16.1 C
Amaliáda
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτισμόςΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σχετικές ιστορίες

Με έξι κολυμβητές στην 1η...

Σε ρυθμούς αγώνων μπαίνουν σταδιακά οι αθλητές του Επειού Ήλιδας με την αγωνιστική ομάδα.Ο Επειός θα συμμετάσχει με έξι...

Δήλωση του υποψηφίου Προέδρου του...

Με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία σε περιοχές της Ηλείας, ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ....

Συναντήσεις Κωνσταντίνου Λεβέντη, υποψηφίου Προέδρου...

Θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια, απασχόλησαν την επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής...

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετείχε και φέτος με τρεις δράσεις στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) που που για το έτος 2024 είχαν τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

  1. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Ηλείας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 υλοποιήθηκε βιωματική δράση για εκπαιδευτικούς στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Αρχαία Ολυμπία, με θέμα: «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες: συνεκτικός κρίκος των ανθρώπων όλης της γης από την αρχαιότητα έως σήμερα»
    Η δράση περιελάμβανε περιήγηση στο Μουσείο και βιωματικό εργαστήριο με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.
    Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε Ηλείας.
    Συντονισμός Προγράμματος: Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη ΕΦΑ Ηλείας, Ευγενία Ηλιοπούλου Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ΠΕ Ηλείας.
    Υπεύθυνοι δράσης:
    Ευγενία Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Σταθόπουλος εκπαιδευτικοί, Ρούλα Λεβεντούρη, Σταυρούλα Γιαννούλη, Μαρία Γεωργοπούλου, Διονύσιος Κλωνάρης, Παναγιώτα Ζευγίτη, Ιωάννα Βίτσα, Γεωργία Δρουβιώτη, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Ηλείας.
  2. Υλοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 (εξ αναβολής από 27.10.2024) στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι η θεματική περιήγηση με θέμα Έλληνες, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί στο κάστρο Χλεμούτσι.
    Η θεματική περιήγηση εστίασε στη συνάντηση Ελλήνων, Φράγκων, Βενετών και Οθωμανών στο Χλεμούτσι και στον τρόπο που αυτή επηρέασε τόσο τη μορφή του μνημείου όσο και τον τρόπο ζωής σε αυτό. Η περιήγηση αφορούσε στις διαδρομές και στα δίκτυα επαφών ντόπιων και «κατακτητών», αλλά και στους δεσμούς που δημιουργούσε -και ακόμη δημιουργεί- η πολιτισμική όσμωση όλων, εύληπτα ορατή στη σημερινή εικόνα του χώρου.
    Στο πλαίσιο της περιήγησης, 40 περίπου μαθητές της Ε’ τάξης του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, αφού περιηγήθηκαν στο μνημείο, έπαιξαν με ενθουσιασμό το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι ‘Εξερευνητές των 2 θαλασσών’, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Interreg Coastal Heritage Network, που υλοποιήθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και περιλάμβανε τη στερέωση και ανάδειξη της αίθουσας των μαγειρείων του κάστρου). Οι συμμετέχοντες, ως εξερευνητές, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και λειτουργώντας συνεργατικά ήρθαν σε επαφή με μνημεία της Αδριατικής και του Ιονίου με τρόπο διασκεδαστικό και επιμορφωτικό.
    Η δράση σχεδιάσθηκε από την αρχαιολόγο Αθανασία Ράλλη, η οποία την υλοποίησε με τη συνδρομή της αρχαιολόγου Χαράς Παπαχριστοπούλου.
  3. Υλοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στον Αρχαιολογικό Χώρο Ήλιδας η θεματική περιήγηση με θέμα Ήλιδα, η πόλη των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.
    Η θεματική περιήγηση εστίασε στην παρουσίαση της σχέσης της πρωτεύουσας πόλης του ηλειακού κράτους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των χιλίων χρόνων και το αντίκτυπο που αυτή είχε στην ιστορική εξέλιξη και την μορφή της. Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και παρουσίαση αυτού κατά τρόπο που να προβάλλεται το πώς οι Αγώνες διαμόρφωναν διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του γνωστού τότε κόσμου καθώς αυτοί συνέρρεαν στην πόλη των Αγώνων για να συμμετάσχουν σε αυτούς ως αθλητές, συνοδοί, έμποροι, θεατές ή προσκυνητές μεταβάλλοντας την σε κοσμοπολίτικο κέντρο και χώρο συνάντησης πολιτισμών. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην θεματική περιήγηση ήταν ιδιαίτερα θετική κυρίως καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο με συνοδεία εμψυχωτή και να κατανοήσουν την μορφή, την λειτουργία και τον ρόλο της αρχαίας πόλης. Μετά το τέλος της δράσης ζητήθηκε η συμπλήρωση μικρού ερωτηματολογίου ως υλικό για τον σχεδιασμό και την επιθυμητή από το κοινό θεματολογία επόμενων δράσεων.
    Η δράση σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την αρχαιολόγο Τώνια Μουρτζίνη.
spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!