Και ενώ ο άνθρωπος μέσα από την πολιτιστική εξέλιξή του αναζητεί σταθερά και αταλάντευτα τον ορθολογισμό που τον απελευθερώνει από τα σκοτάδια της άγνοιας και πιο πολύ από τα ερέβη των προκαταλήψεων και των δογματισμών, θέλει παράλληλα να βρίσκει και την κρυμμένη μαγεία της πραγματικότητας, να την αγγίζει με τις ακρώρειες της φαντασίας του και να γοητεύει τον συναισθηματικό του κόσμο.
Επιθυμεί διακαώς να ανακαλύπτει την «αιτία των πραγμάτων», γιατί μόνο έτσι μπορεί να παρεμβαίνει στην ίδια την πραγματικότητα και να δημιουργεί τον δικό του κόσμο. Και έγινε η επιστήμη η πρωτοπόρος δύναμη, που ξετυλίγει διαρκώς την αιτία για κάθε αιτία, να φτάνει στα όρια των πραγμάτων και στη συνέχεια να αυτοσχεδιάζει για την πέραν των ορίων κατάσταση!
Και ενώ έγινε η αιτιοκρατία η μεγάλη της δύναμη, για να κατανοεί τα πάντα, δεν στόμωσε όταν αυτή η αιτιοκρατία συνάντησε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον μικρόκοσμο. Εκεί δεν μπορούσε να στήσει το δίπολο σκηνικό «παρατηρητή και μελετητή αφενός και παρατηρούμενου υλικού αφετέρου». Όταν προσπαθούσε να μελετήσει τον κόσμο των σωματιδίων, αυτά άλλαζαν συμπεριφορά λόγω της παρατήρησής τους!!
Και εγένετο φως… Φως στη μεθοδολογία… «Δεν πειράζει αιτιοκρατία, που συναντήσαμε εγγενές εμπόδιο. Θα συνεχίζουμε με την πιθανοκρατία». Η Κβαντομηχανική έχει τον λόγο. Ας θύμωσε ο φίλος μας ο Αϊνστάιν με την επιβλητική είσοδο της Κβαντομηχανικής – αν και αυτός είχε ανοίξει τους δρόμους που οδηγούσαν σε αυτή…
Μελετώντας το φως, την κάθε ακτινοβολία που φτάνει σε εμάς, και κυρίως τις ακτινοβολίες που εμείς βρίσκουμε χάρη στις τεχνολογικές μας σκευές εισχωρώντας στα σπλάχνα του «άγνωστου», αγγίζουμε τα όρια του Σύμπαντος, βρίσκουμε τις απαρχές του – ασύλληπτη υπόθεση στον κοινό νου – και παράλληλα αναπαριστούμε την αυγή του χωροχρόνου και της υλοενέργειας, στο CERN και αλλού.
Η Φυσική ήταν πρωτοπόρος στην πρωτοπορία της επιστήμης. Με την επινόηση και την εφαρμογή της πιο πειστικής μεθοδολογίας για την απόκτηση νέας γνώσης – με το πείραμα, την παρατήρηση και τον μαθηματικό λογισμό – άνοιγε σαν βεντάλια κάθε πτυχή της φύσης. Διεισδύει στο απειροστά μικρό, απλώνεται στο απειροστά μακρινό, διαβάζει καθετί που συμβαίνει και που έχει συμβεί και ποτέ δεν ησυχάζει. Ξέρει ότι η γνώση γεννά νέα γνώση, όπως η ζωή γεννά νέα ζωή.
Τι θαύματα έχουν γίνει στο μακρύ ταξίδι της έρευνας της Φυσικής! Ήταν οι Προσωκρατικοί, των παραλιών της Ιωνίας και του Αιγαίου και της Αθήνας, που έριξαν το πρώτο φως για να κατανοήσουμε τα φαινόμενα της Φύσης. Και είναι το χάραμα του Ορθολογισμού και του αρχαιοελληνικού Διαφωτισμού. Ήταν ο Αριστοτέλης, που προχώρησε πιο πέρα (αλλά και που στρέβλωσε αρκετά πράγματα) και φώτιζε την Ευρώπη και τους Άραβες για αιώνες επί αιώνων.
Έφυγε (αλλά και έμεινε) η Αρχαιότητα. Μπήκαμε στον Μεσαίωνα. Και ήλθε η Αναγέννηση (που ξαναβρήκε νήματα της Αρχαιότητας), η Επιστημονική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση, η Ψηφιακή Επανάσταση – κάθε περίοδος και μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Η Νεωτερικότητα έχει ανοίξει όλα τα πεδία της γνώσης. Ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας, ο Κοπέρνικος, ο Μάξγουελ, ο Χάιζενμπεργκ, ο Αϊνστάιν, ο Χώκινγκ… (αλλά και ο Δαρβίνος) ανοίγουν το ένα κεφάλαιο πίσω από το άλλο. Επιστημονικές ομάδες και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο μελετούν, ερευνούν, βρίσκουν όλο και πιο νέους ορίζοντες Γνώσης. Κάθε θαύμα γεννά το άλλο.
Συνηθίσαμε στα θαύματα της Φυσικής. Έχουμε πάψει να τα θεωρούμε θαύματα, γιατί είναι ένα συνεχές, που δεν έχει τελειωμό.
Αλλά καλό είναι να αναστοχαζόμαστε το πως έχει προκύψει όλος αυτός ο πλούτος των αγαθών του σύγχρονου κόσμου. Για να μην προσχωρούμε σε ρεύματα ανορθολογισμού και σκοταδισμού. Αλλά εξίσου καλό είναι να προβληματιστούμε, γιατί δεν έχουμε την ίδια πρόοδο στον πνευματικό μας κόσμο, όπως και στον υλικό κόσμο.
Και φυσικά δεν ευθύνεται η επιστήμη. Αντίθετα, η επιστήμη καλλιεργεί την πνευματικότητά μας με πολύ συστηματικό και στέρεο τρόπο και παράλληλα προάγει τον ουμανισμό. Υπηρετεί και υμνεί τη ζωή και τον άνθρωπο!
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ