23.2 C
Amaliáda
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔήμοιΠαρακολούθηση της ποιότητας των εδαφών σε Δήμους της Ηλείας

Παρακολούθηση της ποιότητας των εδαφών σε Δήμους της Ηλείας

Σχετικές ιστορίες

Ηλειακό Ημερολόγιο 8-9-2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Παναγίτσα στη Βαρβάσαινα για την εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας (7:00...

Η αθόρυβη ζωή στη γη...

Σήμερα και κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται το λεγόμενο Γενέθλιο ή Γενέσιο της Θεοτόκου. Η ημέρα, δηλαδή, που...

Σαν Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου

7 Σεπτεμβρίου | 8 Σεπτεμβρίου | 9 Σεπτεμβρίου Γεγονότα 1100 - Εκλέγεται ο Αντίπαπας Θευδέριχος. 1276 - Εκλέγεται ο Πάπας Ιωάννης ΚΑ΄. 1331...

Προγραμματική Σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών και των Δήμων Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με σκοπό την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Παρακολούθηση της ποιότητας και πολιτικές διαχείρισης των εδαφών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Όσον αφορά τον Δήμο Ήλιδας, στο προοίμιο της σύμβασης αναφέρεται:
«Είναι γνωστή σε όλους η λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Ήλιδας στην Αμαλιάδα. Την δημιουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου χρηματοδότησαν ο Διεθνής Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών – IOCC στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας για την στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών του Νομού Ηλείας και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 2009.
Δεδομένης της θέλησης της Περιφέρειας για αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου, αποφασίστηκε η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών δια του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του προς όφελος του αγροτικού κόσμου.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εδαφολογικού εργαστηρίου έχουν αναπτυχθεί μόνιμες συνεργασίες και συνέργειες με ερευνητικούς και αγροτικούς φορείς, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και μεμονωμένους παραγωγούς. Επίσης, ο χώρος του εδαφολογικού εργαστηρίου χρησιμοποιείται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και για δράσεις κατάρτισης νέων γεωργών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του πρωτογενή τομέα, ολοκληρωμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργούμενων εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, της ασφάλειας των καταναλωτών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ αποτελεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (Competency Center) για το έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις σχετικές με την παρακολούθηση της ποιότητας και της υγείας των εδαφών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών και των παραγόμενων προϊόντων που απευθύνονται στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά. Κοινό στόχο αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διατήρηση της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών στη Δυτική Ελλάδα. Ο στόχος αυτός μπορεί
μοναδικά να επιτευχθεί με τη λειτουργία του σύγχρονου εδαφολογικού εργαστηρίου, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την ευτυχή συγκυρία να διαθέτει.

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!