Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συνεργασία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, διοργανώνει το «1ο Θερινό Σχολείο Προφορικής και Δημόσιας Ιστορίας».
Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά από τις 17 και μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024, με θέμα: «Αρχειακή Τεκμηρίωση και Κινηματογραφική Καταγραφή».
Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να εισάγει τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους στις θεωρίες και τη μεθοδολογία της προφορικής και δημόσιας ιστορίας. Μέσα από εισηγήσεις, επισκέψεις και πρακτικές ασκήσεις θα αναδειχθούν οι σύνθετες προσεγγίσεις για τη μελέτη του τοπικού παρελθόντος μέσα στα ευρύτερα ιστορικά του συμφραζόμενα.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε:
Τελειόφοιτους/ες φοιτητές/τριες προπτυχιακών σπουδών και φοιτητές/τριες μεταπτυχιακού επιπέδου στους τομείς της ιστορίας, αρχαιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, εθνολογίας, λαογραφίας, πολιτιστικής διαχείρισης, των πολιτισμικών σπουδών, των παραστατικών και καλλιτεχνικών σπουδών, του κινηματογράφου, καθώς και συναφών επιστημονικών πεδίων εντός των ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών.
Στελέχη πολιτιστικών οργανισμών και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών δεν θα ξεπερνά τους 30 και θα γίνει επιλογή κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων και των βιογραφικών.
Κριτήρια επιλογής:
Η συνάφεια της ιδιότητας (επαγγελματικής, επιστημονικής κ.ά.) του/της υποψήφιου/ας με τους στόχους του Θερινού Σχολείου, όπως αυτή προκύπτει από το βιογραφικό του/της.
Οι λόγοι που ο υποψήφιος σπουδαστής/στρια αναφέρει ως σημαντικούς προκειμένου να παρακολουθήσει το Θερινό Σχολείο.
Η έλλειψη προηγούμενης εξοικείωσης με το σχετικό πεδίο.
Η φοίτηση στο θερινό σχολείο είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες/ουσες δεσμεύονται με την αίτησή τους για ενεργή συμμετοχή σε όλο το πρόγραμμα του θερινού σχολείου, καθώς και για την υλοποίηση μιας άρτιας ερευνητικής εργασίας προς δημοσίευση, εντός εξαμήνου μετά την ολοκλήρωση του Θερινού Σχολείου.
Η γλώσσα στην οποία θα διδαχθούν τα μαθήματα είναι η ελληνική.
Το Θερινό Σχολείο φιλοδοξεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία στους
συμμετέχοντες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην προφορική και δημόσια ιστορία.
Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά εδώ: https://forms.gle/H16AzFVm5NGV6fvu7
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024. Οι συμμετέχουσες/οντες θα λάβουνε
ενημέρωση με τα αποτελέσματα την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024.