ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Ηλεκτρονικές πληρωμές για τους λογαριασμούς του Δήμου Ήλιδας
24.09.20 11:39
Ηλεκτρονικές πληρωμές για τους λογαριασμούς του Δήμου Ήλιδας
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας και με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση, την αποφυγή συνωστισμού στα ταμεία και τελευταία του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια το Δήμο Ήλιδας και τους πολίτες, η δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Τραπεζών.
Μετά τις απαραίτητες ενέργειες που διήρκησαν έξι μήνες, υπεγράφη από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ζαχαρόπουλο Βασίλη, σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς για τις πληρωμές προς το Δήμο Ήλιδας μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ, με τη συμφωνία «DIAS CREDIT TRANSFER” , για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με τη σύμβαση αυτή οι πολίτες θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους στις Τράπεζες που είναι συμβεβλημένες με το Διατραπεζικό Σύστημα ΔΙΑΣ. Οι πληρωμές θα γίνονται μέσω μηχανημάτων αυτόματων πληρωμών, internet banking και phone banking (σύστημα πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας), εφόσον η εκάστοτε τράπεζα έχει ενεργοποιήσει αυτό το κανάλι συναλλαγών στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.
Ο Δήμος ενημερώνει τους πολίτες ότι από εδώ στο εξής οι λογαριασμοί θα εκδίδονται με ταυτότητα οφειλής και θα μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στις συμβεβλημένες Τράπεζες χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος τόνισε: «Με το σύστημα αυτό μπήκε ένα τέλος στις ατελείωτες ουρές των ταμείων, στην ταλαιπωρία των πολιτών και στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Οι δημότες μας πλέον θα μπορούν ακόμα και από το σπίτι να τακτοποιούν τις οικονομικές τους συναλλαγές με το Δήμο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι επόμενοι λογαριασμοί που θα εκδοθούν για την πόλη της Αμαλιάδας και τις περιοχές της Πηνείας, θα εξοφλούνται ηλεκτρονικά με ταυτότητα οφειλής.»
• Στα ταμεία των τραπεζών με μετρητά και με χρέωση λογαριασμού, θα εφαρμόζεται η τιμολογιακή τους πολιτική.
Εξιχνίαση διαδικτυακής απάτης στην Αμαλιάδα
24.09.20 11:04
Εξιχνίαση διαδικτυακής απάτης στην Αμαλιάδα
Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, απάτη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη απάτης σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα, ο δράστης πριν από επτά μήνες επικοινώνησε τηλεφωνικά με παθόντα, ο οποίος πωλούσε μέσω διαδικτύου έναν ενισχυτή και συμφώνησαν στην αγοραπωλησία του.
Ο δράστης παρέλαβε τον ενισχυτή, χωρίς έως σήμερα να καταβάλλει το αντίτιμο στον παθόντα.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν και προσήγαγαν τον δράστη και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο και σε όχημά του, βρήκαν και κατέσχεσαν ένα κινητό τηλέφωνο και έναν ενισχυτή, ο οποίος αποδόθηκε στον παθόντα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοτών στην Αμαλιάδα
24.09.20 6:41
Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοτών στην Αμαλιάδα
Ο Δήμος Ήλιδας θα συμμετάσχει στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί 9 Οκτωβρίου 2020 με αφετηρία την πλατεία Ανεμομύλου και τερματισμό την πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα.
Η Λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, το Σύλλογο Αιμοδοτών «Δίνω Ζωή», το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και άλλους συλλόγους.
Την διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), στην οποία συμμετέχουν Δήμοι και φορείς από όλη την Ελλάδα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της αιμοδοσίας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ»: Αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
23.09.20 11:26
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ»: Αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
Την πρώτη συνάντηση με τον Δήμο Ήλιδας είχαν χθες το απόγευμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου στην Αμαλιάδα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Δήμου Ήλιδας σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλη Καψή όπου είχαν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις - δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στον Δήμο Ήλιδας ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο πλαίσιο συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο.
Ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος αφού ευχαρίστησε τον κ. Καψή για την πρόσκληση της εν λόγω συνάντησης, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του Συλλόγου με βασικό αυτόν της ανάδειξης και προβολής του 1821 στην Ηλεία αλλά και στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του Συλλόγου που αφορούσαν την δημιουργία τριών ιστορικών ντοκιμαντέρ με κυριότερο αυτό που πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα Αρχαίας Ολυμπίας και αφορούσε την ιστορική πολιορκία και Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821.
Όπως ανέφερε ο κ. Λάμπρος η εν λόγω ταινία - ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία και άλλων Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης από Πάτρα και Καλαμάτα καθώς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και εθελοντών από την ευρύτερη περιοχή.
Ολοκληρώνοντας τόσο ο κ. Λάμπρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» τόνισαν πως οι δράσεις του Συλλόγου είναι πολύπλευρες αφού αφορούν την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως βιωματικά εργαστήρια για τα μικρά παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και οπλισμού της εποχής καθώς και προβολή των ντοκιμαντέρ – ταινιών για το 1821 που πραγματοποίησε ο Σύλλογος αλλά και αυτές που σχεδιάζει στο μέλλον.
Με στην σειρά του ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου Ήλιδας σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλης Καψής αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για την αποδοχή της πρόσκλησης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του Δήμου για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Όπως σημείωσε βασικός στόχος του Δήμου Ήλιδας είναι η δημιουργία βιωματικών εργαστηρίων για τις νέες ηλικίες με σκοπό αυτές να μάθουν καλύτερα και να αγαπήσουν το 1821 το οποίο είναι ξεχασμένο και απαξιωμένο από ένα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής Κοινωνίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οφείλουμε με διάφορες δράσεις ουσίας όπως τα βιωματικά εργαστήρια, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οπλισμού, ενδυμασίας αλλά και την προβολή ταινιών – ντοκιμαντέρ όπως αυτές που έχετε δημιουργήσει να κάνουμε τις νέες ηλικίες και κυρίως τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το 1821 και να μάθουν για αυτό. Η φιλοσοφία του Δήμου σε ότι αφορά την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, συνοψίζεται σε δύο βασικούς όρους: ψυχαγωγία και γνώση. Έτσι με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στη νεολαία μας να γνωρίσει και να κατανοήσει το 1821».
Συνεχίζοντας ο κ. Καψής ανέφερε ότι ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» θα είναι από τους βασικούς αρωγούς του Δήμου Ήλιδας σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τους συλλόγους του Δήμου, και ζήτησε τη βοήθεια του ώστε να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Επίσης σημείωσε ότι αυτή η στενή συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου αλλά και τους Συλλόγους Ιστορικής Αναβίωσης ανά την Ελλάδα, έχει ως στόχο να προβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σημαντική αυτή περίοδος της Ελληνικής μας ιστορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Καψής ξενάγησε τα μέλη του Συλλόγου στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια καθώς και το αμφιθέατρο «στολίδι» του Πολυχώρου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Λάμπρος, ο Αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας, ο Ταμίας Νίκος Μητσόπουλος και το μέλος Θανάσης Αναγνωστόπουλος ενώ παραβρέθηκε και το νέο μέλος του Συλλόγου Σταμάτης Πολίτης.
Τι αποφασίστηκε για την Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας
23.09.20 11:04
Τι αποφασίστηκε για την Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας
Την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκαν στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας. τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. του Σωματείου «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας», (κ. Άννα Μοσχόβου, κ. Χρήστος Ξουρής, κ. Ελένη Σκάβδη, κ. Βασίλης Ράλλης) και εκπρόσωποι του Δήμου (κ. Γιώργος Μπακέλλας, κ. Παναγιώτης Παναγιωτάρας, κ. Αθανάσιος Φουντάς) με σκοπό την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών της Βιβλιοθήκης και την ενημέρωση για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.
Αρχικά πήραν το λόγο τα μέλη του Δ.Σ και εξέθεσαν τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως:
- Άμεσες παρεμβάσεις στην ταράτσα του κτηρίου για την αποφυγή εισροής υδάτων στο χώρο του Αναγνωστηρίου της Π.Β.Α.
- Διάθεση καθαρίστριας για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου.
- Ευπρέπεια στους χώρους του υπογείου, ιδιαίτερα στο W.C και προώθηση ολοκλήρωσης 2ου W.C
- Ευπρεπισμός και αξιοποίηση για δραστηριότητες της αίθουσας του ισογείου με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου.
- Ευπρεπισμός της βεράντας και φροντίδα της με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου.
- Συντήρηση του εξοπλισμού της Π.Β.Α (θερμαντικά σώματα, Η/Υ).
- Κάλυψη της Βιβλιοθήκης με βιβλιοθηκονόμο.
Ακολούθησε η αναφορά θεμάτων που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως:
- Εκπροσώπηση της Π.Β.Α. στον «ΗΛΕΙΟ»
- Ανακαίνιση του κτηρίου της Π.Β.Α– Στάδιο που βρίσκονται οι μελέτες.
- Πρόβλεψη για αερισμό αίθουσας Αναγνωστηρίου και δημιουργία αναγκαίων χώρων στο ισόγειο και 1ο όροφο (W.C)
- Αξιοποίηση χώρων του υπογείου από το Δ.Σ κατά τις υποδείξεις του κληροδότου.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι του Δήμου Ήλιδας και τοποθετήθηκαν ως εξής:
Αθανάσιος Φουντάς: Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης με μόνωση της εισροής υδάτων στο Αναγνωστήριο από την ταράτσα, ώστε να προστατευτούν τα βιβλία και ο πνευματικός πλούτος της βιβλιοθήκης. Ενημέρωσε για τη δρομολόγηση από τη Δημοτική αρχή μελετών για την ανακαίνιση του κτηρίου , το στάδιο που βρίσκονται οι μελέτες, και ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη κάποιων ελλείψεων του κτηρίου, χωρίς να επηρεαστεί η αρχιτεκτονική του, όπως πρόβλεψη για ανθρώπους με προβλήματα στην κίνηση κλπ.
Γιώργος Μπακέλλας: Αναφέρθηκε στην άσχημη αισθητικά εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο και ιδιαίτερα το Αναγνωστήριο. Επίσης αναφέρθηκε στις επικείμενες οκτάμηνες προσλήψεις και υποσχέθηκε καθαρίστρια για κάποιες μέρες και βιβλιοθηκονόμο.
Επί πλέον κ. Μπακέλλας και κ. Φουντάς συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον άμεσο ευπρεπισμό και ελαιοχρωματισμό της αίθουσας του ισογείου, ώστε να αποτελέσει χώρο δραστηριοτήτων της Π.Β.Α., καθώς και στον ευπρεπισμό όποιου άλλου χώρου κριθεί αναγκαίο.
Παναγιώτης Παναγιωτάρας: Δήλωσε διατεθειμένος να βοηθήσει σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθαριότητας στην ευπρέπεια των εξωτερικών χώρων της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδα (βεράντα), καθώς και στη συντήρηση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης.
Φεστιβάλ Γκράφιτι στο Παλούκι Αμαλιάδας
23.09.20 6:36
Φεστιβάλ Γκράφιτι στο Παλούκι Αμαλιάδας
Φεστιβάλ Γκράφιτι με τίτλο «Αλλάζουμε την Πόλη» θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Ήλιδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τη 1 έως τις 10 Οκτωβρίου 2020 στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου και συγκεκριμένα στα τοιχία της προκυμαίας του λιμανιού, όπως γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα "Ενημέρωση".
Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού, αναβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή με δημιουργίες καλλιτεχνών που θα μετατρέψουν τους γκρίζους τοίχους σε έργα τέχνης και την όλη περιοχή σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Δήμου.
Πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη δράση είναι και τα εικαστικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να γνωρίσουν βιωματικά την τεχνοτροπία της «τέχνης του δρόμου» σε τοιχογραφίες και άλλες τεχνικές.
Στα συγκεκριμένα εργαστήρια θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις πολιτιστικές δράσεις σε ανοικτούς χώρους (μάσκες, αποστάσεις και παρουσία συμμετεχόντων).
Την καλλιτεχνική δημιουργία και την πραγματοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων θα αναλάβει η Art in Progress, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, η οποία εδώ και μερικούς μήνες υλοποιεί αντίστοιχη δράση στη πόλη της Πάτρας για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η όλη δράση θα βιντεοσκοπηθεί και θα προβληθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Ήλιδας και κυρίως της Art in Progress με ευρωπαϊκή εμβέλεια.
Μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην είσοδο πόλης Αμαλιάδας
23.09.20 5:33
Μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην είσοδο πόλης Αμαλιάδας
Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει αυτές τις ημέρες στο δρόμο εισόδου της Αμαλιάδας, στο δρόμο από Κουρούτα, εκατό περίπου μέτρα από τη διασταύρωση Παπακασελά, δύο μαύρα, χοντρά καλώδια, τα οποία είναι τοποθετημένα εγκάρσια στο οδόστρωμα και είναι εκεί για να τα «πατάνε» τα αυτοκίνητα, με σκοπό να μετρηθεί με ακρίβεια ο κυκλοφοριακός φόρτος του δρόμου.
Είναι έτσι τοποθετημένα ώστε όλα τα οχήματα να περνούν από πάνω τους και να τα πατάνε, έτσι ώστε ο αέρας που έχουν μέσα τους συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή (ένα κουτί που υπάρχει κάπου στην άκρη του πεζοδρομίου, εκεί που καταλήγουν τα καλώδια αυτά) ο οποίος καταγράφει έτσι το κάθε πέρασμα.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται η μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου (Μέσος ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος) κατά τακτά χρονικά διαστήματα, (εφ. Ενημέρωση) στο οδικό δίκτυο και για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα και χρειάζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να λυθεί ή σε πόσο καιρό θα φθαρεί το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, αναλόγως του κυκλοφοριακού φόρτου κλπ.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Αλληλεγγύη στους πληγέντες κατοίκους του Νομού Καρδίτσας
23.09.20 4:13
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Αλληλεγγύη στους πληγέντες κατοίκους του Νομού Καρδίτσας
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας στηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια του δικτύου «Αλληλεγγύη για όλους» για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες του καταστροφικού κυκλώνα.
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ να στηρίξουν και να ενισχύσουν την πρωτοβουλία στήριξης των κατοίκων των περιοχών που έμειναν εντελώς μόνοι τους και αβοήθητοι από την κυβέρνηση, απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της φυσικής καταστροφής.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων μέχρι να καλυφθούν όλες τους οι ανάγκες, να ξαναστήσουν τις ζωές τους και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στις τοπικές κοινωνίες.
Συλλέγουμε:
• Καθαριστικά σπιτιού, σκούπες, φαράσια
• Χαρτιά υγείας και κουζίνας, πάνες για μωρά, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες
• Τρόφιμα: νερό, καφέ, μακαρόνια, γάλα, φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες
Η συλλογή πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης στον αριθμό 698 440 0992
Αμαλιάδα Ηλείας, Καποδιστρίου 9, 1ος όροφος, ,27200
Πύργος Ηλείας, Γρηγορίου Ε’, 1ος Όροφος, 27131
Συνεργασία - Σύμπνοια - Εθελοντισμός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσιμων καταστάσεων
22.09.20 23:32
Συνεργασία - Σύμπνοια - Εθελοντισμός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσιμων καταστάσεων
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής της Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Ρουμελιώτης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος.
Και οι τρεις επεσήμαναν πως η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο χωριό Δάφνη αλλά και στο πρόσφατο πέρασμα του Ιανού, οφείλεται στην άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, του Δήμου Ήλιδας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών.
Όλοι παρόντες και με συντονισμένες προσπάθειες μέσα σε 4 ώρες και με 7 BF να πνέουν, κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πριν να γίνει απειλητική για το χωριό Δάφνη.
Το ίδιο συνέβη και με τον τυφώνα Ιανό που ελάχιστες ζημιές άφησε πίσω του, ευτυχώς μόνο υλικές, αλλά που δυστυχώς κατάφερε μεγάλο πλήγμα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.
Επίσης συνέστησαν στους πολίτες να μην εφησυχάζουν καθώς η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έως τις 31 Οκτωβρίου. Οπως και ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας με μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις με έντονα καιρικά φαινόμενα.
Τέλος και οι τρεις συμφώνησαν πως η άριστη συνεργασία θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, καθώς πάντα πρέπει να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα ώστε να τυγχάνουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης με πρόληψη, προετοιμασία, συνεργασία κι αλληλεγγύη.
Μουσικό Εργαστήριο στην Π.Ε Ηλείας στο πλαίσιο του έργου «Cross the Gap: Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη»
22.09.20 12:12
Μουσικό Εργαστήριο στην Π.Ε Ηλείας στο πλαίσιο του έργου «Cross the Gap: Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη»
Το πρώτο βήμα για την οργάνωση Μουσικού Εργαστηρίου στον Πύργο, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Cross the Gap - Διασχίζοντας το Κενό: Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη», έγινε στην πρώτη συνάντηση συνεργασίας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, στο Διοικητήριο του Πύργου.
Το «Cross the Gap» - στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος - είναι ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία νέων μοντέλων παρέμβασης για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων στην Ελλάδα και στην Ιταλία, συνδυάζοντας τη φυσική προσβασιμότητα με την ευρύτερη πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος Θέρμου, η εταιρεία «Factory Association – Trans Adriatic Company», ο δήμος Lecce και ο Δήμος του Bitonto (ως επικεφαλής εταίρος).
Το Μουσικό Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, με τη συμμετοχή 15 νέων, ηλικίας 16 έως 35 ετών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μια σειρά από συνεδρίες, με στόχο τη σύνθεση και δημιουργία μουσικής. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συνεργασίας, δόθηκαν οδηγίες και διευκρινήσεις για την οργάνωση του Εργαστηρίου, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, η ακριβής ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Oι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν πληροφορίες και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο Μουσικό Εργαστήριο (δωρεάν), στην ιστοσελίδα του έργου www.crossthegap.eu ή να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας (Μανωλοπούλου 47, 5ος Όροφος, Πύργος - Κων.Τζαμαλούκας, Τηλ.: 2621360508 και Διον. Γιαννακουλοπούλου, Τηλ.: 2621360442). Η προθεσμία για υποβολή αίτησης συμμετοχής είναι 2 Οκτωβρίου 2020.
Τεστ για Covid-19 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας
22.09.20 11:59
Τεστ για Covid-19 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας
Μεγάλη υπήρξε η ανταπόκριση των εργαζόμενων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην διαδικασία πραγματοποίησης τεστ ανίχνευσης Covid-19, που έγινε στο Δημαρχείο από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κατόπιν αίτησης του Δήμου.
Στη διενέργεια του τεστ προσήλθε μεγάλος αριθμός εργαζόμενων αλλά και αιρετών, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. «Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, επιβάλλουν σε όλους μας τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας. Μέσα στα πλαίσια αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε την ατομική μας υγεία, σχολαστικότερα απ’ ό,τι πριν, όχι μόνο για το δικό μας συμφέρον αλλά και προς όφελος του κοινωνικού μας περίγυρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μετά την παρέλευση 48ωρου από το τεστ, και, σύμφωνα με το τηρούμενο πρωτόκολλο, ο ΕΟΔΥ θα επικοινωνήσει με κάποιον εξεταζόμενο μόνο αν το τεστ είναι θετικό.
Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού, όπως έχουν καθοριστεί από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, γίνεται καταγραφή και θερμομέτρηση των επισκεπτών στην είσοδο του Δημαρχείου, καθολική χρήση ατομικής μάσκας προστασίας από το προσωπικό, τήρηση αποστάσεων και εκτεταμένη χρήση αντισηπτικών.
Οι στρατηγικοί στόχοι της ανάδειξης του αγροτοδιατροφικού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας καταδείχθηκαν στο έργο BALKANET
22.09.20 11:27
Οι στρατηγικοί στόχοι της ανάδειξης του αγροτοδιατροφικού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας καταδείχθηκαν στο έργο BALKANET
Ποικίλες δράσεις που αναδεικνύουν το αγροδιατροφικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας υλοποίησε η Περιφέρεια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “BALKAN IDEAS NETWORK FOR SUSTAINABLE INNOVATIONS IN THE AGRO-FOOD SECTOR- BALKANET”, που είχε ως αντικείμενο την ενίσχυση της δυναμικής της καινοτομίας και την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας σε αγροτικές περιοχές της Βαλκανικής. Επισκέψεις πεδίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και στο εργαστήρια του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως επίσης φεστιβάλ αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ένα θεματικό εργαστήρι ανέδειξαν τις προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο.
Ειδικότερα, η ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουν, αναλύθηκαν σε θεματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, ενώ ξεχωριστή απήχηση είχε το Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων ‘’BALKANET’’ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του κτήματος Μερκούρη.
Το Φεστιβάλ, είχε ως κύριο γνώμονα την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς, επιχειρηματίες καθώς και μέλη και εμπλεκόμενους φορείς του διακρατικού δικτύου συνεργασίας του έργου Στις τελευταίες δράσεις του έργου συμπεριλήφθησαν επισκέψεις στις επιχειρήσεις: BIOILIS και Κτήμα Σταυροπούλου Ο.Ε, καθώς επίσης στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αμαλιάδα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα, τις μεθόδους παραγωγής και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Σε συνέχεια των επί τόπου επισκέψεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αμαλιάδα.
Μεταξύ των κυριοτέρων συμπερασμάτων που αναδείχθηκαν στα πλαίσια του έργου ήταν πως ο πρωτογενής τομέας παρέχει σημαντική συνεισφορά στο ακαθάριστο προϊόν της ΠΔΕ, σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλες ελληνικές Περιφέρειες και έχει μεγάλη συμβολή στην διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξής στρατηγικές:
-Υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων
-Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας & εξωστρέφειας
-Εστίαση στην έρευνα, την τεχνολογία & στην έξυπνη γεωργία
-Βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας
-Συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής & στην προστασία της βιοποικιλότητας
-Προώθηση της αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων
-Προσαρμογή της γεωργίας στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις
Επίσης, μέσα από τις εργασίες αναδείχθηκε πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να στραφεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην ποιότητα των τροφίμων, στις δυναμικές αγροτικές περιοχές, στην ανανέωση τω γενεών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λαμβάνοντας υπ ‘όψη σημαντικές παραμέτρους όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι στις δράσεις του έργου συμμετείχαν στελέχη της ομάδας έργου της Περιφέρειας και ωφελούμενοι του Προγράμματος Νέων Γεωργών (Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020),οι οποίοι επιλέχθηκαν έπειτα από συνεργασία με τους υπευθύνους του Κέντρου Πύργου (ΕΛΓΟ «Δήμητρα») Π.Ε. Ηλείας.
Το έργο “BALKANET» αποτελεί ένα Βαλκανικό δίκτυο ιδεών αειφόρου καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, που υλοποιείται από κοινού από έξι εταίρους οι οποίοι προέρχονται από τρεις χώρες της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) και εστιάζει στην βελτίωση του δυναμικού καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαμικού
22.09.20 5:43
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαμικού
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμικού «Σαμικαίων Γή» διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου
Η αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 και ώρες από τις 9:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου.
Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία για τους επιτυχόντες φοιτητές
22.09.20 5:06
Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία για τους επιτυχόντες φοιτητές
Σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός θα τελέσει Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου υπέρ υγείας και φωτισμού πάντων των επιτυχόντων φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας.
Αρχαία Ολυμπία: Πρόταση ειρήνης και συνεργασίας
21.09.20 17:33
Αρχαία Ολυμπία: Πρόταση ειρήνης και συνεργασίας
Τη διεξαγωγή διεθνούς συνάντησης ειρήνης και συνεργασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή των Δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, προτείνουν από κοινού ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Η σημαντική αυτή πρόταση, περικλείεται σε κοινή επιστολή των δύο φορέων προς τους Δημάρχους μητροπολιτικών πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, που γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Στην επιστολή, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ζούμε στην σπουδαιότερη, για την ανθρώπινη ιστορία και το πολιτισμό, περιοχή του πλανήτη.
Από τη γη της Γόνιμης Ημισελήνου, 8.000 χρόνια πριν, μέχρι το Νείλο και τη Λιβύη, τα Μικρασιατικά παράλια, τον Εύξεινο Πόντο και την Ελληνική Χερσόνησο, γύρω από μια θάλασσα, έζησαν λαοί και άνθησαν πολιτισμοί που άφησαν έντονο όσο πουθενά αλλού, το αποτύπωμά τους στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Σήμερα, η ίδια θάλασσα, που έζησε και ένωσε τους λαούς μας χιλιάδες χρόνια, μας χωρίζει και μας διαιρεί.
Σήμερα, η ίδια αυτή θάλασσα βλέπει τη δυστυχία, την προσφυγιά, τον πόνο, το δάκρυ, τον πόλεμο και το αίμα των λαών που ζουν γύρω της.
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ιστορικών και μεγάλων πόλεων του χθες και του σήμερα, οι δήμαρχοι των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι και αδρανείς.
Οι δήμοι αποτελούν τους γνησιότερους και εγγύτερους στους πολίτες θεσμούς. Ζουν από κοντά και αισθάνονται βαθιά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών τους. Των καθημερινών ανθρώπων που θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν αυτοί και τα παιδιά τους σε συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης.
Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος του ιερού τόπου που γεννήθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες, το Ευ αγωνίζεσθαι, η συναδέλφωση των ανθρώπων και η Ειρήνη και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ), ως σύγχρονος Ολυμπιακός θεσμός, που προωθεί το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ κοινωνιών, πολιτισμών και θρησκειών, μέσω της δύναμης του αθλητισμού, εργάζονται από κοινού τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση της Ειρήνης, της Φιλίας, της συναδέλφωσης των λαών και τη καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης.
Με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών, τη γεφύρωση των διαφορών, την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και εν τέλει τη συνειδητοποίηση πως όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν δήμους, την κοινωνία των πολιτών, φορείς και θεσμούς που σχετίζονται με την ειρήνη σε διάλογο, ώστε να αναζητηθούν ευρύτερες και ειδικότερες συγκλίσεις, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας και συναδέλφωσης.
Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης, όπως έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για την ενδυνάμωση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη, απευθύνουμε πρόσκληση σε εσάς, τους Δημάρχους των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου και σας καλούμε σε συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία, την πόλη σύμβολο της Ειρήνης και της έννοιας της Εκεχειρίας, τον Μάιο του 2021 και σε ημερομηνία που θα ορίσουμε από κοινού, όταν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις της πανδημίας που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα».
Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες
21.09.20 12:46
Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες
Η πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σχολεία, ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Γιώργο Φωτεινόπουλο και Νικόλαο Κλάδη αντίστοιχα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλου, παρουσία της Διευθύντριας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας Πηνελόπης Σουδενιώτη, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του αρχικά θετικού αποτελέσματος τεστ για Covid-19 σε μαθητή Γυμνασίου του Πύργου. Έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες από την στιγμή γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων, ενώ επικαιροποιήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το σχετικό Πρωτόκολλο που έχει σταλεί στις σχολικές μονάδες, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων κρουσμάτων - δεδομένου του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην αρχή του φθινοπώρου και στις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων - προκειμένου να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα του περιβάλλοντός τους. Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε από τους κ.κ Φωτεινόπουλο και Κλάδη, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, να γίνει καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των γονέων και κηδεμόνων όλων των μαθητών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση ανάγκης. Τέλος συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι σήμερα, για ό,τι πρόβλημα προκύψει, προκειμένου για την άμεση, από κοινού αντιμετώπιση του.
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Συνοδευτικό Μέτρο 2 - Αγωγή του παιδιού και του εφήβου: Καθημερινά ζητήματα
21.09.20 12:02
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Συνοδευτικό Μέτρο 2 - Αγωγή του παιδιού και του εφήβου: Καθημερινά ζητήματα
Στο πλαίσιο των δράσεων υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων, που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης ξεκινά την υλοποίηση της δεύτερης δράσης με θέμα Αγωγή του παιδιού και του εφήβου: Καθημερινά ζητήματα.
Μέσα από το συνοδευτικό μέτρο 2 θα επιδιωχθεί να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αλλά και ηλικιών ,οι εισηγητές θα προσπαθήσουν να εισάγουν του συμμετέχοντες σε βασικές έννοιες και ζητήματα της παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας δίνοντας βασικές κατευθύνσεις και συμβουλές .
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματα που τους απασχολούν.
Πρόκειται για τρεις ημερίδες που θα λάβουν χώρα σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα
Τετάρτη 23-09-2020 , Λεχαινά- Αίθουσα Άστρον και ώρα 19.30
Παρασκευή 25/09/2020, Ανδραβίδα –αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30
Τετάρτη 30/09/2020, Βάρδα - αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30
Η μετάβαση του παιδιού στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους, επειδή το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με νέες συνθήκες, καλείται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, προκειμένου να επιτύχει μία ομαλή προσαρμογή. Η επιδίωξη υψηλών σχολικών επιδόσεων, η αποδοχή από την ομάδα των συνομιλήκων, οι σχέσεις με τους γονείς, οι αλλαγές στη σωματική ανάπτυξη και η ανάπτυξη της ταυτότητας, αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που σχετίζονται με το άγχος που βιώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας.Το σχολείο ως ένα περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη και την μάθηση, αποτελεί ίσως έναν από τους πιό σημαντικούς χώρους δραστηριότητας των μαθητών. Αφενώς γιατί εκεί περνάνε πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους, αφετέρου διότι τα ερεθίσματα που λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά τους και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.Ένα φαινόμενο το οποίο αδιαμφισβήτα παρεμποδίζει την ομαλή προσαρμογή και την ανάπτυξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι ο σχολικός εκφοβισμός(bullying). Το bullying ορίζεται ως ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ δύο ή περισσότερων παιδιών.
Ο σχολικός εκφοβισμός παρουσιάζει τα παρακάτω τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
α) η πρόκληση βίας γίνεται σκόπιμα,
β) υπάρχει επανάληψη ή απειλή επανάληψης της βίαιης συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα
γ) υπάρχει διαφορά δύναμης ανάμεσα στα παιδιά που εκφοβίζουν και σε αυτά που υφίστανται
τον εκφοβσιμό. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή και ψυχολογικός.
Η ανάγκη για την αντιμετώπιση του φαινομένου κρίνεται επιτακτική καθώς αποτελεί πάγιο δικαίωμα κάθε παιδιού να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιος συμμαθητής του θα το απειλήσει,θα του επιβληθεί με τη βία, θα το εξευτελίσει ή θα το ταπεινώσει. Υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του φαινουμένου δεν είναι μόνο η πολιτεία και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς. Οι γονείς οφείλουν να έχουν ένα καθοδηγητικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, λειτουργώντας οι ίδιοι ως θετικά πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά και βοηθώντας τα να αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας, διαχείρισης του συναισθήματος και λειτουργικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους.
Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2621030087-6985893923 και στο email : tebaandravidakylllini@gmail.com
Με σεβασμό στη δημόσια υγεία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid19 θα τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που ισχύουν.
*Οι δράσεις είναι δωρεάν για όλους τους δημότες.
Ο μόνιμος θεσμός της Επιστημονικής Ολυμπιάδας στην Αρχαία Ολυμπία από το 2021
21.09.20 11:54
Ο μόνιμος θεσμός της Επιστημονικής Ολυμπιάδας στην Αρχαία Ολυμπία από το 2021
Οριστικοποιήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 η Διεθνής Επιστημονική Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί την Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό, στον οποίο προχωρά η διεπιστημονική πρωτοβουλία Rebrain Greece σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Για τη διοργάνωση του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου διεθνούς εμβέλειας ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Εν μέσω πανδημίας, φάνηκε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση η επιστημονική γνώση βοήθησε να συνεχίσουμε τις εργασίες μας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Ένα από τα πρώτα στοιχήματα που έβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ήταν να ενσωματώσει στις δράσεις της την επιστήμη και είμαι υπερήφανος που τα κατάφερε. Με το σκεπτικό αυτό εξάλλου στις 31-01-2020 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπέγραψε τον πρώτο Περιφερειακό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας REBRAIN WESTERN GREECE. Επίσης στο Σύμφωνο Συνεργασίας της 31ης Ιανουαρίου προβλέψαμε μία πρωτοπόρα δράση, την ίδρυση του μόνιμου θεσμού της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ με αρχή το 2021, (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του ρόλου της επιστήμης για την επίλυση προβλημάτων μέσα από γόνιμους διαλόγους με πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους αλλά πάντα σε συνεργασία με έμπειρους, καταρτισμένους επιστήμονες της κοινωνίας μας. Στην επιστημονική Ολυμπιάδα θα μπορούν να μετέχουν και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, εκπρόσωποι φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή/και διεθνών Οργανισμών. Η πρώτη θεματική της Ολυμπιάδας θα επικεντρωθεί στην επίδραση των επαυξημένων τεχνολογιών στην εργασία και την κοινωνία.
Στην Ολυμπιάδα θα παρουσιαστούν σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες ιδέες σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως στην τηλεϊατρική ,την τηλεργασία, την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα βραβευθούν οι καλύτερες ιδέες και οι καινοτόμες έξυπνες εφαρμογές, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων».
Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών
21.09.20 10:47
Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών
Η ανάπτυξη της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών και η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις εντατικές και εκτατικές υδατοκαλλιέργειες, ενώ τέθηκαν πλαίσια τα οποία αφορούσαν:
α. Στην αλιευτική νομοθεσία και κάποιες τροποποιήσεις που θα ζητηθούν να γίνουν από το αρμόδιο Υπουργείο, με κυρίαρχο και πιο σημαντικά ζητήματα τα κριτήρια επαγγελματικότητας των αλιέων, την χορήγηση ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της Αλιείας σε σκάφη στα οποία έγιναν πρόσφατα μεταβολές και η καταβολή ενισχύσεων και σε επαγγελματίες αλιείς εσωτερικών υδάτων,
β. Σε επιμέρους προβλήματα του τομέα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και κάποια από αυτά αφορούν και στις τρεις ΠΕ, ενώ κάποια άλλα αφορούν κάθε ΠΕ χωριστά, με πιο σημαντικό θέμα τις μισθώσεις ιχθυοτροφείων λιμνοθαλασσών της ΠΔΕ,
γ. Σε κατευθύνσεις για ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους 2020 και απολογισμό με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που συζητήθηκαν καθώς και συνεχή παρακολούθηση όλων των θεμάτων αυτών από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Μιχαλόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Νικόλαος Κοσμάς, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μαρία Λιούρδη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Κατερίνα Ανδριώτη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Άλκηστις - Χρυσάνθη Παρπούρα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Αθανασία Μιχαλοπούλου και υπάλληλοι των εν λόγω Υπηρεσιών.
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Στο πλευρό της πληττόμενης κοινωνίας
21.09.20 9:42
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Στο πλευρό της πληττόμενης κοινωνίας
Η διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, φυσικά με προσαρμογή στις νέες συνθήκες και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ήδη η ανανέωση είναι εμφανής με την ανάδειξη νέων ανθρώπων σε κομβικές θέσεις, την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως νέου Γραμματέα, του Νάσου Ηλιόπουλου ως εκπροσώπου τύπου, τον ορισμό νέων τομεαρχών, την υιοθέτηση νέου λογότυπου αλλά και την οριστικοποίηση του ονόματος "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ". Ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση του νέου προγράμματος διακυβέρνησης και η έγκρισή του από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Και βέβαια, η πραγματοποίηση του Συνεδρίου μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Παράλληλα με τις κινήσεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η δραστηριότητα του κόμματος εντείνεται και στην περιφέρεια. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Κρέστενα σύσκεψη στελεχών του κόμματος από τη Νότια Ηλεία. Παραβρέθηκαν ο Γιώργος Σαϊτάς, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής, η Βούλα Λιανού, αναπληρώτρια συντονίστρια, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γιώργος Καράμπελας, καθώς και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις στην περιοχή μας, οι επικοινωνία με την πληττόμενη κοινωνία με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη όσων δοκιμάζονται από την πανδημία. Ταυτόχρονα προχωράει η διεύρυνση του κόμματος, καθώς συνεχίζονται οι εγγραφές νέων μελών.
Αντίστοιχες συσκέψεις προγραμματίζονται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7