3.7 C
Amaliáda
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίοΤο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Σχετικές ιστορίες

Η Ήλια Μπούρα, με καταγωγή...

Μεγάλη διάκριση για την ποιήτρια, καταγόμενη από το Δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα από το Χάβαρι, Ήλια Μπούρα. Το Υπουργείο Πολιτισμού...

Μεγάλη νίκη για τον Κόροιβο...

Μία ακόμα πολύτιμη νίκη κατέκτησε ο Κόροιβος μέσα στην έδρα του Έσπερου στη Λαμία που έβραζε από την ένταση,...

Κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου...

Και αυτό το Σάββατο κοντά σας η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Ενημέρωση!!! Και με συνδρομή είτε σε έντυπη μορφή στο σπίτι, το γραφείο,...

Με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, η οποία πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024, στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, υλοποιήθηκε μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Αγαθοφρόνειο εικονικό μουσείο: Μια ψηφιακή ματιά στο 1821».

Αξιοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό υλικό το εικονικό μουσείο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του STEAM επετειακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» με τη συμμετοχή 10 σχολείων από την Ηλεία, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Το «Αγαθοφρόνειο Εικονικό Μουσείο: Μια ψηφιακή ματιά στο 1821»

(https://www.artsteps.com/view/628f7b3b78c00f4a5f9ae2d7) ανοίγει εκ νέου τις πύλες του και θα φιλοξενήσει τρεις μουσικές συνθέσεις του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονος Νικολόπουλου, που απέδωσαν με ξεχωριστό τρόπο δύο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, ο Δημήτρης Μπουκουβάλας στο πιάνο και η Ανδριάννα Χαρδαβέλλα στο βιολί και τραγούδι. Οι ερμηνείες, που μάγεψαν τους παρευρισκόμενους, αφορούσαν σε δύσκολα και απαιτητικά έργα του συνθέτη Κ.Α. Νικολόπουλου:

  1. «Το τραγούδι του νεοέλληνα» (Le chant du jeune grec), αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Κανάρη, το οποίο γράφτηκε στο τέλος του 1826.
  2. «Η Δεύτερη Ολυμπιακή Ωδή του Πινδάρου» (La deuxieme ode Olympique de Pindar), που ήταν αφιερωμένη στον Θήρωνα τον Ακραγαντίνο, νικητή στο άρμα (476 π.Χ.) στην 76η Ολυμπιάδα.
  3. «Ο Γάμος» (Le mariage), αφιερωμένο στη Madame la Marquise de Valori αριστοκράτισσα της εποχής.

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις χειρόγραφες παρτιτούρες του Κ.Α. Νικολόπουλου, ανάμεσα στις οποίες είναι το «Le chant du jeune grec». Επίσης,  παρακολούθησαν τα πρώτα βήματα της τυπογραφίας μέσα από σπάνιες εκδόσεις που βρίσκονται στις συλλογές του Κ.Α. Νικολόπουλου και του Ε. Καλλιανιώτη της βιβλιοθήκης και αφορούσαν στο έργο του Πίνδαρου, του λυρικού ποιητή της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα στο μοναδικό σωζόμενο έργο «Επινίκια». Παρουσιάστηκαν σπάνιες εκδόσεις, όπως ένα περγαμηνόδετο βιβλίο, που τυπώθηκε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας το 1598, ένα βιβλίο που τυπώθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας το 1526 και το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τυπώθηκε στη Ρώμη το 1515, στο τυπογραφείο του Έλληνα τυπογράφου, εκδότη, σχεδιαστή τυπογραφικών στοιχείων και λόγιου του 16ου αιώνα, Ζαχαρία Καλλέργη.  Με τον Καλλιέργη το ελληνικό βιβλίο απέκτησε τη δική του ταυτότητα, ενώ η καλαίσθητη γραμματοσειρά του συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση των ελληνικών έργων και γραμμάτων στη Δυτική Ευρώπη. Τέλος, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τα τυπογραφικά σήματα των πρώτων τυπογραφείων της Ιταλίας, όπως του Άλδου Μανούτιου, στο οποίο εκπαιδεύτηκε ο Ζαχαρίας Καλλέργης.  

Τον συντονισμό και την ευθύνη υλοποίησης του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, η οποία είναι υπεύθυνη του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, τα οποία έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των σπάνιων βιβλίων και την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με το όραμα και τις προσδοκίες των δωρητών, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού κ. Ε. Χρονοπούλου, τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου, οι οποίοι απέδειξαν ότι η μουσική εμπνέει, καλλιεργεί, καθοδηγεί, διδάσκει ήθος, καθώς είναι κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού, και ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέσο επαφής, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Η Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΔΙΒΑ

Δρ Σταματία Κοτρέτσου

spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!