14.7 C
Amaliáda
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίο«Ένα κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν», το νέο βιβλίο της Αμαλιαδίτισσας Μαρίας Μανωλοπούλου

«Ένα κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν», το νέο βιβλίο της Αμαλιαδίτισσας Μαρίας Μανωλοπούλου

Σχετικές ιστορίες

Σαν Σήμερα 19 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου | 19 Ιανουαρίου | 20 Ιανουαρίου Η 19η Ιανουαρίου είναι η 19η μέρα του έτους κατά το...

Ηλειακό Ημερολόγιο 19-1-2025

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 Εκδρομή στα Σπήλαια Κάψια, τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, το Ελληνικό, την Καρύταινα και τη...

Η Ήλια Μπούρα, με καταγωγή...

Μεγάλη διάκριση για την ποιήτρια, καταγόμενη από το Δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα από το Χάβαρι, Ήλια Μπούρα. Το Υπουργείο Πολιτισμού...

Το επιστημονικό δοκίμιο της καταγόμενης από την Αμαλιάδα Μαρίας Μανωλοπούλου με τίτλο «Ένα κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν, δραματουργική ανάλυση από κοινωνιολογική οπτική έχει πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο, από τις εκδόσεις «Υψικάμινος».
Στην παρούσα μελέτη η επιστημονική έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της στη δραματουργική και κοινωνιολογική ανάλυση του θεατρικού έργου του Χένρικ Ίψεν, «Ένα κουκλόσπιτο», με βασικό άξονα τη θέση της γυναίκας στα πλαίσια της πατριαρχικής κοινωνίας, από το φεμινιστικό κίνημα του 19ου αιώνα μέχρι τη σημερινή εποχή του #MeToo. Η συγγραφέας -αντλώντας τις πηγές της από την «Ποιητική» του Αριστοτέλη και τις σύγχρονες ερμηνείες της, από τη λογοτεχνική κριτική του 19ου & 20ού αιώνα, τη μαρξιστική και φεμινιστική κριτική και τη θεωρία του Πιερ Μπουρντιέ περί «κυκλικότητας των σχέσεων συμβολικής κυριαρχίας» διανύει ανατομική διαδρομή από το γενεσιουργό υπόβαθρο της σύλληψης του χαρακτήρα της Νόρας, της κεντρικής ηρωίδας, έως το ειδικό πρόβλημα του δράματος, το οποίο αφορά τη δυσκολία διατήρησης της ατομικής προσωπικότητας -εν προκειμένω γυναικείας- εντός των ορίων ενός στερεοτυπικού κοινωνικού ρόλου. Η θέση αυτή ενισχύεται από το ζήτημα της μητρότητας, την οποία ο Ίψεν απομυθοποιεί και διαχωρίζει από την απλή αναπαραγωγή, ως επιλογή και όχι ως βιολογικό πεπρωμένο, ταρακουνώντας όχι μόνο τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής του, αλλά και τα σύγχρονα.
Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Στράτος Τζαμπαλάτης.
Η Μαρία Μανωλοπούλου είναι συγγραφέας, θεατρολόγος και ηθοποιός. To 2021 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της «Κοινή Θνητή» από τις Εκδόσεις «Συρτάρι»/ Syrtari Publications. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά, λογοτεχνικά περιοδικά.
Το 2022 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή του ΕΑΠ (HOU) & του Παν. Δυτ. Μακεδονίας (UOWM). Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ (NKUA), της Σχολής Δραματικής Τέχνης «ΒΕΑΚΗ», του Θεατρικού Εργαστηρίου του Βασίλη Διαμαντόπουλου. και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (τμ. Τουρισμού) ΑΤΕΙ Πατρών. Εργάστηκε στην Eκπαίδευση, διδάσκοντας Δραματολογία και Υποκριτική στα Δ.Ι.Ε.Κ, Θεατρική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και Θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών.

spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!