banner
banner
banner
banner
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


Μέχρι αύριο οι εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αμαλιάδας και Χαβαρίου
30.05.21 12:53
Μέχρι αύριο οι εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αμαλιάδας και Χαβαρίου
Από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» ορίστηκε το χρονικό διάστημα μέχρι αύριο Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αμαλιάδας και Χαβαρίου.
Εγκρίθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων ως εξής:
Τα παιδιά εργαζόμενων γονέων.
Τα παιδιά των ανέργων
Τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών (παιδιά ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, παιδιά γυναικών που φιλοξενούνται στο δίκτυο δομών κατά της βίας των γυναικών).
Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με μέλη με σωματική ή πνευματική αναπηρία,
Παιδιά πολυτέκνων οικογενειών
Συγκροτήθηκε, επίσης, Ειδική Επιτροπή Επιλογής για την κατάρτιση πίνακα επιλογής βάσει μορίων ως εξής:
Τακτικά μέλη:
Παρασκευόπουλος Γεώργιος, Σκουτέρη Ιωάννα, Καραϊσκου Ευσταθία.
Αναπληρωματικά μέλη:
Μπακέλλας Γεώργιος, Κανελλακοπούλου Αδαμαντία, Αγγελοπούλου Ροδάνθη.
Η δυναμικότητα του Α’ Παιδικού Σταθμού Αμαλιάδας είναι 60 νήπια, με επιπλέον δυναμικότητα, 10%, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η δυναμικότητα του Βρεφικού Τμήματος του Α’ Παιδικού Αμαλιάδας είναι 12 βρέφη (από 18 μηνών έως 2,5 ετών, με επιπλέον δυναμικότητα, 10%, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις
Η δυναμικότητα του Β’ Παιδικού, Σταθμού Αμαλιάδας είναι 27 νήπια, με επιπλέον δυναμικότητα 10% εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η δυναμικότητα του Παιδικού Σταθμού Χαβαρίου είναι 50 νήπια, με επιπλέον δυναμικότητα 10% εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Γάλλοι καθάρισαν την Παραλία Γαστούνης στη Μπούκα
30.05.21 11:24
Γάλλοι καθάρισαν την Παραλία Γαστούνης στη Μπούκα
Με την ευχή "την επόμενη φορά, όσοι καθαρίζουμε τις παραλίες να είμαστε περισσότεροι από αυτούς που την ρυπαίνουν" ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η δράση καθαρισμού της παραλίας Γαστούνης, στη Μπούκα. Συνολικά οι 14 εθελοντές από την Γαλλία, συγκέντρωσαν 35 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων με πλαστικά.
Την σημαντική αυτή δράση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Οργάνωσης και Υποδοχής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, C.O.P.A.E ILIS με έδρα τη Γαστούνη, και το Ν.Π. Πολιτισμού- Αθλητισμού – Περιβάλλοντος του Δήμου Πηνειού.
Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος αφού συνεχάρη τους Γάλλους εθελοντές για την δράση τους τόνισε: «Συγχαίρω και την εξαιρετική και δραστήρια οικογένεια Κλάδη για την εξωστρέφεια που δίνουν στο Δήμο καθώς και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ευχαριστούμε τα παιδιά από τη Γαλλία τη χώρα που έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και κοινό τόπο τη Δημοκρατία ».
Ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού -Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου για άλλη μια φορά πρωτοστατεί σε μια σημαντική δράση, στον καθαρισμό της παραλίας της Γαστούνης στη Μπούκα. Η δράση αυτή τη φορά γίνεται με πρωτοβουλία του ΝΠ Περιβάλλοντος, ενώ άλλες φορές ανάλογες δράσεις έχουν γίνει από την Κοινότητα ή τους εργαζόμενους του Δήμου Πηνειού.
Συμπαραστάτες μας 14 νέοι άνθρωποι από τη Γαλλία , εμψυχωτές που φιλοξενούνται από την C.O.P.A.E. ILIS της κυρίας Λειλά Κλάδη η οποία μας βοηθά συχνά. Η φροντίδα του Δήμου για το περιβάλλον είναι συνεχής και δεν εξαντλείται μόνο στη σημερινή δράση. Ευχαριστούμε τους εθελοντές για την ευαισθητοποίησή τους.»
Ο συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νεολαίας και διαπολιτισμικός εμψυχωτής κ. Νώντας Κλάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι Γάλλοι ήρθαν να εκπαιδευτούν πάνω στην διαπολιτισμική εμψύχωση. Δυστυχώς λόγω ειδικών συνθηκών δεν μπορέσαμε να πάμε σε άλλες παραλίες του Δήμου. Σήμερα σε διάστημα δύο ωρών μάζεψαν 35 σακούλες κυρίως πλαστικά, μπουκάλια, ποτήρια καφέ. Ελπίζω την επόμενη φορά οι εθελοντές για καθαρισμό να είναι περισσότεροι από εκείνους που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ευχαριστούμε τον Δήμο Πηνειού, τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο για την στήριξη της δράσης»
Η πρόεδρος της Κοινότητας Γαστούνης κ. Μαρία Μητσοπούλου ευχαρίστησε με τη σειρά της τους 14 εθελοντές και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους επισκέπτες της παραλίας να επιδεικνύουν σεβασμό στο Περιβάλλον.
Νέα ράπιντ τεστ τη Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία
30.05.21 6:08
Νέα ράπιντ τεστ τη Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία
Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν νέα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 στην έδρα του Δήμου, Αρχαία Ολυμπία.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 31 Μαΐου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι δημότες που θα υποβληθούν στην εξέταση πρέπει να μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους. Εκτός από τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και δημότες από άλλες όμορες Κοινότητες ή διερχόμενοι πολίτες.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, στο εξής θα πραγματοποιούνται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μόνο στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, ως έδρας του Δήμου, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης. Σε Κοινότητες θα γίνονται τεστ μόνο κατά περίπτωση και αν υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης κρούσματος.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 27 Μαΐου έγιναν νέα rapid test Covid-19 στις Κοινότητες Δίβρης και την Φολόης, χωρίς να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Δωρεάν ράπιντ τεστ την Τρίτη στην Αμαλιάδα
30.05.21 4:09
Δωρεάν ράπιντ τεστ την Τρίτη στην Αμαλιάδα
Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρες από 9:00 το πρωί έως 2:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχων και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δηλαδή στη 1:45 μ.μ.
Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Φιλικής Εταιρείας στην Αμαλιάδα
30.05.21 3:58
Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Φιλικής Εταιρείας στην Αμαλιάδα
Χορηγήθηκε, στην εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση των έργων ανάπλασης στην Αμαλιάδα, άδεια χρήσης της οδού Φιλικής από τη συμβολή της με την Παλαιολόγου τη συμβολή της με την οδό Ερμού με ελεγχόμενη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 από ώρα 9:00 π.μ. έως το πέρας των εργασιών προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης μπαζών και διαμόρφωσης πεζοδρομίων στο πλαίσιο του έργου «Αστική Ανάπλαση Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαλιάδας».
Αποτελέσματα του 81ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»
27.05.21 15:08
Αποτελέσματα του 81ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»
Όπως ανακοινώθηκε από το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας παρακάτω μαθητές προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα « Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου, ώρα 10.00, ειδικά για φέτος στην Αθήνα και σε αρκετά Περιφερειακά Κέντρα τα οποία θα
ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ.
Από τα αποτελέσματα του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα επιλεγούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν
στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
1. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΡΙΟΣ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
2. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
3. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
4. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
5. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
6. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΗΛΕΙΑΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
7. ΜΥΛΩΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
8. ΡΑΛΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
9. ΤΣΟΥΡΑΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΗΛΕΙΑΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Επιστροφή στην ποιότητα
27.05.21 11:01
Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Επιστροφή στην ποιότητα
Εντυπωσιακό πρόγραμμα με ηχηρά ονόματα αντάξιο της ιστορίας του
Νέα πνοή στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας αναμένεται να δώσει το προσεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ, για τις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με στόχο να κρατηθεί ένας από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας «ζωντανός» και κυρίως να συνεχιστεί η αδιάκοπη 30ετής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Σημαντική είναι η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση για την υλοποίηση του 31ου Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας.
Έναρξη με του Ιππείς του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο 8 Αυγούστου
Σημαντικές παραστάσεις από το χώρο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας έχουν επιλεγεί για το φετινό πρόγραμμα, παραστάσεις που είναι ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο. Λόγω των ειδικών συνθηκών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων όλες οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας και με τη χωρητικότητα που θα επιτρέψουν τα αρμόδια Υπουργεία. Η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ θα γίνει με την παράσταση Ιππείς του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στις 8 Ιουλίου 2021 σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και με πρωταγωνιστές τον Πάνο Μουζουράκη και τον Κώστα Κόκλα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του Φεστιβάλ για το πρόγραμμα και τα υγειονομικά που θα τηρηθούν, θα γίνουν σε ειδική συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Δήμος Ήλιδας για το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Μια ιστορική έκδοση για τα παιδιά όλων των Δημοτικών και Ειδικών σχολείων
27.05.21 10:42
Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού θα παρουσιάσουν την προσεχή Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στις 20.00 στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο την έκδοση του μαθητικού ιστορικού τετραδίου-λευκώματος «200 χρόνια από την Επανάσταση 1821-2021» .
Η μάχη του Πύργου, η ιστορία της πόλης, σε μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης Ιστορίας, του 1821, αποτυπώνονται στο τετράδιο-λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδ. Μίλητος, και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλες τις Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Ειδικά Σχολεία του Δήμου Πύργου.
Το τετράδιο-λεύκωμα υπογράφει ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος. Ο κ. Λάμπρος έχει αποτυπώσει με μεγάλη προσοχή τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόσωπα, γεγονότα, μάχες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ηλεία την περίοδο εκείνη. Με απλή γραφή, κατανοητή για όλα τα παιδιά του δημοτικού, το βιβλίο αποτελεί μια καλή αρχή ώστε να μάθουν οι μικρές ηλικίες την ιστορία του τόπου και ειδικά την περίοδο του 1821 που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Για το τετράδιο-λεύκωμα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π. Χάρης Μικελόπουλος και ο ιστορικός-συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.
Μέτρηση οστικής πυκνότητας στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
27.05.21 7:27
Μέτρηση  οστικής πυκνότητας στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
O Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειων Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, διοργανώνει από τη Δευτέρα 31 Μαΐου και μέχρι τις 4 Ιουνίου, δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Η δράση απευθύνεται σε όλους τους δημότες, γυναίκες και άνδρες, και η προσέλευση θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας COVID-19.
Για κλείσιμο ραντεβού καλείτε στα παρακάτω τηλέφωνα, από 8.00 πμ - 15.00μμ :
Κοινότητα Ανδραβίδας : 2623360411 &2623360401 κ. Καλφιωτη Ιωάννα
Κοινότητα Λεχαινών: 2623360801 κ. Λάμπρη Αλέκα
Κοινότητα Βάρδας: 2623360601 /602/603 κ. Τσεπελικα Μαρία
Κοινότητα Κάστρου Κυλλήνης: 2623360104 κ. Σουρη Καλομοιρα
ώρες : 8.00πμ-13.00μμ
Η μέτρηση οστικής πυκνότητας θα πραγματοποιηθεί από 08:00 π.μ έως 2:00 μ.μ. ως εξής:
Στην Ανδραβίδα 31 Μαΐου 2021 στο Δημαρχείο.
Στα Λεχαινά 1 Ιουνίου 2021 στο Δημαρχείο.
Στην Κυλλήνη 2 Ιουνίου 2021 στο Δημαρχείο.
Στη Βάρδα 3 και 4 Ιουνίου 2021 στο Δημαρχείο.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας
26.05.21 14:41
Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ενέκρινε την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 19-04-2021, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2021, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), ως εξής:
1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.
2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα:
- στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.
- στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως
- από δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς
- στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας
- στο Δάσος Θινών
- στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού
- στο Δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο
- στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)
- στο Δάσος Πλουτοχωρίου.
- στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού -Κρουνοί
- στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος
- στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία
- στο Δάσος Θολό
- στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας
- στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης
(εγκαταστάσεις GRECOTEL)
- στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου
Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.
3. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι κατά την αντιπυρική περίοδο του έτους 2021 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.
4. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία.
5. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.
6. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών.
7. Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενημέρωση των δημοτών τους.
8. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).
9. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.
Πικετοφορία στην Αμαλιάδα από το ΚΚΕ
26.05.21 14:40
Πικετοφορία στην Αμαλιάδα από το ΚΚΕ
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα
που θα ανατρέψει τις ζωές των εργαζομένων
Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η ΝΔ συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τις ζωές των εργαζομένων εστιάζοντας αυτή την φορά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στην συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα τα καίρια χτυπήματα που επιχειρεί το νομοσχέδιο στα εργατικά δικαιώματα είναι τα εξής:
1) Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή
Το νομοσχέδιο προχωρά στην κατάργηση του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες θα είναι χωρίς αμοιβή και ο εργαζόμενος θα τις «αναπληρώνει» με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε θέλει και συμφέρει την επιχείρηση. Επίσης ορίζεται ρητά ότι το διάλειμμα δεν θα αποτελεί χρόνο εργασίας.
2) Εκτόξευση των υπερωριών με μειωμένη αμοιβή
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση σε 150 για τις υπερωρίες ετησίως (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες σήμερα) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.
3) Επεκτείνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους, η ΝΔ έρχεται να χτυπήσει αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία καθώς επιβάλει το ίδιο μέτρο σε επιπλέον δεκάδες κλάδους και ειδικότητες όπως στους εργατοϋπαλλήλους σε μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.
4) Ξανά στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα
Η κυβέρνηση και σε αυτό το νομοσχέδιό της δείχνει ξεκάθαρα πόσο τρέμει το απεργιακό δικαίωμα. Θέλουν να περάσουν νόμο ο οποίος θα προβλέπει ότι σε μέρα απεργίας το συνδικάτο πρέπει να διασφαλίζει «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.
5) Μεγαλύτερη ελευθερία στους εργοδότες να απολύουν
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εάν κριθεί κάποια απόλυση ως παράνομη από το δικαστήριο, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας μια αποζημίωση (3 έως 24 μηνιάτικα), να ξαποστείλουν τον εργαζόμενο στις ουρές της ανεργίας και να μην τον ξαναπροσλάβουν. Έτσι εκτός της απώλειας της εργασίας του, αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε χρηματικές απώλειες του εργαζόμενου συγκριτικά με τους μισθούς υπερημερίας που θα λάμβανε έπειτα από μια θετική δικαστική απόφαση.
6) Καταργείται το «Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας»
Το μετατρέπουν σε «ανεξάρτητη αρχή» έχοντας στόχευση να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.
7) Επίθεση χωρίς τελειωμό στη συνδικαλιστική δράση
Τους φοβίζουν οι φωνές αγωνιστών στους χώρους εργασίας και προσπαθούν εξόφθαλμα να τους φιμώσουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση εκδίωξης των συνδικαλιστών, καθώς «η απόλυση συνδικαλιστή θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο...». Ταυτόχρονα καταργείται και η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών - στην οποία συμμετείχαν και δικαστικοί - η οποία έκρινε μέχρι τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών.
8) Γενίκευση της τηλεργασίας, της δουλειάς από όπου θέλει η εργοδοσία
Η κυβέρνηση μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Μάλιστα, το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει τον εξοπλισμό, αφού δίνει τη «δυνατότητα» στον εργαζόμενο να τον παρέχει αυτός!!
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ γυρίζει το ρολόι πίσω και φέρνει ωράρια και συνθήκες εργασίας που είχαν καταργηθεί από το 1920. Μην τους κάνεις την χάρη να μείνεις άπραγος. Το 10ώρο είναι μόνο η αρχή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν σκοπό να φέρουν. Αγωνίσου τώρα!
Όλες και όλοι στην πικετοφορία στις 27/05/2021,
στις 20:00, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου.
Εγκρίθηκε η λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
25.05.21 11:59
Εγκρίθηκε η λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
Στην έγκριση λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προχώρησε την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Πρόκειται για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ηλείας, στη θέση Τριανταφυλλιά, που κατά κύριο λόγο αφορά νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων, η οποία θα λειτουργεί πλέον συμπληρωματικά του Χ.Υ.Τ.Υ. Ηλείας.
Αμέσως μετά την υπογραφή της έγκρισης λειτουργίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Δημητρογιάννη, για τις διαδικασίες που επιταχύνθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς και για τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει η νέα μονάδα.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), και περιλαμβάνει:
• αποθήκευση χωριστών ρευμάτων αποβλήτων υλικών που προορίζονται για ανακύκλωση και προέρχονται από αστικά στερεά απόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λ.π.
• ανάκτηση υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα αστικά απόβλητα μέσω μηχανικής διαλογής
• επεξεργασία μη επικινδύνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου
• επεξεργασία (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων
• Εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών – κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές, π.χ. τύπου θερμοκηπίου
• εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων πόλεων και οικισμών ή υγρών μη επικίνδυνων αποβλήτων
Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας θα δέχεται ετησίως 80.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία προκύπτουν από την εισροή αστικών αποβλήτων, οργανικού υλικού και επεξεργασίας λυμάτων.
Η εγκατάσταση, είναι από τις πιο σύγχρονες μονάδες στη χώρα, πληροί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ για τη μη πρόκληση ενοχλήσεων στους περιοίκους, τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Προσφορά μασκών από τον Δήμο Πύργου στη Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ.
25.05.21 11:01
Προσφορά μασκών από τον Δήμο Πύργου στη Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ.
Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του covid-19 ο Δήμος Πύργου προσέφερε 1.000 μάσκες στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας στον Πύργο, με την παράδοση να γίνεται την Τρίτη (25/5) από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας Αντρέα Βγενόπουλο.
Εκπροσωπώντας το Δήμο Πύργου, επισκέφτηκε τη Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ. και συναντήθηκε με το διοικητή κ. Ιωάννη Μπλούνα, όπου και παρέδωσε τις μάσκες, προκειμένου να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό το σχετικό μέτρο ασφάλειας σε όλα τα στελέχη κι όλο το προσωπικό της μονάδας (κάθε ιδιότητας και βαθμίδας).
Όπως επεσήμανε σχετικά ο κ. Βγενόπουλος: «Είναι γνωστή η θέση μας ως Δήμος Πύργου, τόσο διά λόγων όσο κυρίως διά πράξεων, ότι η προσπάθεια να μεταδώσουμε το μήνυμα της ασφάλειας ώστε να βγούμε όλοι νικητές απ’ αυτή τη μάχη, είναι διαρκής, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. «Μένουμε ασφαλείς – προστατεύουμε τους γύρω μας» είναι το πάγιο κεντρικό νόημα και όλες οι σχετικές κινήσεις που γίνονται, αυτό αφορούν».
Γιάννης Λυμπέρης: Σήμερα βλέπουμε το … πείραμα πάνω στο «πειραματόζωο που λέγεται Ηλεία»!
24.05.21 18:45
Γιάννης Λυμπέρης: Σήμερα βλέπουμε το … πείραμα πάνω στο «πειραματόζωο που λέγεται Ηλεία»!
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Γ. ΛΥΜΠΕΡΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Α ΤΣΙΠΡΑ

Ανήκω σ’ αυτούς που οραματίστηκαν μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική, αποκεντρωμένη, που θα κατάφερνε να θεραπεύσει τον πελατειακό συγκεντρωτισμό που κατέστρεψε τη χώρα. Ανήκω σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν μέσα από την αυτοδιοίκηση για την αποκέντρωση. Και για μια αποκεντρωμένη Ελλάδα και στην Παιδεία. Να γίνουν τμήματα και Σχολές, εκεί όπου οι ανθρώπινοι και φυσικοί πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση της Χώρας σε Περιφερειακό επίπεδο.
Δεν το είδαμε αυτό. Σε ότι αφορά την Ηλεία για πρώτη φορά το 2002 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο νομός μας απέκτησε τέσσερα τμήματα ΤΕΙ. Το πρώτο τμήμα στην πόλη μου την Αμαλιάδα, ήταν ένα ΤΕΙ Πληροφορικής, όταν εμείς επί χρόνια ζητούσαμε μια Σχολή Γεωπονίας για να δημιουργήσουμε μια ώσμωση μεταξύ της καινοτομίας και της έρευνας που φέρνει η Ανώτατη Εκπαίδευση και της παραγωγικής διαδικασίας. Το 2012, με … νέες μελέτες, το ΤΕΙ Πατρών κατάργησε το τμήμα Πληροφορικής και στη θέση του ίδρυσε αυτό που ζητούσαμε, μια Σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα. Δηλαδή η Σχολή Γεωπονίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε έδρα την πόλη μας.
Και τι γίνεται σήμερα; Σήμερα βλέπουμε μια Δυτική Ελλάδα με την Ηλεία ξεχασμένη και απομονωμένη. Βλέπουμε την Ελλάδα να σταματάει στην Πάτρα. Βλέπουμε να κυβερνάει ακόμα ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη. Η απόφαση για τη μετακίνηση του τμήματος δεν είναι απόφαση Κεραμέως. Είναι απόφαση Μητσοτάκη. Είναι το … πείραμα πάνω στο «πειραματόζωο που λέγεται Ηλεία» που θα δείξει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Θα είναι δε τόσο σκληρή η εφαρμογή του πειράματος που θα κάνει όλους να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε. Να πιστέψουν πως «αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει».
Θα σας πω όμως πως υπήρχε ακόμα ένας «μπάρμπας στην Κορώνη» της δικής σας Κυβέρνησης, που λέγονταν κύριος Βαρεμένος. Αυτός ήταν που έφτιαξε την αρχική μελέτη για να αλλάξει έδρα η σχολή της Γεωπονίας και από την Αμαλιάδα να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι. Με τμήματα αλληλοεπικαλυπτόμενα -άρα μη βιώσιμα- στην ίδια Περιφέρεια. Άρα η λειτουργία του Τμήματος της Αμαλιάδας ναρκοθετήθηκε με το «νόμο Γαβρόγλου».
Αυτό που εμείς τώρα ζητάμε είναι το αυτονόητο. Να παραμείνει το Τμήμα της πόλης μας με την κατεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής, μια και η Ηλεία παράγει το 50% των αγροτικών προϊόντων όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Μεσολόγγι να παραμείνουν τα τμήματα της Ζωικής Παραγωγής μαζί με της Ιχθυοκαλλιέργειας.
Αυτά είναι που δικαιούται αυτός ο κόσμος και αυτός ο ταλαίπωρος λαός ενός νομού που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, που στα νοσοκομεία του κάτω από άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες δουλεύει ΕΝΑΣ παθολόγος! Που είναι τόσα χρόνια χωρίς δρόμο, χωρίς αεροδρόμιο, ξεκομμένος από την υπόλοιπη χώρα και την ανάπτυξη.
Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε, επειδή μόνο έτσι θα γίνει ανατροπή. Μήπως οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογίας μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Αυτά που λέμε είναι η αλήθεια, χωρίς τοπικισμούς ή άλλα ελατήρια. Και γι’ αυτά μας κρίνει και θα μας κρίνει ο λαός.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
24.05.21 18:43
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Πιο γρήγορα για τις επισκευές των Δικαστικών μας Μεγάρων
• ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΕΝΩ ΚΛΙΜΑΚΙΟ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΤΥΠ) ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Τα ανοικτά θέματα της κατάστασης των Δικαστικών Μεγάρων Πύργου και Αμαλιάδας καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τον δικαστικό και νομικό κλάδο, συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Παναγιώτη Αλεξανδρή ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος που πραγματοποίησε επίσκεψη στο γραφείο του στην Αθήνα.
Όπως αρχικά τονίσθηκε, προχωρά η διαδικασία για την επισκευή των Δικαστηρίων Πύργου με την πίστωση ύψους 161.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο και πλέον αναμένεται τώρα η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης από πλευράς Περιφέρειας για να μπει το έργο σε τελική ευθεία.
Άλλωστε, το θέμα αυτό είχε τεθεί τόσο από τον κ. Νικολακόπουλο όσο και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημητρουλόπουλο κατ΄ επανάληψη στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, όπως ακόμη και όταν ο κυβερνητικός παράγοντας είχε επισκεφθεί τον Πύργο κατά τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους με τον ίδιο να ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα.
Παράλληλα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα, θα έρθει στην Αμαλιάδα κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Δικαιοσύνης και της ΚΤΥΠ για να γίνει αυτοψία στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης στην βάση των όσων έχουν συζητηθεί και το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολακόπουλος είχε επισκεφθεί μαζί με την Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και τον Πρόεδρό της κ. Θεοδόση τον Υπουργό Δικαιοσύνης θέτοντας και αυτό το ζήτημα για το οποίο και πάλι ο κ. Τσιάρας είχε εκφρασθεί με θετικό τρόπο.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
Στο μεταξύ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και σε πολλά ακόμη επίκαιρα θέματα του τομέα δικαιοσύνης με τον Ηλείο βουλευτή να ζητά την επιτάχυνση της καταβολής της αποζημίωσης των δικηγόρων από το ΤΑΧΔΙΚ για αμοιβές από νομική προστασία, ενώ έγινε αναφορά στη διαδικασία ψηφιακών πιστοποιητικών από τα Πρωτοδικεία που εντάσσεται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των δικαστικών λειτουργιών, προς αποφυγή γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων και καθυστερήσεων για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων.
Να σημειωθεί ότι τα Πρωτοδικεία του Πύργου και της Αμαλιάδας είναι από τα πρώτα σε όλη την Ελλάδα που γίνεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου ψηφιακού συστήματος κάτι που θα βοηθήσει ουσιαστικά με τα ανάλογα αποτελέσματα.
Σε άλλα σημεία της συνάντησης έγιναν για μια φορά ακόμη επισημάνσεις για την ανάγκη απλούστευσης πολλών λειτουργιών και για την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην επιβαλλόμενη ενίσχυση προσωπικού με νέους δικαστικούς υπαλλήλους κλπ.
Σημαντικά έργα από τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
24.05.21 14:57
Σημαντικά έργα από τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
Στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ταλάνιζαν για πολλά χρόνια αρκετούς δημότες προχώρησε η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας με μια σειρά από έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποσάθρωσης και διάβρωσης του υπεδάφους στον 3ο παράλληλο δρόμο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ροής όμβριων υδάτων από τα πρανή εδάφη που βρίσκονται δυτικά του δρόμου. Όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Νίκος Μαρούντας, τα όμβρια νερά που δεν συλλέγονταν λόγω ανυπαρξίας κάποιου δικτύου, εμπότιζαν για χρόνια το υπέδαφος με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε σπίτια, προκαλώντας πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα.
Το πλέον σοβαρό πρόβλημα, όμως, ήταν ότι οι υπόγειες ροές των όμβριων υδάτων κατέστρεψαν τις σωληνώσεις του δικτύου αποχέτευσης σε μήκος περίπου 150 μέτρων, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν σε αυλές, ισόγεια και υπόγεια κατοικιών. Συνεργεία της ΔΕΥΑ αποξήλωσαν τμήμα του οδοστρώματος και αντικατέστησαν το κατεστραμμένο δίκτυο αποχέτευσης. Ταυτόχρονα έγιναν παρεμβάσεις σε παρακείμενο οικόπεδο με τοποθέτηση ειδικού συστήματος σωληνώσεων με επένδυση γεωυφάσματος, προκειμένου να συλλέγονται τα όμβρια ύδατα και να παροχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης.
Μια άλλη παρέμβαση έγινε στο θέατρο του δάσους Δρούβα, όπου υπήρχε εδώ και χρόνια βλάβη σε αγωγό αποχέτευσης του οικισμού που διέρχεται από το σημείο. Η βλάβη αυτή αποκαταστάθηκε πριν μερικές μέρες, από συνεργείο της ΔΕΥΑ. Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και στο κέντρο της πόλης, όπου ένας αγωγός αποχέτευσης είχε σπάσει από τα έργα ανάπλασης του… 2004 (!) στον κεντρικό δρόμο. Αποτέλεσμα της βλάβης, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να υπάρχουν προβλήματα διάχυσης των λυμάτων στη γύρω περιοχή, κυρίως σε παρακείμενη κατοικία, έτσι η αποκατάσταση του προβλήματος από τη ΔΕΥΑ ανακούφισε τους κατοίκους.
Οι παρεμβάσεις όμως της ΔΕΥΑ δεν περιορίζονται μόνο στην έδρα. Συνεργείο της εταιρίας προχώρησε σε καθαρισμό και τσιμεντόστρωση τάφρου συλλογής όμβριων υδάτων στην Κοινότητα Καυκανιάς, μήκους περίπου εκατό μέτρων. Το έργο αυτό αποτελεί όχι μόνο αισθητική αλλά και υγειονομική αποκατάσταση, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν λιμνάζοντα νερά και λύματα που ανέδιναν δυσοσμία σε όλο το μήκος της τάφρου.
«Προσπαθούμε καθημερινά να επιλύουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και που, δυστυχώς, παρέμεναν άλυτα για πολλά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούντας
«Έπιασε» Κατάκολο ο πλωτός κολοσσός Mein Schiff 5
24.05.21 12:17
«Έπιασε» Κατάκολο ο πλωτός κολοσσός Mein Schiff  5
Το «θηριώδες» κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 5 της εταιρίας TUI Cruises «έδεσε» στο λιμάνι του Κατακόλου το πρωί της Δευτέρας (24/5) με 1300 επιβάτες και πάνω από 800 μέλη πληρώματος. Καθώς είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο έφτασε στην περιοχή μας με επιβάτες, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος καλωσόρισε τον καπετάνιο, ο οποίος είναι Έλληνας και μέλη του πληρώματος, πρόσφερε δώρα και ευχήθηκε καλή συνέχεια στα ταξίδια τους.
Με τον καπετάνιο του Mein Schiff 5, Ιωάννη Αναστασίου και μέλη του πληρώματος, συναντήθηκε στην προβλήτα του λιμένα Κατακόλου ο κ. Αργυρόπουλος προκειμένου να τους καλωσορίσει και να τους προσφέρει, όπως προστάζει το εθιμοτυπικό πρωτόκολλο, αναμνηστικά δώρα καθώς και μια συλλογή από εδώδιμα προϊόντα της Ηλειακής γης.
Στη σύντομη συνομιλία που είχανε οι δύο άντρες, αναφερθήκαν στην πορεία της κρουαζιέρας τη φετινή, επίσης δύσκολη αλλά πολύ σημαντική χρονιά για τον τουρισμό, στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται καθώς και στις επόμενες στάσεις που θα κάνει ο πλωτός κολοσσός στη Μεσόγειο.
«Η άφιξη του Mein Schiff 5 ουσιαστικά σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας για το λιμάνι του Κατακόλου. Η επανεκκίνηση γίνεται δειλά-δειλά με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε όμως ότι πολύ σύντομα θα αρθούν αυτές οι απαγορεύσεις και σε λίγο καιρό το λιμάνι του Κατακόλου θα αποκτήσει και πάλι ζωή με την ελεύθερη κάθοδο των επιβατών» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αργυρόπουλος.
Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα που κρατούν μακριά από την τουριστική αγορά τους τουρίστες, ο αναπληρωτής δήμαρχος τόνισε ότι επιβάλλεται η επανεξέταση αυτών. «Θέλω να επισημάνω ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς αυτή τη στιγμή γίνεται επιλεκτική επισκεψιμότητα σε περιοχές, καθώς έχουμε πληροφορίες πώς όταν οι επιβάτες φτάνουν σε άλλα σημεία με τα λεωφορεία κυκλοφορούν ελεύθεροι σε χώρους επίσκεψης.
Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, και ως πρόεδρος του ΔΛΤ θα επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές όπου ως δημοτική αρχή θα ζητήσουμε να επιτρέπεται η επισκεψιμότητα με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και στο Κατάκολο».
Τέλος, ο κ. Αργυρόπουλος μίλησε για τα έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα στη χερσαία ζώνη και θα καταστήσουν το λιμένα του Κατακόλου ως ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια της Μεσογείου.
«Ενώ η δεκαετία του 2020 ξεκίνησε με προβλήματα για την κρουαζιέρα που είχε επιπτώσεις και στο λιμάνι του Κατακόλου, εκτιμώ πως τα επόμενα χρόνια και με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει από την Δημοτική Αρχή, θα κλείσει με το Κατάκολο να έχει καταξιωθεί ως ένα από τα καλύτερα, πιο ασφαλή και λειτουργικά λιμάνια της Μεσογείου.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στη χερσαία ζώνη προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ που θα κάνουν το λιμάνι μας αισθητικά πιο όμορφο αλλά κυρίως πιο λειτουργικό και πιο ασφαλές καθώς θα αποκτήσει όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου λιμανιού.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού της μαρίνας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 21. Κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή μιας σύγχρονης Μαρίνας που θα προσελκύσει τουρίστες και επισκέπτες άλλου επιπέδου. Η δεκαετία λοιπόν του 2020 θα είναι η δεκαετία ανάδειξης και καταξίωσης του λιμανιού στο Κατάκολο».
Ράπιντ τεστ αύριο στα Λεχαινά
24.05.21 11:29
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία των Δημοτών, συνεχίζει τις δράσεις, για την καθημερινή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας του Δήμου, με τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων COVID-19 (rapid tests).
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου, μπροστά από το Δημαρχείο των Λεχαινών, από τις 9:30 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ..
Η Δημοτική Αρχή συστήνει τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, (αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας).
Δωρεάν ράπιντ τεστ την Παρασκευή στην Αμαλιάδα
24.05.21 11:08
Δωρεάν ράπιντ τεστ την Παρασκευή στην Αμαλιάδα
Την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 και ώρες από 9:00 το πρωί έως 2:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) κρουσμάτων νέου κορωνοϊού (covid-19) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο ευρύτερων δειγματοληπτικών ελέγχωνκαι περιορισμού της διασποράς της πανδημίας covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους και ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του rapid test.
Οι δειγματοληψίες θα σταματούν δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου, δηλαδή στη 1:45 μ.μ.
Αναστολή λειτουργίας Τμήματος Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης
24.05.21 10:49
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας αποφάσισε την δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας του Γ1 Τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης, λόγω του σοβαρού ενδεχόμενου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς covid- 19, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των δεδομένων έως και την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.
Για την επιστροφή στην άνω σχολική μονάδα εκπαιδευτικών, μαθητών και λοιπού προσωπικού την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, είναι απαραίτητη από όλους, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) την προηγούμενη ημέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39