16.7 C
Amaliáda
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΡυθμιστική απόφαση κυνηγίου από το Δασαρχείο Πύργου

Ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου από το Δασαρχείο Πύργου

Σχετικές ιστορίες

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του...

Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 θα ξεκινήσει η διανομή...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λύκειο Ανδραβίδας

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μεταφέρεται στο Γενικό Λύκειο Λεχαινών το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου Ανδραβίδας. Την Παρασκευή...

Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Πηνειού

Δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Πηνειού θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου του έτους 2024 ημέρα Δευτέρα...

Ρυθμίστηκε η άσκηση θήρας στην περιφέρεια του Δασαρχείου Πύργου, με απόφαση του Δασάρχη Πύργου:
Το κείμενο της απόφασης έχει:
Α΄. ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  1. Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2024 – 2025 από 20 Αυγούστου 2024 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2025.
  2. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στο συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».
  3. Επιτρέπουμε το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών (τρυγόνι, κλπ) από 20-08-2024 έως 14-09-2024 μόνο στις ζώνες διάβασης πουλιών όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και από 15-09-2024 έως 28-02-2025 παντού όπου επιτρέπεται το κυνήγι όλες τις μέρες. Εξαιρούνται οι περιοχές που υπάρχει γενική απαγόρευση της άσκησης θήρας.
    Για το Τρυγόνι καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα.
    Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε). Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί.
    Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.
    Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:
  4. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.
  5. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
    Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της θήρας του είδους.
  6. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: Για τους κυνηγούς αυτούς η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας. Στο μήνυμα θα
    αναγράφονται με την κάτωθι σειρά:
    α) Αριθμός κάρπωσης τρυγονιών, β)Ονοματεπώνυμο, γ) Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας δ) Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.
    Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρήσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι, και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), ομοίως με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι.
  7. Επιτρέπουμε το κυνήγι αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο και μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή από 20-08-2024 έως 14-09-2024 μόνο στις ζώνες διάβασης πουλιών όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και από 15-09-2024 έως 28-02-2025 παντού όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
  8. Επιτρέπουμε το κυνήγι του λαγού από 15-09-2024 έως 10-01-2025 μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο –Κυριακή (1 λαγό/ημέρα/κυνηγό).
  9. Περιορίζουμε την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15-09-2024 μέχρι και 28-02-2025 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa). Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται δυνάμει της υπό στοιχεία 147/21886/25.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 313).
  10. Επιτρέπουμε το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) καθώς και του πετροκούναβου (Martes foina) από 15-09-2024 μέχρι και 20-01-2025 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-01-2025 μέχρι και 28-02-2025 χωρίς σκύλο δίωξης μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι.
    Β΄. ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ:
  11. Το κυνήγι:
    1.1. Στο καταφύγιο άγριας ζωής Ερυμάνθου (Λαμπείας-Κούμανι)
    1.2. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
    1.3. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
    1.4. Σε πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά ή οικισμούς και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία τους και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες οικίες.
    1.5. Της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
    1.6. Χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, νομέα ή μισθωτή σε:
    α) Αμπελώνες, από την έναρξη της περιόδου της θήρας μέχρι τη λήξη του τρυγητού
    β) Αθέριστους λειμώνες
    γ). Καλλιεργούμενες εκτάσεις και στους οπωρώνες, εφόσον η άσκηση της θήρας μέσα σε αυτά βλάπτει τη καλλιέργεια και
    δ) Σε περιφραγμένες εκτάσεις
    1.7. Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν δασικές απαγορευτικές διατάξεις κυνηγίου.
    1.8. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
    1.9. Την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
    1.10. Οι ημιαυτόματες και επαναληπτικές καραμπίνες να φέρουν περισσότερα από τρία (3) φυσίγγια, από τα οποία το ένα (1) στην θαλάμη και δύο (2) στην αποθήκη του κυνηγετικού όπλου.
    1.11. Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις εντός απόστασης 100 μέτρων από υγρότοπους:
    α) Πυροβολισμοί με σκάγια που περιέχουν μόλυβδο (εκφρασμένο ως μέταλλο) σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη του 1% κατά βάρος και β) μεταφορά τέτοιων σκαγιών κατά τη διάρκεια ή στο πλαίσιο βολών πυροβόλου όπλου σε υγρότοπους (κανονισμός 2021/57)
    1.12. Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί επί του επίσημου εθνικού και πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου και σε ζώνες που ορίζονται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθέν τους.
    1.13. Σε περιοχές που λειτουργούν μόνιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.
    Εκτός των ανωτέρω περιορισμών και απαγορεύσεων ισχύουν και οι υπόλοιπες διατάξεις περί θήρας της Δασικής Νομοθεσίας.
    Γ΄. ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.
    Δ΄. ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Οι νέοι κυνηγοί θα δίνουν εξετάσεις στο Δασαρχείο Πύργου, κάθε 1η και 16η εκάστοτε μήνα και ώρα 09:00 – 10:00 π.μ. Σε περίπτωση που είναι Σαββατοκύριακο ή αργία οι εξετάσεις θα γίνονται την επόμενη εργάσιμη.
    Οι παραβάτες της παρούσας ρυθμιστικής διάταξης καθώς και οι προξενούντες φθορές στις μπάρες και τις απαγορευτικές πινακίδες, καθώς και οι τρίτοι κατ’ εντολή των οποίων ενήργησαν, διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν. 998/79 όπως ισχύει σήμερα και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
    Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης που ισχύει από 20-08-2024 έως και 28-02- 2025, αναθέτουμε στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, στην Ελληνική Αστυνομία, στους ιδιωτικούς φύλακες θήρας της Γ΄ ΚΟΠ και των Κυνηγετικών Συλλόγων καθώς και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη.
spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!