23.2 C
Amaliáda
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΤο Πελοποννησιακό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο των Λαζαρίνων

Το Πελοποννησιακό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο των Λαζαρίνων

Σχετικές ιστορίες

Ηλειακό Ημερολόγιο 8-9-2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Παναγίτσα στη Βαρβάσαινα για την εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας (7:00...

Η αθόρυβη ζωή στη γη...

Σήμερα και κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται το λεγόμενο Γενέθλιο ή Γενέσιο της Θεοτόκου. Η ημέρα, δηλαδή, που...

Σαν Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου

7 Σεπτεμβρίου | 8 Σεπτεμβρίου | 9 Σεπτεμβρίου Γεγονότα 1100 - Εκλέγεται ο Αντίπαπας Θευδέριχος. 1276 - Εκλέγεται ο Πάπας Ιωάννης ΚΑ΄. 1331...

Το Πελοποννησιακό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών «Πέλοπας» με υπεύθυνη την κ. Κούλα Παναγιωτοπούλου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 22η Πανηλειακής Ανθοκομικής Έκθεσης Αμαλιάδας.
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 8:30 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης στην πλατεία Μπελογιάννη, θα παρουσιάσει τραγούδια και χορούς στην γιορτή της Άνοιξης κ των λουλουδιών, αναβιώνοντας το έθιμο των Λαζαρίνων.
Το έθιμο των Λαζαρίνων κρατάει από την αρχαιότητα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του εθίμου των Λαζαρίνων βρίσκονται στη γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο θάνατο και την ανάσταση του Άδωνη και τέλος κάποιοι άλλοι στην άνοδο της Περσεφόνης κάθε άνοιξη στον επάνω κόσμο.
Είναι από τα έθιμα της άνοιξης που τελούνταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως και στο Ρουμλούκι, όπου οι Λαζαρίνες.
Το έθιμο των Λαζαρίνων έκτος από το ότι ανάγγελλε την Ανάσταση του Λαζάρου, ανάγγελλε και το ξύπνημα, την ανάσταση της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης.
Τα τραγούδια οι χοροί του Λαζάρου και των Λαζαρίνων ανήκουν στο θρησκευτικό ή λατρευτικό κύκλο των δημοτικών μας τραγουδιών και των παραδοσιακών χορών και είναι τραγούδια-κάλαντα.
Συνοδεύονται από απλές χορευτικές κινήσεις σε πατινάδες όπως το
▪️ «Σύρτι μάτια μ’, σύρτι φρύδια μ’, σύρτι στου καλό…», αντικρυστούς χορούς όπως το
▪️ «Μια μάνα πόχει έναν υγιόν, μικρόν κι χαϊδεμένουν…
▪️ «Γαλάζιος πετεινός λαλεί, μες στην Αγία-Παρασκιουβή»…
Τραγούδια για το γιο, τη θυγατέρα, το νιο ή τη ναι για παντρειά, τον ξενιτεμένο, το γραμματισμένο, τον ηλικιωμένο, τον παπά κ.ά., ανάλογα με την περίσταση. Τραγούδια δηλ.με ευχές και παινέματα
Στις εμφανίσεις των Λαζαρίνων η καλαθάρος κρατούσε καλάθι, όπου συγκέντρωνε τα διάφορα φιλοδωρήματα που έδιναν οι νοικοκυρές στις Λαζαρίνες σαν ανταμοιβή για τον χορό και την ευχάριστη παρουσία τους. Κατά προτίμηση ήταν αυγά και χρήματα, κυρίως κέρματα: μιτζίτια, καπίκια και γρόσια…».
Παράλληλα με το έθιμο των Λαζαρίνων έχουμε και το έθιμο του «φτωχολάζαρου» για τις παρέες των μικρών παιδιών που γυρίζουν στα σπίτιαι κρατώντας στα χέρια ομοιώματα του Λαζάρου και τραγουδούν το γνωστό, σε διάφορες παραλλαγές:
Ήρθι ου Λάζαρους, ήρθαν τα βάκα
…………………………………….
Τώρα λάλησιν πουλί κι αηδόνι
τώρα λάλησιν κι χιλιδόνι
κι απ’ τ’ χρόν!
Καθώς και το:
Λαζαρίνα, λαζαρκό
δώστου, μπάμπου, έν’ αυγό
να χουρέψ’ τον Λαζαρκό.
️Σήμερα οι «Λαζαρίνες»,
Το έθιμο, στο τελετουργικό του μέρος, παραμένει το ίδιο. Τα κορίτσια, χωρισμένα σε μπλούκια (μπουλούκια-ομάδες) με την καλαθάρου τους, γυρίζουν στις γειτονιές και τραγουδούν και χορεύουν στα σπίτια με τα ίδια τραγούδια (και με την ίδια ντοπιολαλιά), με τις ίδιες χορευτικές κινήσεις, με αγάπη και ξεχωριστό μεράκι γι’ αυτό που κάνουν.

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!