16.7 C
Amaliáda
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσεις«Η Ανδρομάχη του Ευριπίδη» από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» στο Θέατρο...

«Η Ανδρομάχη του Ευριπίδη» από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» στο Θέατρο Καβασίλων

Σχετικές ιστορίες

Ηλειακό Ημερολόγιο 22-9-2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Βαρβάσαινας διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Σαλαμίνα (7:00 μ.μ.) Προγραμματισμένη διακοπή...

Σαν Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

21 Σεπτεμβρίου | 22 Σεπτεμβρίου | 23 Σεπτεμβρίου Η 22α Σεπτεμβρίου είναι η 265η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό...

Φωτιά σε αγροτική αποθήκη στη...

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε αγροτική αποθήκη στην περιοχή Καραχαλαίικα του οικισμού Συρμπάνι της Βάρδας.Καταστράφηκαν...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» την παρουσίαση θεατρικής παράστασης: «Η Ανδρομάχη του Ευριπίδη», στις 15 Ιουλίου 2024, στο Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων του Δήμου Πηνειού.
Η Ανδρομάχη του Ευριπίδη είναι ένα κατά βάση αντιπολεμικό έργο. Μέσα από τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ηρωίδα διαφαίνονται οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου: ο χαμός των αγαπημένων προσώπων, ο ξεριζωμός, η σκλαβιά και η αλαζονεία των
νικητών.
Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης… η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης…η πορεία της και η συντροφικότητά της… το αντίπαλον δέος της «Ωραίας» Ελένης.
Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.
Μετά την Άλωση της Τροίας… μετά την Άλωση της Πόλης… Μετά την Άλωση… Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων «σημαδεμένων» ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον «ίσκιο» τους, που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.
Το έργο έχει όντως έναν ιδιαίτερα πολυσήμαντο χαρακτήρα (κοινωνικό, προσωπικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και ερωτικό). Στοχοποιεί ταυτόχρονα πολλά δεινά: τον πόλεμο αυτό καθαυτό, την απληστία, την προδοσία, τις προσωπικές αδυναμίες, την εν τυφλώ υποταγή στους θεούς (χωρίς και να τους απορρίπτει όμως) και τη γυναικεία απιστία χωρίς να απορρίπτει τον καλό γάμο ο οποίος στηρίζεται στη σωφροσύνη της γυναίκας και του άνδρα.
«Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός».
Υπόθεση του έργου:
Ο γιος του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμος, παίρνει ως λάφυρο από την Τροία, τη χήρα του Έκτορα, Ανδρομάχη, την εγκαθιστά στη Φθία και αποκτά μαζί της ένα παιδί.
Κατόπιν νυμφεύεται την κόρη του Μενέλαου, Ερμιόνη, η οποία ζηλεύει την Ανδρομάχη και καλεί τον πατέρα της για να σκοτώσουν αυτήν και το παιδί της, ενώ ο Νεοπτόλεμος λείπει στους Δελφούς για να ζητήσει συγχώρεση από τον Απόλλωνα, επειδή ζήτησε κάποτε το λόγο για το φόνο του πατέρα του Αχιλλέα. Η Ανδρομάχη κρύβει το παιδί της μακριά από το παλάτι και η ίδια καταφεύγει στο ιερό της Θέτιδας για να σωθεί. Ο Μενέλαος ανακαλύπτει το παιδί και εξαναγκάζει με δόλο την Ανδρομάχη να εγκαταλείψει το ναό.
Ενώ όμως επρόκειτο να τους σκοτώσουν, έρχεται ο γέροντας βασιλιάς Πηλέας, πατέρας του Αχιλλέα και παππούς του Νεοπτόλεμου, και εμποδίζει το φόνο.
Ο Μενέλαος επιστρέφει στη Σπάρτη και η Ερμιόνη μετανοεί για όσα έκανε, επειδή φοβάται την τιμωρία του συζύγου της. Αιφνιδίως εμφανίζεται ο Ορέστης, ο οποίος πείθει την Ερμιόνη να τον ακολουθήσει και οργανώνει τη δολοφονία του Νεοπτόλεμου.
Όταν φέρνουν τον Νεοπτόλεμο νεκρό στο παλάτι και ενώ ο Πηλέας θρηνεί το θάνατό του, εμφανίζεται η θεά Θέτις και τον προστάζει να θάψει τον εγγονό του στους Δελφούς και να στείλει την Ανδρομάχη με το γιό της στη χώρα των Μολοσσών.
Στον ίδιο αναγγέλλει ότι θα γίνει αθάνατος και θα κατοικήσει μαζί της στο νησί των Μακάρων.

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!