11.7 C
Amaliáda
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΚρινιώ Νομικού: Εκείνοι οι φύλακες άγγελοι…

Κρινιώ Νομικού: Εκείνοι οι φύλακες άγγελοι…

Σχετικές ιστορίες

Ο Αστέρας ευχαριστεί την ΠΑΕ...

Ως επικεφαλής του Α.Ο Αστέρα Αμαλιάδας, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Δήμαρχο Πειραιά...

Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη...

Με ένα σεμνό μνημόσυνο στο εικονοστάσι που έχει δημιουργηθεί στην θέση Χαβαρόβρυση, επί τις Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, τιμήθηκε το...

Ιδρύεται άμεσα η Ειδική Μονάδα...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ειδήσεις για την Ηλεία, είχε η σημερινή προ Ημερήσιας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού...

Τελευταίες ημέρες του Ιουνίου του 2024 και ήδη έχουν ξεκινήσει περιοχές του χάρτη της χώρας να αποκτούν «πληγές» από τα σημάδια που δηλώνουν τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.
Ήταν παραπάνω από αρκετοί οι πρώτοι καύσωνες που έπληξαν την Ελλάδα για να ξεφυτρώσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και συχνά με πολλές εστίες ταυτόχρονα και «μυστηριωδώς», οι πρώτες πυρκαγιές του 2024.
Δυστυχώς, εδώ στην Ηλεία, βρεθήκαμε και πάλι αναγκασμένοι να θρηνούμε ήδη στρέμματα καμένης γης, καταστροφές και ένα νεκρό. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που είδαμε καπνούς να βάφουν κόκκινο τον ήλιο και ακούσαμε τους ήχους από τις σειρήνες των οχημάτων της πυροσβεστικής αλλά και από τους έλικες των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Ακούσαμε τα πυροσβεστικά να τρέχουν στην κατεύθυνση της φωτιάς και σκεφτήκαμε όλους αυτούς τους μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες που δίνουν όλο τους τον εαυτό στη μάχη με τις φλόγες για ώρες ατελείωτες, παλεύοντας πέρα από τα όρια της φυσικής αντοχής τους, καταθέτοντας ακόμα και τη ζωή τους την ίδια.
Πολλές φορές με εξοπλισμό και μέσα λιγότερα από τα στοιχειωδώς απαραίτητα. Ας ελπίσουμε ότι όντως το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς» που ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα ευοδωθεί ώστε 1.100 καινούρια οχήματα θα ενισχύσουν το στόλο της Πυροσβεστικής και σύγχρονος εξοπλισμός θα κάνει ευκολότερο και κυρίως ασφαλέστερο το έργο, το καθήκον, την αποστολή των πυροσβεστών.
Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι φύλακες άγγελοι. Εκείνοι που κάθε καλοκαίρι στρέφουμε τα μάτια στον ουρανό και τους βλέπουμε με τα ιπτάμενα, μεταλλικά, φτερωτά «άλογά» τους να καλπάζουν στις φλόγες, να βουτούν στους καπνούς για να ρίξουν νερό ή επιβραδυντικό υγρό και να σώσουν δάση, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, ανθρώπινες ζωές.
Με τα γερασμένα αλλά περήφανα αεροπλάνα τους, που μετρούν δεκαετίες πτητικού έργου και προσφοράς και που επιμένουν και αντέχουν να είναι στον αέρα χάρη στη φιλότιμη κατάθεση ψυχής μηχανικών και πιλότων.
Πιλότων που έρχεται ώρα, η μαύρη εκείνη ώρα, όπως και πέρσι το καλοκαίρι, που θυσιάζουν και τους εαυτούς τους, τις ζωές τους στην αποστολή της κατάσβεσης.
Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας συγκαταλέγονται 75 αεροσκάφη με καθήκον την πυρόσβεση, 30 Canadair CL-415, 34 Canadair CL-215 και 11 PZL.
Στόλος που επιτέλους θα εμπλουτιστεί με 7 καινούρια Canadair CL-515 ή DHC-5155 όπως λέγονται πια από την κατασκευάστρια εταιρεία που επιτέλους άνοιξε μετά από πολλά χρόνια ξανά τη γραμμή παραγωγής που παρέμενε ανενεργή ελλείψει παραγγελιών.
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.
Οι χρόνοι παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, είναι 2 αεροσκάφη το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030. Το DHC 515 έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 7.000 λίτρων (15% μεγαλύτερη από του CL415) νερού ή επιβραδυντικού υλικού, αλλά και δυνατότητα υδροληψίας σε μόλις 14 δευτερόλεπτα, χρειάζονται 1.398 μέτρα για προσνήωση από ύψος 15 μέτρων, υδροληψία και απονήωση για επιστροφή σε ύψος 15 μέτρων ακόμα και σε θάλασσα με κύματα ύψους 2 μέτρων και είναι σε θέση να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στα πιο δύσβατα σημεία κάθε 5 με 7 λεπτά για τρεις συνεχόμενες ώρες.
Θα ήταν άδικο να μην κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στα, με χρόνια προσφοράς και μάχες στις περγαμηνές τους, πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson, τις γνωστές κόκκινες ελικοφόρες «ακρίδες» που πρωταγωνιστούν κάθε καλοκαίρι στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Είναι τα δημοφιλέστερα και εξαιρετικά αποτελεσματικά ελικόπτερα στη μάχη για τις πυρκαγιές και κάθε χρόνο δίνεται «μάχη» μεταξύ των κρατών για το ποιος θα προλάβει να τα ενοικιάσει. Υπάρχουν μόνο 35 τέτοια ελικόπτερα σε όλο τον κόσμο.
Στα πλαίσια του σχεδίου «Αιγίς» που προαναφέραμε, υπάρχει προγραμματισμός απόκτησης δέκα εξ αυτών.
Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση των Air Tractor, που μερικά διαθέτει ήδη η χώρα και προτίθεται να αγοράσει επιπλέον με σκοπό την αντικατάσταση των PZL στη μάχη με τις φλόγες. Γίνεται λόγος για έναν αριθμό 25 έως 36 αεροσκαφών, κάποια αμφίβια και άλλα όχι.
Τα κρίσιμα ζητήματα, που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την καταλληλότητά τους είναι:

  • Η μικρή χωρητικότητα σε νερό ή επιβραδυντικό υγρό, μόλις 3 τόνους, ενώ ένα PZL χώρα 6.
  • Είναι αδύνατο να ανεφοδιαστούν σε θάλασσα με κυματισμό και αέρα ισχυρότερο από 4 μποφόρ.
    Σε περίπτωση ανεφοδιασμού σε αεροδρόμιο η διαδικασία απαιτεί περίπου 50 λεπτά, χρόνος που δεν υπάρχει όταν οι φλόγες μαίνονται.
    Φυσικά, όπως κάθε αντιπυρική περίοδο θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 49 πτητικά μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, που θα μισθωθούν για την κάλυψη των αναγκών της δασοπυρόσβεσης.
spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!