Η επίσημη δήλωση της κ. Ζεϊνέπ Μποζ ότι δεν υπάρχει καμιά νομιμότητα, κανένα επίσημο έγγραφο από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που να καθιστά νόμιμη την κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ένα πολύ θετικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, σύμπας ο Ελληνισμός αλλά και Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός, η UNESCO, για την επιστροφή των Γλυπτών.
Και δεν είναι απλά και μόνο μια ουδέτερη δήλωση, αλλά παράλληλα αναδεικνύει τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα της Ελλάδας. Είναι δήλωση στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).Και το επίσης σημαντικό στοιχείο. Σχεδόν όλες οι χώρες στην εν λόγω Σύνοδο υποστήριξαν το αίτημα της Ελλάδας!
Να και ένα τμήμα της δήλωσης της κ. Ζεϊνέπ Μποζ. «Ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο, που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί».
Δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια κλοπή κάποιων τυχαίων ευρημάτων αλλά για βίαιη απόσπαση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα, του κορυφαίου συμβόλου του «πολιτισμού των πολιτισμών». Το νέο στοιχείο ακυρώνει και νομικά και ηθικά το επιχείρημα, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου, ότι είχαν νόμιμη κατοχή.
Τώρα τον λόγο έχει η διπλωματική οδός και η ευρύτερη δυνατή διεθνής ανάδειξη του νόμιμου και τυπικά και «με τη βούλα» πλέον αιτήματος της χώρας μας. Είναι μείζον ζήτημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά την παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών. Δεν μπορεί πλέον μία χώρα της Ευρώπης να χρησιμοποιεί ψευδείς αιτιολογίες, που αφορούν την κλοπή και την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον πιο παράνομο τρόπο.
Να και μια μικρή αναφορά από το ιστορικό διεκδίκησης, όπως τίθεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Αμέσως μετά τη σύσταση του Νεοελληνικού κράτους ξεκίνησε το αναστηλωτικό πρόγραμμα του Παρθενώνα και το μνημείο έγινε εθνικό σύμβολο. Το 1842, «κηρύχθηκε» από τον Αλέξανδρο Ραγκαβή, γραμματέα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η πρώτη επίσημη αιτίαση της Ελλάδας κατά του Έλγιν και διατυπώθηκε η προσδοκία επιστροφής των διαρπαχθέντων γλυπτών…
Το 1982 απετέλεσε έτος – σταθμός για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO για την Πολιτιστική Πολιτική στο Μεξικό, η τότε Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Μελίνα Μερκούρη προέβαλε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης και η διεθνής κοινότητα – ακόμα και μεγάλο μέρος των Βρετανών πολιτών – είναι υπέρ της άμεσης επιστροφής. Θα είναι μια κίνηση της Μ. Βρετανίας, που θα «απαλύνει» την πολύχρονη «πληγή» του Παρθενώνα, γιατί τα Γλυπτά του νοσταλγούν – και διεκδικούν τα αποσπασμένα μέρη τους όλο και πιο αποφασιστικά
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ