23 Ιουνίου σε Κούμανι και Δίβρη
Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν νέα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 στις Κοινότητες Κούμανι και Λαμπείας (Δίβρη).
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Ιουνίου, από τις 9 έως τις 11:30 π.μ. το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο Κοινοτικό Ιατρείο Κούμανι και από τις 12 έως τις 2:30 μ.μ. στο πρώην Δημαρχείο της Δίβρης. Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση πρέπει να μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Εκτός από τους κατοίκους των προαναφερόμενων Κοινοτήτων, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και δημότες από άλλες όμορες Κοινότητες ή διερχόμενοι πολίτες.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 17 Ιουνίου έγιναν νέα rapid test Covid-19 στις Κοινότητες Βασιλάκι (15 αρνητικά τεστ) και Φλόκα (10 αρνητικά τεστ).
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ
21.06.21 11:17
Το Κέντρο Κοινότητας - παράρτημα Ρομά του Δήμου Πηνειού, συνεχίζει να παρέχει με απόλυτη επιτυχία εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της περιοχής με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.
Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης, στο οποίο φοιτούν σαράντα παιδιά Ρομά, επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινότητας και παρουσία του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου, ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που παρείχε στην ευαίσθητη αυτή μαθητική ομάδα, ιδιαίτερα την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά.
«Σπουδαίο έργο»
Ειδικότερα ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης κ. Τάκης Πανουτσόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με την ευκαιρία της λήξης της τρέχουσας σχολικής χρονιάς βρέθηκα στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά για να ευχαριστήσω το προσωπικό για την άριστη συνεργασία που είχαμε και αυτή τη χρονιά, τη χρονιά της πανδημίας. Στο διάστημα αυτό επετεύχθη ένα πολύ σημαντικό έργο. Ήταν και είναι μαζί μας εκτός από το προσωπικό του Κέντρου, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Κλάδης και οι συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Σίμων Μάλλιαρης, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Μαρινοπούλου , ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας και φυσικά ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος. Το Κέντρο μας βοήθησε να κάνουμε τις εγγραφές των 40 παιδιών Ρομά από τον οικισμό Πηγαδάκια, στο σχολείο μας και τα παιδιά αυτά φοιτούν ανελλιπώς , που σημαίνει ότι υπάρχει μηδενική διαρροή. Το προσωπικό του Κέντρου ανέλαβε να κάνει όλα τα self test στα παιδιά ώστε να έρχονται στο σχολείο με αληθή test. Ευχαριστώ επίσης το ΚΥ Γαστούνης που μας βοήθησε να έχουμε Πιστοποιητικά Υγείας. Τα παιδιά των Ρομά εντάσσονται ομαλά στην εκπαιδευτική κοινότητα».
«Ασφαλές σχολικό περιβάλλον»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής, της αντιδημάρχου κ. Σοφίας Μαρινοπούλου, των προέδρων των σχολικών Επιτροπών κ.κ. Σίμωνα Μάλλιαρη και Δημήτρη Βασιλόπουλου για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ρομά , είναι μεγάλο και διαρκές. Πολλά πράγματα άλλαξαν στη λειτουργία του Κέντρου από την ημέρα που η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα πράγματα. Ευχαριστώ τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και ιδιαιτέρως τον κ. Τάκη Πανουτσόπουλο, διευθυντή του 3ου Δημοτικού Γαστούνης για το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά απολαμβάνουν της μεταχείρισης που πρέπει αλλά και που τα ίδια δικαιούνται. Η Δημοτική Αρχή είναι εδώ και αποβλέπει στην ενίσχυση του νέου προγράμματος και θα αφορά στο 2021-2027, έτσι ώστε οι δράσεις να είναι ακόμη περισσότερες και ο αγώνας να είναι ακόμη μεγαλύτερος για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Ακόμη συγχαίρω και τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Νίκο Κλάδη και τους συνεργάτες του, γιατί καθημερινά δίνουν μεγάλο αγώνα.
Τα παιδιά των Ρομά, έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην μαθητική κοινότητα. Στα σχολεία του Δήμου μας και ιδιαίτερα στο 3ο Δημοτικό Γαστούνης, έχει δημιουργηθεί ένα σχολικό περιβάλλον που κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και ευπρόσδεκτα, ένα σχολικό περιβάλλον που αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση, αποδέχεται και αξιοποιεί τη διαφορετικότητα, καταπολεμά το ρατσισμό και προάγει την ισότητα».
Το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Ρομά αποτελείται από τους: κ. Σπηλιοπούλου Παναγιώτα παιδαγωγό, κ. Κασσάρα Βασιλική Επισκέπτρια Υγείας, κ. Γαλάνη Αθανασία Κοινωνική λειτουργό, κ. Μακρή Ελένη Κοινωνιολόγο και κ. Χαλιλόπουλο Γεώργιο διαμεσολαβητή.
Διαδικτυακή Ημερίδα για την ασφάλεια το διαδίκτυο
21.06.21 11:10
«Ασφάλεια στο διαδίκτυο - Παιδιά και Γονείς» είναι το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, στις 12:00 το μεσημέρι.
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η ενημέρωση των γονέων προκειμένου να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αξιοποιήσουν τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, και παράλληλα να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους που κρύβονται και αφορούν στην ασφάλεια τους.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. Τοποθετήσεις θα κάνουν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο Συντονιστής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Μιχάλης Παρασκευάς, η Υπεύθυνη επικοινωνίας Ελληνικού Κέντρου Ασφάλειας διαδικτύου και Εκπρόσωπος της Google Κατερίνα Ψαρουδάκη, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλειος Παπακώστας, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γεώργιος Φωτεινόπουλος, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νικόλαος Κλάδης και η Κοινωνική Λειτουργός Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Ασημίνα Χαλικιά.
Για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (https://www.pde.gov.gr), στο κανάλι της στο Youtube (https://www.youtube.com/user/RegionWesternGreece) και στην διαδικτυακή πλατφόρμα ZOOM στον σύνδεσμο Meeting ID: 596 373 1083 - Passcode: mz46KH.
Αναβολή εκλογών για τα Υπηρεσιακή Συμβούλια ΟΤΑ
21.06.21 3:16
Αναβολή εκλογών για τα Υπηρεσιακή Συμβούλια ΟΤΑ
Αναβλήθηκε η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του προσωπικού των ΟΤΑ α’ βαθμού, στην Περιφερειακή Ενότητας Ηλείας, όπως και στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είχε οριστεί την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Μετά την έκδοση νέων οδηγιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει νεότερη απόφασή μας για τον καθορισμό ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών.
Δρόμος Εκεχειρίας 2021: Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στο σύγχρονο Ολυμπισμό
21.06.21 3:12
Δρόμος Εκεχειρίας 2021: Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση   και στο σύγχρονο Ολυμπισμό
Η Συμπολιτεία Ολυμπίας στο πλαίσιο του «Δρόμου Εκεχειρίας 2021», θέλοντας να συμβάλλει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας αλλά και να γεφυρώσει το αρχαίο με το σύγχρονο, διοργανώνει εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας. Στο χώρο του Φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργεί εικαστική έκθεση με τίτλο: «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ και Ευάγγελος Ζάππας, μέσω του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών. Με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.
Εκτός από τους δύο εθνικούς ευεργέτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τιμηθούν διακριθέντες αθλητές της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα.
Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον», είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που θα τιμηθούν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και στον γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος «έφυγε» από τον COVID-19 και ο οποίος ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
Φώτιος Χρήστου – Δρ. Φιλοσοφίας: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν»
Τίτος Αθανασιάδης – Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Συγγραφέας: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός»
Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια Εικαστικής Έκθεσης: «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».
Ιωάννα Μάστορα – Δρ. Φιλοσοφίας: Επιλογή και Απαγγελία αρχαίων αφιερωματικών κειμένων.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης: Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη: Πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας.
Την εικαστική έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βουτσινάς Μάριος, Γκούμας Χαράλαμπος, Ζήβας Νίκος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Kelly, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Γρηγόρης, Λιντζέρης Γιώργος, Λυραράκη Έλλη, Μήτσου Βαγγέλης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος – Γεώργιος, Πατσέλης Αλτίν, Πατσόγλου Αριστείδης, Ρούσσης Γεώργιος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Ταζεδάκη Καίτη.
Όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του ΕΟΤ και του ΠΣΑΤ.
Τεχνικός φορέα υποστήριξης είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr, OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, FARGECO Hellas, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.
Η είσοδος στην έκθεση είναι από τις 9.00 έως τις 19.00 και σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των Μουσείων.
Την ημέρα της εκδήλωσης Τετάρτη 23 Ιουνίου θα εφαρμοσθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της νόσου COVID-19 και η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις.
Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης
20.06.21 10:39
Συνελήφθη, τα ξημερώματα, σε περιοχή του Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επήρεια μέθης
Έγκριση προσλήψεων στο Δήμο Πύργου
20.06.21 6:46
Έγκριση προσλήψεων στο Δήμο Πύργου
Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού 13 ατόμων με σύμβαση εργασίας (εφημ. Ενημέρωση) Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, από τον Δήμο Πύργου και συγκεκριμένα για τις κάτωθι ειδικότητες:
Ένα άτομο κατηγορίας - κλάδου ΤΕ Πολιτικός Μηχανικός.
Ένα άτομο κατηγορίας - κλάδου Οδηγός.
Δέκα άτομα κατηγορίας - κλάδου ΥΕ Πυρασφάλειας.
Ένα άτομα κατηγορίας - κλάδου Χειριστή εκσκαφέα- φορτωτή τύπου jcb.
Σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα στο Χειμαδιό
20.06.21 6:44
Σύσκεψη για τα αγροτικά  προβλήματα στο Χειμαδιό
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χειμαδιού - Σοπίου, στο πλαίσιο των συσκέψεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για τα αγροτικά προβλήματα, καλεί σήμερα Κυριακή 20 Ιουνίου και ώρα 9:30 μ.μ όλους τους σταφιδοκαλλιεργητές της περιοχής στην πλατεία του Χειμαδιού σε συγκέντρωση - συζήτηση για τα καυτά προβλήματα που αφορούν την σταφίδα (τιμή σταφίδας, συνδεδεμένη και ΕΛΓΑ).
Βιωματικά εργαστήρια από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις»
20.06.21 6:42
Βιωματικά εργαστήρια από το  Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις»
Το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εξαρτήσεων -26 Ιουνίου- και με την ολοκλήρωση των διαδικτυακών δράσεων που υλοποιήθηκαν την ιδιαίτερη και δύσκολη για όλους χρονιά, σχεδιάζει να υλοποιήσει δύο διά ζώσης βιωματικά εργαστήρια στον προαύλιο χώρο της οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για ανοιχτούς χώρους.
Τρίτη 22 Ιουνίου και ώρα: 19:00-20:30
-Βιωματικό- Δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο: «Ο κήπος της Ευτυχίας», για γονείς και παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), με στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης γονιού- παιδιού μέσα από την έκφραση συναισθημάτων. Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς που συμμετείχαν στις διαδικτυακές δράσεις, που υλοποίησέ το Κέντρο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Συντονίστρια εργαστηρίου: Μάσσαλα Κατερίνα, Ψυχολόγος
Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα:19:00-21:30
-Βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Ένα παραμύθι…..οι δεσμοί των ανθρώπων», με στόχο την ευαισθητοποίηση στη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων στην προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη, σε όποια φάση βρίσκεται κανείς. Απευθύνεται σε όσους συναντήσαμε διαδικτυακά αυτή τη χρονιά αλλά και σε όσους επιθυμούν από την ευρύτερη κοινότητα να γνωρίσουν τις υπηρεσίες του Κέντρου μας. Συντονίστρια εργαστηρίου: Γκομώλη Διονυσία, Κοινωνική Λειτουργός σε συνεργασία με την εθελόντρια αφηγήτρια παραμυθιώνκ.Νίκη Βασιλοπούλου
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα εργαστήρια χρειάζεται να δηλώνουν συμμετοχή είτε τηλεφωνικά στο 26220 29710 και ώρες 08:30-14:00 από Δευτέρα- Παρασκευή έως τηνΤρίτη 22 Ιουνίου 2021 είτε στο mail:paremvaseisamaliadas@gmail.comΗ συμμετοχή στις δράσεις του Κέντρου είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το Κέντρο Πρόληψης θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δήμο Ήλιδας για τη διάθεση του προαύλιου χώρουτης οικίας Τατάνη, για την υλοποίηση των εργαστηρίων.

Τέλεση μνημοσύνου στη Λάκκα Χρέππα στη Γαστούνη
20.06.21 6:36
Τέλεση μνημοσύνου στη Λάκκα Χρέππα στη Γαστούνη
Οι έξι εκτελεσθέντες του ηλειακού κάμπου από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 θα τιμηθούν την Κυριακή 20 Ιουνίου το πρωί, στη Λάκκα Χρέπα στη Γαστούνη
Στο μνημείο που έχει ανεγερθεί, θα τελεστεί Τρισάγιο θα κατατεθούν στεφάνια και θα γίνει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό τιμή και δόξα στους νεκρούς εκτελεσθέντες.
Στις 21 Ιουνίου του 1944 οι Ναζί εκτέλεσαν έξι Έλληνες, που ανήκαν στην ΕΠΟΝ Αμαλιάδας- Κάμπου και οργάνωναν συσσίτια για τα πεινασμένα παιδιά όταν συνελήφθησαν στα μπλόκα της Γαστούνης και των Λεχαινών από τους Γερμανούς και εκτελέστηκαν στη «Λάκκα του Χρέπα». Οι τέσσερις εξ αυτών Ανδρουτσόπουλος, Γενοβέζος, Σουρανής και Τσαγκάρης ήταν από τα Λεχαινά. 

Τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων
Νίκος Βούλγαρης 18 ετών από Αμαλιάδα,
Αλέκος Παπαδόπουλος 18 ετών από Γαστούνη, 
Άγγελος Ανδρουτσόπουλος 22 ετών από Λεχαινά,
Ζώης Σουρανής 20 ετών από Λεχαινά, 
Βασίλης Τσαγκάρης 28 ετών από Λεχαινά
και Θανάσης Γενοβέζος 50 ετών από Λεχαινά.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
16.06.21 15:03
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
Στον Δήμο Πηνειού, στις βραβευμένες με γαλάζια σημαία, παραλίες του Αρκουδίου, της Γλύφας και των Θινών Βαρθολομιού βρίσκονται από την 1η Ιουνίου (και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) ναυαγοσώστες, ως άγρυπνοι φρουροί που φροντίζουν για την ασφάλεια των λουομένων.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέτος και στους τρεις πύργους των παραλιών υπάρχουν φορητοί απινιδωτές και οι ναυαγοσώστες έχουν εκπαιδευτεί για να τους χρησιμοποιούν και να σώζουν ζωές.
Επίσης το 5μετρο φουσκωτό, που επίσης φέρει απινιδωτή, περιπολεί τις ακτές των 19 χιλιομέτρων του Δήμου Πηνειού και η παρουσία του ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους κολυμβητές.
Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο κ. Σοφία Μαρινοπούλου και τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Κολοκατίνη και παρουσία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γ. Καραμπίνη, επισκέφθηκε την Τετάρτη το πρωί τους ναυαγοσώστες και συνομίλησε μαζί τους.
➡️ Ετοιμάζονται τα sea truck
Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε:
«Παραλίες ασφαλείς και καθαρές. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας από την αρχή. Προετοιμαστήκαμε έγκαιρα και σε αυτό συνέβαλαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Κολοκατίνης και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Σοφία Μαρινοπούλου και βεβαίως ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Μαφρέδας. Επισκεφθήκαμε σήμερα τους ναυαγοσώστες στις Θίνες Βαρθολομιού, τους ανθρώπους που προσφέρουν τα μέγιστα για την ασφάλεια των επισκεπτών κολυμβητών αλλά και όλων μας. Είναι έτοιμοι να προφέρουν τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες τους σε αυτή τη σπουδαία ακτογραμμή του Δήμου Πηνειού των 19 χιλιομέτρων προσβάσιμης ακτής για κολύμβηση.
Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και τοποθέτηση των sea truck για να απολαμβάνουν τη θάλασσα και οι συνάνθρωποί μας που έχουν κινητικά προβλήματα. Ο Δήμος μας προγραμματίζει μέσω του ΝΠ Πολιτισμού και τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο, αυτό το καλοκαίρι αρκετές εκδηλώσεις που θα κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Να τονίσω ακόμη ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Δήμου Πηνειού είναι έτοιμες να υποδεχθούν παραθεριστές. Εύχομαι καλό καλοκαίρι».
➡️ Οι απινιδωτές σώζουν ζωές
Ο κ. Παναγιώτης Κούνος εκπρόσωπος Ναυαγοσωστικής Σχολής δήλωσε:
«Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πηνειού και τους αντιδημάρχους για την επίσκεψή τους στους πύργους μας. Φέτος ξεκινήσαμε από 1ης Ιουνίου στις παραλίες Θίνες, Γλύφα και Αρκούδι με έναν ναυαγοσώστη σε κάθε παραλία, καθώς και με το πεντάμετρο σκάφος, το οποίο είναι έτοιμο να συνδράμει σε όποια παραλία του Δήμου χρειαστεί. Φέτος για πρώτη φορά στους πύργους έχουν προστεθεί εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές σε συνδυασμό με το σκάφος που έχει πάντα έναν, γεγονός πολύ σημαντικό για τη δουλειά μας, καθώς είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει έναν άνθρωπο που έχει πάθει ανακοπή. Η συνεργασία μας με το Λιμεναρχείο Κυλλήνης είναι και φέτος άριστη και τα στελέχη του είναι πάντα στο πλευρό μας».
Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, κάθε μέρα.
Μέτρα προστασίας και ανάδειξης της «ζωντανής» ιστορίας του Πύργου
16.06.21 14:00
Μέτρα προστασίας και ανάδειξης της «ζωντανής» ιστορίας του Πύργου
Το κτιριακό απόθεμα των διατηρητέων κτισμάτων της πόλης τέθηκε «επί τάπητος» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/6) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου Γιώργου Παπανδρέου, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Άρης Φιλιππόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρης Μικελόπουλος. Τα τρία κτίρια που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της συζήτησης ήταν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου Παπαγιάννη, του Μανωλοπούλειου και των Υπνωτηρίων του ΟΣΕ.
«Είχαμε μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Να τονίσουμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν σε συνέχεια αυτής που είχαμε την προηγούμενη βδομάδα με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Κύριο θέμα ήταν τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης των κτιρίων - αρχικά γι’ αυτά που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Πύργου - τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και έχουν σημαντική αρχιτεκτονική αξία στην πόλη μας» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου μετά το τέλος της συζήτησης.
Αναφορικά με το κτίριο Παπαγιάννη, συμφωνήθηκε μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Αντωνακόπουλος.
«Αρχικά συμφωνήσαμε να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που χαρακτηρίζει εάν ένα κτίριο είναι κατεδαφιστέο ή όχι - στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι. Μπορούμε λοιπόν να διασώσουμε την πρόσοψη του κτιρίου κατασκευάζοντας ένα άλλο υποστηρικτικό στο πίσω μέρος.
Νομίζω ότι αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι κι η μόνη η οποία διασφαλίζει τη διάσωση της πρόσοψης που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, την αξιοποίηση του χώρου, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλήττεται όπως και η ασφάλεια των περίοικων λόγω της επικινδυνότητας των εναπομενουσών εγκαταστάσεων του κτιρίου».
Δεύτερο θέμα που απασχόλησε στη συνάντηση ήταν ο κατάλληλος και πιο ευέλικτος τρόπος εύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος και ένταξης σ’ αυτό του Μανωλοπουλείου. Όπως τονίστηκε, η ατελείωτη γραφειοκρατική διαδικασία και η σπατάλη χρόνου που απαιτούνται σ’ αυτές τις διαδικασίες, στο τέλος ακυρώνουν την ίδια την προσπάθεια.
Στον αντίποδα, κρίνεται πως η πλέον κατάλληλη διαδικασία είναι η σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πύργου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού. «Με τα νέα ευέλικτα σχήματα των θεσμών - που σωστά έπραξε η κυβέρνηση - και μέσω μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας μπορούμε να εκπονούμε μελέτες οι οποίες θα χρειαζόντουσαν με βάση την πάγια διαδικασία της αγοράς πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν, ώστε να προλάβουμε το χρόνο ένταξης του έργου που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τέλος, συζητήσαμε και για τα Υπνωτήρια του ΟΣΕ στο πάρκο ΣΠΚ. Εδώ, να τονίσουμε ότι ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μια μελέτη που αφορούσε τα μηχανολογικά θέματα του κτιρίου και τώρα απαιτούνται χρηματοδοτικοί πόροι στο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί το έργο ύψους 2,8 εκ. ευρώ» σημειώνει ο δήμαρχος Πύργου.
Καταλήγοντας ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι: «Ακολουθούμε τον σωστό βηματισμό, από το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρμόδια διεύθυνση. Για μας ο Πολιτισμός δεν έχει μόνο αξία ως μουσειακή διάσταση αλλά και αναπτυξιακή. Να είναι ζωντανή παράμετρος της καθημερινής οικονομίας».
Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα την Παρασκευή
16.06.21 10:12
Δωρεάν rapid test στην Αμαλιάδα  την Παρασκευή
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου και ώρες 9 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν 15 λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δλδ στις 14.15.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39