Βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του νέου έτους, και νωρίς – νωρίς ο ουρανός, ο νυχτερινός ουρανός, έχει να μας επιφυλάξει έναν ακόμα λόγο για να ταξιδέψουμε με τα φτερά της ψυχής και της φαντασίας στα κύματά του. Γιατί, όλο και πιο πολύ το πιστεύω, το νιώθω, ο ουρανός υπάρχει για να μπορούμε να αντέχουμε λίγο πιο εύκολα εμείς οι άνθρωποι τα σκοτάδια της γης.
Ο ερχομός του 2025, λοιπόν, έχει στο αστρονομικό του καλεντάρι ένα φαινόμενο, όχι συχνό, που ονομάζεται «παρέλαση έξι πλανητών». Πρόκειται για την ευθυγράμμιση στο ουρανό της νύχτας έξι από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος που ταξιδεύει στο χώρο, στο χρόνο, στο άπειρο και τη Γη, κι εμάς όλους. Τον Φεβρουάριο οι μυστηριώδεις χορευτές του στερεώματος θα γίνουν επτά, αφού στην παρέα της ευθυγράμμισης θα προστεθεί και ο Ερμής.
Με άλλα λόγια, οι πλανήτες θα σχηματίσουν ένα τόξο από τα μέσα Ιανουαρίου και θα είναι οι περισσότεροι ορατοί με γυμνό μάτι μετά τη δύση του ηλίου. Η Αφροδίτη , ο Κρόνος, ο Δίας και ο Άρης θα είναι ορατοί διά γυμνού οφθαλμού ενώ για τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό θα απαιτείται τηλεσκόπιο για να τους διακρίνουμε.
Οι καλύτερες ώρες παρατήρησης θα είναι μεταξύ 5:30 και 7:00 μ.μ., αν και η ακριβής θέση των πλανητών στον ουρανό θα διαφέρει ανάλογα με την ημέρα.
Λίγες ώρες αφού ο ουρανός ντυθεί τα μαύρα του πέπλα, η φλογερή κυρά της ομορφιάς και του έρωτα, η κοντινή στον ήλιο, και ίδιου περίπου μεγέθους με τη Γη, Αφροδίτη και ο εντυπωσιακός Κρόνος, με τους δακτυλίους του που πάντα κλέβει το βλέμμα, θα γίνουν ορατοί στα νοτιοδυτικά του ουρανού.
Ο Δίας, ο μεγάλος, καμωμένος από στροβιλισμούς αερίων και καταιγίδες νεφών, πλανήτης του ηλιακού συστήματος, με το όνομά του από τον πατέρα των Θεών, τον Νεφεληγερέτη Δία, θα λάμπει από πάνω τους, ενώ στα ανατολικά, ο κόκκινος γείτονάς μας, ο μυστηριώδης Άρης.
Εάν έχετε ένα τηλεσκόπιο θα δείτε και τους άλλους δύο, τους μακρινούς γαλανούς συνταξιδιώτες, έτσι όπως φαίνονται στο στερέωμα, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.
Η γραμμή στην οποία βρίσκονται αυτοί οι πλανήτες ονομάζεται εκλειπτική, η οποία αντιπροσωπεύει το επίπεδο του ηλιακού συστήματος στο οποίο οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές παρατηρούμε πλανήτες που φαίνεται να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό. Είναι γιατί τους βλέπουμε κατά μήκος μιας γραμμής ενώ αυτοί στην πραγματικότητα βρίσκονται στις αέναες τροχιές τους και πορεύονται μέχρι να έρθει το τέλος του χώρου και του χρόνου.
Οι πιο φωτεινοί, η Αφροδίτη και ο Δίας, θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και εύκολοι στην παρατήρηση.
Η Αφροδίτη θα εμφανίζεται στον νοτιοδυτικό ουρανό, ενώ ο Δίας θα λάμπει στον νοτιοανατολικό / νότιο ουρανό όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Κρόνος και ο Άρης, αν και λιγότερο φωτεινοί, θα είναι επίσης ορατοί με γυμνό μάτι. Ο Κρόνος θα βρίσκεται κοντά στην Αφροδίτη στον νοτιοδυτικό ουρανό, ενώ ο Άρης θα ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό. Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του Άρη, που τον κάνει εύκολο να τον αναγνωρίσετε, θα τον βοηθήσει να ξεχωρίσει κοντά στον αστερισμό των Διδύμων.
Η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα έρχονται πιο κοντά κάθε βράδυ καθώς προχωρά ο Ιανουάριος. Στις 17 και 18 Ιανουαρίου, η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα αρχίσουν να χωρίζουν.
Ο Άρης θα φτάσει σε αντίθεση αυτό το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον ήλιο, σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή. Τότε είναι που ο πλανήτης θα είναι πιο κοντά στη Γη, κάνοντάς τον να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος.
Σε λίγες μέρες, αν σηκώσουμε τα μάτια στον ουρανό, αυτοί οι περιπλανώμενοι του σύμπαντος, άλλωστε αυτό σημαίνει πλανήτης, αυτός που περιπλανιέται, θα μας χαρίσουν αυτόν τους τον συμπαντικό χορό. Εκατομμύρια χρόνια τώρα συντροφεύουν τούτο τον πλανήτη που μας έφεραν να ζήσουμε στο ταξίδι του στο άπειρο οι φέροντες ονόματα των κατοίκων του Ολύμπου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ