6.7 C
Amaliáda
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίοΡΕΓΓΙΝΑ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ: Η ποιήτρια από την Αμαλιάδα που κατέκτησε την Αμερική

ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ: Η ποιήτρια από την Αμαλιάδα που κατέκτησε την Αμερική

Σχετικές ιστορίες

Κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου...

Και αυτό το Σάββατο κοντά σας η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Ενημέρωση!!! Και με συνδρομή είτε σε έντυπη μορφή στο σπίτι, το γραφείο,...

Ηλειακό Ημερολόγιο 18-1-2025

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 Όρθρος, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις την οποίαν θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ’,...

Σαν Σήμερα 18 Ιανουαρίου

17 Ιανουαρίου | 18 Ιανουαρίου | 19 Ιανουαρίου Η 18η Ιανουαρίου είναι η 18η μέρα του έτους κατά το...

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης κάνουμε μια μικρή αναφορά σε ένα πρόσωπο που, δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν την προσφορά του στην τέχνη του λόγου, ποίηση και πεζογραφία και ακόμα λιγότεροι πως ο δρόμος της ζωής της είναι δεμένος με την πόλη της Αμαλιάδας.
Ο λόγος για την ποιήτρια και πεζογράφο Ρεγγίνα Παγουλάτου.
Η Ρεγγίνα Παγουλάτου με καταγωγή από τα Βαλσαμάτα της Κεφαλλονιάς, έζησε από την νηπιακή της ηλικία στην Αμαλιάδα, όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Δημοτικό Σχολείο και στο τότε Γυμνάσιο (Λύκειο δεν υπήρχε).
Ήταν το μόνο κορίτσι από οικογένεια πέντε παιδιών, με ενεργή και μεγάλη συμμετοχή όλων στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Ο αδελφός της Παναγής, πιάστηκε και βασανίστηκε από τους Γερμανούς, για να γλιτώσει τελικά την εκτέλεση από ένα λάθος των δεσμωτών του. Ο αδελφός της Φώτης, έχασε τη ζωή του το 1946 αγωνιζόμενος για τα ιδεώδη του. Ο αδελφός της Μενέλαος έζησε κι αυτός την εξορία. Αλλά και ο τέταρτος αδελφός της ο Διονύσης από μικρός στη βάσανο των διώξεων για τα πιστεύω του. Αλλά και ανθρώπων του πνεύματος, αφού και ο αδελφός της Μενέλαος ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορικού κυρίως περιεχομένου.
Η Ρεγγίνα Παγουλάτου συμμετείχε και η ίδια στην Εθνική Αντίσταση και μετά τον πόλεμο, το 1947 συγκεκριμένα, εξορίστηκε στη Χίο και έπειτα στο Τρίκερι. Στο βιβλίο της «Εξορία» περιέγραψε αυτήν ακριβώς την περίοδο της ζωής της.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μετά από πολύ κόπο για να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες στις ΗΠΑ και από το 1963 ζούσε στη Νέα Υόρκη.
Έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία, 9 ποιητικά και 8 πεζογραφικά. Πολλά χρονογραφήματά της δημοσίευσε η ημερήσια εφημερίδα της ομογένειας «Πρωινή», όπου διατηρούσε τακτική στήλη, όπως και στο περιοδικό «ΕΣΕΙΣ» και «Hellas News» αλλά και καναδικά έντυπα.
Η Ρεγγίνα Παγουλάτου είχε δώσει πολλές διαλέξεις σε Ομογενειακούς Συλλόγους της Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Ουάσινγκτον, Καλιφόρνιας. Παράλληλα διάβασε ποίησή της σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια και Δημόσιες Βιβλιοθήκες ως προσκεκλημένη.
Τα διηγήματα «Λευκή Νύχτα» και «Μανούσιο Έπαθλο» βραβεύτηκαν, πριν δημοσιευθούν, στον διαγωνισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Όστιν στο Τέξας το 1974.
Την έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου της «Πυρρίχιος» (1979) ακολούθησε η συνέντευξη στη Μπάρμπαρα Κροσέτ στους «New York Times» στις 4 Μαΐου του 1980. Τον Απρίλιο του 1982 προβλήθηκε από την καλωδιακή τηλεόραση του Μανχάταν συνέντευξη στην Άιντα Κάμπελ του Προγράμματος Εθνολογικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουήνς, για το βιβλίο της «Μεταμοσχεύσεις». Το ίδιο βιβλίο καταχωρήθηκε στο επίσημο Αμερικανικό Περιοδικό «Library’s journal» στις 15 Δεκεμβρίου 1983. Τεύχη του βιβλίου έχει στην κατοχή του και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Μεταξύ άλλων το 1985 διοργανώθηκε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Κουήνσμπορο και το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουήνς, μια συζήτηση για το δίγλωσσο βιβλίο της «Μητρότητα». Κριτική παρουσίαση του βιβλίου της «Οι Αγγελοι» το 1991, δίγλωσσο και αυτό, από τον Καθηγητή Τζον Ρέξιν του Πανεπιστημίου Κολγκέιτ περιλαμβάνεται στον 7ο Τόμο του «Modern Greek Studies Yearbook» το 1991, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και στο «Journal of the Hellenic Diaspora» του 1993, από τον Αριστοτέλη Μιχόπουλο των Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλέγιο Μπρούκλιν – Μασαχουσέτης.
Το 1995, από τις εκδόσεις «Pella», κυκλοφόρησαν τα «Νηπενθή» – δίγλωσση ποίηση – με κριτική παρουσίαση στο «Journal of the Hellenic Diaspora» το 1997 του Ρικ Μ. Νιούτον – Πανεπιστήμιο του Κεντ . Επίσης κυκλοφόρησε από την «Pella», σε αγγλική έκδοση, το βιβλίο «Meopia» το 1974, που σε σχετική συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Νέας Υόρκης, από τον Διευθυντή, κ. Δημήτρη Γέμελο, στις 4 Μαΐου 2000.
Ποιητικά της έργα είναι τα εξής:«
Για Σένα, Για Μένα, Για Όλο τόν Κόσμο» – Αθήνα 1956
«Καλή αντάμωση Καλοκαίρι»– Αθήνα 1958
«Αποδημητικά» – Νέα Υόρκη 1966
«Πυρσοί» – Νέα Υόρκη 1971
«Πυρρίχιος»– Νέα Υόρκη 1979 (Δίγλωσσο)
«Μεταμοσχεύσεις» – Νέα Υόρκη 1982 (Δίγλωσσο)
«Μητρότητα»– Νέα Υόρκη 1985 (Δίγλωσσο)
«Οι Άγγελοι»– Νέα Υόρκη 1988 (Δίγλωσσο)
«Τα Νηπενθή»– Νέα Υόρκη 1995 (Δίγλωσσο)
Πεζογραφία
«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»– Νέα Υόρκη 1970
«Εξορία» – Νέα Υόρκη 1974
«Λευκή Νύχτα» Διηγήματα» – Νέα Υόρκη 1975
«Νικηφόρος Βρεττάκος» – Νέα Υόρκη 1982
«Ο Μαγικός Κόσμος» – Νέα Υόρκη 1983
«Από την Γιούζα» – Νέα Υόρκη 1984
«Οι Πρεσβευτές» – Νέα Υόρκη 1985
Η Ρεγγίνα Παγουλάτου έφυγε από αυτόν τον κόσμο στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην Αστόρια, όπου ζούσε πάντα με την κόρη και τα εγγόνια της, μετά από πολύμηνη νοσηλεία, αφήνοντας όμως παντοτινό το σημάδι της στην Ομογένεια της Αμερικής αλλά και στα ελληνικά γράμματα.

spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!