14.5 C
Amaliáda
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΓεωργίαΕπιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το...

Επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2024

Σχετικές ιστορίες

Ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων της Βιβλιοθήκης...

Από το Σωματείο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας εκδόθηκε η κάτωθι ανακοίνωση:Κοινοποιούμε το κείμενο των μελών του σωματείου και φίλων...

Συναντήσεις Κωνσταντίνου Λεβέντη, υποψηφίου Προέδρου...

Τον Δήμαρχο Πύργου κ. Στάθη Καννή επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης (12/11/24) ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ....

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη ανομβρία στην παραγωγή ελαιολάδου για το έτος 2024.
Μετά από διαδοχική αλληλογραφία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στις 22/5/2024 με Α.Π 149832/6359, 6/6/2024 με Α.Π 148483/7064 και 2/9/2024 με Α.Π 274396/8832, έγινε γνωστή η εκτίμηση παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών για την περίοδο 2024/25.
Οι ελάχιστες χειμερινές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους παρατεταμένους θερινούς καύσωνες και τη συνεχιζόμενη ανομβρία, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου. Το ποσοστό των ξηρικών ελαιώνων στην ΠΔΕ υπολογίζεται στο 80-85%. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και των τριών περιφερειακών ενοτήτων, σε συνεργασία με γεωτεχνικούς, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες αυτοψίες στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και διαπίστωσαν το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που έχει προκαλέσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, καρπόπτωση και εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών.
Οι ζημιές ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ως εξής:
Ποσοτικές Ζημιές:
Με περίπου 11.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 30.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 20.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
Ποιοτικές Ζημιές: Η συγκομιδή αφυδατωμένων καρπών θα προσδώσει αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, επηρεάζοντας την ποιότητά του και τον χαρακτηρισμό του ως παρθένου ή έξτρα παρθένου.
Για το έτος 2025, προβλέπονται μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου, καθώς η καταπόνηση των βλαστών από την τρέχουσα ανομβρία θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Οι βλαστοί που υπέστησαν έντονο στρες ή ξήρανση φέτος, θα παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή την επόμενη χρονιά.

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!