Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μελέτη οριοθέτησης κατά τμήματα ποταμών και χειμάρρων Ν. Ηλείας».
Η υπό εξέταση μελέτη αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου «Μελέτη οριοθέτησης κατά τμήματα ποταμών και χειμάρρων Ν. Ηλείας». Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Πρόκειται για υδραυλικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τη διευθέτηση τεσσάρων ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, των οποίων οι λεκάνες απορροής έχουν εμβαδά ίσα με 27,94 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λεκάνη απορροής ρέματος Θολού), 1,69 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λεκάνη απορροής ρέματος Αλυσίβας), 24,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λεκάνη απορροής ρέματος Λατίφης) και 36,80 τετραγωνικά (λεκάνη απορροής ρέματος Γουβού).
Οι θέσεις των έργων βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας και Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Το συνολικό μήκος των εν λόγω ρεμάτων είναι περίπου 1.500 μέτρα.
Στόχος της υπό εξέταση μελέτης αποτελεί η διευθέτηση των τεσσάρων αυτών ρεμάτων και η παρουσίαση προτεινόμενων σχετικών έργων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πλημμυρικός κίνδυνος.
Οι θέσεις των προτεινόμενων έργων δεν εντάσσονται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, με τα έργα που αφορούν τα ρέματα «Αλυσίβα», «Λατίφη» και «Γουβός» να βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών, όπως αυτές καθορίζονται από το Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ Α΄ 60) και την ΚΥΑ 50743/2017 (ΦΕΚ 4432/Β/2017) περί της αναθεώρησης του εθνικού καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Επίσης, οι περιοχές αυτές βρίσκονται εκτός περιοχών που ανήκουν στους εθνικούς δρυμούς, εκτός καταφυγίων Άγριας Ζωής, εκτός προστατευόμενων περιοχών και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Όσον αφορά, όμως, την περιοχή του έργου που αφορά το ρέμα «Θολό», παρατηρείται πως βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005 και ονομασία «ΘΙΝΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (ΝΕΟΧΩΡΙ – ΚΥΠΑΡΥΣΣΙΑ)», για την οποία έχει συνταχθεί Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Επίσης, η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός περιοχών που ανήκουν στους εθνικούς δρυμούς, εκτός καταφυγίων Άγριας Ζωής, εκτός προστατευόμενων περιοχών και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ακόμη, οι θέσεις των μελετώμενων έργων δεν εντάσσονται στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σύμφωνα με το ΦΕΚ 1161/Δ/20-09-1993 και το ΦΕΚ 133/Δ/1987. Με βάση τους ισχύοντες αναρτημένους δασικούς χάρτες, διαπιστώνεται πως οι στενές περιοχές όπου βρίσκονται τα ρέματα «Θολό», «Λατίφη» και «Γουβός» δεν ανήκουν στις δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (Α’ 289), που διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις αυτού. Αντιθέτως, η στενή περιοχή του ρέματος «Αλυσίβα» ανήκει στις δασικές εν γένει εκτάσεις των προαναφερόμενων παραγράφων και αποτελεί τμήμα της περιοχής που εξαιρείται της υποβολής αντιρρήσεων. Τέλος τα μελετώμενα έργα δε χωροθετούνται εντός αρχαιολογικού χώρου.
Περιγραφή έργου
Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης στα τέσσερα ρέματα είναι τα εξής:
- Ρέμα Αλυσίβα
Για διευθέτηση του ρέματος Αλυσίβα προβλέπονται έργα διαμόρφωσης της κοίτης και των πρανών σε μήκος 158m μέχρι το τέλος του προς οριοθέτηση τμήματος. Το πλάτος της κοίτης προτείνεται ίσο με 3m ενώ στα πρανή διευθετημένης κοίτης του ρέματος τοποθετούνται συρματοκιβώτια διαστάσεων 1m x 1m x 1m σε κλιμακωτή ανάπτυξη ύψους 2 μέτρων.
Στο διευθετούμενο τμήμα, και ειδικά από την Χ.Θ. 0+080 και κατάντη, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων προβλέπεται η κατασκευή ενός αναβαθμού πτώσης ύψους 1m με σκοπό την μείωση της κατά μήκος κλίσης. Αμέσως μετά τον αναβαθμό και σε μήκος 10m προβλέπεται προστασία του πυθμένα με στρωμνή συρματοκιβωτίων πάχους 30 cm - Ρέμα Θολό
Το ρέμα Θολό διευθετείται σε όλο το προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 720m, από την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας έως την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος. Το πλάτος της κοίτης προτείνεται ίσο με 6,5m ενώ στα πρανή διευθετημένης κοίτης του ρέματος τοποθετούνται συρματοκιβώτια διαστάσεων 1m x 1m x 1m σε κλιμακωτή ανάπτυξη ύψους 4m.
Στο διευθετούμενο τμήμα παρουσιάζονται μεγάλες κατά μήκος κλίσεις και για την αποφυγή εμφάνισης μεγάλων ταχυτήτων ροής, προβλέπεται η κατασκευή δύο αναβαθμών πτώσης ύψους 0,8m και 1,5m με σκοπό τη μείωση της κλίσης. Αμέσως κατάντη των πτώσεων και σε μήκος 10m προβλέπεται προστασία του πυθμένα με στρωμνή συρματοκιβωτίων πάχους 30cm. - Ρέμα Λατίφης
Το ρέμα Λατίφης διευθετείται στο μεγαλύτερο μέρος του προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 250m. Η αρχή της διευθέτησης είναι 65m κατάντη της Επαρχιακής Οδού έως την εκβολή του στη θάλασσα, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος. Το πλάτος της κοίτης προτείνεται ίσο με 5m ενώ στα πρανή διευθετημένης κοίτης του ρέματος τοποθετούνται συρματοκιβώτια διαστάσεων 1m x 1m x 1m σε κλιμακωτή ανάπτυξη ύψους 4m.
Εκατέρωθεν του ρέματος, σε τέσσερις (4) θέσεις, συμβάλουν κάθετα μικρές αποστραγγιστικές τάφροι. Για την διατήρηση αυτής της λειτουργίας, προτείνονται αντίστοιχα τέσσερις (4) αγωγοί Φ1200, οι οποίοι και εκβάλλουν στα πρανή του διευθετημένου ρέματος. - Ρέμα Γουβός
Το ρέμα Γουβός διευθετείται σε όλο το προς οριοθέτηση τμήμα του, συνολικού μήκους 426m, καθώς το ρέμα πλημμυρίζει σε όλο αυτό το μήκος για πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=50 έτη. Το πλάτος της κοίτης προτείνεται ίσο με 8m ενώ στα πρανή διευθετημένης κοίτης του ρέματος τοποθετούνται συρματοκιβώτια διαστάσεων 1m x 1m x 1m και 0,5m x 0,5m x 0,5m σε κλιμακωτή ανάπτυξη ύψους 3,5m. Επίσης, στη θέση γεφύρωσης της Εθνικής Οδού Πάτρας-Πύργου διατηρείται ο υφιστάμενος τρίδυμος κιβωτοειδής οχετός, ο οποίος θα πρέπει να καθαριστεί και να διανοιχθεί το δεξιό προς τα κατάντη κιβώτιο το οποίο σήμερα είναι φραγμένο. Κατόπιν του οριστικού υδραυλικού σχεδιασμού των τεχνικών έργων, καθώς και των προτεινόμενων μέτρων, η συνολική επιφάνεια του εδάφους που καταλαμβάνεται είναι συνολικά 6.812 m² μεταξύ των οριογραμμών των μελετώμενων ρεμάτων (ρ. «Θολό»: 4.680m², ρ. «Αλυσίβα»: 474m², ρ. «Λατίφη»: 1.250m², ρ. «Γουβός»: 3.408m²).
Επιμέρους τεχνικά έργα:
Εργασίες διαμόρφωσης του χώρου επέμβασης.
Εργασίες κατασκευής αναβαθμών.
Εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης κιβωτοειδούς οχετού.
Εργασίες τοποθέτησης αγωγών Φ1200.
Επιτόπου κατασκευή και τοποθέτηση των συρματοκιβωτίων.
Ως καταλληλότεροι εργοταξιακοί χώροι επιλέχθηκαν οι εξής εκτάσεις:
Για τις εργασίες που αφορούν το ρέμα «Θολό», επιλέχθηκε μία έκταση 1.486m², εφαπτόμενη της επαρχιακής οδού Ανδρίτσαινας – Θολού, διότι πρόκειται για σχετιώς επίπεδη έκταση αξιόλογου εμβαδού, η οποία δε χρησιμοποιείται για κάποιον άλλο σκοπό και βρίσκεται πλησίον της θέσης του σχεδιαζόμενου έργου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την άμεση μεταφορά υλικών και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Για τις εργασίες που αφορούν το ρέμα «Αλυσίβα», επιλέχθηκε μία έκταση 1.400m², εφαπτόμενη της εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας, διότι πρόκειται για σχετιώς επίπεδη έκταση αξιόλογου εμβαδού, η οποία δε χρησιμοποιείται για κάποιον άλλο σκοπό και βρίσκεται πλησίον της θέσης του σχεδιαζόμενου έργου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την άμεση μεταφορά υλικών και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Για τις εργασίες που αφορούν το ρέμα «Λατίφη», επιλέχθηκε μία έκταση 1.846m², εφαπτόμενη της εθνικής οδού Πάτρας – Πύργου, διότι πρόκειται για σχετιώς επίπεδη έκταση αξιόλογου εμβαδού, η οποία δε χρησιμοποιείται για κάποιον άλλο σκοπό και βρίσκεται πλησίον της θέσης του σχεδιαζόμενου έργου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την άμεση μεταφορά υλικών και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Για τις εργασίες που αφορούν το ρέμα «Γουβός», επιλέχθηκε μία έκταση 2.748m², εφαπτόμενη της εθνικής οδού Πάτρας – Πύργου, διότι πρόκειται για σχετιώς επίπεδη έκταση αξιόλογου εμβαδού, η οποία δε χρησιμοποιείται για κάποιον άλλο σκοπό και βρίσκεται πλησίον της θέσης του σχεδιαζόμενου έργου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την άμεση μεταφορά υλικών και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών.