22 C
Amaliáda
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΕορτάζει η Μυρτιδιώτισσα στην Αμαλιάδα - Η ιερή εικόνα από την οποία...

Εορτάζει η Μυρτιδιώτισσα στην Αμαλιάδα – Η ιερή εικόνα από την οποία πήρε το όνομά της

Σχετικές ιστορίες

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του...

Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 θα ξεκινήσει η διανομή...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λύκειο Ανδραβίδας

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μεταφέρεται στο Γενικό Λύκειο Λεχαινών το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου Ανδραβίδας. Την Παρασκευή...

Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Πηνειού

Δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Πηνειού θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου του έτους 2024 ημέρα Δευτέρα...

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην Αμαλιάδα θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πανήγυρις για την εορτή της Αναμνήσεως του θαύματος της Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας.
Το πρόγραμμα της Πανήγυρης θα έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 6:30 μ.μ.
    Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης Αρχιμανδρίτη Φιλάρετου Σπανόπουλου.
  • Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 7:00 π.μ.
    Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου

Ποια είναι όμως η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που βρέθηκε με θαύμα στα Κύθηρα και από την οποία ο Ιερός Ναός της Αμαλιάδας αλλά και άλλοι Ιεροί Ναοί στην Ελλάδα ονομάζονται έτσι;

Το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, δόθηκε στην Παναγία γιατί, σύμφωνα με την παράδοση την εικόνα της βρήκε ένας βοσκός στα Κύθηρα, σε μία τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικά οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές. Η θαυματουργή εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.
Σύμφωνα με την παράδοση η αυθεντική εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό βρέθηκε από έναν βοσκό νοτιοδυτικά των Κυθήρων σε μια κοιλάδα γεμάτη από μυρτιές, που ονομάζονταν «Μυρτίδια». Η Παναγία εμφανίστηκε στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα, που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς τη Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μίας μυρτιάς. Έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους την θαυματουργική ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας.
Όμως, όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα, η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Όταν επέστρεψε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρεί. Ο βοσκός την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε, όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί. Σύμφωνα με γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, όταν βρέθηκε η εικόνα τα χρώματα της ήταν πολύ έντονα και μπορούσε κανείς να διακρίνει πολλές μικρές λεπτομέρειες στην μορφή της Θεοτόκου και του Θείου βρέφους που απεικονίζονται σε αυτή. Με τον καιρό όμως τα χρώματα άρχισαν να «μαυρίζουν» και οι έντονες λεπτομέρειες που κάποτε έβλεπαν οι προσκυνητές της, χάθηκαν.
Ο βοσκός που βρήκε την εικόνα έφτιαξε κοντά στο σημείο της εύρεσης ένα μικρό εκκλησάκι. Μετά τον θάνατο του βοσκού, ένας μοναχός ονόματι Λεόντιος, επέκτεινε το εκκλησάκι κι έχτισε και μερικά κελιά για τους προσκυνητές, τα οποία όμως σύντομα αποδείχθηκαν ανεπαρκή καθώς στη περιοχή συνέρρεαν συνέχεια όλο και περισσότεροι πιστοί. Το 1841, ο Ιερομόναχος Αγαθάγγελος Καλλίγερος ξεκίνησε την ανέγερση ενός μεγάλου Ναού στον χώρο, η οποία και ολοκληρώθηκε 16 χρόνια μετά.
Οι φτωχοί κάτοικοι των Κυθήρων αγαπούσαν τόσο πολύ την εικόνα, που μάζεψαν χρήματα και ανέθεσαν στον καλλιτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη από την Κρήτη να φιλοτεχνήσει μία χρυσή επένδυση για την εικόνα, στην οποία και τοποθετήθηκε το 1837. Η εν λόγω επένδυση είναι μοναδικής καλλιτεχνική ομορφιάς και αξίας. Πάνω της απεικονίζονται τρία θαύματα: το πρώτο είναι αυτό της εύρεσης της εικόνας από τον Βοσκό, το δεύτερο είναι η θεραπεία ενός παράλυτου και το τρίτο είναι η διάσωση του Φρουρίου του νησιού από μία μεγάλη καταιγίδα με πολλούς κεραυνούς. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα το 1829. Αυτό όμως που είναι πραγματικά μοναδικό όσον αφορά την εν λόγω επένδυση, είναι ένα κόσμημα με το σχήμα της ημισελήνου, το οποίο συνοδεύεται από την επιγραφή ««Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».

Εικόνα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!