Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ηχητικού ντοκιμαντέρ «Τραύμα», η δημοσιογραφική ομάδα του iMEdD αναζήτησε ειδικούς για την κατανόηση της έννοιας του συλλογικού τραύματος. Ανάμεσά τους ο Ιωάννης Ανδρουτσάκος, Πυραγός-Ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλάει για το δευτερογενές τραύμα, που αφορά όσους επιχειρούν σε δυστυχήματα ή μεγάλες καταστροφές.
24 χρόνια, επτά τραγωδίες: Το βίωμα των επιζώντων και το συλλογικό τραύμα μιας ολόκληρης χώρας
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη «πάγωσε» την Ελλάδα. Το ΤΡΑΥΜΑ, το ηχητικό ντοκιμαντέρ του iMEdD, συναντά επιζώντες και συγγενείς θυμάτων σε επτά μεγάλες καταστροφές και πολύνεκρα δυστυχήματα, από το 1999 έως σήμερα. Από τις μαρτυρίες αποκαλύπτεται ένα μοτίβο: η έλλειψη της εμπιστοσύνης προς το Κράτος και το αίσθημα της ατιμωρησίας. Θα μπορούσε να είναι, κατά τον Φρόιντ, ο καταναγκασμός της επανάληψης μιας κοινωνίας.
Οι τραγωδίες:
1. 7 Σεπτεμβρίου 1999: ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
2. 26 Σεπτεμβρίου 2000: ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
3. 24 Αυγούστου 2007: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
4. 15 Νοεμβρίου 2017: ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
5. 23 Ιουλίου 2018: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
6. 3 Αυγούστου 2021: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
7. 28 Φεβρουαρίου 2023: ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
Πυρκαγιά στην Ηλεία
24 Αυγούστου 2007
Στις 24 Αυγούστου 2007, η πυρκαγιά στην Ηλεία άφησε πίσω της 36 νεκρούς. Από αυτούς, οι 26 είχαν εγκλωβιστεί στην επαρχιακή οδό Ζαχάρως-Αρτέμιδας. H φωτιά ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού μιας ηλικιωμένης γυναίκας στον οικισμό Παλαιοχωρίου. Η δικαιοσύνη έκρινε πως ο τότε νομάρχης Ηλείας δεν διασφάλισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του και πως ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως δεν συγκάλεσε το συντονιστικό τοπικό όργανο, παρά τον υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιάς εκείνη την ημέρα. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές. Ένοχος κρίθηκε, επίσης, ένας πυροφύλακας και η γυναίκα από το σπίτι της οποίας ξεκίνησε η φωτιά. Το δάσος και το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο της Ηλείας δεν είχαν καθαριστεί από το 1980. Κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.