Βιωματικό Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για παιδιά Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός των επαγγελμάτων» έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε πέντε Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Ήλιδας και Πύργου.
Υπεύθυνος του Εργαστηρίου ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ξεχωριστό μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Δημοτικό. Σύμφωνα με τις εξελικτικές θεωρίες, η επαγγελματική ανάπτυξη έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Ταυτόχρονα, σε αυτή την ηλικία καλλιεργείται η πεποίθηση της επιτυχίας και αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση. Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά κάνουν επαγγελματικές επιλογές μέσω της φαντασίας. Μεταξύ των 10 – 12 ετών, οι επαγγελματικές προτιμήσεις των παιδιών που βασίζονταν στη φαντασία πλέον αντικαθίστανται από επαγγελματικές επιλογές που ταιριάζουν περισσότερο στα ενδιαφέροντα τους. Μέχρι την ηλικία των 12 ετών τα περισσότερα παιδιά κάνουν τις πρώτες επαγγελματικές τους σκέψεις, δοκιμάζουν ρόλους και αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα τους. Ο ρόλος της οικογένειας είναι πολυδιάστατος και πολλές φορές καθοριστικός. Οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες των γονέων επιδρούν στην επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών από αυτήν την ηλικία.
Οι στόχοι του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Δημοτικό είναι οι εξής:
Γνωριμία με τον εαυτό – Ανάπτυξη αυτογνωσίας
Ανίχνευση, ανακάλυψη και διερεύνηση κλίσεων, ενδιαφερόντων, επιθυμιών και αναγκών των μαθητών Έ και Στ Δημοτικού
Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης – Διαμόρφωση θετικής αυτοαντίληψης
Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Χρήση στρατηγικών για λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων
Εκμάθηση τρόπων αναζήτησης πληροφοριών
Αναζήτηση και αξιοποίηση πληροφοριών
Αποτελεσματική χρήση ελεύθερου χρόνου
Αντίληψη της έννοιας της συνεργασίας στην οικογένεια και στο σχολείο
Αναγνώριση επαγγελμάτων του άμεσου περιβάλλοντος (οικογένειας και γειτονιάς)
Σύνδεση της σχολικής εργασίας με την καθημερινή εξωσχολική ζωή
Ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στην εργασία
Εισαγωγή σε στοιχειώδεις έννοιες της αγοράς εργασίας
Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για τα επαγγέλματα
Το εργαστήριο περιλαμβάνει 3 βιωματικές δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης (Γνωρίζω τον εαυτό μου, Ενισχύω την αυτοεκτίμησή μου, Τα επαγγέλματα κι εγώ) και διαρκεί μέχρι 1,5 ώρες.
Με τη βοήθεια των δραστηριοτήτων αυτών ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει τη δυνατότητα:
α. να μυήσει τα παιδιά σε στοιχειώδεις έννοιες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας,
β. να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι κάθε επάγγελμα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προϋποθέτει ειδικά προσόντα και ικανότητες που δε διαθέτουν, στον ίδιο βαθμό, όλοι οι άνθρωποι,
γ. να τα βοηθήσει να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο η εργασία συνδέεται με τις ανάγκες και τη λειτουργία της κοινωνίας,
δ. να τους καλλιεργήσει την επιθυμία να ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα διάφορα επαγγέλματα, να τα αντιμετωπίζουν χωρίς προκαταλήψεις και να κρίνουν όσα διαβάζουν ή ακούν για τις επαγγελματικές ασχολίες,
ε. να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους,
στ. να ενισχύσει τη διαμόρφωση θετικής αυτοαντίληψης στα παιδιά,
ζ. να μάθει στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν απλές στρατηγικές για να παίρνουν αποφάσεις ή να επιλύουν προβλήματα,
η. να τα ενθαρρύνει στην ανάπτυξη μιας θετικής στάσης απέναντι στη ζωή και την εργασία.
Επίσης, οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι συνδεδεμένες και με την ανάπτυξη βασικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων της καθημερινής ζωής, προκειμένου τα παιδιά να πραγματοποιήσουν ομαλά τη μετάβαση από το Δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο και να αρχίσουν να σχεδιάζουν την ακαδημαϊκή και τη συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Οποιοδήποτε Δημοτικό σχολείο ή Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να επικοινωνήσει προκειμένου να διοργανωθεί το βιωματικό εργαστήριο στο σχολείο τους. Το βιωματικό εργαστήριο υλοποιείται ΔΩΡΕΑΝ ως ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ