8.7 C
Amaliáda
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςΝέα δράση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Νέα δράση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Σχετικές ιστορίες

Η Ήλια Μπούρα, με καταγωγή...

Μεγάλη διάκριση για την ποιήτρια, καταγόμενη από το Δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα από το Χάβαρι, Ήλια Μπούρα. Το Υπουργείο Πολιτισμού...

Μεγάλη νίκη για τον Κόροιβο...

Μία ακόμα πολύτιμη νίκη κατέκτησε ο Κόροιβος μέσα στην έδρα του Έσπερου στη Λαμία που έβραζε από την ένταση,...

Κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου...

Και αυτό το Σάββατο κοντά σας η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Ενημέρωση!!! Και με συνδρομή είτε σε έντυπη μορφή στο σπίτι, το γραφείο,...

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους αποτελεί μέλος – με συντονιστικό, μάλιστα, ρόλο – του Δικτύου Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου (ECFFN) μαζί με μερικά από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο ποικιλόμορφα αναπτυγμένα φεστιβάλ του είδους. Τα μέλη του Δικτύου μοιράζονται το πάθος για τον ποιοτικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους και μέσα από τη συνολική τους δραστηριότητα αποσκοπούν στη διεύρυνση του κινηματογραφικού κοινού και την παροχή ποιοτικής κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Ένωσαν, λοιπόν, τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των οριζόντων του κοινού αλλά και του αντικειμένου μέσα από πρωτοποριακές αλλαγές. Τέτοιες δεν θα μπορούσαν, παρά να είναι η συνεργασία διαφορετικών φορέων με μεγάλη εμπειρία, η διεύρυνση των νεανικών κοινών με συμπεριληπτικό στίγμα, καθώς και η προσέγγιση του ενήλικου και επαγγελματικού κοινού με το οποίο μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και αξίες. Όλα αυτά, παρέχοντας μια ολιστική προσέγγιση στην κινηματογραφική εκπαίδευση που εμπλέκει συμμετοχικά και βοηθά στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων. 

Ο πρώτος στόχος της συνεργασίας ήταν η όσο το δυνατόν πιο ακριβής χαρτογράφηση της υφιστάμενης πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τις κινηματογραφικές προτιμήσεις του κοινού, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες για παροχή κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου. Έτσι, τα μέλη του Δικτύου έθεσαν σε εφαρμογή ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, που συνδύασε ποικιλία ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, focus groups, workshops) και κοινό του αποτέλεσαν  παιδιά, έφηβοι αλλά και εκπαιδευτικοί στις χώρες εφαρμογής του προγράμματος (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία). 

Επόμενο βήμα μας, η ανάπτυξη σχετικών δράσεων και προβολών!

Σε αυτό το πλαίσιο, το Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεκινάει δίνοντας στους εκπαιδευτικούς σχολείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε μια πλατφόρμα που φιλοξενεί 12 ταινίες μικρού μήκους animation, παρέχοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε μία από αυτές. Η επιλογή των ταινιών αλλά και ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού έγινε στη βάση των συμπερασμάτων σχετικά με τις προτιμήσεις των παιδιών, τις ανάγκες των λειτουργών της εκπαίδευσης αλλά και τους περιορισμούς που τους θέτει η σύγχρονη σχολική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως αυτα προέκυψαν μέσα από την έρευνα που διεξήχθη στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 από το Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Οι 12 ταινίες του προτεινόμενου καταλόγου αναδεικνύουν την ποικιλία των εκφραστικών προσεγγίσεων στον χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού animation και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τις σχολικές κοινότητες σήμερα: κοινωνικός αποκλεισμός, ποικιλότητα, περιβάλλον, φιλία, αλληλεγγύη, αναπηρία, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, σχολική ζωή, οικογένεια και πολλά άλλα. Είναι είτε μεταγλωττισμένες είτε χωρίς διαλόγους, έτσι δεν τίθεται θέμα γλωσσικού εμποδίου στην παρακολούθησή τους ακόμα και από παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, τα οποία αποτελούν άλλωστε το βασικό κοινό απεύθυνσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ακατάλληλες για τους μαθητές και τις μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού ή, σε κάποιες περιπτώσεις, και για τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Στο συνοδευτικό υλικό κάθε ταινίας, οι ενδιαφερόμενες/οι εκπαιδευτικοί θα βρουν προτάσεις ώστε να διευρύνουν την εμπειρία της θέασης σε ποικίλες παιδαγωγικές κατευθύνσεις. Στον υποστηρικτικό φάκελο κάθε ταινίας περιλαμβάνονται: προτεινόμενα θέματα για συζήτηση και ενδεικτικές ερωτήσεις, ποικιλία προτάσεων για βιωματικές δράσεις σχετικές με το περιεχόμενο των ταινιών (θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική κ.α.), προσχεδιασμένο υλικό για καλλιτεχνικές δραστηριότητες (χειροτεχνία, ζωγραφική κ.α.), απλές κινηματογραφικές παρατηρήσεις στην κατεύθυνση της εξοικείωσης με βασικά στοιχεία της κινηματογραφικής γλώσσας και την καλλιέργεια μιας οξύτερης ματιάς πάνω στο οπτικοακουστικό μήνυμα.

spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!