Πλούσιο και σημαντικό το συγγραφικό έργο του Ηλείου, από τα Λεχαινά, Διονύσιου Αλικανιώτη, που ως νομικός με σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στην Ελλάδα και στην Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στην επιστήμη του Δημοσίου δικαίου ιδίως δε του Συνταγματικού. Έχει διδάξει θερινά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ.
Παραθέτουμε προς γνώσιν του αναγνωστικού κοινού τα κυριότερα βιβλία του Διονυσίου Αλικανιώτη τα οποία εξέδωκε από το 1978/83 μέχρι το 2024.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, ο συγγραφέας έχει συγγράψει και ιστορικά βιβλία αναφερόμενος κυρίως στην ιστορία του δικαίου, βιβλία φιλολογικά (Παπαδιαμάντης κυρίως) και λογοτεχνικά/φιλοσοφικά («Νεκρικοί διάλογοι στην ουδέτερη ζώνη του κόσμου») κ.ά.
Τα έργα του συγγραφέα είναι βραβευμένα κατ΄ επανάλιψιν από την Ακαδημία Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, από την Σαξωνική Ακαδημία των Επιστημών, το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, την Γαλλική Ακαδημία κλπ. Τα συγγραφικά του δικαιώματα από την αρχή της συγγραφικής του «σταδιοδρομίας», έχει εκχωρήσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, επομένως δεν προσδοκά αύξηση πωλήσεων και οικονομικά οφέλη.
Επίκειται η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Οι αναμνήσεις μου από την φιλία μου με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο» η οποία θα συντελεστεί εντός του προσεχούς φθινοπώρου.
Ο Διονύσιος Αλικανιώτης γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας. Έλαβε με άριστα το πτυχίο Νομικής και και το πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. DEA δημοσίου δικαίου Πανεπιστημίου Paris II με άριστα.
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του «Η Νομοθετική Εξουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα της 3ης Ιουνίου 1927».
Αριστοβάθμιος διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου με τη μελέτη «Το Συντακτικό έργο των Γ’ και Δ’ Εθνικών Συνελεύσεων – Συγκριτική Έρευνα».
Έγραψε:
- Δημήτριος Γούναρης – Μικρή συμβολή στην κατανόηση ενός Προδρόμου της Εποχής μας (1983).
- Κείμενα του Π. Κανελλοπούλου από τον αγώνα του εναντίον της Δικτατορίας – επιμέλεια- (1987).
- Η νομικοπολιτική θέση του Προέδρου της Β’ Δημοκρατίας (1991).
- Η παράδοση της εξουσίας της Επαναστάσεως του 1922 την 2.1.1924. Ο Ν. Πλαστήρας και η αβασίλευτη δημοκρατία. (1993).
- Η Νομοθετική Εξουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα της 3ης Ιουνίου 1927. (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών -1996).
- Ιωάννης Συκουτρής – Ο φιλόλογος και ο στοχαστής (1997).
- Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Αλέξανδρος Σβώλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Εκλεκτικές Συγγένειες (2000).
- Η πολιτική διάσταση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου (2001).
-Το Συντακτικό έργο των Γ’ και Δ’ Εθνικών Συνελεύσεων και της Βουλής του 1926 – Συγκριτική Έρευνα (Διδακτορική διατριβή). - Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το Άργος (2004).
- Ιωάννης Συκουτρής. Η ζωή του (1901-1937). (2008).
- Η πολιτική και κοινωνική ιδεολογία του Δημητρίου Γούναρη (2009).
- Octave Merlier «Skiathos ile grecque» Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, επίμετρο (2013).
Ασχολείται κυρίως με την Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Οι μελέτες του Δημοσίου Δικαίου έχουν επίσης προεκτάσεις στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος της εποχής εκείνης και στην ιστορία του πνεύματος.